Šta je novo?

CHDK Canon firmware?

Ajdmo opet, proslo neko vreme, jel probao neko da stavi ovaj firmware na ixus seriju? Vidim da se neki ljudi po stranim forumima zale da im slika malo potamni. Takodje da li je zaista omogucen live histogram i kako to izgleda (moze li neko slicicu da postuje)? Jos jedan problem na koji sam naisao je

Unzip the zip file. It should contain two files, DISKBOOT.BIN and PS.FIR. Put your SD card in your card reader and copy those files, plus english.lng, to the topmost directory on your card.

Ja sam skinuo fajl za 860is model ali je 3 puta manji od ostalih i u njemu se ne nalazi taj PS.FIR (ima samo diskboot.bin). Interesuje me da li to znaci da ja flesovanje nemoguce i da li bi mogao da se iskoristi PS od nekog drugog modela?!?

^ Ako ne znash kako izgleda histogram, ne znachi ti nishta da ga imash ;)

Pa shta je problem ? :) Ako ti ne znash da histogram sluzi da bi pravilno eksponirao, i ako ne znash da ga chitash, ne znachi ti nishta :)

I mnogo je lakshe otici ne wikipediu nego da ti neko ovde sad objashnjava shta je histogram.

Poslednja izmena:
Nisam Hteo Da Mi Neko Objasni Sta Je Histogram Nego Da Mi Da Screenshot Da Vidim Kako Je Odradjen, Gde Je Pozicioniran I Kakva Je Preglednost Na Ekranu Sa Istim UkljuČenim!

imao sam ja taj firmware na mom canonu a630, i mislim da usporava aparat taj live histogram. od citavih tih chuda sam koristio merac baterija, za koji ni ne znam da li je pouzdan. secam da je bila puna, pa tras; prazna za jedan shkljoc.
ima igrica, to je vec ozbiljno :D, da ima mp3 player ili FM :d. ljubio bi ih...ovako. ni ne secam se kada sam ga izbrisao.
licno mi je live hitogram samo gubljenje vremena, ali opet to je stvar ukusa. umesto u kadar ja buljim u histogram, lepo je za probati...meni smorno i nepotrebno.
pored lcd-a, ne secam se kadra koji nije bio pravilno exponiran.
po jakom suncu imas preview sa histogramom, no ukusi su razliciti.
inace mozes da birash poziciju, gde ce da bude histogram (momci su stvarno pedanterija)

onaj shatro raw mozes macku o rep, ali firmware treba probati...svakako....zaista je zanimljiv.
posto je meni ta karta sluzila i sluzi kao pokretni usb, ima taj FW `explorer` gde mozes da brises odabrane fajlove....sto je kada se setim stvarno meni korisno

svakao tim ljudima kapa dole, bilo li lepo da stave jaci procesor i aparat da ima sve to po defaultu

Poslednja izmena:
Ja ne vidim poentu live histograma na tim aparatima koji imaju live view, jer vec vidish kako ce fotka da bude eksponirana. Mnogo bi vishe znachio na DSLRu.

Ja ne vidim poentu live histograma na tim aparatima koji imaju live view, jer vec vidish kako ce fotka da bude eksponirana.
Ne vidiš, jer npr. Canon ima "preosvetljavanje" slike na LCD-u. Nije to greška, urađeno je namerno da bi se dobro videlo šta se kadrira. Ali se zato desi da slika na LCD-u izgleda normalno, a da je stvarni snimak previše taman.

Pa to se vremenom nauchi, naviknesh se koliko treba da bude osvetljen LCD da bi fotografija bila dobro eksponirana, shta bi onda radili korisnici DSLR bez live view-a i live histograma gde gadjash merenje po osecaju :)

Poslednja izmena:
Main.jpg

Raw.jpg

podrzani aparati:
Supported Cameras

* A450, Fw: 1.00d
* A460, Fw: 1.00d
* A530, Fw: 1.00a
* A540, Fw: 1.00b
* A550, Fw: 1.00c
* A560, Fw: 1.00a
* A570, Fw: 1.00e, 1.01a
* A610, Fw: 1.00e, 1.00f, (1.00d with CHDK version for 1.00e)
* A620, Fw: 1.00f ( 1.00e is not compatible. You must upgrade to 1.00f first (see here))
* A630, Fw: 1.00c
* A640, Fw: 1.00b
* A650 IS, Fw: 1.00d
* A700, Fw: 1.00b
* A710 IS, Fw: 1.00a
* A720 IS, Fw: 1.00c
* S2 IS, Fw: 1.00e, 1.00f, 1.00g, (1.00i with CHDK version for 1.00g)
* S3 IS, Fw: 1.00a
* S5 IS, Fw: 1.01a 1.01b
* G7, Fw: 1.00e, 1.00g, 1.00i, 1.00j
* SD450 (IXUS55), Fw: 1.00b, 1.00c, 1.00d
* SD500 (IXUS700), Fw: 1.01a, 1.01b
* SD630 (IXUS65), Fw: 1.01a
* SD700 (IXUS800), Fw: 1.00b, 1.01b, (1.01a with CHDK version for 1.01b)
* SD800 (IXUS850), Fw: 1.00e, (1.00d with CHDK version for 1.00e)
* SD850 (IXUS950), Fw: 1.00c
* SD870 (IXUS860), Fw: 1.00c
* SD1000 (IXUS70), Fw: 1.01b, 1.02a, (1.01a with CHDK version for 1.01b)
* TX-1, Fw: 1.00g, 1.01b

This firmware hack augments - doesn't replace - the original firmware and adds a number of features including:

* RAW Support
* Live histogram (RGB, blended, luminance and for each RGB channel)
* DOF-calculator
* Scripts

http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK
To download a working version, you need to know your camera model (duh!) and its firmware version.
http://chdk.wikia.com/wiki/Downloads

Sve je opisano na sajtu. Potrebno je skinuti odgovarajuci firmare (u zipu) i prepisati ga na karticu, te potom na odgovarajuci nacin bootati aparat. Ako ti odgovara onda se kartica ucini bootabilnom i prebaci u read only mode tako da se CHDK ukljuci kod svakog paljenja aparata.

CANON A620 TUNING FIRMWARE
http://www.youtube.com/watch?v=RRaePL-0Hrc

Skinuo sam ga sa http://chdk.wikia.com/wiki/Downloads za A710, i sve radi osim RAW-a. Probao sam i neke druge verzije, i isprobao sve sto postoji u meniju za RAW, ali nece. Ispuca mi neki fajl od 9Mb i tako za svaku fotku, a taj fajl ne moze da otvori (naravno) nijedan program.
Za sada sam digao ruke od RAW-a :(

taj fajl od 9 megabajta treba posle da razvijes u racunaru...
trebaju ti programi za to

Moje iskustvo sa A570 IS je da je RAW prepun hromatskih aberacija. Softver aparata vrlo uspešno ovo rešava na finalnom snimku, ali mislim da razvijati takav RAW nema smisla.

ima li nekih novosti ovde o a410 pratim vec neko vreme ali slabu akivnost primecujem.. zanima me da li neko od vas uzeo ucesce u projektu?pozz

pa koji mi to specijalni programi trebaju? a i svaka fotka je od 9mb, valjda bi trebale da se razlikuju velicine od fotke do fotke?

izvini nisam video na vreme
nisam taj raw razvijao nikad ali nadji negde sto noviju verziju photoshopa
ili neki softwer za razvijanje canonovog rawa...
onda taj fajl od 9 mega otvoris pa mu podesavas parametre...i razvijes tiff ili jpg...

Moje iskustvo sa A570 IS je da je RAW prepun hromatskih aberacija. Softver aparata vrlo uspešno ovo rešava na finalnom snimku, ali mislim da razvijati takav RAW nema smisla.

Zakljucak? Ne stavljati ovaj hackovani FW u A570 ??? Ili staviti zbog nekih drugih opcija? i jos jedno pitanje: moj A570IS ima FW 1.0.0.0 -jer to znaci da za njega ne postoji chdk firmware ili je ovaj allbest-a570-100e-50 za verziju u mom aparatu???

Poslednja izmena:
zakljucak
nestavljati radi rawa nego radi drugih poboljsanja ;)
ili
nedirati dok radi dobro,nista!
ha ha

Jos kad bi CHDK imao za A590Is... :D

Zakljucak? Ne stavljati ovaj hackovani FW u A570 ??? Ili staviti zbog nekih drugih opcija?
Stavljati zbog drugih opcija. Po meni su najkorisnije opcije live histogram i mogućnost da se na A570 snimi znatno više videa nego što je to po defaultu.

Trebalo bi da ima CHDK i za tvoju FW verziju, ali ne znam tačno koji je.

Stavio sam CHDK firmware i odusevio se! :banana:

A to sto kazes za kolicinu video-to moram tek da provalim,nisam obratio paznju.

A to sto kazes za kolicinu video-to moram tek da provalim,nisam obratio paznju.
To je malo smušeno urađeno, moraćeš da pogledaš helpove, a potom i da eksperimentišeš. Svodi se na to da ubaciš neki indeks kvaliteta snimka. Ja sam, radoznalosti radi, probao i najniži kvalitet. Dobije se slika sastavljena od krupnih kvadratića. :)

Mislim da je realno prihvatljivo poboljšanje otprilike kao LP na A720, znači duplo duže. Preko toga degradacija je već prilično vidljiva.

Savet za podešavanje... Snimi video na defaultu tako da pomeraš aparat po unapred definisanoj putanji nekom određenom brzinom "švenka". Onda menjaj parametar kvaliteta i snimaj drugi video istog motiva, identičnim pokretima u istim uslovima. Samo tako možeš dobiti realno poređenje kvaliteta i steći orijentaciju o tim indeksima. Jer, 1 min snimka predmeta u pokretu i 1 min snimka aparatom koji je stavljen na krevet i "gleda" u plafon nemaju istu "težinu", prvi snimak će imati 5-6 puta više MB.

Poslednja izmena:
da ne zna neko o moddu firmware-a za A410, trazio na chdk ali bezuspeseno.. :(

Imash tamo na njihovim forumima threadove o tom modelu. Ali nazalost, ne vidim da su neshto uspeshno uradili (josh uvek) shto se tice portovanja CHDK na njega...

Jel' neko probao CHDK za SX100 IS?

Probao za sx100is.Radi kao podmazan,histogram je cudo...samo sto,kad sam ga ja stavljao,moglo je samo za c verziju fmware-a.

Izvukao sam temu iz naftalina, ali ne bez razloga :)

Imam SX20 IS, nisam prije nikada probavao CHDK na bilo kom modelu...
Vidim da se intenzivno radi na formiranju verzije za SX20 i da je trenutno u fazi beta testinga. Da li ga je neko probao?

Shta vam znachi live histogram, bolje ulozite trud u borbu protiv manjka dinamike :)

Ja isto imam SX20 IS, ali ipak čekam da završe pa ću onda da se igram sa njim.
Mislim da i ova beta koja postoji nije za moju verziju firmvera.

Nazad
Vrh Dno