Šta je novo?

Pomox oko konfe?

max21

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2007
Poena
319
jel moze meni pomoc oko konfe ?
sastavljam konfu al imam dosta nedoumica

1.Koji procesor uzeti E8400 ili Q6600 i zasto ?
2.Koju plocu na taj procesor ?
3.Koja je razlika izmedju ploca GA-P35-DS3 i GA-P35-DS3L ? I koja je bolja ?
4.Koje je bolje kuciste Codegen Briza ili Centurion 534 ?
5.Koja je razlika izmedju Centuriona 534 i 534 Lite ?
6.Koje kuciste uzeti s obzirom da cu uzeti graficku sapphire 4850 512mb ddr3,a kau da je dosta dugacka,
dvoumim se izmedju Brize i Centuriona ali se bojim da su oba mala !?
7.Da li je bolje uzeti 2x2gb memorije ili 4x1gb,inace,palniram uzeti geil Black dragon na 1066Mhz !?
8.Uzeo bih Chieftec-ovo napajanje,ali nzm od koliko W bi mi terbalo
9.Uzeo bih jos jedno 2,3 ventilatora,pa koje preporucujete,ali da su sto tisi,koja ima je cena ?
10.Da li je sve uskladjeno,ono da nije procesor prejak,a graficka slaba i tako to ?

EDIT:
Sta bi preporucili uz ovu konfu neki TFT od 19 inca ili wide od 20 ?
Nzm sta da uzmem posto trenutno imam problema sa mestom u sobi tako da mi moze stati monitor max duzine 48cm i visine 45cm

Za pocetak nisi naveo za cega ce ti koristiti racunar, ali hajde da pretpostavimo da je za igranje/filmove/muziku...
U ovom slucaju:
1.Koji procesor uzeti E8400 ili Q6600 i zasto ?
definitivno E8400, jer ima veci klok i vise kesha na sebi, za sada nema igara koje iskoriscavaju 4 jezgra

3.Koja je razlika izmedju ploca GA-P35-DS3 i GA-P35-DS3L ? I koja je bolja ?
Sto se tice GA-P35-DS3 i GA-P35-DS3L [neka me neko ispravi], "L" verzija nema RAID i nema HDDVD i Blu-Ray "ready" zvucnu kartu... sve u svemu Lite verzija, tako da je ona bez L bolja

4.Koje je bolje kuciste Codegen Briza ili Centurion 534 ?
Ja imam Centurion534 i zadovoljan sam njime.

7.Da li je bolje uzeti 2x2gb memorije ili 4x1gb,inace,palniram uzeti geil Black dragon na 1066Mhz !?
Ako ces klokovati racunar, bolje da uzmes 4x1GB, u suprotnom je skoro sve jedno, ali bih opet preporucio 4x1 varijantu, osim ako ne planiras prelazak na 64bit OS

8.Uzeo bih Chieftec-ovo napajanje,ali nzm od koliko W bi mi terbalo
Napajanje od 550 do 700 W, u zavisnosti od ostalog hardvera koji planiras da ubacis u racunar [HDD, soundblaster...]

9.Uzeo bih jos jedno 2,3 ventilatora,pa koje preporucujete,ali da su sto tisi,koja ima je cena ?
Xilence 12-ice su odlicne, tihe su i lepo hlade. Cena je oko 300 - 350din.

10.Da li je sve uskladjeno,ono da nije procesor prejak,a graficka slaba i tako to ?
Moj predlog ti je NVIDIA grafika u toj klasi [recimo 9600GT], ali to je vec stvar ukusa [licno sam uvek imao manje muke sa NVIDIOM], mada uz taj CPU bi i 9800 lepo legao.

Sta bi preporucili uz ovu konfu neki TFT od 19 inca ili wide od 20 ?
Nzm sta da uzmem posto trenutno imam problema sa mestom u sobi tako da mi moze stati monitor max duzine 48cm i visine 45cm

Ako nisi fanatik za slikom, bilo koji wide 22" [LG moj favorit]. Wide ispod 22" se ne isplati uzimati zbog preglednosti. Ako budes uzimao 19" gledaj da ima normalan odnos stranica!

Toliko za sada od mene!
Poz....

Mozda je 8400 bolji i ima veci klok ali kesa sigurno nema vise a fali mu i pokoje jezgro :D

http://compare.intel.com/pcc/showchart.aspx?mmID=885492,33869&familyID=1&culture=en-US

Ne, nema manjka kesha... gledano po jezgru, 8400 ima 3MB, a 6600 2MB, a u slucaju da su igre u pitanju[kao sto verovatno i jesu], 4 jezgra ne igraju BASH NIKAKVU ulogu, kao sto sam i obrazlozio - pokusaj malo da citas [edukujesh?] pre nego sto nekoga poqsas da ismejes! :wave:

evo, kreni od ovoga: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=167549

Poslednja izmena:
4 jezgra ne igraju BASH NIKAKVU ulogu, kao sto sam i obrazlozio - pokusaj malo da citas [edukujesh?] pre nego sto nekoga poqsas da ismejes! :wave:

Ne bih da pokrećem neku raspravu i siguran sam da se razumeš u ovo bolje od mene, ali samo jedno pitanje koliko još misliš da će proći vremena dok se ne pojave igrice koje iskorišćavaju sva 4 jezgra,quad-core procesori postoje već duže od godinu dana, tako da bi bio red da počnu da prave nešto gde će oni pokazati svu svoju moć:wave:

Za pocetak nisi naveo za cega ce ti koristiti racunar, ali hajde da pretpostavimo da je za igranje/filmove/muziku...
U ovom slucaju:

definitivno E8400, jer ima veci klok i vise kesha na sebi, za sada nema igara koje iskoriscavaju 4 jezgra

Sto se tice GA-P35-DS3 i GA-P35-DS3L [neka me neko ispravi], "L" verzija nema RAID i nema HDDVD i Blu-Ray "ready" zvucnu kartu... sve u svemu Lite verzija, tako da je ona bez L bolja

Ja imam Centurion534 i zadovoljan sam njime.

Ako ces klokovati racunar, bolje da uzmes 4x1GB, u suprotnom je skoro sve jedno, ali bih opet preporucio 4x1 varijantu, osim ako ne planiras prelazak na 64bit OS

Napajanje od 550 do 700 W, u zavisnosti od ostalog hardvera koji planiras da ubacis u racunar [HDD, soundblaster...]

Xilence 12-ice su odlicne, tihe su i lepo hlade. Cena je oko 300 - 350din.

Moj predlog ti je NVIDIA grafika u toj klasi [recimo 9600GT], ali to je vec stvar ukusa [licno sam uvek imao manje muke sa NVIDIOM], mada uz taj CPU bi i 9800 lepo legao.

Ako nisi fanatik za slikom, bilo koji wide 22" [LG moj favorit]. Wide ispod 22" se ne isplati uzimati zbog preglednosti. Ako budes uzimao 19" gledaj da ima normalan odnos stranica!

Toliko za sada od mene!
Poz....

1.Meni komp treba najvise za igranje i planiram na malo duze staze
2.ne razumem,jel jaci q6600 od e8400 ili nije ?
i koliko bi mogao q6600 da izdrzi(vremenski) ?
3.Necu klokovati,bar ne planiram
4.planiram da mi konfa uzgleda ovako
Q6600 ili E8400
GA-P35-DS3 ili DFI INFINITY Blood Iron P35-T2RL
2x2 ili 4x1 Geil Black Dragon,1066Mhz
Sapphire 4850 512mb ddr3 ili 1gb(videcu jos)
6.Koliko bi takva konfa izdrzala(vremenski) i da li je dobro uskladjena ?
7.Da li bi to sto ja ocu stalo u centuriona ?
8.Posto ne mogu da skontam koja je razlika izmedju WD AAKS HDD-a i WD Caviar ?
9.Nzm ja da li bi meni stao wide,posto sam ogranicen,mada se mei taj wide uopste ne svidja !?

EDIT: Moze li neko da promeni ime temu u Pomoc oko konfe !?

Poslednja izmena:
1. na duze staze bolji je quad
2. jaci je duplo ali igre tu polovinu za koju je jaci, trenutno ne koriste.
3. onda ti ne treba ploca skuplja od 70e niti proc skuplji od 50 (jer npr taj DFI se uzima zbog oc potencijala)
4 nije pitanje
5 ti nedostaje
6. do sledeceg xboxa sigurno, posto pc ekskluziva skoro i da nema, tako da ti konzolaski hardver diktira zahtevnost

Mislim da mogu bez problema. Sa q6600 se stize do 3.6GHz sa dobrim vazdusnim kulerom, a to je 9x400 ili 8x450 fsb. Nije problem. Imas i veliki thread o blood iron-u u maticnim plocama pa proveri. Ploca koju ja imam ima dobru naponsku, i podesavanje u biosu koje sprecava pad napona pod loadom, tako da je, sto se quada tice, po meni, odlicna.

E da, za wide, kad probas nema nazad. Jos lcd monitori uglavnom imaju aspect ratio 5:4 umesto 4:3, tako da u taj kvadrat vise ne bih mogao da gledam.

Planiras racunar za igre na duze staze?
Kupi PS3 ili XboX!
Sve sto kupis ce biti zastarelo za 6 meseci, bar gledajuci sa strane hardvera, jer za to vreme nece izatji ni jedna igra koja podrzava multicore, posto ih nema jos ni u najavi [jedva da ih ima i za dual core, a izasao je pre koliko godina?], tako da ce sve to da radi, al ce izatji jos 3-4 serije novih procesora/grafickih/stagod...

Sve u svemu, vidim gde ovo ide, al hajde da poqsam da urazumim ljude:
I pored toga sto je dual core izasao pre vise od 2 godine, danas i dalje postoji mali broj igara koje podrzavaju dual core, ali i pored toga, dual core pokazuje bolje rezultate od single corea iz jednostavih razloga: iako igra nije optimizovana za 2 jezgra, windows prebaci sve sekundarne tredove na jedno jezgro, a igru, kao primarni tred, na drugo, tako da igra za sebe ima celo jedno jezgro i, logicno, bolje i radi.

Kada sve to prebacis na quad core to izgleda ovako: 3 jezgra koja ti izvrsavaju sekundarne tredove i jedno jezgro na kome se vrti igra, a na tom jednom jezgru imas i manju frekvenciju i slabiju magistralu i manje kesh memorije, nego na dual coreu za iste pare, ah, da, i slabije performanse takodje!!!

Nemojte mesati p**ke i krompirace, za Photoshop, Maya-u, 3d studio itd quad core je MUST HAVE, ali u pogledu igara, ne moze da primirise dual coreu i to je cinjenica potvrdjena od strane mnogih, a nije bazirano na "ja mislim da je bolje" ili "cuo sam da je bolje" ili [kako cesto zna da bude] "nemam pojma da li je bolje, ali ajde ipak da napisem suprotno od ovog tipa"

Nemojte mesati p**ke i krompirace, za Photoshop, Maya-u, 3d studio itd quad core je MUST HAVE, ali u pogledu igara, ne moze da primirise dual coreu i to je cinjenica potvrdjena od strane mnogih, a nije bazirano na "ja mislim da je bolje" ili "cuo sam da je bolje" ili [kako cesto zna da bude] "nemam pojma da li je bolje, ali ajde ipak da napisem suprotno od ovog tipa"

Apsolutno se slažem, ali vreme i tehnologija idu u napred, ne u nazad. Stoga sve više igara će podržavati dual-core, zatim će biti optimizovane samo za dual-core, zatim će se pojaviti neke koje podržavaju i quad, a posle toga i one koje zahtevaju quad, a sta ces onda ti sa 2 jezgra.;)
Slažem se sto si napisao da je za sada bolje da uzme dual-zbog igrica, ali decko je napisao da zeli da mu to bude komp na duze staze, prema tome moj glas za quad-onju:wave:

Za to vreme ce se verovatno preci na neuronske procesore od pijavica ili dijamantska jezgra!
Salim se, ali, za to vreme ce ovaj procesor biti ZASTAREO u svakom pogledu!
Ako im je trebalo vise od 2 godine da krenu sa DC optimized igrama, sta mislis koliko ce jos protji dok ne stignu do QC required igara?
Stvari u igrama koje zaista opterecuje procesor jesu FIZIKA i VESTACKA INTELIGENCIJA i tek tu moze da se vidi potencijal vise jezgara, ali, gledano na poslednjih godinu, ako ne i dve, fizika nije uzela maha i sve je to nekako u beta fazama, a i AI je i dalje na veoma maloj razini. CRYSIS je jedina igra koja ima zestok AI, ali je on vise bagovit i lose napisan, nego sto je zaista zahtevan, pa tu imas "curenje" snage.
Sve u svemu, mnogo pasulja cemo mi jos pojesti pre nego sto QC preuzme gaming trziste - realno bar 2 godine.

Ja ne planiram 4 god da menjam komp i nisam fanatik koji oce da igra u 1650x1050 ili kojoj vec rez,nego u 1280x1024 ali na high detalje bez AA i vsynca
I sta sad kazete E8400 ili Q6600 ?
GA-P35-DS3 ili DFI INFINITY Blood Iron P35-T2RL ?

Kupi Playstation3 Ili Xbox360!!!

Ne volim ja to
aj odgovorite vise na postavljeno pitanje tj vise pitanja \/ \/ \/
Ja ne planiram 4 god da menjam komp i nisam fanatik koji oce da igra u 1650x1050 ili kojoj vec rez,nego u 1280x1024 ali na high detalje bez AA i vsynca
I sta sad kazete E8400 ili Q6600 ?
GA-P35-DS3 ili DFI INFINITY Blood Iron P35-T2RL ?

I da pitam jos jedno pitanje pored ovih 4850,ddr3,512mb ili 88gt,ddr3,512mb ?

Poslednja izmena:
1.Meni komp treba najvise za igranje i planiram na malo duze staze
4.planiram da mi konfa uzgleda ovako
Q6600 ili E8400
GA-P35-DS3 ili DFI INFINITY Blood Iron P35-T2RL
2x2 ili 4x1 Geil Black Dragon,1066Mhz
Sapphire 4850 512mb ddr3 ili 1gb(videcu jos)
9.Nzm ja da li bi meni stao wide,posto sam ogranicen,mada se mei taj wide uopste ne svidja !?

EDIT: Moze li neko da promeni ime temu u Pomoc oko konfe !?

E ovako lik ti je odlicne savete dao, jedino za grafiku mi nije jasna preporuka ali okej.

Pazi, E8400 je brzi, klokovan je na 3ghz, i jos mozes da ga overklokujes solidno. Q6600 je sporiji, ali ima 4 jezgra, e sad pitanje je sta je za tebe bolje? Za tebe (a rekao si da hoces igrice da igras pre svega), definitivno E8400. Igrice ni ne koriste 4 jezgra. Q6600 je dobar za neke druge stvari (3D rendering recimo).

Koliko bi mogao da izdrzi? lol pa dosta, to su kvalitetni procesori nema da brines. (ako si to hteo da pitas)

Za intelove procesore bukvalno je greota ne overklokovati. Intel se bukvalno hvali time, mozes da overklokujes za 20% bez ikakvih problema.

Pa pazi svi imaju razlicita iskustva. Jedino sto ti je sto posto sigurno je garancija. Znaci na vecinu komponenti imas 3 godine garanciju. E sad ako mislis koliko bi vremenski izdrzala u smislu da ne moras da nadogradjujes novi kompjuter da bi mogao da igras igrice, to je tesko reci. Uvek izlaze nove komponente, i uvek danas nove stvari sledece godine postaju zastarele (logicno), ali sa ovom konfiguracijom ces biti zadovoljan. Nemoj samo previse para da das, jer najskuplje stvari najbrze gube vrednost.

Stace ti sve nemoj da brines. Bilo koji miditower.

Iskreno, previse razmisljas o hard diskovima. Znaci idi jednostavno kupi bilo koji SATA WD od 500gb i kraj price.

To je stvar navike, ali posto si rekao da hoces igrice da igras, veruj mi da kad upalis crysis, WOW ili neku trecu igricu, iskustvo je neverovatno. Filmovi isto takodje. Dakle opusti se i uzmi WIDE, moja preporuka je recimo 2232BW, za 20 - 21 hiljadu mislim da nemas bolji monitor.

Sto se tiche graficke, radeon 4850 je odlicna, i nikako se ne bi slozio da je bolje 9600GT da uzmes umesto te.

Mada bolje dodaj jos nekih 50ak evra, i uzmi 4870. Kosta oko 210 - 220 evra. To je po meni trenutno najbolji izbor.

ja sam ti lepo odgovorio,
Posto planiras 4 godine da ne ulazes u racumar, kupi konzolu!

Necu uzimati konzolu 300000000%,ako hoces,odg mi na pitanja,ako ne,hvala ti sto si pomogao,koliko-toliko,lepo od tebe
-------------------------------------------------------------
Ovo je vrlo drsko i bezobrazno sa tvoje strane.Sam sastavljaj komp,pa ne moraš nikoga da čekaš,zar ti misliš da si ti ljudima jedina preokupacija u životu :mad:

Ne,nego sam se iznervirao,sry
------------------------------------------------------------
E ovako lik ti je odlicne savete dao, jedino za grafiku mi nije jasna preporuka ali okej.

Pazi, E8400 je brzi, klokovan je na 3ghz, i jos mozes da ga overklokujes solidno. Q6600 je sporiji, ali ima 4 jezgra, e sad pitanje je sta je za tebe bolje? Za tebe (a rekao si da hoces igrice da igras pre svega), definitivno E8400. Igrice ni ne koriste 4 jezgra. Q6600 je dobar za neke druge stvari (3D rendering recimo).

Koliko bi mogao da izdrzi? lol pa dosta, to su kvalitetni procesori nema da brines. (ako si to hteo da pitas)

Ipak sam promenio misljenje,kupicu Q6600 sad,posto je razlika 1000din,i onda cu kasnije kupiti malo boljikuler za proc i klokovati ga,mislim da je to bolje nego kupiti E8400,a sad da pitam,jel moze Q6600 trenutno da izvuce sve igrice kao i E8400 ?

To je stvar navike, ali posto si rekao da hoces igrice da igras, veruj mi da kad upalis crysis, WOW ili neku trecu igricu, iskustvo je neverovatno. Filmovi isto takodje. Dakle opusti se i uzmi WIDE, moja preporuka je recimo 2232BW, za 20 - 21 hiljadu mislim da nemas bolji monitor.

problem je sto meni ne moze stati wide od 22",imam mesta za neki wide od 20"

Mada bolje dodaj jos nekih 50ak evra, i uzmi 4870. Kosta oko 210 - 220 evra. To je po meni trenutno najbolji izbor.

samo nzm gde da je nadjem,posto je jos nema kod nas,ne bar u NS-u

Hvala unapred

Ipak sam promenio misljenje,kupicu Q6600 sad,posto je razlika 1000din,i onda cu kasnije kupiti malo boljikuler za proc i klokovati ga,mislim da je to bolje nego kupiti E8400,a sad da pitam,jel moze Q6600 trenutno da izvuce sve igrice kao i E8400 ?

Ne moze, o tome ti i pricam. Mogu slobodno da kazem da je E8400 jedan od najboljih gaming procesora. Ako hoces igrice, E8400 definitivno. Pa cak i neki stariji dual core procesori su za igrice bolji od Q6600, a kamoli E8400.

problem je sto meni ne moze stati wide od 22",imam mesta za neki wide od 20"

Iskreno, 20" je malo za wide. Onda bolje uzmi obican 19". Pa kolicni ti je taj prosotor, 22" je samo par centimetara shiri.

samo nzm gde da je nadjem,posto je jos nema kod nas,ne bar u NS-u

Bolje onda sacekaj malo, a pod "malo" mislim jedno nedelju/dve. Mozes i da zoves neke radnje, da se raspitas i rezervises recimo.

Poslednja izmena:
Vrh Dno