Šta je novo?

Telekom gubi jedan monopol

Ako je vec tako, onda dok ne srede infrastrukturu, mogli bi makar da regulisu, tj smanje cene, u skladu sa SBB-ovim novim cenama/brzinama.

Svasta :S: od toga nema nista. Nema sanse da telekom smanji cene i da time sebi odsece prilive koje ima. To i jeste poenta monopola koji drze.
To sto je SBB povecao brzine nema neverujem da je bas mnogo uzbudilo telekom, mozda ce jedan deo ljudi i preci na SBB ali opet neverujem da ce to biti bas tolika navala, koce da ceka 2 do 3 nedelje na kab. modem kod njih i ostalo. Mozda se ostatak korisnika boji da predje, jer im ovakav ADSL, koliko toliko lepo radi, a mozda im kablovski bude *****avao jer su culi za ranije probleme koje je SBB imao. Tako da mislim da se telekomu nezuri bas preterano.
Ako bi telekom duplirao brzine a ne 50% samo ce sebi obezbediti vise novca jer ipak nije to "duplo vise za iste pare" vec svi provajderi moraju da kupe bar jos toliko svog linka kod telekoma. Tu je cela poenta dupliranja brzine za iste pare. Najvise para se uzima od provajdera a ne od krajnjeg korisnika. I posle se jos telekom postavlja kao eto mi smo to uradili a da nismo trazili vise para ....lol :wall::wall:
U svakom slucaju lep potez SBB-a. Zdrava konkurencija je za nas krajnje korisnike najbolja stvar.

Ja sam pokusao da kazem da ce telekom da uzme licence samo da ih drugi ne bi imali, nisam pominjao da ce raditi. Mada sam gotovo siguran da ce i u to ulagati.

Svasta :S: od toga nema nista. Nema sanse da telekom smanji cene i da time sebi odsece prilive koje ima. To i jeste poenta monopola koji drze.
Da da oni imaju nultu elasticnost traznje pa mogu da drze cene kolko god oce i da zadrze sve korisnike ...
potpuno ne tacno

Лепо је то што је СББ дуплирао брзине, али кад то у пракси нису у стању да изведу. Прошле године почетком октобра се СББ распадао на нивоу Србије и, годину дана после, како изгледа, иста прича се понавља...

Зашто би се Телеком узбуђивао, када многи немају избор СББ или АДСЛ? :S: :wall:

Odakle ti da se SBB raspada? Ne znam nijednog koji ima los internet. Ja prvi sa 2Mbit koristim max veze, skida i preko 240k/s.

Da li su pojedini toliko tupavi.

Uvek cu da radim ono sto je u mom interesu!

Napadacu telekom ako vidim da konkurencija ima za iste pare duplo vise,
a ja sam korisnik tog telekoma.

Sto rasprtedate pricu bezveze "dokazi", "sta ste pricali ranije", itd.

Cinjenica je da SBB ima bolju (citaj - duplo) uslugu nego telekom.

Sto narod kaze : "Dok dete ne zaplace, majka se ne seti da ga uzme";

Tako da ova i slicne teme treba da bude vid javnog nezadovoljstva
rada jednog monopliste.

Tako da treba podrzavati onog ko makar pokusa nesto da uradi u korist
svojih korisnika a ne kuditi ga, jer telekom to jedva ceka.

Poslednja izmena:
ajde baci neki screen da vidimo to skidanje od 240kbs,ali sa sve nazivom sajtova u klijentu.cisto da ne bude zabune.:D
evo druže, kopiraću ti sliku koju sam stavio na elite security, pre par dana
nadam se da shvataš da je 240 na 2 mbita i 360 na 3 mbita potpuno uporedivo...
brzinasbbof5.jpg

evo druže, kopiraću ti sliku koju sam stavio na elite security, pre par dana
nadam se da shvataš da je 240 na 2 mbita i 360 na 3 mbita potpuno uporedivo...
brzinasbbof5.jpg

e druze,vidis nije isto skidati,ispravi me ako gresim neki driver za graf. sa nekog jakog servera i koristiti P2P program.daj neki screen iz torrenta ili rapid sh.
nemoj na ovaj nacin da podvaljujes,nije lepo da stavljas jos ko zna cije slicice.

e druze,vidis nije isto skidati,ispravi me ako gresim neki driver za graf. sa nekog jakog servera i koristiti P2P program.daj neki screen iz torrenta ili rapid sh.
nemoj na ovaj nacin da podvaljujes,nije lepo da stavljas jos ko zna cije slicice.

Post godine :d
Upravo je najmerodavnije skidanje sa sajtova poput nvidia ili microsoft, jer to testira tvoju pravu brzinu (zato sto su serveri jaki i nece biti usporenja zbog njih).
P2P nije merodavan jer ne zavisi od tebe kojom brzinom skidas, a rapidshare ima limit brzine za free korisnike.
Covek ti je dao najbolji moguci test brzine svoje konekcije, a ti ga optuzujes da podvaljuje :d

Post godine :d
Upravo je najmerodavnije skidanje sa sajtova poput nvidia ili microsoft, jer to testira tvoju pravu brzinu (zato sto su serveri jaki i nece biti usporenja zbog njih).
P2P nije merodavan jer ne zavisi od tebe kojom brzinom skidas, a rapidshare ima limit brzine za free korisnike.
Covek ti je dao najbolji moguci test brzine svoje konekcije, a ti ga optuzujes da podvaljuje :d

nemoj da lupas.ja sam upravo ukazao na razliku koja postoji u skidanju file-ova sa jakih servera i P2P programa.pa nece valjda da skida sa nvidi-inog servera mozda hd filmove ili nove igrice.znaci prvo razmisli pre nego sto se izlupetas sa POSTOM GODINE.i naravno da je hteo da podvali zato sto je reko da kod njega sve pici u fullu u stvari je skidao mali file sa nvidia servera.
i da dodam.reko je da koristi 2Mb paket a slika pokazuje da je u pitanju 3Mb i jos mi kao pravi poredjenje.samo CIJE.

Poslednja izmena:
nemoj da lupas.ja sam upravo ukazao na razliku koja postoji u skidanju file-ova sa jakih servera i P2P programa.pa nece valjda da skida sa nvidi-inog servera mozda hd filmove ili nove igrice.znaci prvo razmisli pre nego sto se izlupetas sa POSTOM GODINE.i naravno da je hteo da podvali zato sto je reko da kod njega sve pici u fullu u stvari je skidao mali file sa nvidia servera.

:d

Odustajem...

@ficfiric:
veze ti nemas :d ako se testira brzina testira se na ovaj nacin, a ne preko sugavog p2p...

Poslednja izmena:
LOL, testiranje brzine preko P2P, ova je dobra.

Uzgred kada ima dovoljno jakih peerova na Torrentima i HUB-ovima skidam maximum ~360 kb/s, testirano zadnjih par dana od povecanja brzine, tako da je onako kako treba da bude. Vise nije pitanje da li ti je dobra veza vec da li seederi mogu da ti pruze toliko svi zajedno :p

kontrasu procitaj o cemu smo pricali i videces da si ispao smesan i da ono nije njegov screen,POSTO ON IMA 2Mb PAKET A SCREEN POKAZUJE NEKOG KO IMA 3Mb.

A odakle ti to da on ima paket od 2 mbit?
Prelistaj jos jednom ovu temu i pogledaj sa kim si pricao o 2 mbit, a ko ti je odgovorio i dao primer sa 3 mbit :d

gde sam ja to u bilo kom mom postu napisao da se brzina testira preko P2P programa.naprotiv ukazao sam na razliku.

Poslednja izmena:
i naravno da je hteo da podvali zato sto je reko da kod njega sve pici u fullu u stvari je skidao mali file sa nvidia servera.
i da dodam.reko je da koristi 2Mb paket a slika pokazuje da je u pitanju 3Mb i jos mi kao pravi poredjenje.samo CIJE.

evo ga druže, specijalno zbog tebe sam stavio dva torenta da se skidaju, sačekao 10-ak minuta, da mi se napuni ovaj speed grafikon i napravio screenshot:
primersbbgm3.jpg

nema laži, nema prevare, grafikon pokazuje oscilacije brzine u zadnjih 10 minuta, videćeš da je brzina veoma postojana...verovatno bi oscilacije bile i manje da sam skidao 3-4 torenta istovremeno...obrati pažnju i na to da mi se na seedu nalazi 36 torenata u momentu downloada...toliko o upotrebljivosti ovih paketa za P2P...pozivam i tebe da napraviš isto sa svojim adsl paketom, poređenja radi...
što se tiče drugog dela, nikad nisam pomenuo da imam 2 mbita, nego sam se nadovezao na post gvlade, koji je rekao da sa 2 mbita skida 240KB/s, i pokušao da napravim poređenje: 1 mbit - 120 KB/s; 2 mbit - 240 KB/s, 3 mbit - 360 KB/s...pogledaj još jednom moj post, pa ćeš videti da je tako...

Najvise para se uzima od provajdera a ne od krajnjeg korisnika.

Nemoj da se ljutis, ali vecu glupost nisam skoro procitao.
Pa sta mislis od koga provajderi uzimaju para? Ili mislis da rade na svoju stetu?
Kad se radi o usluzi, kao i o robi bilo koje vrste, cenu uvek placa krajnji korisnik! Kad ovo konstatujes dodjes do zakljucka da nam u stvari ne treba ni jedan drugi provajder sem onih koji mogu da pruze kompletnu uslugu (citaj "koji imaju i izlazni link i infrastrukturu") jer samim svojim postojanjem povecavaju krajnju cenu usluge a prakticno je pruzaju nikakvu ulugu samo vrze posrednicke poslove izmedju nas i telekoma.

Ja sam pominjao 2Mbit link i skidanje od 240k/s. Brizna protoka se meri sa jakih servera koji ti daju max veze a ne od torrenta i drugih p2p programa jer to umnogome zavisi od drugih korisnika iste veze i njihove ljubaznosti da svoj up pojacaju ili ne. Neko je danas skinuo DivX (2CD) za otprilike sat ipo, toliko o brzini.
PS: taj DivX torrent je bio cisto u istrazivacke svrhe i sadrzaj je odmah nakon toga obrisan sa namerom da se kupi originalan BR, sa playerom i kucnim bioskopom ;)

Vratite se temi.
U opstem je interesu povecanje konkurencije, te se nadam skorijem boljitku po objavljivanju odluke Ratela i Ministarstva telekomunikacija.

http://www.b92.net/tehnopolis/intervjui.php?nav_id=319328
:)
Kako liberalizovati tržište internet usluga u Srbiji i učiniti ga konkurentnijim?

- Međunarodno povezivanje u ovom trenutku imaju „Telekom", „Telenor", VIP i „Verat". Svi oni mogu da pružaju usluge velikoprodaje, ali to trenutno čine samo „Telekom" i „Verat". Pre skoro godinu dana završeni su pravilnici, koji su prosleđeni novom ministarstvu, koje treba da da mišljenje o ustavnosti i zakonitosti, očekujemo brz odgovor. Čim to bude završeno, Agencija će obezbediti međunarodno povezivanje mreža, što će omogućiti pružanje usluga interneta. Oni koji žele da pružaju govorne telefonske usluge, odnosno da dele telefonske brojeve korisnicima, moraju da imaju licencu. Oni koji imaju licencu, mogu da pružaju i usluge međunarodnog internet povezivanja. Oni koji nemaju licencu, sada dobijaju pravo da se međunarodno povezuju i da pružaju internet usluge. U tu trku moći će da se uključe samo oni koji već imaju mrežu i pružaju usluge interneta. Oni će moći da se povezuju sa sličnim mrežama u inostranstvu. Mali provajderi dobiće mogućnost da se povežu sa novim mrežama koje imaju međunarodno povezivanje. Tako će pasti cene interneta za krajnjeg korisnika.

Meni je ovaj deo najinteresantniji:

"Ukoliko do kraja godine Ministarstvo za telekomunikacije donese odluku o uvođenju Vajmaksa, to bi trebalo da stvori uslove za konkurenciju u okviru fiksne telefonije, ali i u oblasti širokopojasnog internet pristupa. Očekujemo da se na tenderu pojave ozbiljni igrači, koji mogu da se upuste u ravnopravnu utakmicu. Ne želim da otkrivam imena, ali u pitanju su svetski igrači. Svi su tu, od domaćih, preko španskih i francuskih, do najvećih svetskih kompanija, kaže u intervjuu za Biznis Jovan Radunović, predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije."

Samo što ova bajka nažalost nema srećan kraj...

Да прокоментаришем небулозе које су ми запале за око:

Naše cene u fiksnoj telefoniji su niske. Postoji bojazan da ukoliko ne bude izvršen njihov rebalans i ne budu dovedene na nivo okruženja i EU, neće biti zainteresovanih za tender i nećemo dobiti nikog ko bi želeo da gradi fiksnu telefoniju bežičnim putem. Vajmaks je bežični pristup i mnogo je jeftiniji od klasičnog. U tom kontekstu, moje lično mišljenje je da ćemo pre dovesti na tržište konkurente ukoliko koristimo jeftinije tehnologije. Prvo treba da uvedemo nove igrače pomoću jeftinije Vajmaks tehnologije, a kasnije ćemo videti da li postoji interesovanje nekog od njih da radi i na postavljanju klasične fiksne mreže.
Који су то мамлази? СББ је још прошле године затражио да добије лиценцу за фиксну телефонију!

Чуди ме да нико није на ово одреаговао!
EPS ima optičku mrežu koja prevazilazi njihove interne potrebe i očekujemo da će vrlo brzo, u skladu sa zakonom, u okviru EPS-a biti osnovana posebna firma koja će pružati javne telekomunikacione usluge.

Kada budu usvojeni pravilnici o međunarodnom povezivanju, VoIP-u i mrežama, tada će biti regulisano i korišćenje VoIP-a. Očekujem da se to desi do kraja ove godine.
Очекујем...

Time bi bio rešen problem monopola u domenu kablovske televizije, tako da stanar neke zgrade, recimo, može da bira između više operatera. To, nažalost, neće moći da se odnosi na stare objekte, jer tehnički nije izvodljivo.
:laugh: :wc:

Nazad
Vrh Dno