Šta je novo?

Par pitanja u vezi TFT monitora

Diamond

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2007
Poena
465
Za konfiguraciju su mi preporučili ASUS VW222S.
Nije moja konfiguracija,i želeo bih da dobro pazim šta se uzima.Sad možda će nekom zvučati smešno,sad ja se izvinjavam,ali da li je neko primetio,na nekim wide monitorima,kada se prikazuju filmovi,da su likovi malo razvučeni,tj kao da je 16:10,a ne 16:9.Nekako mi sve izgleda malo bolje na 4:3 monitorima.

Vaša iskustva ?

kao da je 16:10,a ne 16:9

Monitor i jeste 16:10. Izduzenje moze da ti se javlja jedino ako u video player-u rasiris sliku preko celog ekrana, tj. ne ostavis crne strafte gore i dole. I to je normalna pojava, jer je 90% filmova danas u 2:35:1 formatu, sto je sire od 16:10...

Poslednja izmena:
Mislim da se nismo razumeli.Na 4:3 monitoru,ako se raširi slika filma koja nije u originalu 4:3,dolazi do deformacije slike.Ako smo se dobro razumeli,mislio sam na slike sa "crnim štraftama",znači kada je film u svojoj originalnoj rezoluciji.gde se na 4:3 monitoru dobije normalna slika,a na wide sa nešto izduženim likovima.

http://www.highdefdigest.com/news/show/764

Scena filma u originalu 2.35:1:
original.jpeg

Isto to na wide monitoru/TV-u uz odrzavanje originalnog odnosa slike:
original.jpeg

Uz koriscenje "pan & scan" opcije:
original.jpeg

Znaci, gubis deo slike

Na 4:3 uz originalan aspekt:
original.jpeg

Pan & scan:
original.jpeg

Poslednja izmena:
PAN & SCAN ovako podesen sece pola slike i osakacuje video materijal.
Najbolje ga je podesiti u playeru na nekih 8-10%

PAN & SCAN ovako podesen sece pola slike i osakacuje video materijal.
Najbolje ga je podesiti u playeru na nekih 8-10%

ja sam skoro kupio belinea monitor 22". Super radi,nema bad pixele, zadovoljan sam jako. Medjutim, imam jedno pitanje: posto cesto radim internet sajtove , potrebna mi je normalan a ne wide slika, da mi se ne bi sirila stranica,jer onda nemam pravu sliku stvari. Drugo, problem je i sto sve slike koje gledam, gledam razvucene. Recite mi molim vas, zna li nekako kako da malo skupim sliku, makar i imao crne trake sa leve i desne strane??????

ja sam skoro kupio belinea monitor 22". Super radi,nema bad pixele, zadovoljan sam jako. Medjutim, imam jedno pitanje: posto cesto radim internet sajtove , potrebna mi je normalan a ne wide slika, da mi se ne bi sirila stranica,jer onda nemam pravu sliku stvari. Drugo, problem je i sto sve slike koje gledam, gledam razvucene. Recite mi molim vas, zna li nekako kako da malo skupim sliku, makar i imao crne trake sa leve i desne strane??????
Pa na kojoj ti je rezoluciji monitor ?

Vrh Dno