Šta je novo?

Testing testing - Ciji je veci!?

hohoya

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2008
Poena
319
Hello my dear overclockers, benchmarkers, gamers and others

Evo jedan skromni doprinos naseg malog drustva ovoj citavoj prici oko novih grafickih kartica.

Igrom slucaja, mozda malo vise namerno, imali smo priliku da probamo ove kvalitetne "komade" hardvera.

Nismo mi nesto previse iskusni ni neki specijalni overclockeri, testeri i ostalo, ali ima par stvari koje su nam bile nejasne.

Pre svega je problem X-fire koji je jos uvek diskutabilan, tj. neznamo i dalje da li je problem X-fire ili driveri ili igre u kojima je testiran.
X-fire je u sustini jedino imao smisla u 3D markovima i CoD4,
sustinski u Crysisu se osetilo ali je tamo diskutabilan taj minimalni frame rate koji je u stvari i uticao na avg frame rate.

Nebih nesto specijalno dalje da sad tu nesto spektakularno objasnjavam, u sustini grafikoni "pricaju" tu neku pricu.
Verovatno ce tu biti i rasprave i neverice i ostalog, ja mogu samo da kazem da smo imali jednog zakletog ATI-jevac i dvoje zakletih pristalice NVIDIA-e,
tako da su oni budnim okom nadgledali testiranje.

TEST MACHINE:
E8400 @ 488x8- 3900
Gigabyte X-48-DS5
Transcend AXE RAM @ 976 CAS 5-5-5-15
Seagate Barracuda ST3500320AS 500GB 7k 32MB
Corsaor CMPSU-620HXEU 620W
Creative X-Fi Xtreme Gamer
Viewsonic VX2235WM

XFX GTX 260
XFX GTX 280
ATI Sapphire 4850
ATI Sapphire 4870 x 2

ATI Catalyst 8.7 beta
NVIDIA 177.41

Ima dvoje ljudi koji su nam omogucila da dodjemo do ovoga hardvera, nesmem da spomenem ni jednog da nebih mozda prekrsio neka pravila foruma u vezi reklame itd.
ali oni ce se pronaci vec nekako u prici.

Posebno se svi zahvaljujemo Alanu sto nam je ustopio njegov specijalni mouse, bez kojeg sve ovo nebi bilo moguce
Logitech S90 Value Wheel Optical /310 din placen, kao najbitnija informacija u vezi njega/

Pozdrav svima od starih napacenih tela sad vec vise ne tako mladih a bogami ne tako ni perspektivnih ....
Dadea, Abacusa, Tekmana, SolarFoxa, Face, Ludjaka, Hohoje, Sebasa, Krleta, Stakija, SebasGSMa, Zileta, Machka, M@rk1za, Roye, ...

Eto, ako smo nesto pomogli uzivajte u ovim grafikonima, ako nismo onda bas nemojte odma drvlje i kamenje da sipate po nama,
thx for understanding and enjoy

P.S. Posebna prica su temperature (u sobi je bilo nekih kvalitetnih 26-27C)

ATI idle 82C full loaded 91C, sa default driverima cooler se vrti na 7%

Kada smo u .ini od profila ubacili da se cooler konstantno vrti na 35%

<Feature name="FanSpeedAlgorithm_0">
<Property name="FanSpeedAlgorithm" value="Manual" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedRPMTarget_0">
<Property name="Want" value="0" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedPercentTarget_0">
<Property name="Want" value="35" />

idle 55C full loaded 67C

NVIDIA default setovanja od drivera. idle 63C full loaded 81C

Prilozi

• XImage 1.jpg
    XImage 1.jpg
    221 KB · Pregleda: 237
  • XImage 2.jpg
    XImage 2.jpg
    187.4 KB · Pregleda: 234
Crysis

Crysis 1680x1050 2xAA

Hight details for DX9 (post processing medium, motion blur off)

Very high details for DX10 (post processing medium, motion blur off)

Prilozi

• Crysis.PNG
    Crysis.PNG
    95.6 KB · Pregleda: 341
CoD 4

1680x1050 4AA all details max

Prilozi

• CoD 4.PNG
    CoD 4.PNG
    84.2 KB · Pregleda: 202
Assasin Creed

1680x1050 all details max

Prilozi

• Assasin Creed.PNG
    Assasin Creed.PNG
    89.6 KB · Pregleda: 198
mislim da ti fale rezultati...

EDIT:

bio sam vrlo brz i vrlo glup :)

Poslednja izmena:
Grid

1680x1050 4AA all details max

Prilozi

• GRID.PNG
    GRID.PNG
    82.3 KB · Pregleda: 195
3d Mark 2003

default settings

Prilozi

• 3D Mark 2003.PNG
    3D Mark 2003.PNG
    96 KB · Pregleda: 110
  • 2003 Full.PNG
    2003 Full.PNG
    59.8 KB · Pregleda: 115
3d Mark 2006

default settings
(nazalost ja konj nisam pustio na GTX 280 full test, tako da ostaj GTX 260 za poredjenje)

Prilozi

• 3D Mark 2006.PNG
    3D Mark 2006.PNG
    102.5 KB · Pregleda: 154
  • 2006 Full.PNG
    2006 Full.PNG
    92.6 KB · Pregleda: 119
3D MARK Vantage

default settings

Prilozi

• Vantage.PNG
    Vantage.PNG
    98.9 KB · Pregleda: 138
Uhhh

Eto, to je to

Suština priče je da su svi dovoljno veliki i da dalje nije bitno čiji je veći već da se svako nađe u nekoj svojoj priči, jer i pored svega svako će kupiti ono što misli da je za njega najbolje ili ono kojem je "taboru" više priklonjen.

Posle svega meni se i pored ovih silnih kartica koje su me oduševila ipak cilj ostvaren, a to je lepo druženje 2-3 dana, kvalitetna hrana i piće.

Enjoy once again.

Prilozi

• XImage 3.jpg
    XImage 3.jpg
    125 KB · Pregleda: 328
Kao sto se vidi Crossfire i nije jos optimizovan za dosta igara, ko zna zbog cega, mozda drajvera koji jos zvanicno nisu ni izasli itd, inace 3D mark 2003 u crossfire je u skoro svim testovima do 95% brzi od single 4870 kartice dok u Crysis-u pada i na 2.7 fps-a. Treba sacekati oficijalne drajvere za sve to.

meni ne radi mis u 3DMark pa ga slabo igram... tako da mi nista ne znaci sto je CF tu bolji...

A potpuno se slazem da je 48xx serija mnogo isplativija. Iako je GTX280 ipak najbrzi single GPU i imbecilno skup pride.
Tako da def 4870 je najbolji pick dok ne dodje 4870x2.

poz
M.

Poslednja izmena:
Sve pohvale za trud i testove. Dobro ce doci svima koji se odluce na kupovinu najnovijh kartica!

Definitivno Ati ce da profitira, ovaj 4870 je sila od kartice, koliko je samo jeftiniji a perfomanse u samom vrhu!

Hohoja namerno nije hteo da bude explicitan da se neki ne uvrede...ISTINA je da je ATI ovaj put obrisao pod Nvidijom u smislu odnosa cene i kvaliteta! Ni u jednoj igri GTX280 nije bolji od HD 4870 tj. samo u Crysis-u ...a MALO je skuplji :) samo 230 eura!!! GTX260 je donekle dobar proizvod jer kada se klokne onda zaostaje samo 10% za GTX280 a ko voli Nvidiju onda se ona ( GTX260-ka ) namece kao jedino logichno reshenje.
Zakljuchak:
Ni sam nisam ochekivao ovoliku razliku...niti u parama niti u FPS-u!!!

Poslednja izmena:
Crossfire

Hoću samo još jednom da kažem da X-fire treba uzeti sa rezervom što se tiče igara, pošto to definitivno može biti čudno iz više faktora kao što sam i rekao, počev od drivera, optimizacije igre, itd.
Meni u suštini i dalje nije jasno i ako pogledate i po net-u testove svugde je taj Xfire čudan i diskutabilan, ali eto mi smo i sa tim malo igrali i mislil da će i to možda pomoći prilikom uporedjivanja rezultata

Hohoja namerno nije hteo da bude explicitan da se neki ne uvrede...ISTINA je da je ATI ovaj put obrisao pod Nvidijom u smislu odnosa cene i kvaliteta! Ni u jednoj igri GTX280 nije bolji od HD 4870 tj. samo u Crysis-u ...a MALO je skuplji :) samo 230 eura!!! GTX260 je donekle dobar proizvod jer kada se klokne onda zaostaje samo 10% za GTX280 a ko voli Nvidiju onda se ona ( GTX260-ka ) namece kao jedino logichno reshenje.
Zakljuchak:
Ni sam nisam ochekivao ovoliku razliku...niti u parama niti u FPS-u!!!

U potpunosti se slazem! Ovo je da ne vjerujes, 4850 i 4870 su toliko dobri proizvodi i to je strasno, a cjene-no comment!;) Sto se tice Nvidie, ona ti 230evra naplacuje svoj brend, ne i kvalitet, tj. perfomanse!

momci sve pohvale za trud lep testic ;)

Drago mi je sto sam bio u mogucnosti da se iz prve ruke uverim u performanse gore pominjanog hardvera. :smash:
Pre svega da zahvlaim hohoji na profesionalno i dobro oragnizovanom testiranju.
Proteklih godina sam dosta vremena trosio na overklokovanje i testiranje hardvera, al sad nit stizem nit imam previse volje tako da mi je ovo puno znacilo.
Pre svega zato sto planiram uskoro da menjam 8800gt oc edition :p za neku graficku novije generacije.
Testovi tipa 3dmark tj sinteticki me nisu previse interesovali, nego zahtevnije igre gde moj gt pada ispod granica igrivosti na 22inca monitoru citaj crysis.
Nisam zagrizenik za nvidiu jer sam pre gt-a duze vremena imao ati koji mi je dosta prirasao za srce.
Tko mi je sad odluka jos teza jer se posle svega sto sam video jako dvoumim izmedju XFX 260 GTX i 4870ke.
Svakim danom je 260ka sve jeftinija i sve vise se cenom priblizava atiju, a s obzirom da se neke dosta dobro overklokuju predstavlja veoma primamljivu ponudu.
:wave:

Cene G200 moraju da idu dole posto su nezvanicne informacije da prodaja ide uzasno lose. Pominju se cifre od oko 3000 kartica/dan za Severnu Ameriku sto je uzasno lose.

4870 se mnogo bolje klokuje, memoriju recimo mozesh da doterash na oko 1000(4000), a i jezgro nije loshe.

Ko je ovde spominjao testove?....
Rostilj je bio najbolji :)

bice pitanje sta ako nVidia spusti cene ne bili parirala ATI-ju ?
ATI jeste dobra racunica sad ako 2x4850 ili 2x4870 kostaju manje od jednog 260/280. A sta ako recimo nvidia spusti cene 280 kartica na nesto malo vise od 4870, pitanje samo da li mogu mada kapiram da im je bolje i to nego da 260/280 serija dozivi debakl

Overclock

Ako nekog i ovo zanima a mislim da zanima, a zaboravio sam da napišem konj, onda ovako:

NVIDIA GTX 260 Core 686 RAM 1050 bez artifekata i "zabadanja"

ATI Sapphire 4870 Core 790 RAM 1100 bez artifekata i "zabadanja"
(inace od toga nismo više ni mogli i da smo hteli, pošto toliko dozvoljava CCC)

bice pitanje sta ako nVidia spusti cene ne bili parirala ATI-ju ?
ATI jeste dobra racunica sad ako 2x4850 ili 2x4870 kostaju manje od jednog 260/280. A sta ako recimo nvidia spusti cene 280 kartica na nesto malo vise od 4870, pitanje samo da li mogu mada kapiram da im je bolje i to nego da 260/280 serija dozivi debakl

Pa ako se desi takav pad cena nVidia grafickih onda je ATI u problemu :)

Od dva zla nVidia ce odabrati manje. Imace manji profit ali ce ostati u igri.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno