Šta je novo?

Napajanje - 80-->120mm fan mod

Diablo

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2003
Poena
649
Mnogo mi je bucan fabricki 80mm fan pa cu ga zameniti sa nekim sto tisim od 120mm. Taj novi od 120mm ce biti montiran sa gornje strane, ali unutar samog napajanja (deluje mi kao da ima dovoljno mesta). Samo je potrebno da isecem gornji lim i izbusim 4 rupe za srafove.

Moje pitanje je: na koju stranu da ventilator stavim da duva, tj. da li da ubacuje ili izbacuje vazduh iz napajanja. Mozda ce se manje cuti ako ga stavim da izbacuje... U svakom slucaju trebalo bi bolje da hladi i bude mnogo tisi od fabrickog 80mm ventilatora.

Pozz

Poslednja izmena:
Definitivno da izbacuje, ako moze da se ubaci uopshte. Nisi naveo gde se nalazi taj od 80mm, sa zadnje strane gde izbacuje vazduh ili sa donje strane? Ako ga ubacujesh sa gornje strane onda moze napajanje naopako da okrenesh, zar ne? :)

Nemam drugo kuciste, tako da sve komponente stoje na stolu. :)
Ventilator od 80mm se nalazio sa zadnje strane i izbacivao je vazduh iz napajanja.

Poslednja izmena:
Isekao sam rupu na poklopcu napajanja, ismirglao sve ivice i prisrafio neki CoolerMaster-ov 120mm ventilator kome sam prespojio zice tako da radi na 7V. Probao sam varijante i sa ubacivanjem i sa izbacivanjem vazduha i mislim se malko manje cuje ako ga stavim da ubacuje vazduh. Tacnije, nista se ne cuje na tih pola metra koliko su komponente udaljene od mene. :D Cuje se jedino HDD u idle-u.

E da... nisam uspeo ipak da ga montiram sa unutrasnje strane napajanja. Fali mi par milimetara. Ako bih nasao neki 120mm ventilator koji je debeo 20mm umesto 25mm bilo bi idealno. U tom slucaju bi definitivno stao unutra, a i verovatno bih ga tad celog prefarbao u crno - cisto malo sminke da mu lupim. Fan grill bi ostao spolja, naravno.

Pozz

Poslednja izmena:
Isekao sam rupu na poklopcu napajanja, ismirglao sve ivice i prisrafio neki CoolerMaster-ov 120mm ventilator kome sam prespojio zice tako da radi na 7V. Probao sam varijante i sa ubacivanjem i sa izbacivanjem vazduha i mislim se malko manje cuje ako ga stavim da ubacuje vazduh. Tacnije, nista se ne cuje na tih pola metra koliko su komponente udaljene od mene. :D Cuje se jedino HDD u idle-u.

E da... nisam uspeo ipak da ga montiram sa unutrasnje strane napajanja. Fali mi par milimetara. Ako bih nasao neki 120mm ventilator koji je debeo 20mm umesto 25mm bilo bi idealno. U tom slucaju bi definitivno stao unutra, a i verovatno bih ga tad celog prefarbao u crno - cisto malo sminke da mu lupim. Fan grill bi ostao spolja, naravno.

Pozz

Pa vidis fazon tog venta unutar napajanja i jeste da izbacuje topao vazduh iz kucista i narvno da hladi same komponente napajanja; postoje medjutim neka napajanja sa dva venta, jedan da ubacuje a drugi da izbacuje vazduh! Moj savjet, nadji neki dobar 12cm vent, npr. Noctua ima extra tihe sa dobrim protokom vazduha, evo link pa pogledaj:

http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=5&lng=en

p.s. i da, ovaj ti je 25mm!;)

Pa vidis fazon tog venta unutar napajanja i jeste da izbacuje topao vazduh iz kucista i narvno da hladi same komponente napajanja; postoje medjutim neka napajanja sa dva venta, jedan da ubacuje a drugi da izbacuje vazduh! Moj savjet, nadji neki dobar 12cm vent, npr. Noctua ima extra tihe sa dobrim protokom vazduha, evo link pa pogledaj:

http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=5&lng=en

p.s. i da, ovaj ti je 25mm!;)

Ma sve to stoji. Rekao sam zasto sam ga ipak okrenuo da uduvava vazduh, a ne da izduvava. 120mm ventilator je vec kupljen i na 7V necujan. Ako bih ga menjao, menjao bih ga za neki malo tanji (20mm).
:wave:

Primetio sam jos da je napajanje posle ovog moda skoro hladno pri opterecenju, sto mi se mnogo svidja. :)

Ma sve to stoji. Rekao sam zasto sam ga ipak okrenuo da uduvava vazduh, a ne da izduvava. 120mm ventilator je vec kupljen i na 7V necujan. Ako bih ga menjao, menjao bih ga za neki malo tanji (20mm).

Primetio sam jos da je napajanje posle ovog moda skoro hladno pri opterecenju, sto mi se mnogo svidja. :)

Ja konj, nisam vidio da ti treba 20mm umjesto 25!:wall: I ja sam zamjenio fan na svom napajanju, prije je bio neki koji se vrtio sigurno na 4000rpm, i bio je nesnosljiv; sada je unutra Xilence 120mm na 1200rpm, koji je necujan. Ali je napajanje zato malo toplije kada igram igre!:)

Moze li neka fotka, da vidimo kako to izgleda :)

Evo fotki, samo nemam sliku isecenog lima, a mrzi me da sve rasklapam. Zamislite rupu kruznog oblika precizno isecenu za 4 rupe za srafove i to je to. :D

cek ti ne konzumiras kucista ili sta ? :)

ne nego to mu je druga mashina koja je ostala bez kuce :)

Koja je graficka sa schooner-om, kakve su temperature, idle i load

Poslednja izmena:
Koja je graficka sa schooner-om, kakve su temperature, idle i load

Ti4200. To su delovi 2 Schooner-a. :) Za temp nemam pojma, ali u load-u dovoljno niske da bez problema drzim ruku na hladnjaku i heatppe-ovima. Malo joj pomaze i promaja od 12-ice sa cpu hladnjaka.

Možeš izrezati uglove ventilatora i malo proširiti rupu tako da ventilator izvana ulazi u napajanje, to gornjih uglova koje ostaviš. Na taj način ti je ventilator samo 5 mm izvan napajanja, što je dovoljno za ugradnju u većinu kućišta. Jedino dobro razmisli o mehaničkoj čvrstoći ventilatora s obzirom da je nosam samog motora upravo u uglovima koje trebaš izrezati.

Možeš izrezati uglove ventilatora i malo proširiti rupu tako da ventilator izvana ulazi u napajanje, to gornjih uglova koje ostaviš. Na taj način ti je ventilator samo 5 mm izvan napajanja, što je dovoljno za ugradnju u većinu kućišta. Jedino dobro razmisli o mehaničkoj čvrstoći ventilatora s obzirom da je nosam samog motora upravo u uglovima koje trebaš izrezati.

Malo je starija tema, a sudeci po profilu, presao je Diablo na znatno bolje napajanje kome nikakvo seckanje nije potrebno :type:

Ne ne, imam ga i dalje, samo u starom racunaru. :) Uradio sam sta sam uradio. Sad i da mu nadjem neki slim 120mm mrzelo bi me da se cimam da ga zamenim jer je sve u kucistu (nabavio neki jeftiniji CM case i sve lepo ubacio unutra) i sljaka kako treba.

Pozz svima! :wave:

Vrh Dno