Šta je novo?

Stock iskustva

ma94re

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2008
Poena
319
Ewo prilike svi stockerima da se ispovedaju!
Evo npr. meni su danas primili prvu sliku na dreamstime!:d
Slobodno recite i vi vasa misljenja o stocku:)

daj da vidimo to čime se hvališ :)

nisam, ali kad vidim šta sve ljudi prodaju, dođe mi da batalim prava i da krenem u fotkanje.
PS: ovo se ne odnosi na tebe :)

studiras prava?
I moj bruder je upiso srednju:pravni teh.
POSTANI STOCKER!:D

nisam, ali kad vidim šta sve ljudi prodaju, dođe mi da batalim prava i da krenem u fotkanje.
PS: ovo se ne odnosi na tebe :)
Nemoj ni da pomislis da napustis prava. Jedan kupoprodajni ugovor zavrsis za po sata i uzmes 100 evrona. Ovi ima da se pokidaju na stocku za tu lovu.
Jedino da slikas svadbe ispracaje i sl. I da se muvas sa pijanim gostima...
Das posle pravosudni ispit i gospodin covek... I bavis se fotkanjaem iz zadovoljstva. :)
Kazem ti jer sam ja pogresio sto nisam magistrirao ( par ispita ) i radio u neku drzavnu ustanovu i imao bih slobodnog vremena za hobi na pretek.
Ovako....

Pardon,astolog:)

imam ja nesto da izjavim za tv dnevnik :)

uclanio sam se bio na nekoliko stock agencija samo iz jednog razloga
da vidim gde gresim :) i kakvi su kriterijumi
od prvih 34 fotki primili mi samo 4
pa sam samouvereno se uclanio u pomenuti dreamstime i posalo te 4 i jos brdo slika
oni odbiju i te cetri kao i sve ostale :( ha ha
mada moje fotke su njima tematski nezanimljive i uvek glavni razlog za odbijanje je:

Image is not RF stock oriented or its sales potential is too low at this stage.

mada bilo je i gorih kritika ali zbog samog kvaliteta fotki sam se uclanio
tamo mozes da uploadujes da ti neko kritikuje punu velicinu fotki i pomeni je to najveca prednost

dobro je to za ljude koji zele da vide gde grese tehnicki kod fotki...
ali mislim da nisu merodavni bas do kraja jer njima treba komercijala,ono sto se prodaje...

Dreamstime je katastrofa, tu se neces obogatiti, batali. Predlazem za pocetak Shutterstock, Stockxpert i Istockphoto. Na SS i IS je potreban prijemni da prodjes (posaljes 10 komada a mora da prodje recimo 7 da bi bio primljen, ako ne prodjes onda cekas mesec dva pa ponovo prijemni). Na SS ces zaraditi prve pare i uglavnom sve sto posaljes ce da se proda, doduse za 0.25$ po prodaji bez obzira na velicinu prodate fotografije. Na IS mozes da posaljes samo 15 fotki nedeljno. Uglavnom svaki sajt ima neku foru. Zaradjene pare su u us$ koji konstantno pada u poslednje vreme te je zarada manja kad se pretvori u eure. Dok pare ne dodju u tvoj dzep svako ti jos malo gricne (provizije).

Sa druge strane ukoliko budes stockao bices primoran da tehnicki podignes kvalitet fotografija na veoma visok a da bi to postigao naucices mnogo lepih stvari.

Stock kao glavni izvor prihoda? Tesko. Kao odlican hobi? Da.

moja galerija na ss

Puno srece u fotkanju, ako mislis da je to toliko lako, samo napred, pa se javi za 6 meseci ovde na temi i javi koliko si para ulozio, koliko si radio a koliko zaradio. Bice druga prica siguran sam ;)

dobro bre ljudi, to sam rekao u zezanju. pa nisam lud da bacim tolike godine maltretiranja.
@BigBoy
to kažeš po onom poznatom srpskom shvatanju "j***š posao ako ne vratim pare za 2 meseca, a za 6 ne kupim prvi stan"?:)

Zlatko je od stocka opremio studio najskupljom opremom i kupio 1DsMKIII pored gomile vrhunskih objektiva, tako da ochigledno moze dobro da se zaradi i bolje zivi nego da zavrshish prava pa da radish kao obezbedjenje jer ne mozesh da nadjesh posao :d

Poslednja izmena:
ako pričamo o majstorima stok fotografije, onda da pričamo i o majstorima prava. a bolje je da ne znaš koliko studija i Canona mesečno zaradi Toma Fila ili Borivoje Borović :d

Oprosti im kolega, ne znaju sta cine... :)

ako pričamo o majstorima stok fotografije, onda da pričamo i o majstorima prava. a bolje je da ne znaš koliko studija i Canona mesečno zaradi Toma Fila ili Borivoje Borović :d

Uopshte o tome ne prichamo, vec o nekome ko se posvetio stocku i to radi za zivot. Obrati paznju da su Toma Fila i Borivoje Borovic najjachi u tom poslu na ovim prostorima, a stock trzishte je na svetskom nivou tako da pomenuti Zlatko sigurno ne moze da se ubroji u top 3 najboljih, takvi uzimaju 1Ds i par L objektiva mesechno :) Stock uopshte nije toliko pitanje fotografskog znanja koliko ideja i ulozenog vremena/rada.

Poslednja izmena:
Kako stoji stvar sa suprotne strane, dakle sa strane kupaca stock fotografija? Tj, šta se najviše traži?

Radeći (druge poslove) sa nekoliko kupaca stekao sam utisak da njih pre svega zanimaju fotke koje ne mogu sami da snime, pritom sa regulisanim copyrightom. Znači, ili snimci nekih specifičnih mesta (jednom su npr. trebali snimci Anasazi ruševina) ili snimci nekih specifičnih stvari, koje opet nisu deo svakodnevnog okruženja.

Dakle, jel' može neko da nabroji šta to tržište najviše traži? Pretpostavljam da za sliku nekog drveta ne bi bilo mnogo kupaca.

Onda Ameri idu u srbiju zemlju snova:D

Wiz011
Zavisi kojoj agenciji sta treba i kojim kupcima.
Neke agencije kupuje slike prirode,radjene u studiju,ljudi,makro slike...
Uglavnom svi kupuju dobre slike sa dobrom idejom (i dobrim kvalitetom):D

Niko drugi nema nista da doda?
:D

Nazad
Vrh Dno