Šta je novo?

Novi Cooler Master kuleri - Cooler Master Creates a Monster

Uvek je bilo onih koji su slikali, dokazivali, branili cast ...
Vide se na kilometar, i uvek ispadnu predmet smejanja na kraju.
Tako da treba ohrabriti ljude da sto vise pisu ...
Ako bude bilo gluposti u vecinskom procentu i ako se nastavi prica "al' ste se nalozili" eto jos radosti i smejanja.
Mitre zar nisi večeras na Sinanu?:d

Hehe...vidi se ko slusa narodnjake i zna kad peva i gde neki pevac :p :eyebrows:
Pratis Sinana, a ? :d

Kako da ne znam za Sinana, tradicionalan koncert svake godine na Tašu. Jedino što nikada nisam imao društvo da odem na isti.:(

Ajmo ... traze se dobrovoljci za Sinana :)
Prednost zenske osobe...cimanje stop :d :d

P.S.
Al' ce vlast da nam obrise pola thread-a :d

Ja ne bih rekao da je čovak došao da nauči već da nekog ovde "uči"... ;)
Kad je takav stav onda kako drugačije odreagovati? Ćutanjem?

Kao što sam rekao u nekoliko navrata, zasita sam hteo da prenesem pozitivne utiske vezano za kuler, ne da bilo koga učim. Grešku svoju prihvatam , nisam želeo da budem zajedljiv, ko je tako shvatio, izvinjavam se. Bilo mi je samo smešno da ste toliko sve ozbiljno shvatili, pa čak i da sam imao nameru da nekog "učim".

Što se tiče montaže kulera, tu stvarno ne razumem šta je čudno, imao sam nekog Zalmana pre ovog, i stvarno je bio za*ebaniji za montažu od ovog CoolerMastera, koji je meni poprilično jednstavan za montažu (socket 775).

Kako god anravno da neću pobeći sa foruma, mada ne verujem da bih ikome i nedostajao kada bih pobegao :)

Sto se tice Zalmana. Fatal1ty iz SuperStarrovog profila je pain in the ass sto se tice montaze za S939.

Znam jer je bio moj :D

Mislim da pomalo svi gresite. Tako kako vi tumacite zakon termodinamike frizider nikada ne bi mogao da bude hladniji od sobe. Teorijski kuler sa heat pipe-ovima bi mogao da ohladi bazu ispod temperature okoline, prakticno verovatno ne

Obican kuler nema kompresor tako da ne mozes da ga poredis sa friziderom.

200 gr pitaj-Boga-kog gasa koji menja svoje agregatno stanje bez icije "pomoci" ne moze da se poredi
sa bilo kojim rashladnim uredjajem ...
Kompresor je poenta cele price ...
U poredjenju sa sistemima koji imaju kompresor obicni heatpipe cooleri su smesni
Ovo sve pricam na racun frizidera za koga si se uhvatio

Poslednja izmena:
Sto se tice Zalmana. Fatal1ty iz SuperStarrovog profila je pain in the ass sto se tice montaze za S939.

Znam jer je bio moj :D

Ne znaš ti koji je to "pain" da se montira na AM2 kad nije predviđen za njega... :D ;)

Tarmi, nemoj da se nerviras, ja sam samo izneo svoje misljenje. Niko nije rekao da kuler moze da postigne -5 ili -10 kao kompresor, ali je teorijski moguce da baza kulera bude par stepeni hladnija od okoline, prakticno verovatno ne moze, i to je to. Frizider sam pomenuo zato sto ste se razmahali sa zakonima termodinamike, a niko ne pominje da kod novijih kulera nije prosta izmena toplote, vec nesto malo komplikovanije. Uostalom to je i smisao uvodjenja heat pipe-ova.

Poslednja izmena:
Ja se ne slazem sa tobom, a ne znam gde si video da se ja nerviram ...
Heatpipe sluzi samo da odvede toplotu na neko drugo mesto, dalje od procesora
promenom agregatnog stanja i nista vise bez nekih spoljnih faktora koji uticu na
tu promenu.

Poslednja izmena:
Tako mi se ucinilo, izvini ako sam pogresio. Ne moras da se slazes, svako ima pravo na svoje misljenje. Dacu ti samo jos jedan primer i zavrsio sam sa ovom temom :). Uzmes flasu vode ili bilo cega, zavijes je sa mokrim peskirom iste temperature kao i tecnosti unutra, ostavis je malo tako i ona se ohladi za par stepeni. Poz

Uzmi i cooler za procesor pa mu svaku povrsinu zavi sa vlaznom tkaninom ... i on ce se ohladiti dok tecnost ne ispari
Koristis spoljni faktor ...

Poslednja izmena:
Ljudi ocigledno je da Vidakovic ima ukljucen speedstep u BIOS-u pa mu je temp tako mali...
To se i meni desavalo kad mi je bio ukljucen C 'n' Q na AM2 pa mi je temperatura core 1. bila 19c, a core 2. 12c... medjutim kad se to "*****" iskljuci i kad mi procesor sad const. radi na 3,2ghz temeratura je 28-30 idle... Sad na ovom smrzu od 10-12c ambijent radi mi na 25-27c... sam bog pita kolko na kolko bi radio da ukljucim Cool 'n' Quiet :D

E bas ce da probam sada... javljam :D za par minuten...

A to sto on kaze je prosto nemoguce! Nema sanse da mu Hyper 212 oladi procesor toliko... TACKA

Eve ga test gotov :D

Ljudi, sad odma svi da ste se izvinuli Vidakovicu... evo ja se prvi izvinjavam jer sam rekao da je nemoguce da mu temperatura bude 19-20c na default clocku na idle...

Iz mojih testova koje sam obavio nabrzaka u prethodnih 30-ak min.... sledi ovako...

Moj AM2 X2 6400+ @3,2ghz radi na idle 25-27c... dok @1,0ghz radi na 14-15c!!! E sad s obzirom da @3,2ghz proc mi radi (i to vreli amd a ne intel) na 26c (naravno s ambijentom na 21,4c a imam fan od 1200RPM... vrlo je moguce da njegov Hyper 212 (fan 2000rpm) moze da mu snizi temperaturu CPU-a na ladni' 19c. S obzirom da se Vidakovicev 65W TDP Intel, greje manje nego moj 125W TDP X2 Windsor....

Rekao bih da je covek bio u pravu.... evo ja ti se prvi izvinjavam :wave:

Znaci:

Ambijent: 21,3c
Idle Temperature

AMD X2 6400+ @3,2Ghz = dok ovo kucam 26c
AMD X2 6400+ @1,0Ghz = pre 5 minuta 14c

Fan je 1200rpm, dakle bilo bi jos manje kad bih imao 2000rpm neki kao sto ima Hyper 212. Za 2 nedelje mi stize Silverstone 800-2400rpm jedan pa cemo probati kakvi su rezultati...

A da eve ga i screenshot...

tempCnQ2.jpg

Dakle:
AMD X2 6400+
Thermalright HR-01 Plus
CoolerMaster 1200rpm LED fan (39,55CFM rated)

Poslednja izmena:
Ovde je raspravljano da je sa vazdusnim hladjenjem nemoguce da temperatura
procesora moze da bude niza od ambijentalne...i to je poenta.
Inace ovo sa slike 2.Core: 4'C je samo potvrda koliko je merodavno merenje

^^
Dzaba smo pisali toliko strana kad ljudi nekontaju da su tako potukli sve zakone fizike... :wall:

Ovde je raspravljano da je sa vazdusnim hladjenjem nemoguce da temperatura
procesora moze da bude niza od ambijentalne...i to je poenta.
Inace ovo sa slike 2.Core: 4'C je samo potvrda koliko je merodavno merenje

Naucno je poznato da AMD X2 ne rasporedjuje temperaturu dobro po IHS-u tako da je veoma moguce da core 1 i 2 imaju velike razlike u temperaturi... Ta razlika se smanjuje lappingom IHS-a na procesoru...

A sto se tice zakona fizike... kako ja gledam na to... tebi je mnogo hladnije na 15c napolju kad duva vetar nego kad ne duva, zar ne... Stavi parce metala pod ventilator i termometar na njega pa ces videti da temperatura tela moze da bude manja od ambijentalne ako na njega duva ventilator... !!!

Slazem se da temperatura tela ne moze biti manja od ambijentalne ako nema strujanja vazduha, ali kad ventilator duva na hladnjak koji ionako sam po sebi odvodi temperaturu brzo sa procesora (i pritom baza hladnjaka nema vremena da se ugreje) sasvim je moguce da temperatura bude manja od ambijentalne... Ostavi procesor bez hladnjaka i ventilatora pa ce onda temperatura CPU-a biti iznad ambijentalne :D sto nas opet dovodi do vasih zakona fizike, koji se naravno mogu uzeti u obzir pri mirovanju tela bez drugih uticaja na njega (vetar,hladna kibla metala...)

Jeste da je 4 oC defektno i nerealno, ali vise sumnjam da je to zbog same arhitekture X2-ke nego do glupih senzora (mada i oni imaju veze)

Samim tim se dovodi u pitanje, da li je lapping stvarno neophodan ako vec ionako ne verujes senzorima, ili da li je AS5 stvarno neophodan kad znas da te senzor laze za 0-5 oC sigurno...

Jedini nacin da stvarno saznamo da neko ako ima uzme svoj "fancy" mega-giga-analogno-digitalno-transformatorski IR merac temperature i da nas prosvetli...

Gresis, u debeloj si zabludi.
Ne moze temperatura da se snizi ispod ambijentalne samo ventilatorom. Ventilator pomaze u brzem i boljem odvodjenju snage disipacije i zato ti imas osecaj da je hladnije kad duva vetar (koza ti se brze hladi). Ali ako on opstrujava oko tela vazduh temp. 15C moze dovesti to telo do iste temperature, samo pod uslovom da ono samo ne proizvodi toplotu (da nema snage disipacije).

Gresis, u debeloj si zabludi.
Ne moze temperatura da se snizi ispod ambijentalne samo ventilatorom. Ventilator pomaze u brzem i boljem odvodjenju snage disipacije i zato ti imas osecaj da je hladnije kad duva vetar (koza ti se brze hladi). Ali ako on opstrujava oko tela vazduh temp. 15C moze dovesti to telo do iste temperature, samo pod uslovom da ono samo ne proizvodi toplotu (da nema snage disipacije).

Cekaj jel ovo znaci ako bi sad stavio termometar u sobu na temperaturi od 20oC i namestio ventilator da duva na termometar da se njegova temperatura ne bi smanjila ispod 20oC? Ovo pitanje se odnosi samo na tela koja ne stvaraju toplotu...

Sad sedim i razmisljam... Jasno mi je to sve i slazem se da ste u pravu, ali mi nije jasno kako onaj debilni senzor onda prikaze core1 22c i core2 4c .... koja je njegova logika u racunanju?!

Dakle, da, dobro ste razumeli... :D pojeo sam ***** i rekao sam da ste u pravu...
Nisam se fizikom bavio 10-12 godina, tako da sam malo i zaboravio na te zakone i ludorije...

Izvinjavam se:d
:wave:

a koju verziju everesta to koristis? koji ti je bios u maticnoj?

i sto svi stavljate temperature u idle, zar je bitno koliko se racunar greje kada nista ne radi?

a koju verziju everesta to koristis? koji ti je bios u maticnoj?

i sto svi stavljate temperature u idle, zar je bitno koliko se racunar greje kada nista ne radi?

Koristim Everest 4.50.1480 Beta, bios na maticnoj je poslednji (a da nije beta) 305, a navodim temperaturu u idle jer me mrzi da cekam pola sata da se komp posteno zagreje... Ali ovih dana kad je jos bilo 30-ak oC napolju na 100% load, 30min, 50-51oC... razlika izmedju core 1 i core 2 je jos uvek postojala, ali nije bila tako velika... bude oko 7-8 oC na 100%...

Cisto kao informaciju iste rezultate sam imao sa prethodnim verzijama Everesta i SpeedFana. Samo kad bih mogao da saznam stvarnu temperaturu jezgara pa bih podesio offset u programu da pokazuje realno...

Ne mogu vise da se raspravljam sa budalama koje su na casovima fizike citale novine.

Ma vi cete i perpetuum mobile da napravite... Dzizis.

Po poslednji put.

NE MOZETE VAZDUSNIM HLADJENJEM DA SNIZITE TEMPERATURU PROCESORA ISPOD AMBIJENTALNE!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno