Šta je novo?

DirectX 11.0

• Začetnik teme Začetnik teme gvlada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gvlada

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2006
Poena
605
DirectX 11.0
23 July 2008

Microsoft has officially announced details of DirectX 11.0, the successor to the current DirectX 10 API. DirectX 11.0 will be backwards compatible with DX 10/10.1 hardware, will be Vista-only, and will allow for a range of additional features including support for tessellation, multi-threaded resource handling improvements and use of the GPU as a parallel processor. A release date is not yet provided.

http://www.shacknews.com/onearticle.x/53810

bas im fala sto je i DX10 "vista exclusive".....

Jos ne postoje igrice koje rade super na DX-X, a oni razmisljaju o jedanaestici... Super

zato sto je dx11 znacajan napredak u odnosu na sve prethodne....

zato sto je dx11 znacajan napredak u odnosu na sve prethodne....
to zavisi od ugla gledanja, ali za vas je svakako znacajan jer ce te sa njim omoguciti ono sto mi vec nudimo u DX10.1 😛
😉

necu odma da se svadjam posto nema potrebe, ali nema veze sa tesalacijom...

Poslednja izmena:
khm teselacija ?! Sta nema veze sa istom ?

hahaha ...bravo CooLa!

Ljudi zele da povecaju prodaju Viste na bilo kakav nacin , pa cak i pojavom novog DirectX-a.
Eto sad paradoxa: Ako su toliko zadovoljni vistom zato ne puste sad dx10 na xp a 11 ostave za vistu, a sa druge strane ako je njihova dika i ponos dx10 toliko dobar kao sto su ga oni predstavljali od kud od jednom potpuno nova verzija posle kolicine aplikacija (igara) koje se mogu nabrojati na prste?

M$ u poslednje vreme obozava da uzme pistolj u ruke i da s`vremena na vreme opali u svoje stopalo ... pa u ruku ...pa umalo da zaboravi i rame... 😛

pa DX10 je extra u odnosu na 9, ne vidim sta je tu lose. To sto "genijalci" iz programerskih kuca ne umeju da naprave vise nitne procese to je prica za sebe a kamo li da upregnu dx10. Ko zna koji sljam oni vec vuku tako da mislim sve na temu zasto nema igrica za dx10 je cista nebuloza.. Nema ih jer ljudi ne znaju ... to se videlo sa dx10.. dx11 bi trebalo trebalo da bude korak napred da majmune ipak zadrzi na drvetu a uvede ih u nesto naprednije

DirectX 11.0
23 July 2008

Microsoft has officially announced details of DirectX 11.0, the successor to the current DirectX 10 API. DirectX 11.0 will be backwards compatible with DX 10/10.1 hardware, will be Vista-only, and will allow for a range of additional features including support for tessellation, multi-threaded resource handling improvements and use of the GPU as a parallel processor. A release date is not yet provided.

http://www.shacknews.com/onearticle.x/53810

Cudi me da niko ne komentarise ovo. Na koji nacin misle to da izvedu? Da nece jos neki novi GPGPU jezik da izmisle?!? Uzas.

pazi zaista teselacija 🙂 e gde je to bilo davne 2000-e kad sam pisao moj diplomski...

to zavisi od ugla gledanja, ali za vas je svakako znacajan jer ce te sa njim omoguciti ono sto mi vec nudimo u DX10.1 😛
😉

aj malo pojasnite - * KO sta radi i GDE radi * za nas ostale...

genuine radi u nvida ali ne znam na cemu/sta...

ti nedjo? (ili si samo navijac 😀)

Cudi me da niko ne komentarise ovo. Na koji nacin misle to da izvedu? Da nece jos neki novi GPGPU jezik da izmisle?!? Uzas.

u temi Open CL imas linkove gde se spominje i M$ - odnosno postavlja se pitanje sta ce on da uradi, tj. kako ce da odgovori na Open CL inicijativu....

Poslednja izmena:
Hahaha...

Znaci DX11...

Moj najiskreniji predlog - Svi na Linux i Quake 4....Kakav crni DX11...Ionako je sav softver na Windows-u tako neoptimizovan pa ti za igranje neke od boljix igara treba vrhunska kartica i neki QX xxxx procesor...Ma dajte,cak ni najnovije serije GPU-a nemaju HW DX11...Znaci da ce biti ***** prema kupcima GTX 280 i 4870 (x2)....Hahah,M$ je zaista preterao ovaj put.Em sto su najavili Windows 7 kao naslednika ocajnog OS-a Viste,em sada se hvataju za slamku jadnih gamera i geek-ova (samo nekih, ne vredjam ja vas ljudi... 😀) i da im izmuzu zadnju lovu na Win Vistu,iako pola naroda drzi do istoimene "narodne verzije" svega....Zadnji udarac bice internet aktivacija.Stoga,XP je zakon,iskreno da nisu prestali da prave "zakrpe" i programe za Win 98,ja ne bih ni sa njega sisao (ipak mi je win95 nekako ruzan,vise sam voleo non-gui okruzenje 🙂,ah taj 3.11 😀 ) tako da je ovo sve proseravanje,pogotovu ovaj DX 11...

Ja sam u performance grupi, zadatak da drajver radi brze..

@korisnik2007a: ne znas sta pricas... ne znas koliko i microsoft i nv i ati ulazu napora da stvari rade brze , da bude lakse za programere a da opet bude bezbedno i da bude kompatibilno sa starim sto znaci novi interfejs u drajveru (novi model drajvera) a stari api....

cekaj,cekaj,JA ne znam??? Covek probaj ti Linux da vidis sta je optimizacija.Jeste da nema bas sve drajvere ali radi i na pII (licno sam probao neki Ubuntu) sa procesorom na 400MHz i 64MB ram
sto je masina na koja bi kocila sa XP-om i Winamp-om a mozda i bez istog.A to da se svi oni trude - nemam razloga da ulazim u raspravu ali nije stvar u drajverima vec je SOFTWER neoptimizovan.NE MOZE DRAJVER DA OPTIMIZUJE SOFTVER,VEC DRAJVER OPTIMIZUJE HARDVER KAKO BI SE BOLJE NOSIO SA SOFTVEROM...stoga ta tvrdnja ne drzi vodu.Pola tih igara i aplikacija (kao Crysis) koje traze toliko resursa a jedva izgledaju bolje od neke matorije igre
je bezveze....I ne mogu da pisem astronomske postove,ali ponekad se i prave "gori" drajveri za malo starije kartice kako bi ovcice kupile nove kartice koje imaju bolje drajvere...I mikrosoft se trudi "al malo sutra"...Pa vista je XP a DX10 je DX9 na stereoidima....Nista vista nije bolja od XP-a sem sto je astronomski zahtevnija....

pa DX10 je extra u odnosu na 9, ne vidim sta je tu lose. To sto "genijalci" iz programerskih kuca ne umeju da naprave vise nitne procese to je prica za sebe a kamo li da upregnu dx10. Ko zna koji sljam oni vec vuku tako da mislim sve na temu zasto nema igrica za dx10 je cista nebuloza.. Nema ih jer ljudi ne znaju ... to se videlo sa dx10.. dx11 bi trebalo trebalo da bude korak napred da majmune ipak zadrzi na drvetu a uvede ih u nesto naprednije

Pokazalo se da svi (ali SVI) DX-X efekti mogu da se uradi i na devetci. I to uz mnogo manji gubitak performansi...

U pravu si genuine. Samo se Majmuni igraju na Visti pored XP-a...

@korisnik2007a oladi malo bre...

Ja mislim da je M$ napravio gresku uvodjenjem DX10 samo na Visti (ok znam da nisu mogli na XPu zbog strukture pisanja drajvera) ali bas zbog toga ni jedna grupa programera nije bila spreman da ponudi Only Vista igru i time sebe uzkrati za veliki broj korisnika sa XP-om
e asd drugo je pitanje sadasnjih DX10 kao igara jer one u sustini su sve pisanje za DX9 dok je Dx10 vise marketinski ubacena samo radi reda i reklame
mada ja smatram da ce do komercijalizacije DX11 vecina korisnika biti na Vista kernelu (Windows 7 ili Vista) tako da ce situacija verovatno biti dosta povoljnija...

Pokazalo se da svi (ali SVI) DX-X efekti mogu da se uradi i na devetci. I to uz mnogo manji gubitak performansi...
To pricas zato sto nisi (nismo) videli apsolutno ni jedan pravi DX10 naslov. DX10 se do sada implementirao samo u delovima i specificnim situacijama.

Ta tvoja prica bi zvucala isto kao kada bi rekao da sve sto se moze uraditi u DX9 se moze uraditi i u DX8, a znamo da to nije tacno... sta vise punoo stvari koje se mogu odraditi samo u SM 3.0 verziji DX9, ne mogu da se odrade u SM2.0... apsolutno ista stvar je i sa DX10, odnosno DX10.1...

Sa DX11 je malo drugacija prica, jer u principu DX11 je "legalizacija" teselacije koju ATI podrzava jos od DX10 i nekog GPGPU-a koji je Microsoft ugradio... sa grafickog aspekta, DX11 je manji skok u napred nego sto je to DX10.1 u odnosu na DX10!

Najvazniji benefit DX11 ce biti dobitak u performansama za efekte izvedene pomovu kompleksnih i dugackih Shadera i bolja podrska za multicore procesore.

Sve u svemu, DX11 se moze veoma kratko sumirati u par sledecih "crtica":

dx11summarumzn9.jpg

To pricas zato sto nisi (nismo) videli apsolutno ni jedan pravi DX10 naslov. DX10 se do sada implementirao samo u delovima i specificnim situacijama.

Dobro, kad bude izasla DX-X only igra, i kad se budu pojavili naslovi sa ultra-mega-giga realisticnom grafikom... Prvi cu da ga nahvalim 🙂 🙂

Ta tvoja prica bi zvucala isto kao kada bi rekao da sve sto se moze uraditi u DX9 se moze uraditi i u DX8, a znamo da to nije tacno... sta vise punoo stvari koje se mogu odraditi samo u SM 3.0 verziji DX9, ne mogu da se odrade u SM2.0... apsolutno ista stvar je i sa DX10, odnosno DX10.1...

Nemoj da pravis analogiju tamo gde nije potrebna... DX8 i DX9 se mnogo razlikuju... Ja volim da kazem da je DX9 quantum leap unapred. Sto se tice SM2.0 i SM3.0, to znam... Prvenstveno HDR!

Ako nije problem, je l' mozes da stavis neki link gde su samo 4.0 shaderi...

Sa DX11 je malo drugacija prica, jer u principu DX11 je "legalizacija" teselacije koju ATI podrzava jos od DX10 i nekog GPGPU-a koji je Microsoft ugradio... sa grafickog aspekta, DX11 je manji skok u napred nego sto je to DX10.1 u odnosu na DX10!

Ok. Pitanje: Koliki je skok sa 9. na 10.?

Najvazniji benefit DX11 ce biti dobitak u performansama za efekte izvedene pomovu kompleksnih i dugackih Shadera i bolja podrska za multicore procesore.

I to je lepo, znaci da shader-heavy igre rade brze... Zar ne? 🙂

Sve u svemu, DX11 se moze veoma kratko sumirati u par sledecih "crtica":

dx11summarumzn9.jpg

Lep summary...

P.S Ovaj post nema svadjalacko-kontrirajuci ton...

@korisnik2007a oladi malo bre...

Ja mislim da je M$ napravio gresku uvodjenjem DX10 samo na Visti (ok znam da nisu mogli na XPu zbog strukture pisanja drajvera) ali bas zbog toga ni jedna grupa programera nije bila spreman da ponudi Only Vista igru i time sebe uzkrati za veliki broj korisnika sa XP-om
e asd drugo je pitanje sadasnjih DX10 kao igara jer one u sustini su sve pisanje za DX9 dok je Dx10 vise marketinski ubacena samo radi reda i reklame
mada ja smatram da ce do komercijalizacije DX11 vecina korisnika biti na Vista kernelu (Windows 7 ili Vista) tako da ce situacija verovatno biti dosta povoljnija...

ma ladan sam ja...:d

evo opet necu da se svadjam,ali vidis ako DX 10 i DX 10.1 budu podrzavale DX11 to ce biti ili softverski ili ce DX 11 biti DX10 sa novim imenom i par funkcija vise...

Ali ono sto mene zanima - Sta ce oni koji su kupili GTX 280 SLi (na primer - nemam je to 😀 ) koji nema DX11,a za 3 meseca se pojavi karta sa full DX11 podrskom...
A zasto bi ljudi prelazili na Win Vistu??? Ja sam sada na Visti samo zbog pogodnosti koje vista ima na PCSX2 PS2 emulator...Inace mi je vista u odnosu na sve sto sam radio na XP-u i Linux-u 10x sporija i glupa....
:wave:

sam si sebi odgovorio: "pogodnosti u pcsx2", tako ce vremenom biti sve vise pogodnosti i dobar deo ljudi bice prinudjen da predje i koristi dx10/11... inace DX11 ne izlazi za 3 meseca vec ces malo vise pricekat a i tad na sceni ce biti neke graficke koje ce biti 2-3x brze od sadasnjih 🙂
o Linuxu si omasio topic necu ovde o tome...

A 9800GX2, koja je sada smesna u odnosu na 280GTX a ipak su kupili? Oni su bukvalno dali velike pare za nju i nista...to je to. DX11 na papiru zvuci lepo, nadajmo se da ce i u praksi da se pokaze dostojan svoje najave, heh. Sto se tice diskusije XP bolji od Viste, pa... svako ima pravo na svoje misljenje a (iako ne opravdavam) velike firme na sve nacine se trude da prodaju svoj novi proizvod. Kada bi bilo vise igara za Linux, onda bi se situacija mozda i promenila.

Covek,pravili bi oni igre za Linux,ali : Linux je Open Source,znaci Free,a onda bi i igre morale da budu Free,a gde je tu profit,tj.ne postoji profit,samo troskovi...A sto se tice tog 9800 i 280 slucaja - pa naravno covek,samo pare maznjavaju...Ko je imao love za 9800 u 60% slucajeva ce imati love i za 280 ....odjednom mi izgleda da je prelazak na konzole nekako najbolji izbor....

Covek,pravili bi oni igre za Linux,ali : Linux je Open Source,znaci Free,a onda bi i igre morale da budu Free

E, vidiš "Čovek" tu grešiš.Pokušavaš nešto da objasniš, a ni sam nemaš pojma.To što je linux free, ne povlači za sobom da i programi na njemu moraju biti free (u 99% slučajeva jesu, ali onih 1% nije).Nešto se ne sećam da je Quake IV free (od novijih koji rade na linuxu) ili Unreal Tournament.Takođe nisu free: Cedega, Crossover Office neki CAD programi i tako dalje.
Banalizovao sam, ali suština je tu.

Poslednja izmena:
ja bih voleo sve igrice da vidim na Solarisu 😛

Nazad
Vrh Dno