Šta je novo?

pomoc amd 4000+

fearco

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2007
Poena
320
Moja oprema  
RAM
16GB
Znam da ima na forumu brdo postova i tema kako se clockuju amd procesori, ali moj problem je u tome sto mi procesor radi na defaultu na 2.1, i sada kada stavim u biosu mnozilac na 10 i bus na 250 kada udjem u windows procesor radi na 2.0 sto znaci ja sam ga downclockao:d. Pa mene zanima ako neko zna u cemu je problem?

Jesi isključio u BIOSu Cool'n'Quiet?

A gde u biosu se to iskljucuje posto nevidim ili se tako nezove. hvala

Poslednja izmena:
Potraži u BIOSu advanced cpu ili nešto slično. Po defaultu Cool'n'Quiet je uključen, isključi ga.

Proveri u brošuri dobijenoj uz matičnu, gde se nalazi.

Poslednja izmena:
Znam da ima na forumu brdo postova i tema kako se clockuju amd procesori, ali moj problem je u tome sto mi procesor radi na defaultu na 2.1, i sada kada stavim u biosu mnozilac na 10 i bus na 250 kada udjem u windows procesor radi na 2.0 sto znaci ja sam ga downclockao:d. Pa mene zanima ako neko zna u cemu je problem?
A ti bas onako muski odmah 2500MHz. Nemoj tako. Prati upustvo i idi postupno po 5MHz dizi frekvenciju.

I da iskljuci C&Q a moraces jos neke opcije da iskljucis (zavisno od tipa ploce).

Ne menjaj mnozilac. Povecaj FSB i stavi mem. na 667.

Iskljucio sam Cool'n'Quiet i opet isto :( ipak cu morati da zovnem nekog ko se bolje razume da me nauci.

Ajd' da ponovim. FSB na 250, mnozilac na 10, malo vise napona procesoru (1,325-1,350) ram na 667. A pre toga flesuj bios.

^Ne znam za to ali ja uzmem lepo HT stavim na 200Mhz clock RAM-a da bude automatski (CPU/7) multiplier ostavim po default-u na 10.5 postepeno dizem FSB (5-10Mhz) i tako moze da radi na 2.7Ghz sa BOX cooler-om i na full load-u temperatura ne prelazi 45C.
Medjutim OCCT ("CPU OC stability tester") mi nalazi neke sitne greske, ali nijednom se nije crash-ovao na 2.7, ali ajde da se ne igram vratim ga ja lepo na 2.6 i radi ko
bombona.
Najvisi clock bez gresaka:

Sad pika na:

RAMche:

RAM je OC-ovan sa 667 na sada efektivnih 744Mhz
Sto znaci ako ti ne nadje nikakve greske na 2.7Ghz i ako ti je RAM 667 radice opusteno na ~775Mhz.
Nadam se da sam ti nekako pomogao:)
Ako neko ima komentar/predlog, nek ga post-uje.
P.S.
Testiran je 1h prilikom igranja DMC4 i nesto malo njegovog benchmarka na kraju...
Cheers!

4000+ ima zakljucan mnozilac, i ne mozes da ga menjas. Kao sto su ti rekli, podizi FSB za 5-10 mhz, pre toga smanji brzinu memorije, a i HT ne bi trebalo da ide preko 1000. Kad pocne da puca racunar, malo podigni napon na procesoru pa probaj opet. Moj 4000+ radi stabilno sa FSB 250 bez dizanja napona, preko toga nece.

i tako moze da radi na 2.7Ghz sa BOX cooler-om i na full load-u temperatura ne prelazi 45C.

...

P.S.
Testiran je 1h prilikom igranja DMC4 i nesto malo njegovog benchmarka na kraju...
Cheers!

U je... Pa meni kad ga bas naprzim sa StressPrime2004 na prioritetu 10, ide i do 60ºC, a imam proluftirano kuciste. Doduse, tad mi je u sobi bilo 32ºC, al' opet...

4000+ ima zakljucan mnozilac, i ne mozes da ga menjas. Kao sto su ti rekli, podizi FSB za 5-10 mhz, pre toga smanji brzinu memorije, a i HT ne bi trebalo da ide preko 1000. Kad pocne da puca racunar, malo podigni napon na procesoru pa probaj opet. Moj 4000+ radi stabilno sa FSB 250 bez dizanja napona, preko toga nece.

Pa nije mnozilac skroz zakljucan, jerbo moze da se smanji :d

Ja sam samo spustio HT na 4x i digao FSB na 240MHz, bez dizanja voltaze, i to je 100% stabilno. CPU mi je @ 2520MHz, a posto nije paran mnozilac u pitanju, memorija radi @ 840MHz. Inace, u pitanju je G1 revizija.

U experimentalne svrhe sam bootovao Windows sa 2800MHz, ali je 3DMark06 pukao posle nekog vremena, tako da, ako ne nabavim neki bolji cooler, ostajem @ 2.52GHz.

fearco, pored iskljucenog Cool'n'Quiet, treba postaviti PCI-e magistralu na 100MHz i iskljuciti svaki Spread Spectrum - bar sam ja tako uradio.

U je... Pa meni kad ga bas naprzim sa StressPrime2004 na prioritetu 10, ide i do 60ºC, a imam proluftirano kuciste. Doduse, tad mi je u sobi bilo 32ºC, al' opet...

Nije mnogo drugacija slika od onog grafika gore ali brzo nalazi neke greske...
A najbolje mi je bilo da ga testiram pri tako necemu kao 3DMark ili igrica posto nista drugo na kompu ne radim sto toliko jase procesor.
Probacu i StressPrime, ali ne verujem da ce doci do 60C, ipak je meni sobna 25:) ne znam sta si joj ti radio da nabijes 32???

BTW mali off-topic, maticna mi podrzava maksimalmo 800Mhz DDRII module, da li to znaci da ne mogu da clockujem preko 800?

Poslednja izmena:
Mozes... ostavi ddr na 800 i povecavaj FSB!

Pa nije mnozilac skroz zakljucan, jerbo moze da se smanji :d

Ja sam samo spustio HT na 4x i digao FSB na 240MHz, bez dizanja voltaze, i to je 100% stabilno. CPU mi je @ 2520MHz, a posto nije paran mnozilac u pitanju, memorija radi @ 840MHz. Inace, u pitanju je G1 revizija.

U experimentalne svrhe sam bootovao Windows sa 2800MHz, ali je 3DMark06 pukao posle nekog vremena, tako da, ako ne nabavim neki bolji cooler, ostajem @ 2.52GHz.

pored iskljucenog Cool'n'Quiet, fearco, treba postaviti PCI-e magistralu na 100MHz i iskljuciti svaki Spread Spectrum - bar sam ja tako uradio.

Jel moze malo pojasnjenje za ovo? (narocito za spread spectrum)

p.s. imam i ja neresen problem sa klokovanjem pa bi mi pojasnjenje ovoga znacilo posto to do sada niko nije pominjao a da sam ja procitao

Poslednja izmena:
Jel moze malo pojasnjenje za ovo? (narocito za spread spectrum)

p.s. imam i ja neresen problem sa klokovanjem pa bi mi pojasnjenje ovoga znacilo posto to do sada niko nije pominjao a da sam ja procitao

Ja ne znam to najbolje da objasnim - samo znam da tako treba :d

Google je zakon :D

Spread spectrum tries to use the system clock generator to disipate any residual EMI hanging around the system. Unless you're using something that put out a lot of EMI or you have things outside of your computer that are causing EMI to your computer you usually don't need it on.

It causes problems with overclocking because it produces spikes in the system clock frequency. In some rare cases it can cause the core clock to jump up a couple hundred mhz.

Sto se tice drzanja PCI-e magistrale @ 100MHz, ako je frekvencija postavljena na 'Auto', onda ce se i ona dizati kad dignes FSB ;)

Dignem fsb do 218 i tada udje u win i radi dobro, ali cim preko 218 izbaci za continius stisnem f1 ili da se vratim u bios i kada stisnem f1 vrati mi na 2.1ghz.

Probaj sa jednim RAM modulom

Dignem fsb do 218 i tada udje u win i radi dobro, ali cim preko 218 izbaci za continius stisnem f1 ili da se vratim u bios i kada stisnem f1 vrati mi na 2.1ghz.

Po mom skromnom overklokerskom iskustvu, rekao bih da je problem do ta 3GB memorije sto ti stoje u 'Moja masina'.

Ja sam na jednoj drugoj konfiguraciji dizao FSB na 270MHz sa jednim DDR modulom, a sa dva nije moglo preko 240. Nisam isprobao sve moguce kombinacije sa premestanjem memorije, al bi ti mozda trebao. Ako si sve dobro podesio u BIOS-u, a nece sa jednim modulom da ide preko 218MHz, onda ces morati da sacekas da se javi neko iskusniji.

Probaj i sa smanjivanjem latencija.

:wave:

Eo ovako da zatvorimo temu....Em sto imam shit memoriju em uzmem taj apacerov 3gb koji se nepodnosi sa ovom mojom kingmax,nebi ja uzima da sam znao da od trenutka kada sam ubacio apacera memorija nije radila kao dual chanel. Izbacio sam apacera i clock je radio preko tih 218, ali posto sam baksuz zapali su me primerci procesora (mislim najlosiji sto su izasli iz fabrike-tacnije jedva default izvlace) i jos uz to shit ploca tako da sam odustao od clockovanja.Jedino da probam flash biosa ako neko misli da ce mi to pomoci neka postuje,
hvala

Uvek se skida najnoviji, ali ako nemas UPS i nisi siguran sta tacno treba da radis, mozda je najbolje da ne flash-ujes BIOS.

A da ga ne pretera malo... Flashovanje BIOS-a je sada bezbolna procedura. Mislim da je odavno proslo vreme restrikcija!

Ups nije problem odnecu kod druga ali nikada nisam flashovao bios ako neko ima neki tutotijala znacilo bi mi.

Ups nije problem odnecu kod druga ali nikada nisam flashovao bios ako neko ima neki tutotijala znacilo bi mi.

Ja sam uvek citao uputstva sa sajta proizvodjaca, i radio sam samo uz pomoc floppy diska.

Vidi da li ovde ima korisnih informacija:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=166467&highlight=flash+bios

http://tw.giga-byte.com/Support/Motherboard/HowToReflashBIOS.aspx

http://www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPage/motherboard_howtoreflash_bios/flashbios_dos.pdf

Nece skoditi i ako procitas jos nesto sto Google izbaci...

Samo jos jedno pitanje jeli moram ici redom kako su verzije izbacivali znaci f1,f2,f3.... ili odma zadnju verziju biosa

Pise to i u uputstvu proizvodjaca

Samo jos jedno pitanje jeli moram ici redom kako su verzije izbacivali znaci f1,f2,f3.... ili odma zadnju verziju biosa

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1541610&postcount=21 :smash:

Odmah zadnji. Samo strpljivo procitaj tih par stranica i ne bi trebalo da bude problema.

Ja sam to radio samo tri puta na tri razlicite ploce, i svaki put sam citao...za svaki slucaj :d

Pise negde da je pre flashovanja dobro podesiti BIOS na default.

Vrh Dno