Šta je novo?

Samsung T220 vasi utisci

bojke1

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2006
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
RYZEN 5 3600XT/COOLER SilentiumPC FORTIS 3 HE1425
Matična ploča
MSI B550 GAMING PLUS
RAM
KINGSTON FURY RGB 2X8GB DDR4 3600MHZ
GPU
ASUS ROG STRIX-GTX1060-O6G-GAMING
Storage
KINGSTON 500GB M2 SA2000M8 ,WD RED PLUS 4TB,WD 2TB GREEN,EXTERNI 2,5 INCHA TOSHIBA 1TB
Zvuk
JAMO D450 FRONT,JAMO D4CEN,JAMO D400 SURAUND,JBL SUB ES250PW,MARANTZ AVR SR7009,SONY BDP-S6200
PSU
SEASONIX PRIME GX1000 GOLD
Kućište
COOLER MASTER 690 II ADVANCED
Monitor
DELL S3220DGF 165HZ,SONY KDL55X8509C 120HZ,BENQ W1070+ FULL HD PROJEKTOR
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER 3S,LOGITECH K360
Mobilni telefon
Samsung s24 ultra 12/256gb titanium black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Vidim da se pojavio pomenuti tft ali vrlo malo ima nekih recenzija o njemu.Zainteresovan sam za kupovinu ovog modela samsung t220 pa bih zamolio svakoga ko je dolazio u dodir sa ovim monitorom da kaze neke svoje utiske o ovom monitoru.Da li je ovaj monitor bolji od modela 226bw,2232bw ili od 226cw?
Kosta oko 320 eura ali ne znam sa kojim panelom dolazi kod nas.Video sam ga juce u erc-u ali im je tek dosao pa ga nisu raspakovali.Na kutiji pise da je proizveden u rumuniji.
Znaci samo me interesuje da li je ok monitor i da li vredi te pare ili za tu lovu ima nesto bolje.
Pozdrav.

na skali do 1-10 TN paneli se kotiraju 1 ili 2 ,IPS je oko 5,6,7 i xVA je 7,8,9....tako da mogu da prihvatim da S panel znaci da monitor zasluzuje JAKU dvojku

Na skali od 1 do 10 lupetas za 11. Dobar TN je sigurno za jaku 4-ku.

boje? dzba mu boje kad mi treba fixator za glavu...kako krenem po cigaretu sve se promeni

Kad radim za kompjuterom ja sam 99% vremena ispred monitora :) , ne znam
sta ti radis, pleses...naravno da su uglovi gledanja velika mana TN panela,
ali ako ne koristis monitor za porodicne zabave kao TV, onda je sasvim ok! :)

2ms ? jaka mustra...bitno samo za lozane i one sto imaju internet od pre 3 nedelje pa su culi negde za neke milisekunde, a sta to znaci u praksi pitaj boga...

:) Na monitorima sa brzinom odziva od 5ms i vise, u igrama se jasno vidi
zamucenje celokupne prespektive (ovo je mozda slabije ili skoro neprimetno
u strategijama i sl. ali evo probaj neku musku igru :) floyd-e kao sto je Richard Burns Rally), na 2ms ovaj efekat zamucenja je skoro neprimetan.

dizajn je diskutabilan....meni je muka od piano wannabe hardware-a

Slazem se.

Apsolutno je netacno da su svi paneli koje Samsung ugradjuje u Txx0 S-paneli. Ja sam konkretno dobio sa A panelom. Boje su na mom primerku, sa fabrickim podesavanjima, sasvim ok, kao i uglovi. Imam i 2032bw sa C panelom i boje na fabrickim podesavanjima su katastrofa. U poslednje vreme me je Samsung, sto se tice monitora (sa TN panelom), veoma razocarao.

Pozdrav.

Uzeo sam skoro T220 Samsung. Prvi utisci su da je dobar, slika prilicno ostra (ostrija nego na prethodnom LG 20" wide).

Kako da proverim na T220 koji je panel?

Koja podesavanja koristite za brightness i contrast,ja sam stavio na 75 oba i gamma mode 2,RTA mode 2?
Ovo sam juce na brzinu odredio,pa nisam bas zadovoljan,recimo da je u filmovima slika ok,ali je presvetla za crtanje u ACAD-u i za internet,nikako da nadjem neki kompromis.
Da li koristite razlicite profile za igre,word i internet ili samo jedan koji ste podesili?

Na monitorima sa brzinom odziva od 5ms i vise, u igrama se jasno vidi
zamucenje celokupne prespektive (ovo je mozda slabije ili skoro neprimetno
u strategijama i sl. ali evo probaj neku musku igru floyd-e kao sto je Richard Burns Rally),
Ih da vidis zamucenje na odzivu od 5ms.Nemoj da lupas.

Sto se mene tice ja sam prezadovoljan ovim (sada mojim) monitorom.

Jos se nisam navikao na gabarite (nije lako preci sa 17` na 22`).

Ima par stvari koje mi se ne svidjaju.

-Monitor mi izgleda nekako isuvise ....fancy ...sexy , kako god, nekako izgleda vise kao lcd TV nego kao monitor.

-Reprodukcija crne je dobra pri dnevnom svetlu, ali uvece recimo zna da se poznaje malo , narocito pri gornjoj ivici ekrana. Ne smeta ako recimo imate neku svetliju pozadinu , kao ni pri gledanju filmova (posto ja gledam sa drugog kraja sobe pa se ni ne primecuje).

-Nisam bas odusevljen kvalitetom slike u filmovim (osim HD naravno).
Kao da se kvalitet jos vise izgubi kad se razvuce pri velikoj rezoluciji.. ali nije ni do toga, nekako omeksavanje nije kako treba.

naglasavam da je monitor u mom vlasnistvu svega par sati, tako da se jos nisam igrao sa podesavanjima, kako na samom monitoru tako i u windowsu , tako da ne mogu da tvrdim da sve to moze ili ne moze da se sredi. Narocito ovaj deo sa pustanjem filmova...

Inace za igranje , sumnjam da moze bolje.

aleksm:
Apsolutno je netacno da su svi paneli koje Samsung ugradjuje u Txx0 S-paneli.

x-xxxxxxxAx-xxxx - Samsung
x-xxxxxxxLx-xxxx - AU Optronics
x-xxxxxxxDx-xxxx - CMO
x-xxxxxxxIx-xxxx - CPT

positive:
Kako da proverim na T220 koji je panel?

Smanjis brightness i contrast na 0 i pritisnes source dugme,
pa iz gore navedene tabele zakljuci.

Somilic:
Koja podesavanja koristite za brightness i contrast,ja sam stavio na 75 oba i gamma mode 2,RTA mode 2

Kontrast moze da ide do 80 bez deformacije slike, sto se brightnessa tice,
to najbolje sam odredi uz koriscenje gamma modova, topli savet nemoj da
koristis vec gotove profile. A RTA mode2 je samo za igre
nikako za bilo kakvu video reprodukciju/tv ili pregled slika.

Markomaniax:
Kao da se kvalitet jos vise izgubi kad se razvuce pri velikoj rezoluciji..

To je prilicno normalna pojava da se gubi na kvalitetu pri razvlacenju slike,
sto je na lcd monitorima jos izrazenije, ali postoji par trikova i podesavanja
koja tu pomazu. Reci koji plejer i kodeke koristis..

Kod mene je Samsung panel,a na osnovu onog sto sam citao,tako bi trebalo da bude kod svih.
Izuzetno sam zadovoljan sa ovim monitorom u pogledu slike i dizajna,s obzirom da se radi o TN panelu,ima probijanja koje se primecuje nocu pri gledanju filmova,mada ja koristim movie mod koji ima brightness 100,za sve ostalo koristim brightness na 60 i contrast 70.

Ono sto meni najvise smeta je nemogucnost horizontalnog rotiranja,i katastrofalni dugmici za ulazak u menu i podesavanje slike.
Uglovi gledanja su dosta losi,kao i vecina TN ekrana i naravno sto je veci ekran to je izrazenije.

Na poslu imam Samsung 193p,koji ima neki PVA panel i slika je savrsena,uglovi odlicni,u odnosu na njega jedina stvar koja mi upada u oci kod T220 su uglovi gledanja,sve ostalo je porilicno slicno,ostrina,boje,crna boja,odziv je naravno mnogo bolji kod T220.
Meni komp pre svega sluzi za AutoCad,internet,HD filmove i CS1.6,tako da sto se toga tice ja sam prezadovoljan.

Probao sam CS1.6 da igram,nije isto kao na CRT-u ,jednostavno na ovoj generaciji TFT monitora nemoguce je da bude glatko kao na CRT-u,ovo je naravno dosta subjektivna stvar,neko ni ne primecuje razliku,meni je uvek smetalo da igram CS na TFT-u,ali nije ni nista losije nego na drugim monitorima sa odzivom od 2ms.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Markomaniax:

To je prilicno normalna pojava da se gubi na kvalitetu pri razvlacenju slike,
sto je na lcd monitorima jos izrazenije, ali postoji par trikova i podesavanja
koja tu pomazu. Reci koji plejer i kodeke koristis..

Uglavnom GOM player sa Klite Mega codec packom 4.00.

Nije da se slika deformise, ali nekako je izrazeniji onaj blocking od kompresije...
Valjda zato sto je ovde sad mnogo ostrija slika nego na onom, pa vise dolaze do izrazaja losiji sadrzaji (kao kad na nekoj skupoj zvucnoj slusate mp3 fajl od 128kbs bitrate).

Kvalitet slike se najbolje vidi kada pustite neki HD film. Odusevljen nekim kracim klipovima poceo sam da skidam 1080p Black Hawk Down. (jes da ne moze da prikaze jace od 1650x1050 ali nema veze).
Inace ako neko zna dobra podesavanja za ovaj monitor, neka ih postuje.

Poslednja izmena:
Vec sam spomenuo da nije kod svih Samsungov panel, kod mene je AU Optronics, a verujem da ugradjuju i C panele. Slicna prica je bila i sa 2032bw/2232bw i tada su po forumima tvrdili da su samo S paneli, pa nije bas bilo tako.

Pozdrav.
E ***,onda ne uce na greskama,postojala su cvrsta obecanja za T2xx seriju da se nece zezati sa razlicitim panelima.

Uglavnom GOM player sa Klite Mega codec packom 4.00.Nije da se slika deformise, ali nekako je izrazeniji onaj blocking od kompresije...

Deinstaliraj taj nesretni klite i instaliraj ffdshow i pod postprocessing
ces naci verovatno sve sto ti je potrebno.

Vec sam spomenuo da nije kod svih Samsungov panel, kod mene je AU Optronics

Moguce, Samsung je bio poznat po tome, mozes li da potkrepis
tvrdnju sa fotkom(T220 i sevisni meni) ?

Deinstaliraj taj nesretni klite i instaliraj ffdshow i pod postprocessing
ces naci verovatno sve sto ti je potrebno.

Pokusacu. Klite mi je bitan zbog .flv fajlova sa Youtube-a. Isprobacu pa javljam.

Za flv fajlove ti je dovoljan ffdshow+media player classic, ali mnogo bolje resenje
je ffdshow i VLC player (preporuka) koji ce ti odraditi i deblocking tih malih ruznih fajlova :)

Resio problem iz klite-a. Pod configuration, postoji ffdshow integrisan u klite, sredio postprocesing i jos par parametara i sve je ok.

Tnx!

ja se bas bavim grafikom i kad sam menjao CRT monitor upao sam u iste dubioze kao i ova tema.

Posle kratkog trazenja ja sam bio pred dilemom:
da li da uzmem dobar TN(223BW) za 300eur ili PVA za 750eur
sve izmedju je bilo vrlo diskutabilno (u tom trenutku)
...kolika je razlika i koliko ona vredi (meni) izrazeno u eur
Citajuci po netu stekao sam utisak da je ta slika na 223BW toliko losa da je nemoguce na njemu raditi ista osim Worda.

Otisao sam u firmu (znam tamo neke ljude) i testirao jedan pored drugog, poneo sam slike onoga sto radim (katalozi, 3D modeli..itd itd)

Moj je zakljucak:

1) PVA jeste bolji od TN (svakako) ali je pitanje koliko je ko spreman da plati tu razliku u kvalitetu (i koliko mu je uopste ta razlika i potrebna). Da li je ta razlika vredna ~400eur ? eni svakako ne

2) Dobar TN je sasvim dovoljan za rad sa grafikom, ako je neko bas bas profesionalac onda njemu i ne treba savet za low/mid budget monitor.
Na dobro TN-u prikaz boja moze da bude sasvim sasvim dobar, uz malo kalibracije sasvim ok

3) Pozadinsko osvetljenje i ugao mogu da budu problem. Na mom monitoru (223BW - "S" panel) horizaontala je super, vertikala je losija. Kome je to bitno za ~300eur razlike izuce se za tih 300eur
Pozadinsko osvetljenje postoji, od modela do modela ali u ekranskom prikazu ga ja ne vidim, na crnoj prozadini se vidi ali meni licno to nije nikakav problem...mozda nekom smeta kad pusti film ali prosto ne mogu da verujem da bi taj detalj nekoga naterao da da toliko para vise.

4) Ako govorimo od kucnoj upotrebi meni je izuvanje za monitore 22/24' od pod 500-700eur cisto spaljivanje novca. Ko ima - super ali ako neko gleda performanse/cena TN je svakako najbolji izbor.
Opet i za neku poslovnu primenu (grafiku) u velikom broju slucajeva ce dobar TN odraditi stvar. Nekom kome je bas bitno da dobije 100%(101%) verne boje (ne znam ni kako se to ocitava ili vidi) - verovatno ce traziti nesto bolje od dobrog TN-a

5) Odziv. Ima razlike recimo izmedju 4ms(223Bw) i 2ms(226BW)...primeti se u neki testovima specificno pravljenim za testiranje odziva ali je ta razlika potpuno nevidljiva u realnom radu.

Ima ljudi (picajzli) kojima je jedini prihvatljiv izbor onaj najskuplji....koliko je to racionalno - ne znam
Bitno je samo da ljudi koji biraju shodno svojim budzetima znaju sta tacno dobijaju a ne da se stvara slika da je samo najskuplji izbor pravi izbor

Potrebna mi je mala pomoc oko podesavanja slike na T220.....

Ovako, uboden je na DVI, i nista nisam dirao, medjutim, slika mi je nekako previse tamna, pogotovu u filmovima kad je scena tamna(jos gledam monitor malo odozdo), a i ovako se primecauje, recimo dok gledam TV....

Promenim gamma1, i postavim na gamma2, sada je slika malo svetlija, ali opet ne dovoljno, ne znam kako da podesim, i sa gamma2 mi boje deluju hladnije....

Inace, nisam proveravao koji je panel, ali su uglovi po vertikali i ne tako dobri, a probijanje mi se javlja po celoj donjoj i gornjoj ivici....

Hvala unapred.....

Probaj da podesis sliku preko parametara graficke.

Ako imas nVidiu , idi na desni klik misem na desktop>Nvidia control panel pa experimentisi sa vrednostima pod Video and Television , ili za desktop> Adjust desktop color settings.

Sa ATIjem bi trebalo da je slican postupak.

ja se bas bavim grafikom i kad sam menjao CRT monitor upao sam u iste dubioze kao i ova tema.

5) Odziv. Ima razlike recimo izmedju 4ms(223Bw) i 2ms(226BW)...primeti se u neki testovima specificno pravljenim za testiranje odziva ali je ta razlika potpuno nevidljiva u realnom radu.

OMG...jos jedan, razlika izmedju 5ms i 2ms je ogromna! Na 5ms
kao sto sam vec rekao, pri vertikalnom pomeranju kamere recimo
(govorim o 3D rezimu rada, igrama... da ne bi bilo: "evo pustio sam film
i ne vidim nikakvu razliku")vidi se jasno zamucenje cele perspektive,
dok na 2ms je skoro neprimetno,
slicno kao na crt-u, slika deluje cvrsto i duplo ostrije..

Kako si testirao 226bw bas me interesuje?

Tvoj monitor 223bw je 5ms informisi se ovde.

OMG...jos jedan, razlika izmedju 5ms i 2ms je ogromna!

Taj "OMG još jedan..." si ti.
Prelistaj malo stranice iz vremena kada još nisi bio ovde i videćeš da je uvek bilo ljudi koji su primećivali 8ms, 6ms, 5ms i evo sada 2ms. I uvek su se kleli kako je prelazak sa 8 na 6 bio fantastičan i da nema više "blura",). E pa onda dođe nešto bolje i opet se jave isti ti sa "novom definicijom".:d
Sada čekamo svi 0-ti odziv:D pa da konačno vidimo postove: "2ms ništa ne valja i ko ne vidi kašnjenje mora da je ćorav" i slično.:wall:
Ja imam 5ms i igram se povremeno i priznajem ćorav sam... ali mnogo, jer sam imao i 6ms i nisam primećivao razliku. A jedno vreme sam imao i 2ms na 19" i opet nisam primećivao razliku. :) :) :)

Pre par meseci Broz je pokušao nešto da ti objasni, ali si ti iscoolirao. Pokušao je i Floyd, ali ne ide. Nije Samsung sve i svja. Imaš ti još proizvođača koji za iste novce nude više, ili za manje nude isto. ;)
Izgleda da ovde još vlada ona stara " ali Sony je Sony".:-devil-:
Pozdrav.:wave:

Poslednja izmena:
Ja mogu da primetim npr razliku izmedju 4ms i 12ms jer to je razlika koja se vec dobro primeti. Onom ko primecuje razliku izmedju 2ms i 5ms taj je *****ao prirodu ili je toliko ponosan na svoju novu investiciju da je mora odbraniti po svaku cenu :)

Da li T220 koriste iste panele ko i 2232BW ?

Poslednja izmena:
Razlika postoji izmedju 2ms i 5ms,kao i izmedju 0 i 2ms,neko je primecuje neko ne,nekome je bitna nekome nije,konkretno meni je i 2ms sporo za CounterStrike,jer ga igram poslednjih 6 godina na CRT-u i sad kad sam presao na 22",navikavam se, ali teskom mukom,postoji odredjeno kasnjenje i to jednostavno nije to.
Naravno imam neke ortake koji podjednako igraju kao i ja i njima skoro da ne smeta,ali znam kada smo ranije igrali klanski pa neko mora na TFT-u a neko na CRT-u,da je bilo uvek svadje ko ce na kojim monitorima,naravno svi su hteli na CRT-u,ali posto se profi gaming preselio na TFT,ne mozemo ni mi mnogo da se zalimo.

Poslednja izmena:
Logichno je da vam smeta kad ste pretezno igrali sa 100hz na crt monitorima, a prelazak na 75hz tft monitore moze da napravi razliku.

I quakeri imaju prob sa ovim.

Ali to je igranje igara koje su stare po 10 god i vishe, pa samim tim logichno je da nece raditi to kako treba.

Probaj da ukljuchish vsync :)

Poslednja izmena:
Logichno je da vam smeta kad ste pretezno igrali sa 100hz na crt monitorima, a prelazak na 75hz tft monitore moze da napravi razliku.

I quakeri imaju prob sa ovim.

Ali to je igranje igara koje su stare po 10 god i vishe, pa samim tim logichno je da nece raditi to kako treba.

Probaj da ukljuchish vsync :)

Ukljucio sam ja sve sto moze,ali generalno postoji razlika na koju se treba navici i nema veze sa staroscu igre, vec sa glatkocom prikaza,a tu je 100Hz zakon!

Postoji vise razloga zasto CS treba igrati na 100Hz native,cisto da odmah objasnim posto sam siguran da ce se pojaviti neko ko ce reci :"Sta ti znaci 100fps-a,kad covek vidi 25fps-a?!",pored toga sto ovakva konstatacija nije tacna,kod online igranja CS-a,ako je monitor na 60Hz,vsync ga zakuca na 60fps-a,a onda i rejtovi moraju da se nameste na 60,sto je dosta losije nego 100,ako ove stvari nisu usaglasene,dozivljaj je poprilicno frustrirajuci,sa pojavom laga i seckanjem!

Samo da dodam,meni ovo igra ulogu u CS-u,za sve ostale igre dajem prednost 22-ci.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno