Šta je novo?

Veliki problem....hitno potrebna pomoc!!

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
865
Pozdrav svima. Ovako, imam veliki problem i hitno mi je potrebna pomoc, jer mi je racunar otisao u aut, a hitno mi treba za posao. Ja sam inace jedan od onih koji svakodnevno odrzavaju racunar i kod mene se na racunaru zna red. Cisto da znate da nisam od onih kojima se toliko ****** nakupi na racunaru da vise ne moze normalno ni da radi a kamoli sta drugo.
Ovako je sve pocelo. Danas sam se zezao sa nekom Web camerom i Skype-om, a u pozadini sam vec 5 put pokusavao da otpakujem neki 15-rarova (neki koncert) i toliko je sporo islo da je to strasno. I kursor mi je neprestano kocio sto mi je bio znak da nesto nije u redu. I samo u jednom trenutku mi je prekinuo winrar sa nekom greskom i kada sam otisao u Total Commander video sam da su se izgubili svi hard diskovi. Odmah su poceli neki windows popup baloni da se prikazuju kako nema gde da upise neke temp podatke i slicno. 10 minuta pre toga sam skenirao sve nije bilo virusa. Rek'o, ajde da resetujem da vidim sta ce biti, kada mi iskoci plavi ekran sa nekom kriticnom greskom i u dnu pise ntfs.sys fajl. Posle sam pokusavao da podignem sistem i nije moglo, samo se resetovao. Posle toga sam pokusao da reinstaliram Windows, samo da probam da izvucem neke podatke, ali cim bih izabrao particiju, odmah bi se pojavio plavi ekran. Imam dva harda vezana u RAID0 i jedan IDE. Onda sam odvezao raid diskove i instalirao windows XP na IDE hard. To je proslo OK, i onda kada sam probao da prikljucim sata diskove (dok je windows jos radio, namerno da vidim sta se desava), on ih prepozna, pocne da instalira drajvere za cd rom, za hardove, kad dodje do raid console, odmah prikaze plavi ekran i reset. Probao sam jos par puta i cim ubacim sata kablove i prepozna diskove odmah plavi ekran i ne stignem ni da vidim sta pise na njemu.
Svi ovi problemi, i drugi slicni ovima mi se desavaju vec 5-6 put, i ovi u prodavnici/servisu gde sam kupi racunar me ubedjuju da je sve u najboljem redu i da "je to samo AMD" i da ta cinjenica stvara problem. Naravno, to su sve mamlazi koji su juce prvi put videli racunar, tako da me njihovo misljenje bas i ne zanima. Da mi je za sada barem da pristupim diskovima i da prekopiram ili narezem neke podatke koji su mi vrlo bitni za posao, ali mi ni to za sada ne polazi za rukom.
Mislim da je ploca neispravna, ali kako ja to njima da dokazem, da bi mi je oni zamenili?!
Sta moze da bude problem, i sto mi je u ovom trenutku najvaznije, kako da pristupim diskovima da izvucem podatke koji su mi bitni?

Mislim da je ploca neispravna, ali kako ja to njima da dokazem, da bi mi je oni zamenili?!

ne razumem te najbolje. sta ti ima da dokazujes, ako je racunar pod garancijom (tako sam sve shvatio) onda im ga odnesi pa neka se oni bakcu sa tim.

Sta moze da bude problem, i sto mi je u ovom trenutku najvaznije, kako da pristupim diskovima da izvucem podatke koji su mi bitni?

1.dali si probao u safe modu da pristupis?
2.dali si probao preko nekog bootabilnog programa kao sto je na primer onaj Erdkommander ili tako nekako?
ako to ne pali, onda je po meni definitivno hardwerski problem. u tom slucaju (ako imas garanciju) znas sta treba da odradis.

pozdrav

ne razumem te najbolje. sta ti ima da dokazujes, ako je racunar pod garancijom (tako sam sve shvatio) onda im ga odnesi pa neka se oni bakcu sa tim.
Pod garancijom je. Ja sam ga nosio vec 4-5 puta. Nije do sada bilo ovako kriticno ali ja sam znao da je nesto neispravno, pa sam nosio, ali oni instaliraju Windows i kazu "mi nismo nista nasli". I tako nekoliko puta.

1. Probao sam safe mode, isto resetuje.
2.Nisam, probacu taj erdkommander.

Pod garancijom je. Ja sam ga nosio vec 4-5 puta. Nije do sada bilo ovako kriticno ali ja sam znao da je nesto neispravno, pa sam nosio, ali oni instaliraju Windows i kazu "mi nismo nista nasli". I tako nekoliko puta.

1. Probao sam safe mode, isto resetuje.
2.Nisam, probacu taj erdkommander.
Ako korak dva ne bude ok,i oni kažu da nisu opet ništa našli,samo im se zahvali,i reci im da će sledeći put da pričaju sa tvojim advokatom(pa da vidiš kako se dobija prvoklasna usluga)
Btw,koja je to firma???

Ako korak dva ne bude ok,i oni kažu da nisu opet ništa našli,samo im se zahvali,i reci im da će sledeći put da pričaju sa tvojim advokatom(pa da vidiš kako se dobija prvoklasna usluga)
Btw,koja je to firma???

u potpunosti se slazem sa BEGINEROM! duzni su da u roku od 90 dana od dana kupovine defektni proizvod ili zamene ili da ti vrate pare ali nikako da ga popravljaju (tako sam procitao na nekom forumu o zastiti potrosaca).
a Erdcommander ti nece resiti problem, on ti moze samo pomoci da na neki nacin osiguras vazne podatke.

pozdrav i nadam se da ces uspeti resti svoj problem na bezbolan nacin!

Btw,koja je to firma???
Ne znam da li ipak da pominjem koja je firma, ipak znam te ljude koji drze to. Iz Kraljeva je firma.

Moram pre svega nekako da spasem podatke, a posle cu ja ako sa njima. Ali problem je sto ja cim ubacim kablove od diskova odmah se pojavljuje plavi ekran i resetuje se racunar.

a da zamenis kablove: 😀
btw "problem je u tome sto je amd" im je sjajan izgovor.
odes jedan dan sa kompom pod rukom i ostavis na stolu.
ako posle par dana ne otkriju sta je uvek postoji inspekcija...a ne da cekas "zakonskih" 45 ili 90 dana

Mozda bi pomoglo podizanje racunara sa (mada to ne pripada ovoj rubrici) nekog Linux bootabilnog CD, npr Ubuntu, koliko da se pristupi podacima.

Probaj ako si u mogićnosti hardove na drugom računaru.
Pa vezani su u raid0, tako da ne verujem da bi to pomoglo.

Ovako, uspeo sam da pristupim diskovima preko ovog erd commandera. Prekopirao sam sta sam mogao (****ga, 80gb mi je backup hard), a ostalo rezem sada. U ovom erd-u sam radio kopiranje, a kada sam probao posle njega da ponovo dignem bilo koji windows sa ukljucenim kablovima, startovao se scandisk i nasao gomilu problema i gomilu unreadable sektora. podigao sam ovaj windows koji sam instalirao na ovaj IDE hard i sada rezem neke stvari. Nisam smeo da resetujem pa ponovo da dizem stari Windows (iako mislim da ce sada moci, jer mi rade sada i SATA diskovi u ovom IDE Windowsu, iako do malopre nije htelo), da se ne bi nesto ponovo *****alo, a ja nista nisam stigao da narezem. Posle cu da probam, kad sve narezem.

Iskopiraj na usb fleš sa drugog računara taj ntfs.sys. Na svom računaru podigni mini pe i iskopiraj taj "zdrav" ntfs.sys u folder C:\WINDOWS\system32\drivers. Restartuj računar i pokušaj sada da uđeš u win. U slučaju da ne može idi u rikaveri konzolu i uradi chkdsk /r.
Verovatno ti je hardverski potpuno ispravan računar.

Uspeo sa u medjuvremenu da podignem Windows. Ovaj ERD Commander mi je pomogao. Dosta gresaka na hardu je nasao scandisk.

Mene zanima, ako mi je hardverski potpuno ispravan racunar zasto mi se ovo desava stalno?! Ipak nisam ni pocetnik, menjam racunare u zadnjih 15 godina, ako ne i vise, i u zadnjih 6 meseci sam imao vise problema sa ovim racunarom nego u zadnjih 15 godina sa svim prethodnim zajedno. Ja instaliram Windows jednom u dve godine, i stalno ga odrzavam. Ne moze u tom slucaju iz cista mira dok nesto otpakujem da pukne plavi ekran sa kriticnom greskom i da vise ne moze da se digne WIndows niti moze da se instalira. Malo mi je sve to cudno.

Meni se cini da ovde treba razdvojiti nekoliko stvari, ciji uzrok moze da bude razlicit.

1. Potrebno ti je da utvrdis da li je hardver u redu.
Licno, testirao bih memoriju sa nekim testerom tipa goldmem ili memtest http://www.memtest86.com/ . Hardove sa softverom proizvodjaca. Ukoliko neki od testera prijavi gresku, onda je za ispunjenje garancije. Sto se memorije tice eventualno moze da se proba da se pod biosom povecaju memorijski intervali.

2. Ako sam dobro shvatio, Bluescreen se javlja i pri tzv. hotplugging-u (na_zivo ukljucivanje esata) raid0. Nemam ich iskustvo sa tim, al` koliko vidim na netu, ume da bude razlicitih uzroka tome, recimo da eventualno fali neki drajver ili sistemski fajl koji kontrolise to.

Kako god, spontano gubljenje hd-ova sa sistema obicno ukazuje na probleme sa kablovima, a Filo je to vec pomenuo.

Da bi video sta pise na bluescreen-u, iskljuci automatski restart pod system properties (pa prijavi ovde na forum).

Poslednja izmena:
Licno, testirao bih memoriju sa nekim testerom tipa goldmem ili memtest http://www.memtest86.com/ . Hardove sa softverom proizvodjaca. Ukoliko neki od testera prijavi gresku, onda je za ispunjenje garancije. Sto se memorije tice eventualno moze da se proba da se pod biosom povecaju memorijski intervali.
Vec je nekoliko puta memorija testirana kada sam imao slicne problema i svaki put je bila OK. Testiracu hardove.

Ako sam dobro shvatio, Bluescreen se javlja i pri tzv. hotplugging-u (na_zivo ukljucivanje esata) raid0. Nemam ich iskustvo sa tim, al` koliko vidim na netu, ume da bude razlicitih uzroka tome, recimo da eventualno fali neki drajver ili sistemski fajl koji kontrolise to.
Da, javlja se i na zivo ubacivanje kablova. Samo mi nije jasno kako je npr. 2 meseca radilo sve OK (od zadnjeg problema) i sada odjednom fale neki fajlovi?!

Kako god, spontano gubljenje hd-ova sa sistema obicno ukazuje na probleme sa kablovima, a Filo je to vec pomenuo.
Probacu da ih zamenim.

Da bi video sta pise na bluescreen-u, iskljuci automatski restart pod system properties (pa prijavi ovde na forum).
Pa pazi, prvi put se javio bsod sa porukom u vezi sa ntfs.sys fajlom, kao sto sam na pocetku rekao. Svaki sledeci put se resetovao kod samog podizanja windowsa i pokazivao plavi ekran samo na deo sekunde tako da nisam stigao da vidim sta pise. A danas...
....kao sto sam vec rekao uspeo sam sinoc da podignem ovaj problematicni sistem i radio je juce celo vece bez problema, skidao sa neta celu noc fajlove, iskljucio ga FlashGet normalno, jutros radio OK, i onda ponovo iz cista mira, kursor misa poceo da koci i tada sam znao da ce opet da se s****, i onda plavi ekran sa porukom kernel_stack_inpage_error, i resetovao sam ga, jer je blokirao. Posle ponovo vise nije mogao da se podigne. Sada sam evo iskljucio sata kablove i instalirao windows na IDE hard, da vidim sta cu dalje.

inace, pricao sam danas sa ovim sto mi je prodao racunar i kaze mi da donesem i da ce da mi da drugu plocu dok oni testiraju moju, ali vec vidim rezultat: instalirace windows, radice kod njih normalno pola sata i reci ce "sve je OK", a meni ce posle npr. 10 dana ponovo da se pojave isti problemi.

Nesto sada razmisljam, mozda su losi ovi drajveri za raid koje sam dobio uz plocu, mada na njihovom sajtu nema nesto novije. Da li da vezem raid preko south bridgea, ili preko ovij jMicron kontrolera?

Evo ponovo sam ukljucio kablove (ne na zivo) i pri podizanju ovog widnowsa na IDE disku, pokrenuo sam scandisk za E: (to mi je jedna od SATA particija) i radio je jedno 15 minuta, od cega sam uspeo da vidim "recovering orphaned file" - ovo je uradio za nekoliko hiljada fajlova, islo je kao ludo, i "replacing invalid security ID with default security ID for file..." i to je uradio za par hiljada fajlova. Onda se podigao Windows i od 3 particije na SATA diskovima dve nisu citljive, tj. kada ih startujem kaze "do you want to format it now?". Nemam pojma sada vise sta se desava.

Evo uradio sam i onaj Extended test sa Western Digital Data LifeGuard Diagnostics i koliko sam shvatio nista nije nasao, jer nema nikakav log, samo je napisao PASS. To bi valjda znacilo da su diskovi OK. Jos memoriju da testiram, mada mislim da je i ona OK.

Jedno pitanje....jel mogu da iskoristim neke druge drajvere za raid, a da nisu ovi sa diska koji sam dobio uz plocu? Vrlo je moguce da su drajveri losi.

http://download.biostar.com.tw/upload/Driver//Chipset/ATI/SB700/SATA_AHCI_RAID/XP.zip
Naravno, ovaj gore je iz 20. maja 2008 (v.3.1.1540.25), najnoviji za TA770 A2+ sa biostarovog sajta, za winxp32. Ako je noviji od onog sa ploce upotrebi njega.

Ne znam sta da ti kazem, nemam iskustvo sa raid. Mene vise cudi kako je radilo tih 2 meseca ako je povremeno radjen hotplugging sa diskovima koji su u raid0.

Mislim, eSATA standard podrazumeva da hd-ovi mogu da se bodu na zivo, al` meni to izgleda kao dobar nacin da se izazovu problemi kakve imas. Ne kritikujem, samo razmisljam da bi to trebalo izbegavati.

Greska kernel_stack_page_error ukazuje da nesto sa diska ne moze da se procita sa page (virtual memory) fajla, pa bih ja gledao kako je setovan page fajl. Ovo dole je sa microsoftovog sajta. Mislim, pretrazi net oko toga pa ces vec imati bolju ideju sta da resavas. Ako nesto od hardvera nije u redu onda bih na osnovu gresaka najpre sumnjao u RAID controler. Dal` se pregreva..., kakve su temperature, posebno tih sata diskova (mada, da to nije ok ne bi prosli test).
Al` prvo zameni kablove, mozda svi problemi nestanu.

Error Message:

KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR

Explanation:

This Stop message indicates that the requested page of kernel data from the paging file could not be read into memory. It might have been caused by a bad block (sector) in a paging file, a disk controller error, a defective motherboard, failing RAM, or because the stack signature in the kernel stack was not found. In extremely rare cases, it is caused when nonpaged pool resources run out.

Poslednja izmena:
Mene vise cudi kako je radilo tih 2 meseca ako je povremeno radjen hotplugging sa diskovima koji su u raid0.

Mislim, eSATA standard podrazumeva da hd-ovi mogu da se bodu na zivo, al` meni to izgleda kao dobar nacin da se izazovu problemi kakve imas. Ne kritikujem, samo razmisljam da bi to trebalo izbegavati.
Cekaj cas, nisi ti razumeo bas najbolje. Nisam radio nikada hotplugging dok mi nije racunar vrisnuo. Znaci nije "povremeno radjen hotplugging sa diskovima koji su u raid0" u zadnjih dva meseca, vec samo pre neki dan kada sam vec iskljucio te diskove i instalirao Win na IDE hard, pa sam njih ukljucio da vidim sta ce da se desava. A drugo, nisu vezani na eSata, vec direktno u Sata slotove na ploci.

Ako nesto od hardvera nije u redu onda bih na osnovu gresaka najpre sumnjao u RAID controler
Bas kao i ja. Ali u nastavku cu da ti kazem sta se desilo.

Al` prvo zameni kablove, mozda svi problemi nestanu.
Zamenio sam kablove, nije pomoglo.

Elem, kako sam i ja sumnjao na Raid kontrolere, drajvere za raid ili na same diskove, a posto nista nisam uradio kod ovih kod kojih sam kupio racunar jer su ******, resio sam da "odvezem" raid i da probam kako radi bez raida, jer ako je do kontrolera ili drajvera, radice OK ako su dva zasebna diska. Krenem ja nanovo da instaliram Windows, fomatiram jedan od diskova, instalacija krene, dodje do jos 30-tak minuta do kraja (ono gde pise vreme) i tu se vrti pola sata. Posle toga neke greske mi javlja da ne moze da instalira, pa kad resetujem on radi Scaning for drives itd. Vidim da nesto opet nije u redu i padne mi napamet da ipak nije do drajvera i raida vec je mozda do jednog od diskova. Rekoh, ajde da probam da instaliram na jedan pa na drugi disk, pa da vidim koji pravi problem. Otkacim jedan disk i instaliram Windows bez problema i sve sredim i radi evo vec nekih 7 dana, bez ikakvih problema. Posto sam proverio diskove na bad sektore pre jedno 10 dana, mislim da je nesto do elektronike na tom disku. Sta vi mislite?

Inace, firma je Excalibur iz Kraljeva. ****ga, nisu oni krivi sto je nesto neispravno ali ljudi koji im rade u servisu su totalne neznalice, a ubedjeni su da znaju mnogo. Ja im objasnjavam proste stvari, oni meni "ma to ti je AMD, on je qurac". popizdeo sam bio.

Ok,pojedinacno jedan hd radi ok, drugi je sumnjiv.
Da je moje, sumnjiv hd bih low level formatirao sa fabrickim softverom. Pa bih ga onda testirao. Ako to prodje, onda instalacija win-a, zatim punjenje podacima do oko 90% popunjenosti i ponovo test. Pa ako to prodje onda je ok.

Zakljucak bi bio da su probleme izazivali tzv. softverski bad sektori, koji se uglavnom uspesno resavaju formatiranjem. U suprotnom, da disk ne prolazi test ni posle formatiranja, onda bi znacilo da ima ozbiljnije hardversko ostecenje, pa bi onda bio za ispunjenje garancije. Eventualan zakljucak bi mogao da bude da se toliko zagreva da brljavi, al` to bi do sada vec sprecio.

Mislim, odradi sa ovim data lifeguard tools i diagnostic pa ako ne valja hd oni ce da pokazu to: http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=606&lang=en

Poslednja izmena:
Pa vec sam odradio to, i pokazao mi je samo zeleni znak za cekiranje, kao da je sve OK.

Sa kojim softverom da odradim low level format?

Da, njega imam (ovu Windows verziju) i upravo mi radi dijagnostiku, tj. proveru za bad sektore, posto sam prikacio problematican hard. Ali nigde ne vidim opciju za low level format.

Poslednja izmena:
Evo ovo na slici mi se relativno cesto desava kada skinem nesto sa neta. Ovaj fajl je sa neta direktno snimljen na disk na kome je i OS, ali na drugoj particiji, tj. na onaj disk na koji ne sumnjam. Otpakivao sam na sumnjiv disk. Moguce da je lose skinut fajl ali vise ni sam ne znam. Obicno mi javlja neku drugu corrupt gresku kada je lose skinut fajl.

Prilozi

• Clipboard-1.webp
    Clipboard-1.webp
    65.6 KB · Pregleda: 69
hm.. ja mislim da je vrlo ocigledno da je problem do diska

Sumnjam najvise na to da ti je taj jedan disk otkazao poslusnost verovatno usled pregrevanja, bile su visoke temperature i ne bi me cudilo da je ciknuo od vrucine.. Slicno se i meni desilo iako imam 4 coolera u Big toweru..I kad god ti je prikacen taj drugi hard on pravi probleme.. Pokusaj da izreklamiras hard u firmi gde si kupio komp.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno