Šta je novo?

Koji 12cm cooleri?

10171991

Slavan
Učlanjen(a)
07.09.2007
Poena
320
Ovako, trebaju mi 2 kulera od 12cm.

Imam kuciste Cooler Master Stacker 832. Planiram da dodam jedan na prednjoj strani da uvlaci vazduh, a drugi na gornju stranu kucista da izvlaci vazduh iz kucista.

Ne moraju da budu extra tihi, vaznije su performanse. I ako postoje neki sa plavim LED-ovima, ali nije neophodno.

Ukupno bi izdvojio oko 2500 din., mozda i malo vise ako vredi.

Koje su vase preporuke?

Nije cfm preko 60, te informacije sa sajta nisu validne, bar ne u nasem slucaju jer na kutijama fanova stoje gore navedeni podaci, dakle za led 44cfm. 😉

Sto se tice tisine, moji se cuju. :smoke:

@Zdravkelja, bolje da nisi spominjao kupovinu kulera, sneg ce poceti da pada. 🙂 Bolje ti to da odlozis za maj, da jos malo vidimo sunca 🙂 (mala sala, izvinjavam se za off)

ja sam uzeo 10-ak komada "redwing", "blackwing" i tih transparentnih

XILENCE COO-XPF120.R sa crvenim perajima
i
XILENCE COO-XPF120 sa crnim perajima
...su 44cfm ... nikako ne 60, to sto pise na sajtu je budalastina. Ne pakovanjima pise 44CFM, dok na crnom pise 68CFm a crni i crveni su potpuno isti !!!! ... znaci ~40-45CFM

XILENCE COO-XPF120.TBL/TRL - plavi/crveni LED
...su DALEKO BOLJI, drugaciji dizajn lopatica, ja sam ih stavio uporedo i ovaj transparentni duva kao lud a ne ceuje se.

znaci taj transparentni je po meni ubedljivo najbolji vent koji moze da se kupi (koji je dostupan)...kazem to sa stanovista protok/buka. Naravno ima i ventova koji duvaju jace ali je buka znatno veca.

Poslednja izmena:
ja sam uzeo 10-ak komada "redwing", "blackwing" i tih transparentnih

XILENCE COO-XPF120.R sa crvenim perajima
i
XILENCE COO-XPF120 sa crnim perajima
...su 44cfm ... nikako ne 60, to sto pise na sajtu je budalastina. Ne pakovanjima pise 44CFM, dok na crnom pise 68CFm a crni i crveni su potpuno isti !!!! ... znaci ~40-45CFM

XILENCE COO-XPF120.TBL/TRL - plavi/crveni LED
...su DALEKO BOLJI, drugaciji dizajn lopatica, ja sam ih stavio uporedo i ovaj transparentni duva kao lud a ne ceuje se.

znaci taj transparentni je po meni ubedljivo najbolji vent koji moze da se kupi (koji je dostupan)...kazem to sa stanovista protok/buka. Naravno ima i ventova koji duvaju jace ali je buka znatno veca.
i jeste crni i pise mi na pakovanju 68cfm / 1400rpm / 21.2 db/a.. e sad ko laze ti ili oni neznam

na veruj meni slobodno

jos na sve to postoje dva sajta Xilence-a
na jednom pise da je redwing 68CFM, na drugom pise da je 57CFM a na kutiji kad kupis pise da je 44CFM
http://www.levicom.de/xilence/en/xpf120.r.pwm.htm
http://www.xilence-lab.de/News-Details.21+M5d8084b44be.0.html

a jos i ventilator koji je na slici na sajtu nije onaj koji kupujes, razlikuje se dizajn. Ovaj koji moze da se kupi takodje ima 7 peraja ali su peraja sira

Ja sam uporedjivao taj Redwing (blackwing isto) sa Coolermaster 12cm SU1 (silent/1200rpm/19dba/44cfm) i isti su, meni me mozda za nijansu vise svideo xilence jer mi ce cinilo da je malo tisi, dok duvaju priblizno isto
Po tome sam zakljucio da RedWing NEMASANSE ni da je 50cfm a kamoli 68cfm

Imam i Thermaltake HighestPerformance Fan 12cm/2000rpm/68cfm i prosto su neuporedici, ovaj thermaltake verovatno duva koliko pise ali je neuporediv sa xilenceom
I pored toga taj redwing je odlican ventilator za lovu i veoma dobar u rangu 40-50cfm

Ovaj transparentni je sasvim druga prica. Mozda je jedva nesto malo bucniji od RedWing-a (ako i uopste) a duva barem 30% jace, prosto se oseti pod rukom. Ni on nije 68CFM (poredio opet sa thermaltakeom) ali je verovatnije dase onih 57-58cfm negde pomenutih na sajtu odnosi na njega

Taj transparentni je (rekoh vec) po meni najbolji 12cm ventilator koji moze da se kupi kod nas. Najbolji odnos izmedju CFM-a i buke

pa rekoh da je najbolji koji moze da se kupi kod nas ... noctue nema ni za lek a kosta x2
Pored toga ovaj Xilence pravi 50% veci protok od noctue za +3-4Db sto i nije mnogo
Ako ti znaci tisina onda ok, ali dzaba tisina ako ne mozes da ohladis.

pa rekoh da je najbolji koji moze da se kupi kod nas ... noctue nema ni za lek a kosta x2
Pored toga ovaj Xilence pravi 50% veci protok od noctue za +3-4Db sto i nije mnogo
Ako ti znaci tisina onda ok, ali dzaba tisina ako ne mozes da ohladis.

Mislio sam na novu seriju P12, 1300RPM 54CFM, tesko da je Xilence bolji. Da je skuplja Noctua jeste, i moze se naci kod nas (malo teze ali moze).

ne znam vredelo bi uporediti..ako Xilence pravi 60+ (duva jako mada ne duva vise od Thermaltake Dc fan-a od 68CFM) onda su tu negde

Nisam znao da ta noctua pravi 54cfm....verovatno i jeste mozda ulimativni izbor trenutno.

A koliko je tiha ta Noctua P12 s obzirom da je ipak na 1300rpm? Meni treba jedna 12-tica..i jedna 8mica...najbitnija je tišina (Za CM Centurion 5 kućište, da zamenim fabričke fanove koji su počeli malo da se čuju posle 2 godine 🙂 )
Koja je preporuka? I gde ima?

10x unapred 🙂

Ajde brale, za 1000 i jos neka stotina dinara jedan fan, pa, za te pare ona tri. :smoke:
Stoji, ali covek mislim da je Xilence bolji, ne gledajuci cene.😉
A koliko je tiha ta Noctua P12 s obzirom da je ipak na 1300rpm? Meni treba jedna 12-tica..i jedna 8mica...najbitnija je tišina (Za CM Centurion 5 kućište, da zamenim fabričke fanove koji su počeli malo da se čuju posle 2 godine 🙂 )
Koja je preporuka? I gde ima?

10x unapred 🙂

Tebi ne treba Noctua P12, bolje juri S12, oni su odlicni kao case kuleri.

Poslednja izmena:
Hvala! Onda jurim S12... A u slučaju da se čuje ventilator sa CM 212 , pretpostavljam da je bolje da ga zamenim sa P12 Noctuom ? Ili i da na njega stavim S12 ? (čisto zbog odnosa tišine i hlađenja)

Poslednja izmena:
Extra! Tako nešto sam i ja skapirao! Hvala! Odo' u kupovinu! 🙂

P.S. Još samo pitanjce na koliko rpm da držim i ove case (S Noctue) i verovatno ovu cpu (P Noctu-u)

S na 800 a P na 1100 , m?

Ja drzim sve svoje noctue na max obrtaja koliko mogu da idu, dovoljno su tihi da mi ne smetaju, doduse drzim ih u zatvorenom P182 kucistu pa ih ono jos vise zaglusi.

Probaj za pocetak da ih stavis na max pa vidi da li ti smeta pa ako imas problema polako stavljaj jedan po jedan "LNA" ili "ULNA" 😉.

Poslednja izmena:
Ma i S12 je dobar za CPU, ja nešto manje od dve godine tako hladim nasviran procesor, bez problema montiran na Tt bigtyphoon. Stavio sam ga i u napajanje, tu radi godinu dana i dva na kućištu. Svi rade na ispod 600 rpm i hlade bez problema.

A koju mašinu i napajanje imaš...čisto da se rukovodim i tim? 😛
Procesor [email protected], može i pasivno Btyp da ga hladi ali su visoke temperature. Što se tiče napajanja, pre možda dve godine, prvo sam ga ugradio u Lc power(sada je na drugoj mašini), pa sam kupio Tt tougpower. On ima 14cm fan i tada sam ga platio 120eura(nije bilo corsa, bilo je leto) pa nisam hteo sa njim da experimentišem i izgubim garanciju.
Tt mi je bio bučan pa sam kupio Corsair VX450(malo tiši od Tt-a) i opet ugradio prvo Antec pa onda zamenio sa noktua S12. Duva hladan vazduh, ladi bez problema.

Poslednja izmena:
Samo da javim da sam pazario Noctua NF-S12 (800) i NF-R8.. Sve je tiho...kao tišina sama... Oduševljen sam...vrede svaki dinar.. 8icu sam povezao preko L.N.A. adaptera...tako da radi na 1200... Imam 2 U.L.N.A viška sad 🙂

Verovatno ću kupiti i NF-P12 da zamenim fan na CM Hyper 212... 🙂 Mada sam i njega bocnuo u CPU fan (koji je 4pin ali 3pin može da se ubode bez problema, samo je 4i pin slobodan) i ploča ga kontroliše pa je sad i on tih 🙂 Vrteo se na 1900 a sad je na 1200 !
Ladno dok je bio uboden u 3pin fan se vrteo na max obrtaja a sad kulira na 1200 !

Nazad
Vrh Dno