Šta je novo?

Konfiguracija...

mickotomic

Slavan
Učlanjen(a)
11.03.2008
Poena
309
Da li bi neko zelio da mi pomogne u kupovini nove masine.... Posto nemam dosta kesa na raspolaganju htio bi da sklopim neku konfiguraciju koja je jeftina ali dobra... ako je to moguce... Imam 600 evra na raspolaganju i treba mi samo kuciste... Tako da ako je neko upoznat sa cijenama i dobro poznaje odlike komponenti neka mi da svoj predlog....

Ja preferiram na dobroj grafickoj jer igram igrice....
Ma nije ni bitno vi predlozite a ja cu da izaberem....
Hvala unaprijed....

Evo moje preporuke

cpu-Intel Core2Duo E7200 Box, 2.53GHz, dualcore~90e
mb-Asus P5Q Pro ~105
memorija-2 x 2GB DDR2 Geil PC1066 Plus~89e
Hdd-640GB WD, SATA2, 7200rpm, 16MB~62e
DVD+-RW -Samsung SH-S203D/BEBE ~20e
kuciste- Thermaltake M5 ~51e
graficka-PowerColor ATI 4850, 512MB DDR3, TV, DVI~138e
Napajanje-LC Power 6600GP, 600W ATX 2.0, 14cm fan~50e

ukupno=605e

Evo i moje:

Kuciste CM690 bez napajanja ~ 69eur
Napajanje Corsair TX650W ~ 84eur
Maticna Giga-Byte GA-MA770DS3 ~ 62eur
Memorija OCZ Ati Edition 2x1gb 800mhz XTC/CL4 - 40eur
Procesor AMD X2 6000+ ~79eur
HDD 500GB WD5000AAKS 16mb 7200rpm ~ 56eur
VGA Powercolor HD4870 512MB DDR5 ~ 210eur

sve to ~600eur

pogledaj moju masinu... Crysis ide na oko 25-30fps, a sve ostale igrice ga cepaju od 60-120fps u DX10 modu... sa AA,AF 1680x1050..... Crysis naravno settings na HIGH i niposto AA :d - sa 4870 bi verovatno bila druga prica

a lepo sacekas jos dve nedelje i kupis si DVD-RW... jer slozices se mnogo je bolje da uzmes 4870 a da zakines na DVD-u :D

Ovo sam sklopio s razlogom sto je po meni najbolje da se pri prvoj kupovini konfiguracije uzme dobro kuciste,napajanje,maticna i VGA, a memorija, HDD, DVD-RW uzme posle...
Maticna ploca nije neka fancy, ali radi isto kao i ploce sa 790FX chipsetom (jedino nisu bas overklokabilne)...
Ja imam 790FX plocu (DFI LP DK 790FX-M2RS) a burazeru sam uzeo ECS 770 plocu i moram priznati kad se ne prica o overkloku stabilne su i jedna i druga potpuno podjednako!

AMD 6000+ ima 2mb cache tako da uopste nije los za igranje, a 4870 je definitivno bolji od 4850 (ili 8800GT, 9600GT). Memorije mislim da je dovoljno 2x1gb za sada, a kako vreme ide jos 2gb se lako doda za 6 meseci ili vise...

Ako vec promenis nesto, moj predlog je da zadrzis Corsaira i CM kuciste jer su preterano dobri. CM690 imam i sam i jako je dobro, a jos jedan plus mu je sto se napajanje montira dole i protok vazduha unutar kucista je definitivno bolji nego kod klasicnih kucista...

Eto nadam se da odgovara :D

pozz

P.S. - ako konfiguraciju sklapas sam, predlazem da se prosetas po vise firmi i uzmes odredjene komponente tamo gde je jeftinije! Ako tako uradis, velika je verovatnoca da ces ustedeti dovoljno love za DVD-RW uredjaj :banana:

Poslednja izmena:
Da li bi neko zelio da mi pomogne u kupovini nove masine.... Posto nemam dosta kesa na raspolaganju htio bi da sklopim neku konfiguraciju koja je jeftina ali dobra... ako je to moguce... Imam 600 evra na raspolaganju i treba mi samo kuciste... Tako da ako je neko upoznat sa cijenama i dobro poznaje odlike komponenti neka mi da svoj predlog....

Ja preferiram na dobroj grafickoj jer igram igrice....
Ma nije ni bitno vi predlozite a ja cu da izaberem....
Hvala unaprijed....

Pretpostavljam da je ovo bez monitora, jer to bitno menja situaciju naravno.

Kuciste sa napajanjem ANTEC Sonata III 500W (105 evra)
Maticna ploca: Asus P5Q (95 evra)
Procesor: Intel Core2Duo E8400 Box (125 evra)
Ram memorija: Geil 2x1GB ultra 800mhz (35 evra)
Graficka karta: ATI radeon 4870 512mb bilo koji proizvodjac (220 evra)
DVD: Pioneer bilo koji (20 evra)

Sve zajedno 600 evra .

Prvo sto se tice napajanja. Ovaj antec ti se ubedljivo najvise isplati. Kao prvo antec je vrhunska marka, u rangu sa cooler master, chieftec, corsair napajanjima. I nemoj slucajno da te brine 500W da li ce biti dovoljno. Vidim preporucuju ti 650W da uzmes, zasto bi davao tolike pare za napajanje ako ti NE TREBA? Jer ova konfiguracija, kao prvo procesor trosi svega 40W pod punim opterecenjem, graficka karta isto ne trosi nesto posebno kad se uporedi sa GTX 280 ili nekim grafickim kartama sa 2 jezgra.

Znaci napajanja od 600, 650 i vise vati, se kupuju samo ako pravis konfiguraciju sa recimo 2 graficke karte, ili graficke karte sa 2 jezgra koje trose dosta napajanja. Takodje recimo AMD 6000+ procesor trosi 125W, i u tom slucaju treba biti oprezan, pa uzeti recimo 550W, ali sa ovim E8400, koji trosi 40W, i obicnom single slot grafickom kartom sa jednim jezgrom, kupovina jaceg napajanja je samo bacanje para. Ne vidim razlog zasto bi dao ... ma i 10 evra vise ako ti jednostavno NE TREBA.

Pretpostavljam da je ovo bez monitora, jer to bitno menja situaciju naravno.

DVD: Pioneer bilo koji (20 evra)

Sve zajedno 600 evra .

Prvo sto se tice napajanja. Ovaj antec ti se ubedljivo najvise isplati. Kao prvo antec je vrhunska marka, u rangu sa cooler master, chieftec, corsair napajanjima. I nemoj slucajno da te brine 500W da li ce biti dovoljno. Vidim preporucuju ti 650W da uzmes, zasto bi davao tolike pare za napajanje ako ti NE TREBA? Jer ova konfiguracija, kao prvo procesor trosi svega 40W pod punim opterecenjem, graficka karta isto ne trosi nesto posebno kad se uporedi sa GTX 280 ili nekim grafickim kartama sa 2 jezgra.

Znaci napajanja od 600, 650 i vise vati, se kupuju samo ako pravis konfiguraciju sa recimo 2 graficke karte, ili graficke karte sa 2 jezgra koje trose dosta napajanja. Takodje recimo AMD 6000+ procesor trosi 125W, i u tom slucaju treba biti oprezan, pa uzeti recimo 550W, ali sa ovim E8400, koji trosi 40W, i obicnom single slot grafickom kartom sa jednim jezgrom, kupovina jaceg napajanja je samo bacanje para. Ne vidim razlog zasto bi dao ... ma i 10 evra vise ako ti jednostavno NE TREBA.

Da, vidis, moram priznati da je Antec Sonata III dobar posao... malo sam procitao o njemu i nije uopste lose... doduse Coolermaster 690 je po meni sasvim druga klasa (ne kazem da coveku to treba,ali ja bih sebi uvek uzeo kuciste sa otvorom za napajanje na donjoj strani).

600+W definitivno treba uzeti ako planiras uzeti neku SLI/CF plocu za kasniji upgrade...

A i jos se setih da sad (pa u narednih 3-4meseca) ne bih bas preporucio kupovinu kompa... Ipak ce uskoro masovno poceti da izlazi Core i7 pa bih mozda i to sacekao da vidim sta ce biti... u svakom slucaju izlazak i7 na veliku scenu ce verovatno smanjiti cene lga775 ploca i procesora... a u tom ce i AM3 :D.... i tako u nedogled :smash: .... Gledaj da ubacis taj 4870 obavezno, a ostalo ce se vec srediti:D
Moje iskustvo je da kad covek (u srbiji) na pocetku ne kupi dobru grafiku, karijera je gotova do novog kompa :d

Isto dobra opcija je COOLER MASTER MIDI RC-590- Black Dominator 460W (PSU dole) ~ 95eur ako ides intelovom stranom, sve u svemu @Achilles82 - veoma dobro sastavljena konfiguracija, ali fali ti HDD.... :wall: to ti je +55eur minimum

Isto dobra opcija je COOLER MASTER MIDI RC-590- Black Dominator 460W (PSU dole) ~ 95eur ako ides intelovom stranom, sve u svemu @Achilles82 - veoma dobro sastavljena konfiguracija, ali fali ti HDD.... :wall: to ti je +55eur minimum

hahahaah pazi stvarno!

Pa onda dolazi do manjih izmena, zapravo ima dva izbora.

Prvi da umesto E8400, neka uzme E7200, to je 30 evra usteda, i onda bi ga kostalo sve 625 evra. Znaci malo skuplje, ali po meni se isplati.

Druga opcija je da umesto ATI 4870 512mb, uzme 4850 512mb. Kartica je jeftinija za 80 evra. Tako da bi u tom slucaju komp kostao oko 580 evra. Mozda moze i gainward-ovu golden sample 4850ticu (fabricki overklokovanu), ona kosta oko 160. To bi bilo tacno 600 evra.

Ali ako voli da igra igrice, 4870 svakako preporucujem, ako vec daje 600 evra, sta je 25 evra vise.

Hard disk neka uzme western digital 500gb, ima za 55 evra da se uzme.

E ovako ljudi, u prvom postu se nisam sjetio da napisem da vec imam dvd rw... Ali nije ni bitno kad vec dajem 600 evra nije problem dati jos 70 ili 100 (da bi uzeo nesto malo skuplje ali sto se isplati)...

Prije nego sto sam pitao za vas savjet i ja sam htio da uzmem manje vise isto sto i vi svi preporucujete....
Graficka ce definitivno biti 4870 jer sam dosta citao i ona rastura sve ostale u istom rangu...

Samo koja je ploca od navedenih najbolja, mislim da ima sto noviji cipset, da je pouzdana sto se tice overcloca????
Da li je neko probao neku od navedenih ploca???

E ovako ljudi, u prvom postu se nisam sjetio da napisem da vec imam dvd rw... Ali nije ni bitno kad vec dajem 600 evra nije problem dati jos 70 ili 100 (da bi uzeo nesto malo skuplje ali sto se isplati)...

Prije nego sto sam pitao za vas savjet i ja sam htio da uzmem manje vise isto sto i vi svi preporucujete....
Graficka ce definitivno biti 4870 jer sam dosta citao i ona rastura sve ostale u istom rangu...

Samo koja je ploca od navedenih najbolja, mislim da ima sto noviji cipset, da je pouzdana sto se tice overcloca????

Ako si odlucio Intel da uzmes, ploca iz prvog posta je extra Asus P5Q Pro, ali je i malo skuplja od ostalih... Ako oces AMD, od novijih su ok AMD790FX chipset (ali kolko sam ja primetio on je uglavnom na CF plocama) 790GX nije los, ali ima integrisanu grafiku (sto opet ne umanjuje njenu vrednost) - Asus M3A78-VM nije losa... U svakom slucaju, kao i uvek, kolko platis tolko i dobijes.... samo definitivno odluci sta hoces (da li zelis single card ili CF/SLI card putem).

Imaj na umu da CF ne radi bas na nVidinom chipsetu, a SLI ne funkcionise bas na AMD chipsetu... mada ako hoces 1xVGA onda je krajnje nebitno...

Ona konfiguracija sa E8400 je sasvim dobra i ako ti ne smeta da dodas jos 60eur za HDD, slobodno to uradi... isplatice ti se sigurno... ipak je to 6mb L2 cache ,)

pozz

U tom slucaju neka bude ova konfa.

HDD: Western Digital 500gb (55 evra)

Ova ploca je odlicna sa najnovijim intelovim chipsetom. AMD ti ne bi preporucio jer trenutno AMD se isplati samo za neke jeftinije konfiguracije. Ako hoces odlican gaming procesor i imas dosta kesha da izdvojis, intel ti je neprikosnoven.

P5Q pro je ista kao P5Q, samo sto P5Q pro podrzava crossfire (dve ATI graficke karte). Znaci to se uzima samo ako u buduce mislis da stavis jos jednu 4870ticu. Ali ako to planiras u buduce da stavljas, onda moras i jos jace napajanje da uzmes (znaci to je trosak veci za oko 50ak evra, skuplja ploca + jace napajanje).

Ali, crossfire ti ne bi preporucio ako si na 22" ili manjem monitoru, jer ti jednostavno ne treba. Dve graficke karte su potrebne u principu ako se igra u visokim rezolucijama na 24", 26", ili cak i 30" monitoru. Ako igras na 22, 20, 19 ili 17", jedna graficka karta je dovoljna. Bukvalno sve igre ces moci na max, i najvisoj rezoluciji.

*** pazi stvarno... ladno sam 3x gledao tu plocu i nisam skontao drugi PCIe slot!!! Lol...
Boli me dusa kolko su cene pale za 3 meseca :D

cccc

doduse ja sam uzeo skuplje kuciste i napajanje, pa me verovatno i zato skuplje ispalo...

To uzmes i imas jednu "kick ass" konfiguraciju za ubuduce, kasnije samo ubacis jos 2gb rama i na konju si... 4870 cepa ljudski, a i E8400 rastura....

Sto se mene tice, kraj diskusije :D

KUPUJ!!!

*** pazi stvarno... ladno sam 3x gledao tu plocu i nisam skontao drugi PCIe slot!!! Lol...
Boli me dusa kolko su cene pale za 3 meseca :D

cccc

doduse ja sam uzeo skuplje kuciste i napajanje, pa me verovatno i zato skuplje ispalo...

To uzmes i imas jednu "kick ass" konfiguraciju za ubuduce, kasnije samo ubacis jos 2gb rama i na konju si... 4870 cepa ljudski, a i E8400 rastura....

Sto se mene tice, kraj diskusije :D

KUPUJ!!!

Upravo i ja tako mislim.....
Hvala ljudi....
To je ono sto sam trazio i ipak cu dodato jos manija da bi kupio jace napajanje i plocu P5Q pro... Nekad ksnije cu vjerovatno ubaciti joj jednu 4870-icu...

Upravo i ja tako mislim.....
Hvala ljudi....
To je ono sto sam trazio i ipak cu dodato jos manija da bi kupio jace napajanje i plocu P5Q pro... Nekad ksnije cu vjerovatno ubaciti joj jednu 4870-icu...

Sto bi rek'o Del Boy: "Thats it, thats it, You know it makes sense!"

:wave::banana:

Cim sklopis, bacaj fotke "creva"!

Vrh Dno