Šta je novo?

Premijera E8600 , 4360MHz Prime stable below default VCore

monteboy

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2004
Poena
410
moja nova igracka :
4360prime1_256vytf.jpg

Uskoro ide malkice bolji rez ovo je cisto bilo za "lowerclockere" ili ti za one koji ne zele da gube garanciju :) kao sto se da videti novi E0 steping radi i na preko 1000 MHz vecoj frikvenciji sve normalno ispod specificiranih 1,26V

Poslednja izmena:
au svidja mi se nego chime je hladjen koliko bi odprilike ishao za 24/7 sa true

obrati paznju na temperaturu -> 59°C u full loadu.
Hladjenje je voda , sa dobrim vazdusnim coolerom moces postici slicne performanse

Ovo je sigurno frikvencija za 24/7 sobzirom da mi je u sobi preko 25°C trenutno

Poslednja izmena:
Pa za vodu i nije sjajno bash...... sa obzirom na Vcore.... Ipak raste temperatura sa frekvencijom :S:

Pa za vodu i nije sjajno bash...... sa obzirom na Vcore.... Ipak raste temperatura sa frekvencijom :S:

ja msilio da temperatura raste prvenstveno sa vcore'om :D ali ako ti to kazes da je frikvencija odgovorna mora da je tako .... :)

Malo edukacije :
Od kapaciteta vode imas koristi pri vecim naponima kad pricamo o default naponu gotovo da razlika izmedju dobrog vazdusnog hladnjaka i vode ne postoji.

No najbolje da probas sam :)

Poslednja izmena:
Ajde ovako...
Moj procesor radi na 3600 i na 3800 na istom Vcore-u....
Na 3600 se greje do 52C a na 3800 do 56C.... full load
Znam ja da raste temperatura od veceg Vcore-a, logicno je, ali isto tako raste i na vecoj frekenciji uzrokovanoj istom voltazom.... ;)
Ajde spusti klok za 400Mhz pa da vidimo onda temperature sa istom voltazom.

Poslednja izmena:
4500@1,307V (mereno unimerom)
temperatura cpu`a 60°C

4500prime1_307v5if.jpg

@fantomX

obrati paznju na to da je u ovom slucaju napon podignut sa 1,256V na 1,307V a da je temperatura cpu`a se podigla samo za jedan 1°C upravo na ovom primeru vidis znacaj kapaciteta vode.
Da sam koristio vazdusni kuler imao bi znatno vecu razliku .... ali samo zbog znatno vece disipacije jer disipacija raste u kvadratu u odnosu na napon !

delta od 4°C u temperaturi nemogu biti razlog samo vece frikvencije !!! to je nemoguce
jedan ili dva stepena plafon ali cetiri nikako pod istim okolnostima

Ako hoces bas da testiras uticaj vece frikvencije onda trebas izmedju testa sa 3600 i 3800 da pustis sistem dobar period da se ohladi da bi imao slicne okolnosti pri startovanju testa
kao drugo moras obezbediti gotovo istu sobnu temperaturu nadam se da s pri tvojim testovima obratio paznju na takve sitnice koje zivot znace :)

Poslednja izmena:
Jasno je sve sto se tice vode i vazduha.
Ali koliko sam ja primetio kod E8xxx serija sa povecanjem Vcore voltaze nema prevelikih razlika u temperaturi. Za 3800 mi treba 1.325 i temperatura je u loadu 56C.... Za 4000 mi treba 1.376 i temperatura je 60C.... E sad sa istom voltazom na 4150Mhz teperatura ide na 65C....
Kako, zashto???

Jasno je sve sto se tice vode i vazduha.
Ali koliko sam ja primetio kod E8xxx serija sa povecanjem Vcore voltaze nema prevelikih razlika u temperaturi. Za 3800 mi treba 1.325 i temperatura je u loadu 56C.... Za 4000 mi treba 1.376 i temperatura je 60C.... E sad sa istom voltazom na 4150Mhz teperatura ide na 65C....
Kako, zashto???

Rekoh ti lepo da to proveris ponovo ali napravi pauzu izmedju testova i pusti sistem da se potpuno ohladi nemozes da pustis 5 minuta test na 4000 MHz i onda podignes frikvenciju na 4150 da bi onda nakon dodatnih 5 minuta uocio razliku od 5°C i zakljucio da je razlika iskljucivo u frikvenciji.

Ako govorimo o sistemu u zatvorenom kucistu onda je jasno da je unutrasnji vazduh na pocetku prvog testa na 4000 MHz znatno hladniji od temperature pri zavrsetku tvog drugog testa na 4150 ako ne napravis izmedju pauzu i ostavis sistem da se ohladi.

Poslednja izmena:
Naravno da zagrevanje raste i sa frekvencijom. Sad nisam preterano strucan da objasnim, ali pokusacu narodskim jezikom. Fora je sto prelaz izmedju logicke 0 i 1 ima odredjenu brzinu rasta (zavisi od tehnologije, tj konstantna je za isti procesor), a overklokovanjem se vreme izmedju 2 uzastopna bita (rasta i pada) smanjuje, pa tranzistori veci procenat vremena provode u medjustanju, a tad trose vise struje.
Tj pri logickoj 1 imamo Napon X, struja ~0, pa je snaga ~0
Pri logickoj 0 imamo Napon ~0, struja Y, pa je snaga ~0.
Problem je izmedju, gde i napon i struja imaju neke vrednosti pa je snaga (tj i toplota) koju trosi taj tranzistor maksimalna.

Dakle, zamislite onaj kvadratni napon 01010101, pa on naravno samo u teoriji moze biti kvadratan, u praksi vertikalne ivice su zakosene.

Nadam se da ce neko shvatiti, nisam bas najbolji pisac :)

Poslednja izmena:
Odlicno stari ;) Jel si to dobio odabrani primerak ili si nabasao? :D

Naravno da raste i sa frekvencijom. Sad nisam preterano strucan da objasnim, ali pokusacu narodskim jezikom. Fora je sto prelaz izmedju logicke 0 i 1 ima odredjenu brzinu rasta (zavisi od tehnologije, tj konstantna je za isti procesor), a overklokovanjem se vreme izmedju 2 uzastopna bita (rasta i pada) smanjuje, pa tranzistori veci procenat vremena provode u medjustanju, a tad trose vise struje.
Tj pri logickoj 1 imamo Napon X, struja ~0, pa je snaga ~0
Pri logickoj 0 imamo Napon ~0, struja Y, pa je snaga ~0.
Problem je izmedju, gde i napon i struja imaju neke vrednosti pa je snaga (tj i toplota) koju trosi taj tranzistor maksimalna.

Dakle, zamislite onaj kvadratni napon 01010101, pa on naravno samo u teoriji moze biti kvadratan, u praksi vertikalne ivice su zakosene.

Nadam se da ce neko shvatiti, nisam bas najbolji pisac :)

jel rekao neko da ne raste ?
mislim da sam se jasno izrazio da razlika nemoze biti 4°C a u svakom slucaju 1-2°C kad govorimo o diferenciji od 150 MHz

Poslednja izmena:
nije on pricao o tome, vec da, kad dizes frekvenciju raste temperatura cak i kad napon ostane isti. Spusti takt na default i nece biti 60C u loadu, to je bila poenta :)

Inace, odlican CPU, pogresan Tj. MAx u CoreTempu (treba da je 95C , a ne 105C, dakle temperatura ti nije 60 vec 50C :p )

5000 spi1m na vodi !!!

spi50001mkyn.jpg

...auuuuu breeee...nemilosrdno skroooz...:hair:

nije on pricao o tome, vec da, kad dizes frekvenciju raste temperatura cak i kad napon ostane isti. Spusti takt na default i nece biti 60C u loadu, to je bila poenta :)

Inace, odlican CPU, pogresan Tj. MAx u CoreTempu (treba da je 95C , a ne 105C, dakle temperatura ti nije 60 vec 50C :p )

Vi o jabukama a ja o kruskama ....
covek je rekao da je takt los u odnosu na napon i frikvenciju sto nema blage veze sa zivotom kad pogledas moje testove zadnjeg stepinga E8500 na slicnim naponima oko 1,3V isti je bio dobrih 400 MHz slabiji to govori sve .... No jedno je kad neko govori iz iskustva a drugo kad neko uporedjuje potencial razlicitih serija procesora ....

Nemoze se jedan E2160 u oc potencialu uporediti sa E8XXX srijom .... mada su priblizno blizu kad se vidi razlika od preko 1000 MHz

promenili su termalnu diodu u ovoj E0 reviziji tako da coretemp blesavi cesto posebno kad podignes napon malkice recimo preko 1,45V , kasnije cu postaviti sondu direktno na IHS pa ce mo da vidimo koje su priblizno realne temperature jer i Bios i Coretemp prikazju veoma visoke idle temperature pri umerenom overvoltingu moraqm reci da ovaj bios ne prepoznaje cpu jos sto moze da ima uticaja

uticaj frikvencije na temperaturu

U ovom testu sam dosao do ocene da na 100Mhz razlike u taktu u proseku temperatura (na mom sistemu) varira 0,5°C. Nebih se sad naginjao kroz prozor i tvrdio da je 100% merodavan test jer ipak okolnosti nisu u sva tri slucaja bile 100% identicne sobna temperatura se kretala izmedju 25°C i 25,5°

Ipak teza 4° C na 150 MHz se u ovom testu mogla lako osporiti :

VCore je bio u sva tri testa 1,256V mereno voltmetrom a i CPU-z isto pokazuje :

Moram da napomenem da je izmedju testova pravljena pauza od 15 minuta da bi se komponente i voda ohladile i okolnosti bile priblizno iste u sva tri slucaja (ono sto verovatno drugi nisu radili a sto je kljucno kod ovakvih analiza)

4000 MHz
screenjotfullscreen0mfp.jpg

4160 MHz
screenjotfullscreen0h17.jpg

3200 MHz
screenjotfullscreen01fq.jpg

Sva tri testa su radila nekih 15 minuta a izmedju je bilo takodje 15 mnuta pauze.

Velika razlika od 4°C se vidi na razlici od 800 MHz dok je razlika od 0,5-1,0° C kod 160 MHz relativno mala.

Uticaj frikvencije nije zanemarljiv ali ni blizu toliko uticajan u odnosu na procentualno povecanje VCore posebno kad govorimo o ovoj E8600 seriji.

Poslednja izmena:
zameni zadnje 2 slike :)

Nazad
Vrh Dno