Šta je novo?

OC amd athlon 4000+ 2GB ddr 800mhz

• Začetnik teme dawson
  • Datum pokretanja
D

dawson

Guest
potpuno sam nov u ovome ali znam neke osnove OC..jedino mi nije jasno nikako kako u svom biosu da smanjim mnozilac HT-a sa standardnih 5x na manje...ne smem da povecavam FSB posto ce mi onda HT link raditi sta ja znam ako povecam FSB na 250 to ce biti 250x5 = 1250 a to je puno za HT evo slika mog biosa pa nek mi neko kaze plizz kako mogu da smanjim mnozioc HT-a. Koliko ja vidim tu opciju u biosu nemam :(

Prilozi

• bios.jpg
    bios.jpg
    201.3 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
sorryka nadosao sam nalazi se u CPU config a ne u jumper free config...

A da li bi mi moga neko reci na koliko mhz se preporucuje da radi PQI 800 memorija imam dva modula radi dual ukupno 2 GB... jako malo pisete o memoriji o CPU vec i pticice pevaju i sto se tice temp i svega ali sta sa memorijom koliku temp moze ona da izdrzi i koliko MHZ preporucujete? I zasto u imenu memorije PQI 800 pise taj broj 800mhz? ja sam mislio da na toliko radi memorija kad ono pogledam u cpu z radi na 350mhz... kako se to racuna?

Poslednja izmena:
Ai tuning stavi na manual i nadji za ht(5x,4x,3x,2x,1x) i smanji na 4x.

evo moj clock

Prilozi

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    77.1 KB · Pregleda: 79
Tebi je memorija deklarisana na 400(800mhz), tako da ti memorija moze jos. Takodje mozes poterati memoriju i preko tih 800mhz ako je raspolozena za dalje klokovanje.
pozz

Tebi je memorija deklarisana na 400(800mhz), tako da ti memorija moze jos. Takodje mozes poterati memoriju i preko tih 800mhz ako je raspolozena za dalje klokovanje.
pozz

heheh pa to i hocu da znam koliko je raspolozena za klokovanje ne da je sprzim haha :) kod memorije se gleda samo temp ? ostalo ne smeta kad je clockujem ?

Temperaturu memorije ne mozes nigde da vidis. Teraj slobodno i preko 800 ako moze. Sada ti memorija radi sporije nego sto treba. Toj tvojoj je default 800mhz. Neces nista spaliti dok ne cackas napone. A i ako cackas, nemoj ici preko 2.2v(za memoriju). Ipak nemas puno iskustva sa klokovanjem.

Temperaturu memorije ne mozes nigde da vidis. Teraj slobodno i preko 800 ako moze. Sada ti memorija radi sporije nego sto treba. Toj tvojoj je default 800mhz. Neces nista spaliti dok ne cackas napone. A i ako cackas, nemoj ici preko 2.2v(za memoriju). Ipak nemas puno iskustva sa klokovanjem.

da pa nemam uopste iskustva sa clockovanjem :) u svakom slucaju hvala.

ewo fsb sada na 260... HT link otisao iznad 1000mhz ali malo nadam se da nece biti bum :))

Prilozi

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    115.3 KB · Pregleda: 71
Nece od HTT-a preko 1GHz da bude bum,ne boj se...:DEventualno mogu da se jave neke nestabilnosti na ploci ali tek preko 1100MHz,zavisi od ploce do ploce.
Mogao bi da probas podizanje FSB-a sa memorijom na DDR800.Mozda neces postici toliku hercazu procesora ali ces steci uvid u max klok memorije.Pre nekoliko meseci u SK-u su je testirali i izvukli cak 1000MHz,kako oni kazu stabilno ali to je pitanje.Imas li podesavanja TRFC0-3 u BIOS-u?

ewo fsb sada na 260... HT link otisao iznad 1000mhz ali malo nadam se da nece biti bum :))
Pa neka je otisao. Nece da mu skodi! Ne moras se toliko opterecivati sa ht-om.:wave:

Pusti orthos i vidi ti to koliko je stabilno i na koliko bi mogao da ga drzis za svaki dan.

P.S: procitaj jos jedno upustvo koje je napisao user sa foruma.

Poslednja izmena:
Pa neka je otisao. Nece da mu skodi! Ne moras se toliko opterecivati sa ht-om.:wave:

protio sam u onim objasnjenjim na pocetku foruma za clockovanje amd procesora da HT bash i ne valja da ide jako iznad 1000mhz pa sam zato to napomenuo.mislim da cu ostaviti ovako...u biosu mi je namestena memorija da radi na 667 pa je zbog clocka stigla do skoro 400mhz e sad se bitam koliko bi ubrzao uopste rad kompa ako bih stavio u biosu memoriju na 800...tada bi dosta brze radila mem mislim negde oko 550mhz ne znam koliko bi to znalico i da li vredi da to radim ?

Nije ti mnogo ht presao. Tako da je bezopasno. Nemoj nikako da stavis na 800 u biosu. Kao prvo nisi siguran da li moze tebi memorija da radi na 1100mhz!!!!!!!
Kao drugo, zeznuces celu stvar, i ima da ti pisti racunar, a koliko vidim tesko da ces se snaci sta i kako posle!
Bolje ne diraj nista vise i vidi koliko je stabilan na tih 2740mhz, pa ako je stabilan ostavi za svaki dan. Takodje proveri i temperature pod opeterecenjem cpu-a.

Znacilo bi ali 550(1100)MHZ tesko da ces izvuci sa tom memorijom...I naravno ,nemoj odjedanput samo da prebacis na DDR800,izgubices mogucnost boot-a sigurno.Vrati sve na default i kreni ispocetka.
I nadam se da znas da odradis clear CMOS.

Poslednja izmena:
Nije ti mnogo ht presao. Tako da je bezopasno. Nemoj nikako da stavis na 800 u biosu. Kao prvo nisi siguran da li moze tebi memorija da radi na 1100mhz!!!!!!!
Kao drugo, zeznuces celu stvar, i ima da ti pisti racunar, a koliko vidim tesko da ces se snaci sta i kako posle!
Bolje ne diraj nista vise i vidi koliko je stabilan na tih 2740mhz, pa ako je stabilan ostavi za svaki dan. Takodje proveri i temperature pod opeterecenjem cpu-a.

temp ne ide iznad 60 kad je pod max opterecenjem u everest system stab...i ne vidim da ima nekih problema sa radom.

i desavalo mi se vec da pisti kada sam HT multipler stavio ne znam ni ja na koliko uglavnom pistalo je i samo se restartovalo...pa sam ga ugasio cekao malo i opet pokrenuo pa je hteo u bios uci i mogao sam vratiti...a sta da nije hteo u bios i da je dalje pistao sta sam mogao uraditi?:) ako izvadim bios bateriju setovanja se vrate na prvobitno stanje?

Pusti ti tu prcalju od testiranja. Skini orthos sa neta, stavi prioritet 9 i onda pusti da radi orthos, pa ces videti ujedno i koliko je sve to stabilno i kolike su ti temperature.

Da, morao bi da radis clear cmos.

Poslednja izmena:
Pusti ti tu prcalju od testiranja. Skini orthos sa neta, stavi prioritet 9 i onda pusti da radi orthos, pa ces videti ujedno i koliko je sve to stabilno i kolike su ti temperature.

evo pici mi orthos sa 9 prioritetom i pisem ti tu, ne baguje komp....

Poslednja izmena:

evo slicice bez problema radi i koliko vidim temp nece ici iznad 62..

Prilozi

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    104.2 KB · Pregleda: 75
inace ovo za brzinu memorije me niste razumeli sada mi je u biosu podeseno na 667 i radi na 391mhz memorija, pitao sam vas da li bi skodilo da stavim u biosu na 800 sto znaci da bi mi memorija radila na nekih 550mhz..a ne 1100mhz..!

da vas pitam ovako na koliko biste vi stavili da vam radi ova memorija koju ja imam ? momentalno mi radi na 391mhz znaci skoro onih 800.

Poslednja izmena:
Pa to ti je to,efektivni takt bi bio 1100MHz a memorija radi na stvarnih 550MHz,nemoj da te to zbunjuje...Znaci kada ti CPU-z kaze da memorija radi na 391MHz to je ,ustvari,782MHz(duplo).

Ti mozes da probas sa memorijom podesenom na DDR800 ali verovatno neces uspeti da izvuces toliki FSB sto rezultira manjim klokom procesora,razumes...Na tebi je da isprobas sve kombinacije i nadjes onu koja ti najvise odgovara i koja je nastabilnija.

Poslednja izmena:
Vrh Dno