Šta je novo?

Kućišta za Hardove

copycat

Slavan
Učlanjen(a)
01.02.2005
Poena
319
The bih da napravim kućište u koje bi lepo smestio 4-6 komada SATA HDD-ova. Naravno kućište bi trebalo da ima svoje nezavisno napajnje i hlađenje, a možda i da dva harda budu izmenjiva.

Molim sve koji su ovo možda radili ili videli negde za ideje i predloge u vezi konstrukcije, napajanja, načina povezivanja sa ostatkom racunara itd...

Nemojte mi samo predlagati da kupim gotovo jer ako pogledate cene:hair: videćete zašto mi je palo na pamet da napravim sam.

Ako hoces da napravis nesto smesno onda je jeftinije, u suprotnom je to skuplja varijanta.

A opet ako hoces da pravis i imas zelju onda bi trebalo i da znas sta bi ti najvise odgovaralo.

A ako hoces da modujes odnosno da prilagodis kuciste svojih zahtevima onda najbolje uzmi neko prostranije pa i big tower nekakav pa ga sredi da ti pasuje. :) TO bi bila jeftinija opcija od custom made kucista ali za dobro custom made kuciste treba novca dosta.

Poslednja izmena:
@c-p-r: Koliko sam ga ja shvatio, on hoće da napravi kućište samo za HDDove, ne da moduje postojeće ili tako nešto...

@copycat: Zanima me zašto to radiš? Imaš malo mesta u kućištu, a mnogo HDDova? Nezavisno napajanje? Ili da sam praviš ( ako se razumeš ) neki ispravljač ili da ubaciš gotovo napajanje u to kućište koje bi pravio. Povezivanje...znaš i sam, SATA kablovi, gde bi u slučaju da sam praviš naponsku jedinicu bilo problema, tako da je najbolje da kupiš gotovo napajanje koje ima konektore za SATA diskove. Data kablove opet moraš nekako povezati sa kućištem, znači 4-6 kablova koji idu iz "COMP-CASE-a" u "HDD-CASE" ... kuda to izbaciti, a da ne smeta?...Ne znam, vidi da li ti se to sve isplati, ili je bolje da zameniš to kućište koje imaš za neko veće, kao što reče c-p-r.

Ako baš hoćeš da praviš eksterno kućište za HDDove, pusti mašti na volju, ima toliko rešenja...:)

@ c-p-r
Tačno znam šta mi treba, a to sam i napisao, a ako si procitao pisao sam o custom made kućištu u koje bi smestio hardove i koje bi se nalazilo odvojeno od kućišta u kome je računar. U kućištu računara nalazio bi se samo sistemski raid set.

@DuleC
Napajanje bih svakako uzeo gotovo ATX, ali kako ga upaliti? Jel mu neće škoditi spajanje na kratko pinova 14 i 15 na duže vreme?
Povezivanje sa ostatkom računara bi moglo da se odradi eSATA konektorima i kablovima, ali da li postoji neko elegantnije rešenje, tako da nemoram da koristim poseban kabl za svaki od diskova.

@a c a
Na ovom linku možes tacno pogledati šta meni treba i koje su to cene koje mene šokiraju.

Dakle, da objasnim šta mi tačno treba:
Kućište u koje cu smestiti samo hard diskove, koji bi mogli da se menjaju ali to nije toliko bitno, koji bi imali svoje sopstveno napajanje i hlađenje, i koje bi mogao da isključim kada mi nisu potrebni.

Ko u kućiste sa ostatkom racunara smesti 8 hard diskova zna kakav je to problem vezan za zagrevanje, bez obzira provetrenost kućišta. A zašto da svi diskovi rade i u trenutcima kad nisu potrebni?

Napajanje bih svakako uzeo gotovo ATX, ali kako ga upaliti? Jel mu neće škoditi spajanje na kratko pinova 14 i 15 na duže vreme?
Povezivanje sa ostatkom računara bi moglo da se odradi eSATA konektorima i kablovima, ali da li postoji neko elegantnije rešenje, tako da nemoram da koristim poseban kabl za svaki od diskova.

Neće mu škoditi, jer to i matična ploča radi kada pališ komp. Kratko spaja pinove 14 i 15. Ubaciš prekidač i to je to. Za povezivanje...pa ne znam, možeš ih na kraju obuhvatiti nekim termoskupljajućim buzirom.

Za početak, evo rešenja za povezivanje.
http://cooldrives.stores.yahoo.net/sapciadsaian.html
Staviš 2 kom u comp, a 2 kom. u custom made case.
Što se tiče napajanja sasvim ok će ti biti bilo koje ATX, s tim da imaš dovoljan broj SATA konektora za napajanje. Uzmi kvalitetnije.
Case? Lično bih išao na neko kvalitetnije midi ATX, pa bih ga modovao u full hdd case, ali koje da ti preporučim ne znam, potrebno bi bilo da detaljno pogledaš cas pre nego što ga uzmeš i dobro isplaniraš raspored.
Ovo mislim da je najjeftinija custom made varijanta, a prilično je udobna.
Usput, imaš i mogućnost uključivanja i isključivanja diskova (ali svi odjednom), dok za pojedinačna isključivanja morao bi još da moduješ.
Toliko od mene.
Pozz

Poslednja izmena:
evo jedno zanimljivo resenje :)

Prilozi

• sas_diagram_large555.jpg
    sas_diagram_large555.jpg
    192.3 KB · Pregleda: 187
Poslednja izmena:
@illidan

Jel ovo za 4x2.5" diskove? Onda se baš i ne isplati...

pa stavis 4 velociraptora :)

sam case bi uz minijaturne prepravke verovatno mogao biti neko matoro slejv pojacalo (crknuti mogu da se nadju za smesno para), ja sam se chak nosio mislju da sebi napravim takvo kuciste za masinu, da mogu da ga trpam u rack :d

Ajde sad možda pitanje nije baš za ovu sobu, ali...

Gde može kod nas da se kupi Addonics proizvodni program.

ova varijanta sa 4x2,5" je sjajna a cifra i nije neka, oko 130$, ali gde to naci kod nas?

sam case bi uz minijaturne prepravke verovatno mogao biti neko matoro slejv pojacalo (crknuti mogu da se nadju za smesno para), ja sam se chak nosio mislju da sebi napravim takvo kuciste za masinu, da mogu da ga trpam u rack :d

Objasni malo i daj neke slike, eventualno

Resenje je stvarno super....samo jos da ubaci neki backplane za hotswap ( i to je trazeno :p)...
A ako popuni sata portove nek predje na neki externi port multiplier...ni to nije skupo, a koristi prikljucak od FDD-a za napajanje..

Pa slika nemam, ali recimo naci neko crknuto slejv pojacalo iz matore serije Crownovih slejv ampova, povadish svu elektroniku napolje, na frontu ti ostanu rupe od par potenciometara i dosta led dioda, ali to se sve da uz malo truda prepraviti, moze se iseci deo da se uglavi neki fan itd. Od nazad se skine ceo back panel, pa se moze kombinovati da se stavi mrezica ili tako nesto...
Kavezi za HDD se mogu napraviti od limarije iz nekog kineza, ili totalno od nule, to nije bas toliko tesko...
Jedino eletronski deo, to jest kako bi se povezivalo na komp (napajanje se isto lako izvede) predstavlja mozda problem, da li nekom karticom tipa ovo sto je postovano gore, ili neka seljana tipa gomila SATA2USB adaptera, pa na USB hub (ako performanse nisu bas jako bitne, to radi, probao sam)...

Inace, kontam bash od slejv drajvera, jer su oni najvise u minimalistickom fazonu na frontu, a izgledaju qool, a i ima riknutih koje se ne isplati popravljati po audio servisima...

I da, i ovo se ne isplati bas, ali izgleda bolje od svega sto mozes kupiti, a plus je rackabilno :d

edit: eto recimo slika pojacala, mrzi me da trazim starije serije, koje su po meni mozda bolje za takav poduhvat, i lakse nabavljive u totaly dead stanju...
http://www.maxiaudio.co.uk/proddetail.php?prod=G098E

Poslednja izmena:
Jesi siguran da toga ima po servisima? Jer ja vec duze vreme trazim takvo ili slicno rackmount kuciste i ne nelazim.

http://www.technokit.co.uk/prodimages/g097.jpg.jpg

<ontopic>
NAS sistemi i slicno na kraju izadju skuplje nego mATX PC spakovan sa 6-8 diskova. Imam slican problem i jos uvek nisam nasao neko za dzep prihvatljivo resenje.

Pa izem ga, video sam neki rack slejvova mrtvih po servisima, nisu bas jako cesti, ali ih ima. Ja bih verovatno mogao da iskopam neki rackmount kod sebe, imam neke ispravne djubradi koja ni nasta ne lice po zvuku,pa nije greota rascrevciti...
Samo da malo sredim kod caleta haos i mozda za jedno mesec-dva krenem da se igram...

Ajd ako nadjes nesto javi, ja imam dva desktop kucista koja sam planirao da prepravim u HTPC/Fileserver ali mi zao da raskupusam jer masine rade (286-ca i P1 166) :) Crknuto ne bih propustio nikako :)

Ako nadjem nesto PMujem te...:)

Nazad
Vrh Dno