Šta je novo?

4850 silent - kada?

U trenutku kada su vesti prepune priča o riknjavanju nVidia čipova svih vrsta, toje hvaljenje baš tih kartica, a kuđenje konkurencije je totalno bez osnova.

?? Ubih se trazeci, al te vesti ne nadjoh.Osim ako ne mislis na ono sa mobilnim 8600 cipovima?

Bas tako, kao sala u vezi temperature ne riknjavanja, eto objasnio ti je gx-x, ali ako ti to i dalje ne razumes imas veliki problem. :wall:

ATI karte nisu VRUĆE sa ventilatorom, hejteri prestanite da trujete malu decu!!! :d

Ti mislis da svaki kupac graficke karte ume da prcka po kompu, koristi "napredne" aplikacije i cita bench ili neki drugi hw forum ?
I don't think so...
Vecina ljudi ce tu kartu ubaciti u kuciste (ili ce im je u servisu ubaciti posto oni ne umeju) i imace default namestanja za ventilator i sve ostalo, a to je 70C+ idle.
Vecina ce najverovatnije i ovu pasivnu kartu ubaciti u neko neprovetreno kuciste i imace problema...

PS. Da karte nisu vruce ATI ne bi stavljao ventilatore koji su sposobni da se vrte na 4000+ rpm, vec bi kao i do sada stavljao one sto se vrte na 2000-2500rpm max ;)

Poslednja izmena:
Kolika se prašina digla oko temperature ATI karti, sada već i vrapci znaju da prčkaju po kompjuteru.
Onaj ko kupuje novu ATI seriju kartica, verovatno zna zašto je uzima i verovatno zna da prčka po kompjuteru :D... Onom koji ne zna da prčka po kompu prodavci će staviti nejaku nVidiju u komp koja je naravno uvek bila skuplja i na kojoj je bila dobra marža. A i sa druge strane, kada je to nevešti korisnik razmišljao o temperaturi kartice ili bilo koje druge komponente??? Onaj koji krene da razmišlja o tome lepo dođe ovde ili malo googla i reši problem koji je daleko lakše rešiti od manjka novca utošenog na uboge performanse. :p
P.S. ATI stavlja ventiše na 4000RPM radi lakšeg bench-ovanja :D

Ok, nadam se da se šališ, jer ovo što si napisao neva veze sa mozgom.
Tvoj rezon "ko daje 160€ za GPU mora da zna da prčka po kompjuteru" je toliko pogrešan da nemam reči. Pa poenta mnogih ljudi i jeste da daju više novca za pojedine komponente da bi izbegli OC i postizanje rezultata uz pomoć "natezanja". Ljudi Bench forum nije svet i to shvatite već jednom.
Ja sam klasičan ATI fan, sa privremenim stažom na nvidii :) ... i da prećiću na 4850, ali tek kada prestanu da prodaju ove karte sa referentnim dizajnom. Kada izađe neka Asus/MSI... sa dualslot coolerom, koji se jedva čuje, ja prelazim na to. Da se zezam sa ovim čudom nemam nameru.
Do sada sam prodao 4 karte i svaku sam hladio sa dodatnim coolerom, jer je postojeći nedovoljan. Nedovoljan ne u smislu da ne završava posao, nego karta se toliko greje, da je zadnja strana kućišta vrela. Ljudi ne preterujem, montažni deo modema dva slota niže se greje jer se toplota prenosi po većem delu zadnje strane kućišta. Znači, cooler završava posao, ali lično, ne pristajem na toliku "vrućinu".
E sada pitanje ljudima koji su upućeniji u tematiku. U profilu vidite koji cooler imam. Onaj CM Z1 pasivac i jedan CM 80 vent na 1000 obrtaja. Sve mi je mlako i tiho. Da li sada mogu taj isti cooler da iskoristim na 4850 i da postignem sličan efekat.
Ovo pitam jer mi se zaista vraća na ATI i mrsko mi je da čekam da počnu da stižu karte koji su po defaultu takve. :D
Pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Da karte nisu vruce ATI ne bi stavljao ventilatore koji su sposobni da se vrte na 4000+ rpm, vec bi kao i do sada stavljao one sto se vrte na 2000-2500rpm max ;)

Netačno!!!
Stavljeni su takvi ventilatori zato što je stavljen jeftin referentni hladnjak. Inače ti čipovi mogu da se hlade i sa ventilatorom na ispod 1000 RPM, a sigurno i pasivno u nekom dobro provetrenom kućištu.

Sliku u prilogu su iz konfiguracije iz potpisa (sve zapakovano u kinesko kućište :) ), a GPU je u drugom slučaju opterećen sa Mass Effectom, sve na max.

Prilozi

• idle.gif
    idle.gif
    12 KB · Pregleda: 110
  • load.gif
    load.gif
    11 KB · Pregleda: 116
Poslednja izmena:
@ Moorhuhn

Ok i tebi, nadam se da si shvatio ovo kao šalu, ceo topic je nekako šaljiv :p....
E sad, onaj koji daje 160 eura za karticu ili zna šta će raditi sa njom ili je čuo da je to dobro i kao nevešti korisnik uopšte neće obraćati pažnju na to. Niko nije spominjao OC, oni koji su se žalili na temperature ne smatram da su iskusni korisnici, mogli su da čitaju o problemima zagrevanja dotičnih daleko pre nego što su isti kupili. Oni iskusni su je qpili i rešili problem uz pomoć Mike, Đoke ili bench foruma.
Ja sam znao da se iste greju i pošteno da ti kažem I don't give a damn :D..... Kupio sam karticu, sredio sam je i radi kao san... Mislim imao sam i Intelove stare grejalice u računaru, pa nisu dolazili vatrogasci u posetu. I da se ne lažemo već jednom, onaj ko daje 160 ili 200 eura za grafičku kartu ili je neupućen čovek koji je čuo da je to ok i koga će boleti uvo da li se greje ili ne ili je korisnik koji je iskusan i koji zna šta će raditi sa istom ;)...
Eh da, i ti kao neiskusni korisnik ćeš sačekati dual-slot 4850 i onda ćeš budziti taj CM Z1 :p

P.S. Pogledaj post #30 i razmisli malo ;)

Poslednja izmena:
@ Moorhuhn

Eh da, i ti kao neiskusni korisnik ćeš sačekati dual-slot 4850 i onda ćeš budziti taj CM Z1 :p

P.S. Pogledaj post #30 i razmisli malo ;)

Ok jeste sve bilo šaljivo, samo nisam stigao sve da pročitam NHF ;)

Ma ne, ja zato i pitam. Da li može moj cooler da odradi posao ili da čekam dual-slot varijantu??? ;)

Video, mada sam video i post #4 i slažem se sa tobom. Jedna 8ica ili 12ica na ispod 1k obrtaja bi radila extra posao.
Pozdrav :wave:

Bas tako, kao sala u vezi temperature ne riknjavanja, eto objasnio ti je gx-x, ali ako ti to i dalje ne razumes imas veliki problem. :wall:

Ja bih zvao vatrogasce kad se nešto zapali. Ako mi je vruće upalio bi klimu. Ako ti zoveš vatrogsce kad ti je vruće onda si verovatno u većem problemu od mene koji "ne kapira" tvoje fazone.
Ponoviću ono što napisah u prethodnom postu ali šta si ti nekako prevideo, pa da te podsetim.
Ako pokušavaš biti duhovit, tvoj "štos" bi trebao biti baziran na nečemu šta ima osnovu, tvoji "štosevi" nemaju.

Zovi ih, mozda ti oni objasne posto ja ne mogu. :wall:
Dok se ljudi sale a ti ne razumes salu, po meni je to problem.

Dokle ce ljudi vise da ide prica o vrelini novih Ati karti.Pa to je 10-15 stapeni toplije nego prethodna serija.Da li rade te karte? Cemu?
Evo kako radi najkvalitetnija karta danasnjice u posebnim uslovima!!!
(odgledajte ceo snimak):wave:

http://www.youtube.com/watch?v=VfWd--ZHcAk

nije silent, ali...

19b.jpg

19c.jpg

19e.jpg

19d.jpg

Available Models:

# HIS HD 4850 IceQ 4 Turbo 512MB (256bit) GDDR3 PCIe
# HIS HD 4850 IceQ 4 1GB (256bit) GDDR3 PCIe
# HIS HD 4850 IceQ 4 512MB (256bit) GDDR3 PCIe

http://www.techpowerup.com/69397/HIS_Radeon_HD_4850_IceQ_4_Released.html

Zovi ih, mozda ti oni objasne posto ja ne mogu. :wall:
Dok se ljudi sale a ti ne razumes salu, po meni je to problem.
Oni koji "razmeju" tvoje šaljive komentare u ovoj temi verovatno se valjaju na fazone iz Kursadžija. Meni su bezveze.

Al` su dobre ove ICEQ 4, samo kada ce kod nas i koliko ce kostati? :trust: Zna li neko?

I ja bi jednu ovakvu :), moze i obicna IceQ 4 512MB bez turbo, nemam nista protiv...

Poslednja izmena:
Ma šta sad svi kao tu *enjamo, koja je to passive hlađena karta ikada bila dobra, sve su uvek bile vrele do bola ako ih ne hladiš kako treba....

Izvini, ali ja se još sa ponosom sećam mog GeForce-a MX 440 SE :d Bila 'ladna k'o leš.

Poslednja izmena:
Kolika se prašina digla oko temperature ATI karti, sada već i vrapci znaju da prčkaju po kompjuteru.
Onaj ko kupuje novu ATI seriju kartica, verovatno zna zašto je uzima i verovatno zna da prčka po kompjuteru :D... Onom koji ne zna da prčka po kompu prodavci će staviti nejaku nVidiju u komp koja je naravno uvek bila skuplja i na kojoj je bila dobra marža. A i sa druge strane, kada je to nevešti korisnik razmišljao o temperaturi kartice ili bilo koje druge komponente??? Onaj koji krene da razmišlja o tome lepo dođe ovde ili malo googla i reši problem koji je daleko lakše rešiti od manjka novca utošenog na uboge performanse. :p
P.S. ATI stavlja ventiše na 4000RPM radi lakšeg bench-ovanja :D

Ako neko hoce da uzme takvu kartu, on hoce da u startu sve radi kako treba, a ne da prcka po CCCu i BIOSU. Pa nije to Riva TNT, ili Diamond Viper od pre 10 godina. Puste kartice u prodaju, a da ne rese sistem hladjenja. Vratio sam sa mukom Gainward i uzeo 280 GTX i tisina u kuci. Pa meni 40% vent je drljao u kucistu na 4870 i cuo se par blokova dalje, a ova 280tica prede kao macor (na max opterecenju, ocovana, tisa je od 4xx na 40%). Nemam nista protiv ATIja, 4870 je opasna karta, ali ga **** jedna stvar kao i 4850. Temperatura.

Ako neko hoce da uzme takvu kartu, on hoce da u startu sve radi kako treba, a ne da prcka po CCCu i BIOSU. Pa nije to Riva TNT, ili Diamond Viper od pre 10 godina. Puste kartice u prodaju, a da ne rese sistem hladjenja. Vratio sam sa mukom Gainward i uzeo 280 GTX i tisina u kuci. Pa meni 40% vent je drljao u kucistu na 4870 i cuo se par blokova dalje, a ova 280tica prede kao macor (na max opterecenju, ocovana, tisa je od 4xx na 40%). Nemam nista protiv ATIja, 4870 je opasna karta, ali ga **** jedna stvar kao i 4850. Temperatura.
Nema priče da je rashladni sistem na aktuelnim nVidia karticama bolji od onog na ATi ali cela priča je preuveličana.
Većina kupaca koja ne zna kako da uspori/ubrza ventilator na 4870, ne zna ni koja je temperatura čipa, pa se ni ne sekira. Onaj ko zna da proveri temperaturu čipa snaći će se da skine BIOS koji rešava ove probleme.

Bolje ti juri HIS IceQ 4 za te pare ili Sapphire Toxic, sigurno nece da ti prave buku, nego taj Gigashit.

Svidja mi se to sto bar znas sta hoces. ,)
I 1GB je 1GB...

Svidja mi se to sto bar znas sta hoces. ,)
I 1GB je 1GB...

ma nije mi toliko za ovaj 1 gb vec sto je silent...sta ti je navika...:smash:
cini mi se da kad bi i aktivna karta bila tiha da bih tripovao da je bucna:)

referentni 4850 nije uopste bucan nego je vruc, tako da ova silent verzija gubi smisao.

referentni 4850 nije uopste bucan nego je vruc, tako da ova silent verzija gubi smisao.

kad bi gledao samo karticu izolovano od konfiguracije onda nema smisla ali pored 4 venta u kucistu (2 na centurion 5-ici 8+12, 1 box cooler i 1 na napajanju) 5-i mi taman dodje visak....a ova cetri nemogu da izbacim nikako...osim toga planiram da zajedno sa grafickom zamenim i procesor tj. da ubacim 6400+ be koji je u 90nm i greje se ko lud pa cu morati da ga opskrbim dobrim hladjenjem (verovatno termalright ix14 sa nekom 14-com preko) kao i drugo napajanje (planiram cm real power 520)...eto zato bih izbegao jos jedan ventilator na grafickoj...zato sam i isao na centurion 5 da bude provetreno i dobro kuciste da bih mogao da idem na silent grafiku...sve u cilju podnosljivog nivoa buke u dnevnoj sobi...

Eto, zna covek zbog cega mu treba silent. :p

kad bi gledao samo karticu izolovano od konfiguracije onda nema smisla ali pored 4 venta u kucistu (2 na centurion 5-ici 8+12, 1 box cooler i 1 na napajanju) 5-i mi taman dodje visak....a ova cetri nemogu da izbacim nikako...osim toga planiram da zajedno sa grafickom zamenim i procesor tj. da ubacim 6400+ be koji je u 90nm i greje se ko lud pa cu morati da ga opskrbim dobrim hladjenjem (verovatno termalright ix14 sa nekom 14-com preko) kao i drugo napajanje (planiram cm real power 520)...eto zato bih izbegao jos jedan ventilator na grafickoj...zato sam i isao na centurion 5 da bude provetreno i dobro kuciste da bih mogao da idem na silent grafiku...sve u cilju podnosljivog nivoa buke u dnevnoj sobi...

Nevalja ti razmishljanje....

Nazad
Vrh Dno