Šta je novo?

Temperature q9450 i Asus P5E - da li su previsoke

spawn1301

Slavan
Učlanjen(a)
18.05.2008
Poena
304
Pre par dana sam pazario konfiguraciju i potrebno mi je par saveta.

Odmah po sklapanju racunara i ukljucivanju dobio sam poruku "CPU Fan Error". Iskljucivanjem pracenja brzine kulera sam resio problem pjavljivanja ove poruke, kuler radi O.K. ali nemam ocitavanja brzine broja obrtaja u biosu. Gde lezi problem - u kuleru (3 pina) ili u maticnoj?

Temperature procesora koje sam dobio su AsusProbe II-oko 36C, RealTemp-oko 39C, CoreTemp i CPUFan-oko 44C i CPUID-oko 49C. Da li su ovo O.K. temperature za ovaj procesor i kuler (sve temperature su idle, u opterecenju se penju za nekih 10C).

Ono sto me jos brine je temperatura ploce koja ide do 45C. Predpostavljam da tome doprinosi i sama graficka (70C) ali me interesuje vase misljenje i koliki problem to moze da mi pravi.

Komponente su iz potpisa i unapred hvala.

Temp su ti ok,ne brini se nista,flashuj zadnji bios za tu plocu obavezno,ako nisi vec.
Graficka ti svakako povecava temp na SB-u i samom heatpipe-u,ali ne brini to su dobre temperature za MB,sve preko 55c je mnogo,tako da si daleko od toga ;)
Namesti tom Radetu fan speed u leru tipa 25-30% smanjices temp same karte,ako su tih 70c u leru :)

poz

Poslednja izmena:
Hvala, taman si me umirio odgovorom oko temperatura kad mi je hdd prikazao gresku: Re-allocated Sector Count Value 62. Verovatno cu sutra da ga reklamiram.

A onda u BIOS-u dobijem ocitavanje temperature ploce -87C?!? Sta sad?

Da li je "normalno" da ploca ne ocitava broj obrtaja CM Hyper 212? Znam da se on vrti na tih 2000 obrtaja, ali me interesuje da li to mozda znaci da mi je ploca losa (ubacio sam odmah novi bios posto mi je porukom sugerisao da to uradim, nesto u fazonu kako bih mogao da iskoristim pun potencijal procesora itd. verzija 0903).

Da li je "normalno" da ploca ne ocitava broj obrtaja CM Hyper 212? Znam da se on vrti na tih 2000 obrtaja, ali me interesuje da li to mozda znaci da mi je ploca losa (ubacio sam odmah novi bios posto mi je porukom sugerisao da to uradim, nesto u fazonu kako bih mogao da iskoristim pun potencijal procesora itd. verzija 0903).

Asusove ploce ocigledno imaju problema sa prepoznavanjem Hyper 212 cooler-a. Kod mene se isto desava na P5K, a vidim po netu da ima slicnih slucajeva i sa drugim plocama. Na asusovom sajtu kaze da ce se poruka "CPU Fan Error" prikazati u slucaju da je broj obrtaja ventilatora manji od 600 ili ako cooler uopste nije prikljucen. Ploca ne moze izgleda uopste da ocita broj obrtaja vantilatora na hyper-u, pa je to uzrok problema. Probao sam i sa najnovijom verzijom bios-a, ali nista se nije promenilo.

This error message represents system detected either the onboard CPU fan connector is not connected, or if CPU fan speed detected during POST stage has gone below the lower limit.

The possible causes of system showing such error message includes:

1. Onboard CPU fan connector has not been connected to 3pin or 4pin CPU fan.
2. CPU fan speed at POST stage has gone below 600RPM for Intel motherboards, and 800RPM for AMD motherboards.

If your CPU fan has low speed, or CPU fan has only 2 pin, or you are not using CPU fan connector, you can bypass this error message by entering BIOS setup screen, and set CPU Fan Speed option to Disabled to bypass this error message at POST.

Znaci verovatno u trenutku provere, tokom posta, ventilator jos uvek ne postigne dovoljnu brzinu. Ne vidim sta bi drugo moglo da bude.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno