Šta je novo?

Dva OS-a i Clone HDD Disk to Image

• Začetnik teme Začetnik teme J@mmer
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

J@mmer

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
619
Znači o sledećem se radi
Prva Primarna particija (Aktivna) je Win XP
Druga Primarna particija (Vista je vidi kao BOOT, Crash dump...) je Vista
Treća Primarna particija je za skladištenje podataka

Hteo sam da napravim image diska na drugom HDD-u da ne bi gubio tri dana u instalaciji i podešavanju oba OS-a.
Probao sam sledeće programe Ghost 2003, Ghost 11, Acronis (razne verzije), Active BOOT Disk i sa Hirens-a i iz Win XP-a. Dešava mi se da kad odradim Image diska na drugi hdd u fajl i kada ga posle otpakujem na treći HDD koji nije iste veličine (a to i nema veze jer bitno je da ne menjam ploču i Windows će raditi) izbaci mi Windows BOOT meni gde mogu da odaberem Win XP i Vistu. Kad odem na XP fali mu ntldr i traži repair sistema, a kad odem na Vistu isto mi izbaci da mu fali fajl Koji se nalazi u Windows\System...
Moje mišljenje je da on nekako iygubi putanje Windows-a i BOOT-a iako su svi fajlovi tu. Elem zaboravi da kažem da sam u prompt-u koristio i switcheve u GHOST-u koje kopiraju i boot putanju, idu opcija IMAGE ALL, IMAGE BOOT, IMAGE DISK probao sam sve tri i izgubio dane eksperimentišući i više mi ništa ne pada na pamet. Tako da ako neko ima neko rešenje bio bi mu ili joj više nego zahvalan. To je sve zbog neke promene u Visti što se tiče boot-a i boot putanja.

Pozdrav !!!

Bitno je na kom je disku, tj zato ti se buni (mora da bude isti, tj na istoj sata grani)

Bitno je na kom je disku, tj zato ti se buni (mora da bude isti, tj na istoj sata grani)

Da li misliš da oba diska moraju biti iste veličine ili kad vratim image na drugi disk i probam da ga boot-ujem da mora da se bootuje sa iste SATA grane. Ovo drugo sa istom SATA granom sam uradio a kada vraćam image na drugi disk koji nije iste veličine kao originalni, originalni disk je 640GB a disk na koji vraćam image prvog diska 320 gb, pošto ne želim da diram originalni disk od 640GB da ne bi zeznuo sistem, eksperimentišem na 320GB, tako da tu može biti jedan od problema ako se Vista odnosno njen BCD vezuje za veličinu HDD-a.

Hm, ne znam kako vista butuje, naravno particije bi trebale biti iste... Diskovi ne.
Nikad nisam to radio ovim programima koje si nabrojao, ja to iz linuxa uradim sa copy (svaka particija i ceo hard se vide kao fajl, koji se samo iskopira).

PS.
Mislio sam da mora da bude na istoj sata grani.

Poslednja izmena:
Čitao sam razne forume i ne vidim neko rešenje ovog problema, ima raznih lupetanja a i nekih budževina MBR-a, FreeBCD-a programa i prepravke boota ali s obzirom da je to Windows program mora se prvo oporaviti neki od dva Windows-a pa na njega instalirati FreeBCD i onda se moliti bogu da to proradi a čak iako proradi to je gubitak vremena za jedan disk to image cloning koji bi trebao da olakša vraćanje sistema a ne da ima još milion peripetija kojih bi ja trebao da se setim par meseci ili godinu dana kasnije (do tada ću da zaboravim kako se zovem a ne kako se oporavlja boot posle disk kloniranja). Zar je moguće da je Vista toliko zeznula stvar sa njenim boot manager-om, ja ne želim da verujem u to i ne planiram da odustanem od rešavanja ovog problema kloniranja diska sa dva OS-a i posle oporavka image-a nazad na postojeći ili neki drugi HDD.
P.S.
Na istoj su SATA grani.

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumeo, ti oces da cloniras disk tako sto napravis image, pa onda vratis na hard?
Probaj prosto kopiranje particija, jednu po jednu, na novi hard, istim redosledom, naravno isto da budu primarne

@ciki022
Kako mislis prosto kopiranje?
Ako mislis bukvalno copy paste to ne radi 😉
Ne moze se tako iskopirati MBR

@ciki022
Kako mislis prosto kopiranje?
Ako mislis bukvalno copy paste to ne radi 😉
Ne moze se tako iskopirati MBR

Ni ja ne znam šta je ciki022 hteo da kaže, slažem se sa tobom BigJoe. Zamolio bih one koji odgovaraju da pažljivo pročitaju pre nego bilo šta odgovore, znam da sam mnogo iskuckao ali to je najkraće moguće objašnjenje mog problema.

Ma ne u image, vec clone na neku particiju drugog, novog, veceg, diska
Ne vidim razlog zasto ne bi radilo, ukoliko se napravi clone starih particija na nov disk i zadrzi postojeci raspored particija
Naravno, moguce je i povecanje novih particija, znaci uradi se clone prve particije, poveca se do zeljene velicine, uradi se clone druge particije, itd

Ma ne u image, vec clone na neku particiju drugog, novog, veceg, diska
Ne vidim razlog zasto ne bi radilo, ukoliko se napravi clone starih particija na nov disk i zadrzi postojeci raspored particija
Naravno, moguce je i povecanje novih particija, znaci uradi se clone prve particije, poveca se do zeljene velicine, uradi se clone druge particije, itd

Probao sam Clone 640GB HDD-a na 500GB HDD sa istim rasporedom particija i veličinom paricija osim treće koja mi služi za backup i isto se dešava. Ali u svakom slučaju MENI NE TREBA CLONE DISKA (koji isto ne radi), NEGO MI TREBA VARIJANTA DISK TO IMAGE.
Znam kako funkcioniše kloniranje diska, pakovanje diska u image, pakovanje particija u image, resize particija i to u ovom slučaju nije problem. OVDE JEB... VISTA JE NAPRAVILA ZBRKU SA NJENIM BOOT-om. Meni treba neko ko je probao ovu varijantu a ne prosto nagađanje jer sve sam probao kao što sam i napisao u prethodnim porukama.

Pozdrav !!!

P.S.
Izvinjavam se na mojoj nervozi ali izgleda da dosta ljudi ne pročita ni pola teksta koji sam napisao.

Kloniraj ceo disk na drugi disk, a onda upotrebi Supergrub CD da sredis boot.

Kloniraj ceo disk na drugi disk, a onda upotrebi Supergrub CD da sredis boot.

Uradio sam to malo pre i probao sam sve opcije u vezi boot-a na Supercrub-u ali ono što je zanimljivo je to da mi se isti problem dešava u bilo kojoj varijanti sa bilo kojim programom za bekap ili kloniranje
DISK to IMAGE
PARTITION to IMAGE
DISK to DISK
PARTITION to PARTITION

Kad probam da uđem u XP fali mu ntldr a u Visti mu fali Windows\System32\winload.exe
Zašto ne funkcioniše u DISK to DISK varijanti ?
Kada sam uradio repair Viste sa CD-a onda mi je izbacilo grešku da ne može da se uloguje na mog user-a i da mora da me prijavi na privremenog user-a i posle toga da ne može da učita sidebar. Vrlo rado bi obrisao Vistu i ostavio XP jer sa njim je sve mnogo jednostavnije ali nažalost moram da se privikavam na nove trendove, pa iz nužde moram da je koristim da bi provalio njen način deljenja resursa u mrež jer lakše podesim Windows 2003 Server nego što podesim Vistu i njeno šerovanje resursa u mreži, pošto ću eksperimentisati sa Vistom DISK to IMAGE opcija mi je više nego potrebna, da Disk to Disk opcija (koja isto ne radi) mi baš nije potrebna jer mi ne pada na pamet da utrošim još jedan HDD zbog Microsofta i njegovih zaštita , možda da ljudi ne bi koristili XP ili neki drugi OS pored Viste. Čudi me to da se niko nije susreo sa ovim to jest da mu nije zatrebala opcija XP-a i Viste na jednom HDD-u i uz sve to da napravi IMAGE diska.

Pozdrav !!!

P.S.
FUCK VISTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Poslednja izmena:
S obzirom da dosta ljudi izgleda nije imalo kontakt sa ovim problemom, barem prema odgovorima, red bi bi da napišem rešenje jer konačno sam rešio problem Disk to Image sa Dual Boot-om XP-a i Vista-e.
Znači naziv i verzija programa u kome radi Disk to Image je Acronis True Image Echo Workstation v9.5.8115 i to iz Windows XP-a, posle toga ugasite komp priključite hard na koji ste vratili image da sa njega digne sistem i to je to.

GHOST 2003, 10, 11, 12, 14 verzije ne rade Disk to Image ili Clone Disk to Disk
Acronis Home bilo koja verzija ne rade Disk to Image ili Clone Disk to Disk
Acronis True Image Echo Workstation do verzije v9.5.8115 ne rade Disk to Image ili Clone Disk to Disk
I silni još programi ovog tipa na Hirens-u 9.2 ili 9.5 verziji ne rade svoj posao kad je u pitanju Vista
Ovo naravno podrazumeva manipulaciju iz prompta, XP-a i Viste

Toliko o tome i nadam se da ću nekom biti od pomoći i koliko sam gledao po drugim forumima na stranim serverima još niko nije našao rešenje a da ne edituje BCD, boot.ini ...
Ovo je najjednostavnije rešenje i RADI !!!!

Pozdrav !!!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno