Šta je novo?

Gde je logika: LCD TV vs. LCD Monitor??

pbogdanovic

Slavan
Učlanjen(a)
29.12.2005
Poena
320
Moram da skinem ovu budzu od 21" CRT sa radnog stola i vec mesecima hocu da uzmem LCD monitor. Kako krenem da gledam i biram, tako mi masa ortaka kaze nemoj da si lud, gde ces LCD TV da koristis kao monitor!?

Kolega je uzeo Samsung 26" monitor i sjajno izgleda, ali se uopste ne bih gadio ni na nesto vece. Problem koji nikako ne mogu da shvatim je razlika u cenama izmedju vecih LCD Monitora i manjih LCD Televizora.

Prvo sledece po velicini pristojno sto ima u ponudi je Samsung SyncMaster 275T koji kosta preko 1.100 eur. Ima istina i Dell UltraSharp 27" za oko 700 eur, ali za samo 120 eur vise mogu da uzmem recimo Samsung LE-32A656 LCD TV.

Dakle za tek malo vece pare dobijam 32" a ne 27" i to LCD najnovije generacije sa 100Hz, 4 HDMI ulaza, DVB-T tjunerom i sigurno novijim, a rekao bih i boljim panelom.

U cemu je fora? Svi mi nesto govore kao nemoj da uzimas LCD TV za PC, ali mi nije jasno zasto, u cemu je problem? Sedim ponekad i po 12 sati dnevno za kompom, nakacio bih LCD TV na zid ispred radnog stola (tako dobio jos vise mesta), udaljenost dovoljna. Uglavnom koristim PC za rad (Internet + mail), mozda 20% poneka igrica i 10% HD filmovi. Kartica je 9600GT.

Stvarno sam totalno zbunjen da ne moze da se nadje PC monitor veci od 26"-27" ni blizu cene LCD televizora od 32", FullHD uz najmoderniji panel. Pretrazio sam sve zive strane forume i nigde nema konkretnog odgovora zasto se LCD TV ne bi koristio kao PC monitor.

Da li neko ko ima LCD TV i koristi ga takoreci iskljucivo kao PC monitor moze da mi kaze svoja iskustva i da li zali zbog izbora?

ps. Plazma ne dolazi u obzir zbog nize rezolucije.

Uzmi slobodno lcd tv, i to sto veci mozes sa fullHD rezolucijom. Uzivaces sigurno vise nego na nekom monitoru sa smesnih 24"... Ni meni nije bas najjasnije sto su toliko monitori skupi, kada nemaju nista posebno bolje od nekog fullHD LCD tv-a...

spominjao se ovde viewsonic od 28" (monitor) za 35.000, pogledaj malo po forumu.

Ma nije meni problem cena, nego mi je problem logika.

Ne znam kakav je taj ViewSonic, vidim da im ovi monitori koji se prodaju kod nas nisu neki (inace gotivim tu firmu, imam njihov CRT vec 10 godina).

Radije bih uzeo nesto vece od 28", nije problem u parama nego u logici - svi mi govore "nemoj da uzimas LCD TV", ali ne razumem zasto.

Poslednja izmena:
Ni ja ne kapiram u cemu je fora, cak LCD TV-ovi nemaju problema sa uglovima vidljivosti, skoro je isto pod kojim god uglom gledas..

Znas kako LCD monitori nisu cak ni za postolje LCD TV napravama, ako je to lukreativno poredjenje.

Ajde necemo racunati to sto LCD monitori nemaju postenu elektroniku a ni procesore, necemo racunati ni to sto imaju decije lampe, necemo da racunamo ni to da ces imati jerrky video zbog striktne neprilagodjene Hz, a da ne spominjemo da neces imati SPVA panel, osim na nekim boljim modelima LCD monitora.
Medjutim kod tih boljih modela nemas mogucnost da projuris mimo grafickog procesora i svih propratnih video filtera prostim pritiskom na Gaming mode, cime se input lag drasticno smanjuje, a pri tome ti ostavlja mogucnost da po potrebi koristis video mod sa kojim ces procesuirati
24p, bez odvratnog seckanja.

Kvalitet A656, kad bi prebacili u LCD monitor svet, bi te kostao brat bratu 2500E, zato 70000k i nije mnogo za taj model.

Ako imas mogucnost da LCD TV drzis barem 1m od sebe ili 1.2m, i ako si u stanju da iskalibrises normalno gamu, i backlight, kako ne bi imao prejaku flurscenciju lampi ukoliko si u totalnom mraku, slobodno zaboravi sve LCD monitore i idi na pravu stvar.

I jedno upozorenje nemoj da se stekas za hdmi-dvi kabl, gledaj da ima dobar shield, i da je barem osrednji kvalitet.

Pa kako u čemu je fora, zar nemaju monitori drastično bolju rezoluciju od televizora? Ja kad god sam kačio kompjuter na TV 42" slika je izgledala bezveze.. a da ga pomeram na 10m nema svrhe jer neću moći ništa da pročitam

Da li mozda ima nekoga ko koristi LCD TV kao monitor za komp, ali stalno (ne za povremene igrice ili HD filmove) ??

Ja recimo lcdtv iz potpisa. Ali ne igram nista (zbog matore konfiguracije). Sta da ti kazem sem da bi 32" bilo neugodno za igranje. Jedino ako mozes da ga udaljis najmanje metar pa ajde. HD ripovi su fenomenalni, divx nije los izdaleka........Njih gledam sa 2.5 metra. Dok koristim net udaljen sam na 1 metar od tv-a.

Pa kako u čemu je fora, zar nemaju monitori drastično bolju rezoluciju od televizora? Ja kad god sam kačio kompjuter na TV 42" slika je izgledala bezveze.. a da ga pomeram na 10m nema svrhe jer neću moći ništa da pročitam

Imaju samo poneki i oni kostaju uglavnom preko 1.000 eur. Za te pare moze da se kupi ne odlican, nego fantastican LCD TV sa rezolucijom 1920x1080.

Da ne pricam da za mnogo manje pare moze da se kupi 32" FullHD LCD TV najnovije generacije, a za te pare jednostavno ne moze da se nadje takav ili slican PC monitor.

Ako neko zna za neki LCD PC monitor od 30" za 60k neka javi....?

LCD TV 32" sa rezolucijom 1920x1080 idealno resenje, nemoj slucajno monitor :)... 37"-40"-42" bi bili preveliki za tu razdaljinu, mada mnogo bolji za filmove\igrice kada se zavalis u fotelju, jedino da nadjes nacin da ga jos vise odaljis(stavis skroz do zida ili sta vec).

Nenade hvala na postu. Ortak je imao prilike da se zeza sa novim LG Scarlet i kaze da je to cista perverzija. Taj je bio 37" i bas kaze da je malo prevelik i da je 32" optimalna velicina. Sve sam blizi odluci, osim ako me jos neko ne pokoleba :)

Ja odavno koristim LCD TV umjesto monitora :) Mane su kod HD Ready TV-a to sto si ogranicen na 1360x768 i sto je najgore jednostavno je strasan napor za oci jer su to ipak prevelike dijagonale za rad na racunaru.Dok sam imao Benq LCD TV 26" bilo je super al kad sam presao na Braviu 32" koristio sam ga samo za filmove i igre sa gamepadom gdje si ipak udaljen od TV-a par metara a i uzitak je mnogo veci :) Sad sam uzeo 2243NW 22" LCD i njega koristim za rad a Braviu za sve drugo :)

Bez problema sam nekih mesec dana koristio lcd iz potpisa kao monitor...Monitor sam ponovo kupio iz dva razloga,a to je daljina tj. blizina i sto se cesto gleda kablovska...niko nije mogao da veruje koliko je kvalitet tv-a, kao monitora, superiornija od tft monitora...vuk vam je dao strucno misljenje u koje ne treba sumnjati i u potpunosti se slazem.:wave:

Moj admin ima 2 x 42incha i sao sam u njegovu stolicu i ne zelim da vam govorim kakav je osecaj :)
Drugim recima, ignorisi te sto ti govore da se ne kacis na TV. Uzmi i uzivaj....

I meni je neveroavtna razlika u ceni,sigurno negde ima kvaka koja bi objasnila ovaj fenomen.

Inace setio sam se jedne prednosti,comp monitori u Srbiji skoro svi imaju 3god garancije,a Tv 1god...

Evo da otklonim dilemu sa pocetka ovog threada, posto mi je na radnom stolu sada 32" A656 od Samsunga. Setup je prosao bez ikakvih problema, nakacen DVI -> HDMI kablom na HDMI2 ulaz, zvuk nisam kacio posto nema potrebe jer vec imam dobre zvucnike, odnosno USB slusalice po potrebi.

Utisci posle 3 dana rada su fantasticni. Slika je za ne poverovati, rad u WinXP posle namestanja setinga prijatniji nego ikad. Kad sam otvorio Photoshop tek je to bilo uzivanje, mada je naravno najveci praznik za oci ipak bio HD materijal 1080p.

Odlicna stvar je i PiP, pa moze lepo da se radi dok ti gore u cosku ide TV slika sa tonom, ne valja samo sto nema dugme za PiP na daljincu vec mora da se ulazi u meni. Jos jedan nedostatak je sto A656 nema "standby" kao kod PC monitora, vec i kada sistem ode na spavanje TV ostaje upaljen i "trazi signal". Dobro, i to se resava gasenjem na daljincu, mada je glupo sto to nisu bolje resili kad je vec predvidjen i za kacenje na PC (a pogotovo u ovo vreme "green" ovoga i "green" onoga).

Na kraju, onaj ko kaze da je 32" veliko za radni sto ili ima minimalnu dubinu radnog stola ili nije ni probao i prica napamet. Cinjenica je samo da bi 37" definitivno bilo preveliko za rad, bar u 1920x1080 rezoluciji. Sve u svemu, ja sam prezadovoljan i mislim da sam napravio mnogo dobar izbor, jer za ove pare nema da se u PC svetu uzme nista bolje.

LCD TV 32" sa rezolucijom 1920x1080 idealno resenje, nemoj slucajno monitor :)... 37"-40"-42" bi bili preveliki za tu razdaljinu, mada mnogo bolji za filmove\igrice kada se zavalis u fotelju, jedino da nadjes nacin da ga jos vise odaljis(stavis skroz do zida ili sta vec).

Pravo zboris, moram da te pohvalim. Bio si sasvim u pravu za sve velicine, 32" idealno za rad, vece idealno za igrice ako mozes da se udaljis dovoljno.

S obzirom da je rad (za sada) primaran, odlucio sam se za 32".

kako si zadovoljan sa signalom kablovske ili obicne televizije(zavisi koju koristis) i jesi li primetio kakvo kasnjenje u odzivu TV dok igras igrice?
Lomim se da kupim 32a656 pa mi treba sto vise informacija od nekog ko ga vec ima.

Postavicu pitanje tek da rashcistim neke stvari.Dakle ukoliko reshim da nakacim na komp HDReady LCD TV kako bih to uradio?Da li bi moglo ovako:
1.Kupim grafu sa HDMI izlazom;
2.Kupim dobar HDMI kabal;
3.Nakacim TV na komp BEZ MONITORA.
Dakle, koristim TV umesto monitora u rezoluciji 1360x768. Dali je ovako jednostavno ili su potrebna josh neka podeshavanja?

Poveži i na VGA, bićeš oduševljen prikazom. Čak i najjeftiniji LCD TV šiju većinu PC LCD što se tiče ugla gledanja i prikaza boja. I da, LCD TV radi potpuno normalno kao PC monitora. Smara što nema veći izbor manjih rezolucija, pogotovo 16:9.

kako si zadovoljan sa signalom kablovske ili obicne televizije(zavisi koju koristis) i jesi li primetio kakvo kasnjenje u odzivu TV dok igras igrice?
Lomim se da kupim 32a656 pa mi treba sto vise informacija od nekog ko ga vec ima.

Slabo na ovome gledam kablovsku, posto ga koristim samo za PC, a TV gledam na Philips Matchline. Probao sam naravno da gledam TV kad sam ga instalirao i slika je - ocekivana.

Zavisi sve od signala samog kanala: RTS je shit, Fox malo bolji, SOS kanal tezak za gledanje, NatGeo i ostali strani dobri - ako pod dobro smatras SD na FullHD. Gledljivo je u svakom slucaju.
Recimo, vidi se da je SD cak i kad na desktopu stavim PiP gore u cosak sliku sa kablovske, ali tako mogu da gledam utakmice dok nesto drugo radim...

Inace ako je veci deo vremena gledanje kablovske, FullHD TV je cisto bacanje para.

Kasnjenje u odzivu uopste nisam primetio. Igram i Guitar Hero koji je naravno veoma zahtevan bas po tom pitanju i nikakvih problema nemam. Takodje sto se grafike tice nisam imao problema ni na novom PES.

Sve u svemu ja nemam nijedan problem sa 32A656 i prezadovoljan sam kupovinom. Morao sam naravno da smanjim backlight cak na 1, jer inace przi oci. Jedina mala zamerka je sto nema auto standby kada PC ode u standby, nekad zaboravim da ga ugasim ili odem negde, a LCD ostane upaljen i kuka kako nema signala...

Postavicu pitanje tek da rashcistim neke stvari.Dakle ukoliko reshim da nakacim na komp HDReady LCD TV kako bih to uradio?Da li bi moglo ovako:
1.Kupim grafu sa HDMI izlazom;
2.Kupim dobar HDMI kabal;
3.Nakacim TV na komp BEZ MONITORA.
Dakle, koristim TV umesto monitora u rezoluciji 1360x768. Dali je ovako jednostavno ili su potrebna josh neka podeshavanja?

Kao sto rece ovaj gore, posto je 1360x768 mozes da ga nakacis i sa VGA kablom, razlika nece biti toliko drasticna.

Naravno, bolja je opcija da ga povezes sa HDMI kablom, namestis na kompu rezoluciju 1360x768 i ukoliko imas na TV namestis opciju prikaza pixel na pixel (JustScan se zove na Samsungu), jer onda dobijas 1:1 digitalni prikaz slike.

To ipak zahteva dodatna ulaganja, tako da mozes slobodno i VGA da probas, pa vidi kako ti izgleda (a izgledace sigurno sjajno).

Koja dodatna ulaganja? Za kupovinu HDMI kabla?

Hvala na informacijama!
Da li TV (Monitor) ima odsjaj tj. refleksiju i da li smeta kad je upaljeno svetlo.

Nazad
Vrh Dno