Šta je novo?

2.5" SATA rack sa USB2 i eSATA???

pole

Čuven
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
619
Naime planiram da pazarim 2.5" SATA HDD i posebno eksterni rek pa gledam da ima i USB 2.0 i eSATA...
Gotovih rešenja sa USB i eSATA ima jako malo (uglavnom USB2.0 ili firewire) i skuplje su obično. :(
eSATA mi je bitan pošto kasnije za laptop planiram da pazarim i PCMCIA kartu (ili ExpressCard sa SATA priključkom pa da tako pokušam da priključim HDD.

1. Da li će to sa sa PCMCIA (ExpressCard) i eSATA uopšte da radi tj. da li je potrebno dodatno napajanje u tom slučaju?
...i ako je potrebno da li se to rešava preko USB ili mi treba džepni trafo veličine omanjeg autobusa da sve to radi? :D

2. Da li je bolje PCMCIA ili ExpressCard.... i ima li veze to sa performansama!

3. Neki predlog za rack koji kod nas ima da se pazari a da ima i USB 2.0 i eSATA?

Poslednja izmena:
1. Ako si mislio na diskove, 2.5" diskovima ne treba dodatno napajanje, osim u slucajevima da im ploca ne daje dovoljno struje kroz USB da se zavrti motor diska pa ih OS ne prepoznaje.
2. ExpressCard je brzi, teoretskih 2.5Gbit/s naspram 133MB/s kod PCMCIA - wiki.
3. Imas ovaj u Desku.

Poslednja izmena:
1. Pa upravo te to i pitam... jer sam naišao na situaciju da su ljudi priključivali neki dvoglavi USB kabl koji ima neki nastavak ili tako nešto pa se priključi na dodatni USB port da bi dobio potrebnu struju... bitno mi je jer ga planiram koristiti 99% vremena na laptopu kao dodatni HDD

2. Čitao sam wiki a pitao sam pošto nisam tačno znao koji tip koristi...
Evo šta sam pronašao... PC Card slot: One Type I/II PC Card slot... Supports 32-bit CardBus and 16-bit PC Cards... "The speed of CardBus interfaces in 32 bit burst mode depends on the transfer type; in byte mode it is 33 MB/s, in Word mode it is 66 MB/s, and in DWord mode it is 132 MB/s. The ExpressCard has a maximum throughput of 2.5 Gbit/s through PCI Express and 480 Mbit/s through USB 2.0 dedicated for each slot, versus CardBus's shared 1.06 Gbit/s bandwidth".
Zašto je ovo bitno... pa ako ću imati 480 Mbit/s... onda mi se taj SATA plan sa PCMCIA kartom ne isplati... ukoliko ću imati 1.06 Gbit/s onda je to OK jer ću moći da iskoristim potencijal HDD-a.

3. Pazi gledao sam taj Cooler Master X Craft 250 Lite i to mi je jedno od boljih a verovatno i najlepše rešenje na tržištu... ali podržava max 200GB HDD na 5400 rpm i 160GB na 7200 rpm... a ja sam planirao da pazarim bar 250GB 5400 rpm hard disk... ili veći.

Misliš li da će da radi sa 250GB...???

Jer ako ne radi i ako tom PCMCIA kartom ne dobijam nešto posebno mislim da mi je bolje kupiti u USA gotovo rešenje rek i disk od 500GB za 180 USD ~ 120 EUR.

Poslednja izmena:
Slažem se naravno...
Uzeo bih ja taj Cooler Master X Craft 250 Lite samo da sam siguran da podržava preko 200GB... jer taj model u USA je zapravo običan USB 2.0 model

Kolika je garancija na WD passport modele... zna neko???

Poslednja izmena:
Slažem se naravno...
Uzeo bih ja taj Cooler Master X Craft 250 Lite samo da sam siguran da podržava preko 200GB... jer taj model u USA je zapravo običan USB 2.0 model

Kolika je garancija na WD passport modele... zna neko???
Dzabe ti garancija na passport...potrazi malo po forumu i vidi koliko je ljudima crkavao.
Ja sam ga imao,dobio sam dve godine garancije ali je crkao sam od sebe posle tri meseca a bio je mazen i pazen.
Sada imam CM X Craft 250 sa eSata i USB i prezadovoljan sam.Imam u njemu Scorpio od 160 GB,isti disk je i u passportu ali ovde je rack mnooooooogo bolji i radi evo vec godinu dana bez problema.Jedino kapacitet hdd u Craftu....ne znam.

Hvala za link. Toliko su ga zakomplikovali sa 10 razlicitih modela, da me je mrzelo da ih analiziram i posle vijam kod prodavaca bas taj. Uzeh gumirani Transcend StoreJet 25 mobile 160GB za 4700 din. Jako sam zadovoljan super radi, ne ostaju otisci prstiju i guma je prijatna u ruci, zadovoljava neke US vojne standarde sto se tice udaraca.

Jedno glupo pitanje - čemu eSATA konektor na 2.5" disku? Njegova brzina transfera ionako nije uopšte ni teoretski puno veća od brzine USB porta, ne vidim poentu jurenja eSATA za takav disk samo da bi transfer umesto 35 iznosio 45 MB/s, u najboljem slučaju.

Poslednja izmena:
Jedno glupo pitanje - čemu eSATA konektor na 2.5" disku? Njegova brzina transfera ionako nije uopšte ni teoretski puno veća od brzine USB porta, ne vidim poentu jurenja eSATA za takav disk samo da bi transfer umesto 35 iznosio 45 MB/s, u najboljem slučaju.

Evo onda jednog pametnog odgovora... :d

Taj rek nije za jednokratnu upotrebu... i trebalo bi da radi i sa naredne 2 generacije HDD diskova koji će svakako uvećati kapacitet i poboljšati brzine transfera!!! ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno