Šta je novo?

Raptor u Mini

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
LM, danas je izašla vijest da je WD riješio da pusti svoju VelociRaptor seriju diskova u originalnom pakovanju.

Western_Digital_2.5-inch_VelociRaptor_01.jpg

Za one koji ne znaju, posljednja generacija Raptor diskova je 2.5", a ne 3.5" kao što su standardni diskovi, ali je imala poseban "kavez" kome je uloga bila hlađenje diska, pa je kompletna "skalamerija" bila dimenzija klasičnog 3.5" diska.

Meni je palo na pamet kao super upgrade Mini-ja sa trenutno najbržim klasičnim diskom. Ovo bi do pojave SSD uređaja sa iole normalnom cijenom mogao da bude pogodak "u sridu" po pitanju performansi.

Takođe, ovo je trenutno najveći, a najbrži 2.5" disk... 300GB sa 16MB bafera na 10k rpm... Slatko, a? :D:d:d

A, evo ovdje ima i jedan mali preview, da ne kažem test... Istina, jeste 3.5" model, ali se lako vidi da je to samo ušarafljen 2.5" disk na IcePack "rashladni sistem"...

Jedino što me muči jeste temperatura, jer mi je poznato da ovi diskove imaju malo veću proizvodnju topline u toku rada...

Šta mislite o ideji i smislu realizacije ovoga?

Pozdrav.

Djole

mislim da je samo temperatura problem...

pogledaj uporedni test temperatura na storagereview.com, pogledaj trenutne temperature pa proceni da li ce se pregrevati... :/

A buka?

hehe...

mozda ce morati da ubrza ventilatore zbog temperature pa nece ni cuti buku Raptora :D

audijev V8 u mini :d

Kao sto su vec napomenuli, samo da temperatura ne bude velika.. Inace buka ko buka, to neces moci izbeci...

Tempreratura ce sigurno biti prevelika posto je Mini bas skucen - bolje idi na neki 7200 RPM 2.5" disk, ako je bas zapelo.

Ice Pack Raptoru obara temperaturu za nekih ~8C u provetrenom kucistu... Mislim da je jasno sta bi se desavalo u skucenom prostoru, pa jos i bez pasivca.

Evo i slike ovog diskića sa IcePack-om i bez njega, naravno mislim na temperature:

temp.jpg

Temperatura diska je nebitna.. ono sto je bitno je koliku kolicinu toplote on emituje i kako reaguje sam na tu toplotu. Mini nema neko provetravanje koliko sam ja video tako da bi sva toplota ostala unutra i vrlo brzo bi tih 40C poraslo na hm.. mnogo C... druga stvar je na kojoj ambijentalnoj temperaturi su radjena ova IR snimanja... racunaj da ambijentalna temperatura u miniju nece da bude ispod 40C tako da disk kada se ubaci u ambijent od 40C sigurno ne moze da ima 40C temperaturu.. i najvaznije je da gledas najgore moguce uslove koji mogu da se dese a to je da core2duo radi na punoj snazi, da chipset sa grafickom radi na max i da se DVD vrti bar 15 minuta... i onda u to ubacis raptor... tako da bi ja pre sabirao disipaciju svega sto je u miniju zajedno sa raptorom i onda gledao da li to malo pakovanje moze da izbaci efikasno napolje...(moze sad da mi skinete 6 poena za lepo ponasanje )

Poslednja izmena:
ne znam na koliko tacno rade ventilatoru unutar minija ali sam siguran da ako se ubrzaju mogu osetno da spuste temperaturu unutar kucista.

u svakom slucaju sve lepo pise u iStat-u a SMCfanControlom ventilatori mogu lepo i tacno da se podese...

btw genuine "(moze sad da mi skinete 6 poena za lepo ponasanje )"??

Dobio je warn...

Ice Pack Raptoru obara temperaturu za nekih ~8C u provetrenom kucistu... Mislim da je jasno sta bi se desavalo u skucenom prostoru, pa jos i bez pasivca.
IcePack je samo sminka... kao, trebalo bi da je hladnjak (za hard koji ima najmanju potrosnju od svih desktop drajvova, i koji se zaista ne greje mnogo)... a pritom je direktan kontakt sa samim hardom ostvaren na samo dva mesta, i to velicine GPU-neke graficke karte. Slabo je to hladjenje, njemu je prakticno jedina uloga estetska... kao i da u sustini vrsi neku vrstu konverzije ovog 2.5-inch harda u 3.5-inch, kako bi mogao normalno da se zasrafi u standardna kucista.

I pritom, ovo cudo jos dodaje na buci hardu... solidne decibele nabacuje, i to iritirajucim zvukom, narocito pod seek-om. Kada se hard izvadi iz IcePack-a, sasvim drugacija prica. Jedan od najtisih hardova.

IcePack je samo sminka... kao, trebalo bi da je hladnjak (za hard koji ima najmanju potrosnju od svih desktop drajvova, i koji se zaista ne greje mnogo)... a pritom je direktan kontakt sa samim hardom ostvaren na samo dva mesta, i to velicine GPU-neke graficke karte. Slabo je to hladjenje, njemu je prakticno jedina uloga estetska... kao i da u sustini vrsi neku vrstu konverzije ovog 2.5-inch harda u 3.5-inch, kako bi mogao normalno da se zasrafi u standardna kucista.

I pritom, ovo cudo jos dodaje na buci hardu... solidne decibele nabacuje, i to iritirajucim zvukom, narocito pod seek-om. Kada se hard izvadi iz IcePack-a, sasvim drugacija prica. Jedan od najtisih hardova.

Zanimljivo, taj detalj oko buke mi nije naleteo nigde...
Mada verujem da si ti procitao pregrst cirkusa da se informises o ovom hddu :)

Evo c/p sa stranice iz onog testa/review-a koji sam naveo gore, a koji objašnjava ovo o čemu CAR priča (buka), kao i temperature diska u radu:

General Impressions

We decided not to go crazy with benchmarks in this first look article on purpose. It is evident that the new Western Digital VelociRaptor drive with high linear read speed and extremely low access time will outperform any of its competitors in all sorts of benchmarks. And only the type of workload in a given tests will determine how far ahead the leader will be.

We found it much more interesting to dwell on some other parameters that may attract potential VelociRaptor users. Such as acoustic and thermal characteristics of the new HDD. However, do not get concerned here: VelociRaptor’s superior performance doesn’t require any sacrifices from you :)

Subjectively, the HDD produces very little noise. The hydrodynamic bearings make the HDD spindle rotate with barely audible whistling sound, which you can notice only if you hold your ear next to the hard drive case. You can hear the heads moving a little better, but the slight rattling sound they make is not annoying at all: the irritating chunking of the previous-generation Raptor drives is gone for good. I believe you will not hear WD VelociRaptor working at all if it is inside a quality system case, because the noise from other system coolers will absorb all HDD noises. Overall, the new VelociRaptor provides as much acoustic comfort as the known leaders in this field, such as Seagate Barracuda 7200.11 and Samsung Spinpoint F1.

The same is true for the thermal characteristics. VelociRaptor remains slightly warm even under maximum workload. It feels cooler than any of the widely spread 3.5-inch drives. IcePack heatsink is definitely helping out here, however, the hard drive temperature remains on a comfortable level even without it.

temp.jpg

During the tests in an open testbed the temperature of our VelociRaptor hard drives didn’t surpass 37ºC according to the readings from a built-in thermal diode.

So, regardless of the price, WD VelociRaptor seems to have no actual drawbacks, like a traditional Serial ATA HDD. Even the only existing issue with non-traditional location of Serial ATA connectors should be resolved in the near future. New IcePack case modifications will have these connectors located in the same spots as by 3.5-inch HDDs. This way VelociRaptor will be fit even for common server chassis with hot swap support.

Kao što je kovacm predložio, ovdje je review, da ne kažem test, beta, tj. ES primjerka dotičnog diska, u kome se između ostalog potvrđuje i ovo što je CAR rekao - da je IcePAK više šminka i konverzija na 3.5" nego što je pravi rashladni sistem... Ovdje je poređenje između 2.5" (WD3000BLFS) i 3.5" (WD3000GLFS) Raptor-a...

A WD je izbacio i nešto što je novo, za njih prvi 7k2 2.5" HDD i izgleda da je bolji od dosadašnjeg lidera u klasi, Hitachi-ja 7k200 - WD Scorpio Black WD3200BEKT i to od 320GB...

Poslednja izmena:
Zanimljivo, taj detalj oko buke mi nije naleteo nigde...
Pa kad ne pratiš na času... juče se vratio sa mora, i odma' počeo da prosipa (ne)znanje :D:D

Evo, samo za tebe, mali linkić eminentnog sajta po pitanju akustike:
http://www.silentpcreview.com/article844-page3.html :smoke:
(obidji deder i sledecu stranu, nemoj da te mrzi, tamo imas i poredjenje sa ostalim hardovima :))
Mada verujem da si ti procitao pregrst cirkusa da se informises o ovom hddu :)
Normalno, uvek se podrobno informišem pre nego što kupim neko ovakvo - skupo, u pič' - parče hardvera... ;)

Štaviše, i dalje sam u procesu upijanja informacija... trenutno iščitavam neki osmi-deveti po redu review :d

Kao što je kovacm predložio, ovdje je review, da ne kažem test, beta, tj. ES primjerka dotičnog diska, u kome se između ostalog potvrđuje i ovo što je CAR rekao - da je IcePAK više šminka i konverzija na 3.5" nego što je pravi rashladni sistem...
Ma, samo da iskopam onu sliku gde se vidi kakav je (koliki je) kontakt izmedju diska i IcePack-a, pa da se tacno uvidi koliki je to ustvari sminkeraj, i, sto je neki tester i primetio, najverovatnije pokusaj WD-a da ucari jos koji dinar/dolar/evro na iovako skup hard i prikaze ga kao ekskluzivitet u svakom pogledu... pa i vizuelnom.
(Raptor X, anyone? :D)
Ovdje je poređenje između 2.5" (WD3000BLFS) i 3.5" (WD3000GLFS) Raptor-a...
Treba napomenuti da je ovo ustvari test identicnih hardova, samo ES primerka u poredjenju sa primerkom za prodaju, sa finalnim firmware-om (GLFS)... i pritom, vrlo verovatno jednog koji je bez IcePack-a i drugog koji je sa njim.
(sto bi moglo da se vidi u onom jednom akustickom testu)

Ipak, finalni firmware je doneo (dosta) poboljsanja, ne moze se to osporiti... i svaka im cast na tome.

Poslednja izmena:
Ne, ne, ne... BLFS je goli VR od 2.5 cola, a GLFS je IcePAK included od 3.5 cola... ;)

Poslednja izmena:
Baci pogled na linkove koje sam ostavio u prethodnom postu, jerbo vode direktno na sajt proizvođača... :d:d:d

Inače, da, iščitao sam i taj test i onaj drugi i onaj treći... :d:d:d:d:d

Poslednja izmena:
9W troši u piku, 6 u normalnom radu.
Malo je to za neke probleme sa zagrevanjem :)

Ajd' mi onda šibni linkove od četvrtog do devetog... :d

Opšti zaključak je da bi to moglo da radi ok, bez pregrijavanja bilo diska, bilo čitave mašine, u Mac Mini-ju?

Ajd' mi onda šibni linkove od četvrtog do devetog... :d
Realno - svi isto vele... disk kicks ass :D

Al' ev' ti, na, sve sto sam iscitao dosad... pa ti vidi sta si vec prostudirao :D
http://www.maximumpc.com/article/the_new_fastest_hard_drive_ever?page=0,0
http://www.hardwaresecrets.com/article/567
http://www.silentpcreview.com/article844-page1.html
http://www.storagereview.com/WD3000BLFS.sr
http://www.techreport.com/articles.x/14583
http://www.techreport.com/articles.x/14964
http://www.xbitlabs.com/articles/storage/display/wd-velociraptor.html
http://www.futurelooks.com/western-digital-velociraptor-wd3000glfs-hard-drive-review
http://www.gamefreaks365.com/review.php?artid=1441
http://www.simhq.com/_technology2/technology_084a.html
Opšti zaključak je da bi to moglo da radi ok, bez pregrijavanja bilo diska, bilo čitave mašine, u Mac Mini-ju?
Uuuuu... ne bih bas rekao. Ne znam. Skuceno je tamo u Mini-ju.
Mislim, jeste da disk stvarno malo trosi, kao i da ne emituje neku preveliku kolicinu toplote... ali, to je sve testirano sa otvorenim kucistima, na stolovima i slicno... sa ambijentalnim temperaturama od 20-25 stepeni... nisam siguran kako bi se ponasao zabijen unutar tog Mac-a, gde bi ambijentalna temperatura sigurno bila preko 30-35 stepeni. Zeznuto.

pa jednostavno uporedi potrosnju/grejanje tvog sadasnjeg diska u MacMiniju i buduceg Raptora na storagereview.com i znaces da li ce se disk npr. duplo vise grejati....

Disk koji je došao iz Apple-a u Mini-ju je Hitachi 5k120, a trenutno mu je temperatura 38-39, sa ventilatorom podešenim u smc-u na 3500 obrtaja... CPU je oko 45-50 sa istim tim podešavanjem...

Možda nema na SR, ali ga ima u Mini-ju...

Intel ICH7-M AHCI:

Vendor: Intel
Product: ICH7-M AHCI
Speed: 1.5 Gigabit
Description: AHCI Version 1.10 Supported

Hitachi HTS541612J9SA00:

Capacity: 111.79 GB
Model: Hitachi HTS541612J9SA00
Revision: SBDAC7MP
Serial Number: SB25F9H6CVGKWH
Native Command Queuing: Yes
Queue Depth: 32
Removable Media: No
Detachable Drive: No
BSD Name: disk0
Mac OS 9 Drivers: No
Partition Map Type: GPT (GUID Partition Table)
S.M.A.R.T. status: Verified

Vrh Dno