Šta je novo?

Telenor internet

DKphoto

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2008
Poena
319
Sta mislite o novom telenor internetu, radi se o bezicnom internetu na modem. Da li je isplativ standardni paket od 1.5gb koji kosta 1500din a modem u startu 3000 sa ugovorom na 2 godine :trust:

Sta mislite o novom telenor internetu, radi se o bezicnom internetu na modem. Da li je isplativ standardni paket od 1.5gb koji kosta 1500din a modem u startu 3000 sa ugovorom na 2 godine :trust:
koliko sam cuo, veza je ocaj, gubi se signal... a cene su no comment... za te pare bar imas pristojan dial-up da uzmes...

Zasto bi se gubio signal? To nije neki poseban izum, ista je mreza koju i mobilni koriste, a nisam primetio da se gubi :D

Na mts-u nema vise protoka, samo vece zaokruzivanje (na 100kb vs 10kb).

A sto se tice signala, isti kakav ti je na mobilnom bice ti i na tom modemu... Inace ako imas HDSPA (3g+) signal na tvojoj lokaciji radi fantasticno brzo (mene je odusevio, posto sam bio nepoverljiv na onih teoretskih 1.8mb/s). Inace nemam ja ovo, ima kolega sa posla na MSI windu...

Ako si negde gde nema ni 3g ni HDSPA, onda ti je veza max 236kb/s...

PS.
HDSPA je za 3G (UMTS) ono sto je EDGE za GSM. Tj poseban download kanal (HUSPA upload), tj nazivaju ga i 3.5G.

Poslednja izmena:
Za iste pare dobijes 5GB. Ajd sad 3GB i 5GB... Hm... 2GB razlike... Ipak cu pare da dam mt:s-u.

Ljudi, jeste da u Srbiji sve sporo napreduje, ali obavezati se 2 godine na ovakav paket - mislim da je to prilicno nepovoljan potez.

Ljudi, jeste da u Srbiji sve sporo napreduje, ali obavezati se 2 godine na ovakav paket - mislim da je to prilicno nepovoljan potez.

A ima li nesto da se neobavezem 2god, to i ja mislim nebi ga koristio preko raspusta vec samo preko skolske god. a u stanu nebi da nesto busim a hteo bi ga i na putu.....potreban samo za mejl..

rastafarian je dao link starog topica o Telenor Internetu. Bilo bi lepo da se rasprava nastavi tamo.

MTS ima problem sa uploadom. Evo screen shota od pre 2 sata (na y osi su kiloBAJTI u sekundi). Slao sam mail sa dva fajla od po cca 1MB.
DL je regularno preko 100kb, a ima pikove na 180, da ne kačim sada i te screen shotove. Kod MTS-a često puca veza.

Meni Telenor radi značajno bolje. Za Telenor nemam grafik, jer ga koristim preko telefona (evo i sada).

Ugovorna obaveza od 2 godine na ovako nešto je preterana. Bolje malo više plati modem, pa uzmi godinu dana ili bez obaveze.

Prilozi

• protok3.png
    protok3.png
    6.9 KB · Pregleda: 149
Poslednja izmena:
rastafarian je dao link starog topica o Telenor Internetu. Bilo bi lepo da se rasprava nastavi tamo.

MTS ima problem sa uploadom. Evo screen shota od pre 2 sata (na y osi su kiloBAJTI u sekundi). Slao sam mail sa dva fajla od po cca 1MB.
DL je regularno preko 100kb, a ima pikove na 180, da ne kačim sada i te screen shotove. Kod MTS-a često puca veza.

Meni Telenor radi značajno bolje. Za Telenor nemam grafik, jer ga koristim preko telefona (evo i sada).

Ugovorna obaveza od 2 godine na ovako nešto je preterana. Bolje malo više plati modem, pa uzmi godinu dana ili bez obaveze.
ma to je bezobrazno... trebaju da daju modem na koriscenje kao i svi ostali provajderi...

Nije fora u samom uredjaju-modemu, nego u sim kartici koja se nalazi u njemu.

Poslednja izmena:
cekajte nisam bas ovo najbolje razumeo posto imam osecaj da ljudi mesaju stvari ovde. Molim vas neka mi neko kaze da li je ovaj bezizni internet bilo telenora bilo mts-a ustvari internet koji se koristi i ima isti protok ili ti potrosnju podataka kao na klasicnom adsl-u. Jer ako placam adsl 1200 din sa 2gb prostora zasto onada da nekupim ovaj telenorov ili mts-ov interenet za malo skuplje pare (zanemarljivo) nakacim na laptop i kad mi zatreba net da nesto pregledam da se zezam ako imam vremena otvorim laptop,sednem u parkicu i opicim po svetu???
Da li sam ja ovo pogresno razumeo.???

Možda je problem što taj ADSL skupo plaćaš :)

Kada si u 3G zoni, brzina prenosa preko 3G je često veća od trenutno najbržeg ADSL paketa. I upload i download.

Ako ti je dovoljno 2GB mesečno, a imaš potrebu da koristiš NET van kuće, onda je 3G odličan izbor za tebe.

znaci ako sam dobro razumeo to je klasican net samo bolji od adsl-a ako si u 3G a iako nisi dobro dodje. jos jedno pitanje ako moze za koga se bolje odluciti? MTS ili telenor? Cini mi se da je mts malo jeftiniji. Vase misljenje?

Cini mi se da je mts malo jeftiniji.
Ako si student, malo vise jeftiniji. Ja uzimam ujutru mt:s, za pocetak 1GB za 500 din. Ako neces ugovornu obavezu od 1 god (uz koju dobijas modem za 1000din i karticu za 1 din), placas samo karticu 250 dinara i mozes da prestanes da koristis kad hoces. Po meni je mt:s bolja ponuda od Telenora.

Ovo je brzina kod mene. Blok 23, NBG. Nije lose uopste - brze od 1.5 MBps kabla koji koristim uobicajeno kod kuce... Jedino je ping los.

Prilozi

• screen-capture.jpg
    screen-capture.jpg
    43.6 KB · Pregleda: 104
Poslednja izmena:
Kod mene je u testu do BG (Verat) manji ping, ali retko DL ide preko 2mbps.

Nažalost, ping u praksi (ne na ovim sintetičkim testovima) je često i celu sekundu, ako je veza mirovala.

Ryo, jesi li proverio, jel može uz te studentske pakete da se bira 065 broj? Pošto je automatski uključena profesionalna tarifa, koja je gotovo identična kao Jedna cena na Telenoru, pa bi jedna poznanica zamenila dve Telenor za jednu MTS karticu.

Ryo, jesi li proverio, jel može uz te studentske pakete da se bira 065 broj?
Nisam, meni nisu nista ponudili, devojka koja tamo radi je donela karticu u najlonu na koji je bila nalepljena nalepnica sa rukom ispisanim brojem. Sad da li ga je ona pisala ili ga je tako uzela - pojma nemam. Najbolje da svrati do Telekoma i da se direktno raspita.

Poslednja izmena:
Meni je drugar koji radi kod njih rekao da je sve to zesce s...e...

Uzeo sam danas, sutra im vraćam!
Rećiću samo da je DialUp nenadmašivo komforniji od ovog USB "da ga ne nazovem bezobrazno"...

Uzeo danas, odusevio sam se. Ranije sam u firmi koristio MTS-ov paket koji je bio blaga jeza. To vise nije radilo nego sto jeste.
Imao sam kuci ADSL i onda je doslo preseljenje u novi grad. Iznajmljeni stan, bas mi se nije uvodio ADSL jer ne znam kada cu promeniti stan itd. REkoh ajde da uzmem ovaj paket "ista cena" pa sta bude. Uzeo sam u Kraljevu, ali koristim u Prokuplju. Radi kao zmaj (naravno HDSPA) i sve radi sasvim normalno, kao i svaki drugi broadband pristup. Necu ga setati (vezan je za desktop) tako da je ovo meni odlicna kupovina. Ugovorna obaveza je samo 6 meseci.

ja imam telenorov paket od 5 Gb i jednostavno je zagusen. Ping mi bude i preko 1000 ms...kad testiram preko speedtest.net....za surf/mail je ok za neke druge stvari neupotrebljivo.

U pocetku su radili super a sada su prezaguseni.

ja imam telenorov paket od 5 Gb i jednostavno je zagusen. Ping mi bude i preko 1000 ms...kad testiram preko speedtest.net....za surf/mail je ok za neke druge stvari neupotrebljivo.

U pocetku su radili super a sada su prezaguseni.

Predpostavljam da si i ti u BG-u?
Jer ja sam ga probao na 4 mesta (različite opštine) i svugde je katastrofa (ista iskustva kao tvoja, ima moj post iznad).
Izgleda da je po ovim manjim gradovima to još uvek OK rešenje.

Predpostavljam da si i ti u BG-u?
Jer ja sam ga probao na 4 mesta (različite opštine) i svugde je katastrofa (ista iskustva kao tvoja, ima moj post iznad).
Izgleda da je po ovim manjim gradovima to još uvek OK rešenje.

I ja sam imao dosta problema sa telenorom, kada nazovem korisnicki servis, oni stalno pricaju da se radi nadogradnja sistema i cas radi dobro, a cas se zaglupi i ne radui nikako...Ja sam uzeo na 6 meseci i sa samo surfovanjem, sa nekim malim skidanjem nekih programcica, za 3 nedelje sam potrosio samo 2 Gb, znaci imam jos 3...Ni sam ne znam koju bih ocenu dao za sve ovo. Kako je neko rekao, za mailove i neki obican i kratki surf, ko nema uslove za adsl, moze da zavrsi posao, ali opet, to je i dalje skupa zanimacija...Po meni, to bi trebalo da radi puno bolje

Uh... Moj drug je uzeo kod MTS-a i stalno se zali kako mu ocajno radi. Ja nisam verovao dok nisam jednom bio u prilici da nesto skinem i posaljem(obican malo veci mail je bio u pitanju). Ono u Valjevu ocajno radi. Download max izvlaci 13kb/s, a za upload nisam ni siguran, otvaranje obicne stranice koja nije natrpana i zahtevna bas dugo otvara. Uglavnom mail od 3mb je slao vise od pola sata, sto je zaista mnogo. Posto se on dosta krece po drugim gradovima i treba mu takva vrsta interneta, kaze da u Bg-u mnogo brze radi i da tamo odmah otvara stranice(pretpostavljam da mu je to znacilo normalno). I sad razmislja da uzme kod Telenora, posto je "kao" cuo da bolje radi, ali koliko citam ovde, to je isto s***e.

Poslednja izmena:
Ako nema uslova za bolje...

... taj bežični i nije toliko loše rešenje, naročito za nekog ko se time rešio bede od dial-up-a. Koristim ga tek neke 2-3 nedelje, za kućni surf, bez preterivanja (download gomile filmova i muzike itd.) teško da se može i potrošiti 5GB za mesc dana. Jedino što mi je brzina daleko ispod te promovisane i očekivane, moraću malo da ga prošetam po kući i po kraju sigurno i od mreže zavisi.

Iskreno uzeo sam to samo zato što nemam uslove za ADSL, i zato što sam dobio modem za dž kao stari korisnik Telenora, a i 6 meseci ugovora nije tako strašno.

Ako se cene ne budu menjale (košta otprilike kao 1024/256 flat ADSL kod većine) a nekim slučajem se poboljša kvalitet 3g mreže, možda ga ostavim i na duže.

Ako je još neko korisnik, kako ide download filmova i većih programa preko ovog, do sada nisam baš uspevao verovatno zbog slabe pozicije / protoka?

Moze li neko da mi kaze da li je slot za karticu unutar tog USB modema? Ili se nesto zonglira sa telefonom i sl.

Da li se, kako sam razumeo samo pojavi nova konekcija u windowsu nakon sto se modem "ubode" i to je to?

Hvala.

SIM stavljaš u modem. Ovaj modem koji trenutno daju 1550 ima i čitač micro SD kartica, ali nećeš promašiti otvor ;)

Modem na sebi ima flash memoriju i ako ti je uključen auto run, kada ga priključiš na USB, pokrenuće se instalacija driver-a i software-a.
Jednostavno k' u reklami :d

O, pa to je nice :)

Mozda nije toliko povoljno u ovom trenutku, ali ide na bolje. Za godinu-dve cemo sa mini laptopom moci da radimo (recimo odgovaramo na mejl, uredjujemo blog i sl.) u kaficu, ili u prirodi.

To možeš i sada :)
Ja na mobilnom mesečno potrošim 30-100MB, kako kada. Kombinujem sa WiFi gde znam da ima.

Imam nekoliko poznanika kojima je to primarni (i jedini) način pristupa i uglavnom su na najmanjem paketu kod operatera (nebitno koji) ili na prepaid.
Sav net koji potrošim u toku meseca (dve fiksne lokacije i ovaj mobilni) je 2-3, max 6GB mesečno :)

Vrh Dno