Šta je novo?

зрачење слушалица и звучника

toxi

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2007
Poena
304
Поздрав свима и хвала што сте уопште отворили ову тему. :)

Често користим слушалице (минимум 8 сати дневно), па одатле и проистиче ово питање. А питање је: да ли слушалице (повезане су каблом са компом и нису бубице) емитују електро-магнетно зрачење?
Да ли је уопште овако коришћење слушалица штетно у неком погледу?
Ако јесте, која би ми алтернатива била (какав вид слушалица), обзиром да тешко могу користити звучнике.

Надам се да ћете одвојити времена да ми помогнете у вези овога. :wave:

Svi zvucnici i slusalice emitutju elektromagnetne talase ( kao i svi elektromagneti ), odnosno stvaraju magnetna polja, znaci to nije zracenje. E sad koliko to moze da bude stetno to je diskutabilno, ja nisam lekar tako da nemam pravi odgovor. Naravno na slusalicama su to jako mala magnetna polja tako da to tesko moze da smeta, na sabwuferu su vec jaka magnetna polja i moze da smeta CRT monitoru ako je pored njega, neznam za coveka.

Sorry sto ti nisam dao bolji ogovor.

mislim da je to zanemarljive snage u odnosu na okolna zracenja.
promenljivo magnetno polje jeste zracenje.

Ako i steti to je toliko mizerno da ne treba gubiti vreme i razmisljati o tome

Slusalice mogu da ostete sluh ako se dosta koriste

Ma zrači nas sve živo: sunce, radio i tv predajnici, mobilni telefoni, sateliti, WiFi...
I tako u nedogled. Da je sve toliko štetno da li bi bilo života na zemlji?
Zato opustite se i uživajte u životu i novim tehnologijama.

Фала свима на одговорима. :)

Знам да има врлооо мало зрачење, ал *** кад те зрачи 10 сати на дан, 2 месеца константно... Запиташ се, поготово што имам проблем са ушима од пре пар месеци. :trust: Пробо сам да их оперем - није помогло :D :smash:

Прочитао сам негде да ваљда један минут разговора мобилним телефоном повећа температуру мозга за 1 степен... Због тога сам се и забринуо за слушалице. :type:

Posto je ovde u pitanju elektromagnetno zracenje ( a ne jonizuce, da ne bude zabune ), njegov uticaj zavisi najvise od snage izvora i rastojanja. Pre svege uticaj EM zracenja na tkivo je da ono povecava temperaturu tkiva, i da na osnovu toga moze izazvati ostecenja tkiva u zavisnosti od vrste tkiva, izlozenosti i jacini zracenja. Jeste, i slusalice proizvode neko zracenje, ali su one kao izvor jako slabe, tako da nemoj to da te brine toliko. Mada, sa obzirom da ih toliko koristis, napravi ponekad i pauzu, pa ih malo skini, jer se sluh po prirodi adaptira na nivo zvuka kome je izlozen i na frekvencije koje prima u odredjenom periodu vremena.

Koji nivo zvuka je pogodan? Dokle god mozes da cujes sta se desava u okolini, to ti je ok. Preko toga, nivo zvuka moze da se okarakterise kao stetan.

Poslednja izmena:

Знам да има врлооо мало зрачење, ал *** кад те зрачи 10 сати на дан, 2 месеца константно... Запиташ се, поготово што имам проблем са ушима од пре пар месеци. :trust: Пробо сам да их оперем - није помогло :D :smash:

Прочитао сам негде да ваљда један минут разговора мобилним телефоном повећа температуру мозга за 1 степен... Због тога сам се и забринуо за слушалице. :type:

Mnogi od nas provode za kompjuterima i po 14 sati dnevno, ne zato sto zele vec zato sto moraju (posao) pa jos nikome nije izrastao rep, treca sisa ili sesti prst na ruci :)
Zraci, pa zraci, da je to toliko opasno odavno bi smo pocrkali svi zajedno tako da nema preterane potrebe za brigom. A sto se tice mozga i dizanja temperature, 1 stepen za mozak nije isto sto i 1 stepen za telo, razlika je enormna jer taj jedan stepen moze da ostavi mnogo gore posledice :)

ja sam citao odavno da za sat vremena nosenja sluski broj bakterija u usnoj skoljki se poveca doostaa ..tako da ako ih nosis puno barem obrati paznju na higijenu usju..da ne bi zbog toga nayebo..inace zracenje sluski je zanermarljivo u odnosu na zracenje drugih el. uredjaja..

ja sam jednom telefonirao mobilnim 1h i 42 min i nisam umro (osim od dosade). Da je ono 1minut - jedan stepen tacno, mozak bi mi bio solidno hrskav i rumen spolja :d

1min i 1 stepen nije tacno....

Koji nivo zvuka je pogodan? Dokle god mozes da cujes sta se desava u okolini, to ti je ok. Preko toga, nivo zvuka moze da se okarakterise kao stetan.

A sta je sa in-ear i zatvorenim overhead modelima koji totalno izoluju okolnu buku ?

Poslednja izmena:
A sta je sa in-ear i zatvorenim overhead modelima koji totalno izoluju okolnu buku ?

A ti si bas nasao da teras mak na konac? :d

Navodno, kada se koriste takve slusalice, ne treba pojacavati iznad 50% jacine. Tako su makar rekli u nekim istrazivanjima.

Ovo sto se tice ovoga da treba cuti sta se desava u okolini se zasniva na tome da postoji neka ambijentalana buka, na ciji nivo se uvo prilagodjava, a kada vise to ne cujete, podigli ste nivo izlozenosti buci i sada se uvo prilagodilo novom nivou, a onda nije vise u stanju da registruje deo spektra zvukova koji su tisi od tog nivoa.

A sto se tice zracenja mobilnog telefona, sada sam se setio nekog clanka koji sam procitao u nekim krs novinama, a ticao se bas stetnosti upotrebe mobilnog telefona. Jedan od saveta je bio - "Redovno menjajte uvo na kome razgovarate" ( doslovno je tako pisalo ), a drugi savet je bio - "Usmerite antenu mobilnog telefona od sebe"... Koja baljezgarija...

Poslednja izmena:
zracenje

pa koliko ja znam to zracenje telefona potice od tih niskofrekventnih EM talasa koji se salju izmedju telefona i mreznog predajnika, tacnije oni greju:mad: na isti fazon kao mikrotalasna pec samo slabije, postoji i jedan jednostavan eksperiment koji svi mozete kod kuce da probate, ne garantujem uspeh ali vredi probati, detaljnije o tome na...http://www.koreus.com/video/telephone-portable-mais-popcorn.htm
dalje...zracenje EM talasa slusalica koliko ja znam nije stetno, ali zato njihova glasnoca moze da bude opasna, tj ukoliko osobe u vasoj blizini mogu tacno da cuju ono sto vi slusate na slusalicama, onda vi u tom trenutku izazivate trajno ostecenje receptora sluha, pretpostavlja se da je tad glasnoca iznad 100dB, a to se granici sa bukom koju proizvodi mlazni avion(sigurno ste na filmovima videli zastitne slusalice koje nose likovi sto daju signale pilotima na aerodromu)

Poslednja izmena:
Taj eksperiment sa kokicama je fake.

Ma dajte, kakva buka u slušalicama, to je ništa u poređenju sa našim svadbama. Bio sam skoro u Valjevu na nekoj svadbi i samo što nisam umro. Prvo sam se smorio kada sam video neke giga mega JBL kutije, a tek kada su to ***** uključili, a ja ne smem da pijem, jerbo sam morao nazad za BG, a devojčica ne vozi. Lakše je kada se izdrogiraš sa 1l brlje, pa ti čula otupe, i u principu te baš briga, samo da se ne ispovraćaš po sebi. Ma nisam mogao da jedem od buke, stomak mi je igrao. Poređenja radi, bio sam pre toga na koncertu Nika Kejva i nije bilo tako glasno.

Ma dajte, kakva buka u slušalicama, to je ništa u poređenju sa našim svadbama. Bio sam skoro u Valjevu na nekoj svadbi i samo što nisam umro. Prvo sam se smorio kada sam video neke giga mega JBL kutije, a tek kada su to ***** uključili, a ja ne smem da pijem, jerbo sam morao nazad za BG, a devojčica ne vozi. Lakše je kada se izdrogiraš sa 1l brlje, pa ti čula otupe, i u principu te baš briga, samo da se ne ispovraćaš po sebi. Ma nisam mogao da jedem od buke, stomak mi je igrao. Poređenja radi, bio sam pre toga na koncertu Nika Kejva i nije bilo tako glasno.

:laugh:

:bottle::bottle::bottle::happy::happy: :vomit:

pa koliko ja znam to zracenje telefona potice od tih niskofrekventnih EM talasa koji se salju izmedju telefona i mreznog predajnika, tacnije oni greju:mad: na isti fazon kao mikrotalasna pec samo slabije, postoji i jedan jednostavan eksperiment koji svi mozete kod kuce da probate, ne garantujem uspeh ali vredi probati, detaljnije o tome na...http://www.koreus.com/video/telephone-portable-mais-popcorn.htm
dalje...zracenje EM talasa slusalica koliko ja znam nije stetno, ali zato njihova glasnoca moze da bude opasna, tj ukoliko osobe u vasoj blizini mogu tacno da cuju ono sto vi slusate na slusalicama, onda vi u tom trenutku izazivate trajno ostecenje receptora sluha, pretpostavlja se da je tad glasnoca iznad 100dB, a to se granici sa bukom koju proizvodi mlazni avion(sigurno ste na filmovima videli zastitne slusalice koje nose likovi sto daju signale pilotima na aerodromu)

Pa ako te cuje devojka kada pricas sa drugom devojkom sa kojom si u kombinaciji, onda definitivno moze da bude opasno po zivot. :D

Trajno ostecenje sluha mozes da izazoves jedino duzim izlaganjem zvuku od preko 120dB, a zvuk na slusalici telefona , sigurno nije toliki. A sta mislis sto ih nose? Jer se izlazu po 8 sati dnevno tome... Ak oprodjes samo pored, nece ti biti nista.
Ovo za kuvanje telefonima, necu ni da komentrisem jer su gluposti.

DA telefoni toliko greju, mislim da bi 70% korisnika Bencha do sada bilo ili na lecenju ili mrtvo.

Poslednja izmena:
nisam mislio na slusalicu telefona mislio sam na neke jace slusalice za komp ili tako nesto... ovo za decibele sam procitao u nekom casopisu, verovatno oni nisu bas bili korektni al dobro, skontali ste sta sam mislio...
e ovo za kokice,moj stric(inace elektro inzenjer) probao je ovo kuvanje skoro i nije mu uspelo, al on pretpostavlja da je problem bio u kukuruzu....stvarno,i meni je bilo malo preterano...onda bih verovatno negde na kampovanju mogao sa tim da skuvam kafu!:D
meni je telefon pored glave non-stop dok spavam jer se sa njegovim alarmom budim kao i svi u nasem domu...
OK,a jel zna onda neko tacno da objasni stetnost zracenja telefona,njegove posledice i da nam da neke preventivne savete?!

Sto se tice stetnosti i posledica- to ne moze niko da ti kaze, jer niko nije u stanju da radi studiju koja traje 5 ili vise godina, jer ne mozes da odredis stetne efekte necega u duzem vremenskom periodu, na osnovu rezultata u kratkom periodu vremena.

Preventivan savet? Umotaj glavu i jos neke delove tela u aluminijumsku foliju :) ...

evo reshenja -

zadnjih 20 godina kada tehnologija napreduje vishe nego ikad, pojavila se potreba za svakakvom paranojom.

te monitori, te mobilni, te ova frekvencija valja, ova ne, i tako to, a evo istine -

za sada, ne postoji ni jedan dokaz da nejonizujuce zrachenje moze da nanese IKAKVU shtetu, u pogledu izazivanja raka, odnosno odvajanja elektrona iz atoma/molekula te formiranja prekomernog broja slobodnih radikala, koji bi indukovali rak.

evo ti lista, shta moze koje nejonizujuce zrachenje da izazove, medicinski provereno:

UVC (ultraviolet C), sluzi za ubivanje mi8kroorganizama, u medicinskim ustanovama - upala oka, i osip, pri duzem izlaganju.

UVB (ultraviolet B), ili solarijum - upala oka, koze, nedokazan rak koze, i prekomerne doze vitamina D.

UVA (ultraviolet A), sunce: ochi, koza, upale.

vidljivo svetlo - fizichke povrede oka (zuta mrlja) i manje kozne probleme

infracrveno, podsvetlosno - uglavnom ochi, i na nizim frekvencijama zagrevanje povrshine (koze)

mikrotalasna(WiFi, neki mobilni, satelitski telefoni, radari, mikrotalasne, detektori kretanja) - zagrevanje povrshina

radio frekvencije (mobilni telefoni svi, televizija, FM, bezzichni, i famozne - slushalice) - akumulacija napona na kozi, i nebitne nervne reakcije, povishena temperatura sa penetracijom od 1cm.

Magneti, MRI - vrtoglavica, povrshinski napon.

slushaj 'ziku, i nema da brinesh, osim ako smatrash da je stavljanje prstiju na AAA bateriju smrtonosno (slichan efekat koji bi i konstantno zrachenje mobilnih, i ostalih radio frekvencija imalo na tebe)

Poslednja izmena:
to za 1 minut 1 stepen vazi samo prvi minut dok vas primitivni mozak ne ukapira da cujete nesto sto ne vidite a trebalo bi da je pred vama, pa mu se o d silnog opterecenja digne radna tempreatura :d :d :d

Slushalice narochto one koje se stavljaju u ushni kanal mogu da budu shtetne sa aspekta direktnog uticaja zvuka na bubnu opnu... Vazduh je ipak amortizer za zvuchni pritisak koji opada sa kvadratom rastojanja...
...ide se na to da se koriste shto kvalitetnije slushalice i to umerenom jachinom...slushanje muzike u GSB-u, ima li smisla prichati o tome...
Nivo magnetna zrachenja ista i kod elektrostatichkih i kod dinamichkih slushalica...ko se pa time bavi...to je josh najprihvatljivije od veshtachkih zrachena po intezitetu....

Vrh Dno