Šta je novo?

Temperatura laptopova

Iv@N_SD

Čuven
Učlanjen(a)
10.03.2005
Poena
630
Kako je stiglo leto, sve više imam problema sa temperaturom svog laptopa. Inače mašina je ACER 7720G-302G50.
Idle temperatura procesora je oko 65°C, kao i grafičke, u Power Saver modu. Procesor je T7300, grafička ATI 2600Pro sa 512MB DDR2.
Napominjem da se trenutno nalazim u klimatizovanom prostoru, gde je temperatura 26 stepeni. Neku zahtevniju igru ni ne pomišljam da odigram, jer kada uključim Performance mod u power menadžmentu i pokrenem neku igru (crysis, wow, warcraft 3!!!) temperatura GPU-a posle 10-ak minuta dostigne 100°C, dok temperatura procesora prelazi 95°C. Već duže vreme tražim CM Infinite, ali bezuspešno. Mada više nisam siguran koliko bi mogao da promeni ovu situaciju.
Temperaturu merim pomoću Hardware Monitora.
Moje pitanje je sledeće: šta da radim povodom ovoga? Nisam pukao 1000+€ za laptop da bih mogao da ga koristim samo u toku zime. :wall:
Znam da ACER važi za "vrelijeg" proizvođača laptopova, ali ovo postaje nepodnošljivo. Zaboravio sam da napomenem da prilikom igranja PES-a, kada posle 15-ak minuta, igra počinje da secka, kao da CPU ili GPU počinje da trokira.
Jel postoji neko rešenje ili da idem na reklamaciju, jer uopšte ne mogu da koristim mašinu normalno za svakodnevne poslove. :mad:

To seckanje znači da počinje thermal throttling, tj. da su temperature toliko porasle da hw mora sam sebe da štiti od pregrevanja.

U principu, sve to što ti se događa upućuje na loš termalni dizajn modela. Ne verujem da bi bilo kakva reklamacija pomogla, ali možeš da probaš.

Moja je prepruka da pronađeš neki dobar kuler (stalak sa ventilatorima) za laptop, ima ih i kod nas da se kupe...

P.S. Još jedna preporuka: uz pomoć RMClock utility-ja, smanji malo napon na procesoru a samim tim i temperatura istog će ići dole. Moraš postepeno da smanjuješ da vidiš gde mu je granica stabilnog rada, u suprotnom imaćeš probleme nestabilnosti. Kod mene na T7200 sam smanjio na oko 70-tak C load. Napon sam spustio sa inicijalnih 1.2V na 1.12V i zadržao potpunu stabilnost, i snizio temperaturu oko 10-tak C.

http://cpu.rightmark.org/products/rmclock.shtml

Poslednja izmena:
Moje pitanje je sledeće: šta da radim povodom ovoga? Nisam pukao 1000+€ za laptop da bih mogao da ga koristim samo u toku zime. :wall:

Ako si hteo da igras igrice na laptopu i to u sred leta trebalo je da izdvojis vise para, laptop jednostavno nije masina za igranje igrica ...

ok malo kontradiktorna rechenica ali poenta je shvacjena.

jedno pitanje - da li ti je baterija u lapu dok ti je na punjachu..chisto informativno ja sam sinocj pikao CS pa dobrih 4-5 sati i temperatura prostorije je bila 26 stepeni - nije bio chak ni mlak..ok duvao je topao ali ne i vreo vazduh iz njega..bateriju od kako koristim punjach vadim.

@M_M: Jedini cooler koji bi mi odgovarao je CM Infinite, ali njega trenutno nema nigde. Poigraću se malo sa naponom procesora. Mada, mislim da je GPU veći problem.

@astan: Igre sam naveo kao konkretan primer, jer ovde dolazi do velikog opterećenja CPU-a i GPU-a. Inače, tvoj odgovor je bio veoma koristan. Od sada ću laptop da koristim samo za kucanje teksta na benchu. :wall:

@Oki: U većini slučajeva lap je na punjaču, sa izvađenom baterijom, osim kad se isprazni baterija, pa je potrebno napuniti je.

Poslednja izmena:
Što se tiče GPU, čitao sam da je se temperature do 110C smatraju podnošljivim, preko toga su preterane.
Što se tiče hlađenja, preporučujem ti pasivno hlađenje, znači onaj CM najobičniji "stalak" sa prorezima za protok vazduha. Ja sam primetio da čim odignem laptop od stola da mu dosta pada temperatura. Neki ljudi su pričali za ta "aktivna" hlađenja za lapiće (stalci sa kulerima), da uopšte ne hlade nešto primetno, tako da razmisli o pasivnom hlađenju.

Probaj da improvizuješ, podmetni nešto (tipa neke letvice ili bilo šta) sa obe strane laptopa, tako da je odignut od stola a da ima slobodan protok vazduha ispod sebe. Pa vidi koja je razlika.

110C je preterano, ja bih rekao i sve preko 95C je preterano, jer čak i da je ok za GPU izuzetno negativno utiče na dugotrajnost okolnih komponenti u skučenom laptop kućištu. Jednostvno, termalni dizajn laptopa (velićina i pozicija hladnjaka, broj, dimenzije i orjentacija ventilatora i proreza itd) ACER kod tvog modela očigledno nije dobro osmislio i tačka. Bio sam vlasnik nekoliko high-end laptopova (poslednji sa T7200 i 7900GS), i temperatura CPU-u nikad nije prelazila 80C a temperatura GPU-a 85C, čak i u sred leta sa 30C u sobi i tokom višesatnog igranja...

Dok ne nađeš dobar hladnjak za laptop, poslušaj kriket-a i probaj nešto da improvizuješ...

Ja imam isto ACER ali 5920, isti CPU T7300 ali GPU gf8600m-gt. GPU ne prelazi 95-96C prilikom igranja Crysis (znači maksimalno opterećenje), s tim što čim izađeš iz igre temperatura padne istog trena za 5-6 stepeni a dalje se normalno postepeno hladi. Idle temperatura GPU je 65C bez obzira na to kolika je okolna temperatura. Idle temperatura CPU je između 49-55C zavisno od Power režima. Core1 se mota tako između 49-52C doke se Core2 mota oko 55C. Uglavnom opušteno ga koristim. Razmišljao sam da uzmem taj Notepal pasivni stalak za hlađenje, košta negde oko 2500din ako se ne varam, al nikako da se iscimam. Aktivni nema šanse jer je jedan od razloga što sam kupovao laptop bio što niži nivo buke, plus relativna neefikasnost aktivnog hlađenja. Možda ušparaš par stepeni ali se zato dernja non stop.
Pasivni hladnjak je od aluminijuma i dobro provodi toplotu te samim tim i hladi.

Probaj da improvizuješ, podmetni nešto (tipa neke letvice ili bilo šta) sa obe strane laptopa, tako da je odignut od stola a da ima slobodan protok vazduha ispod sebe. Pa vidi koja je razlika.

Ovu taktiku primenjujem nekoliko dana. Podigao sam zadnju deo laptopa uz pomoć dve knjige, tako da sam dobio malo nižu temperaturu. I kućanje je sad lakše zbog nagiba.
Planiram da uzmem ovaj CM Notepal Infinite , ali ga trenutno nema nigde. Koliko sam mogao da primetim, on je jedan od retkih koji bi mogao da pokrije (skoro) celu sedamnaesticu. Ako neko ima neku informaciju, može slobodno PM.

Jedino što mogu da ti savetujem je da odeš na www.pcberza.rs i ukucaš taj proizvod u search. Pojavljuje se na 2 mesta, a da li ga zaista imaju na lageru, to ćeš morati sam da proveriš.

Upravo sam flashovao BIOS najnovijim sa ACER sajta - 1.40. Evo temperature laptopa u idle rezimu:

:banana:
Razlika je mizernih 20°C kod CPU-a!!!

@kriket: prošle nedelje nisu imali Infinite. Provericu ponovo sutra.

Da, to sam zaboravio da ti posavetujem, jer sam ja redovno flešovao BIOS čim bi izašao novi pa sam zaboravio.
Isto tako i drajveri za grafičku mogu da utiču na temperaturu. Probaj da potražiš novije drajvere, pošto oni sa Acer sajta nisu baš najažurniji. Ne znam koji je sajt za ATI laptop drajvere, omegadrivers.net ili tako nešto. Ako i ne dobiješ na smanjenju temperature, dobićeš na performansama.

Poslednja izmena:
Vrh Dno