Šta je novo?

Otkud ovolike razlike u ceni?

BlueBoy

Slavan
Učlanjen(a)
08.03.2006
Poena
304
Već skoro 8 godina ne pratim šta se dešava na tržištu računara. Znam jedino da su trenutno aktuelni Intelovi Core 2 Duo i Quad procesori i to je uglavnom sve 😉

Veoma uskoro treba da kupim novi kompjuter (sadašnji je kupljen davne 2001. godine i uskoro će da ide u zasluženu penziju). Ukupni budžet koji sam spreman da potrošim iznosi maksimalno 1400 EUR. Za ovo bih hteo da kupim i kompjuter i wide LCD monitor. Intresuju me jedino konfiguracije sa Intelovim CPU.

Računar bi trebalo da bude dosta jak, sa brzim procesorom i moćnom grafikom. Nameravam da ga prevashodno koristim za rad u Photoshopu, Dreamweaveru kao i za konverziju i obradu video zapisa. Ponekad možda i za igranje, mada to neće biti prioritet.

Zamolio bih vas za sugestije, kakvu konfiguraciju da sastavim i gde da kupim.

Btw. Llistajući sajtove naših distributera i prodavaca računara naišao sam na prilične razlike u ceni za slične konfiguracije. Nadam se da ne kršim pravila foruma ako navedem konkretne konfiguracije i firme - nije mi namera niti da reklamiram niti da kudim dotične firme, već me samo zanima otkud tolika razlika u ceni. Recimo:

Gigatronova najskuplja konfiguracija:

---------------------------
INTEL ENERGY

MB ASUS - SOCKET 775 - P5K
ASUS VGA - EN9600GT/HTDI/512MB
INTEL Q6600 QUAD CORE 2.4GHZ
MEM DDRII 4 GB PC800
HDD MAX./HITACHI/WD 320GB SATA II
DVD-RW PIONEER 20X SATA DL 215D
MODEM Ambient/Agere 56K PCI
KUCISTE ASUS TA-861 500W
MONITOR SAMSUNG 22" TFT - 2243NW
5.1 Ch. Sound Blaster OnBoard
+ POKLON LOGITECH WAVE DESKTOP

Ukupno: 745 EUR ili 61106 Din. (Ovde je uključen i monitor!)
---------------------------

S druge strane, jedna od boljih konfiguracija firme Desk:

-----------------------------
DESK H307g+

Čipset Intel P35
Model procesora Intel Core 2 Duo E8200, 2.66GHz, Dual Core 6MB
Memorija 2048MB DDRII 800MHz, dual channel
Hard disk 320GB 7200rpm S-ATAII
Optički uređaj DVD RW Pioneer 212
Grafička karta GeForce 9600GT 512MB
Integrisana zvučna karta 7.1
Modem 56k
Mreža 1 Gbps LAN
Kućište coolermaster centurion 590 460W NEW!
Tastatura Logitech Internet 350
Miš Logitech RX1000 LASER
Operativni sistem Windows VISTA home PREMIUM
-------------------------------------------

Ukupno: 59083 Din.

U Desku su mi rekli da, ako ne uzimate sa operativnim sistemom, možete da prođete oko 6000 dinara jeftinije.

U čemu je zvrčka i kako to da je Gigatron mnogo jeftiniji?

A Desk je odavno poznat kao "derikoza" samo neki ljudi izgleda po navici kupuju tamo...

Ok, hvala. Sad mi je malo jasnije...

Da li je neko kupio nešto u Gigatronu, i ako jeste, kakva su iskustva - kvalitet računara, komponenata, osoblje, garancija itd.?

Šta se može reći o navedenoj Gigatron konfiguraciji (Intel Energy), da li su sve komponente ok i šta biste eventualno promenili...? Kakav je monitor Samsung 2243 NW?

Poslednja izmena:
Ok, hvala. Sad mi je malo jasnije...

Da li je neko kupio nešto u Gigatronu, i ako jeste, kakva su iskustva - kvalitet računara, komponenata, osoblje, garancija itd.?

Šta se može reći o navedenoj Gigatron konfiguraciji (Intel Energy), da li su sve komponente ok i šta biste eventualno promenili...? Kakav je monitor Samsung 2243 NW?

Za iskustva imas komplet temu "Iskustva sa racunarskim radnjama"

Sto se same konfiguracije tice, sasvim je OK ali...

Ako ti treba za igranje, bolje neki C2D procesor (8200, 8400), neki drugi proizvodjac HDD (Samsung ili WD recimo) i treba proveriti kakvo je ovo napajanje od 500W (kuciste je inace ok - citaj: pristojno izgleda).

Takodje ti "pokloni" su pokloni malo sutra. Uvek se maloprodaje ugrade u cenu konfiguracija sa tim poklonima tako da u najboljem slucaju dobijes taj "poklon" po njihovoj nabavnoj ceni. Isto proveri da li ti Wave odgovara zbog tipa tastature (iskrivljena)...

pazi ovo niko ne gleda:
vista kosta, asus kuciste je kanturina koja kosta 25€ sa sve noname napajanjem od "500"w
a s druge strane cooler master centurion je 5000 a cooler master 460w napajanje je jos jedno 3000...
drugim recima: ne uzimaj asus kuciste jer nije nista kvalitetnije od kme/jnc/frontier i slicnih

pazi ovo niko ne gleda:
vista kosta, asus kuciste je kanturina koja kosta 25€ sa sve noname napajanjem od "500"w
a s druge strane cooler master centurion je 5000 a cooler master 460w napajanje je jos jedno 3000...
drugim recima: ne uzimaj asus kuciste jer nije nista kvalitetnije od kme/jnc/frontier i slicnih

izvini jel si ti video neko Asus kuciste uzivo? Kakve to veze ima sa KME/JNC ili Frontier?! Kucista su pristojna, napajanja NEMAJU tj dolaze bez istih...

jesam nazalost i to bas u gigatronu, krenuo sa namerom da kupim "pristojno" TA-855 kuciste pa sam se malo predomislio....kvalitet je isti kao i kod kme/jnc kucista....ko ne veruje neka ode do Gigatrona pa neka nam javi sta je primetio.
i tacno, nisu imala napajanje-zato sam i napisao
asus kuciste je kanturina koja kosta 25€ sa sve noname napajanjem od "500"w
a ne
asus kuciste je kanturina koja kosta 25€ sa sve asus napajanjem od "500"w
btw. kostaju 20€ bez napajanja tako da ne nikako mogu da budu kvalitetnija od ostalih kineza.

Poslednja izmena:
Za iskustva imas komplet temu "Iskustva sa racunarskim radnjama"

Sto se same konfiguracije tice, sasvim je OK ali...

Ako ti treba za igranje, bolje neki C2D procesor (8200, 8400), neki drugi proizvodjac HDD (Samsung ili WD recimo) i treba proveriti kakvo je ovo napajanje od 500W (kuciste je inace ok - citaj: pristojno izgleda).

Takodje ti "pokloni" su pokloni malo sutra. Uvek se maloprodaje ugrade u cenu konfiguracija sa tim poklonima tako da u najboljem slucaju dobijes taj "poklon" po njihovoj nabavnoj ceni. Isto proveri da li ti Wave odgovara zbog tipa tastature (iskrivljena)...

Hvala na analizi i sugestijama. Samo jedno pitanje: zbog čega je bolje neki C2D procesor umesto ovoga, ako treba za igranje? Zar ne bi trebalo da Quad procesor bude bolji u svakom pogledu od bilo kog sa 2 jezgra?

Da bi četvorojezgarni procesor mogao da bude maksimalno iskorišćen, program koji koristiš bi morao da ravnomerno rasporedi posao u četiri toka izvršavanja. To sa igrama nikako nije slučaj jer rade u najviše dva ili tri "toka" (gde je najčešće jedan glavni a ostali pomoćni) tako da se više od dva jezgra i ne osete. Za programe je druga priča, Photoshop i video enkoding itekako osete četiri jezgra.

Da bi četvorojezgarni procesor mogao da bude maksimalno iskorišćen, program koji koristiš bi morao da ravnomerno rasporedi posao u četiri toka izvršavanja. To sa igrama nikako nije slučaj jer rade u najviše dva ili tri "toka" (gde je najčešće jedan glavni a ostali pomoćni) tako da se više od dva jezgra i ne osete. Za programe je druga priča, Photoshop i video enkoding itekako osete četiri jezgra.

Upravo tako, jos da dodam... jednostavno (laicki) receno vise GHz+2 jezgra >>(brze od)>> manje GHz+4 jezgra, za igranje naravno...

Za Photoshop, obradu video zapisa i igrice, moja preporuka za sledeće (traži u Gigatronu ili gde god da uzimaš komp, da ti sastave ovakav po želji):

Intel Q9450.................................260e
Asus P5Q Pro (P45).......................105e
ATI 4850 512MB...........................180e*
2x2GB PC6400 CL4 ili PC8500 CL5.....100e
HDD 640GB (WD ili Samsung)...........80e
DVD Pioneer 215............................25e
Kućište CoolerMaster 690................65e
Dodatni tihi 12cm ventilator.............10e
Napajanje Corsair VX550 ili TX650.....85e
Tastatura po želji..........................10e
Miš Logitech VX revolution...............45e
Monitor Samsung 226CW.................365e

Ukupno: oko 1330e

Napomena: Sve komponente su brižljivo probrane tako da daju odličan odnos cena/pefromanse. 4850 se još uvek teško nalazi, ali već od sledeće nedelje će ga biti na sve strane. Takođe, ako hoćeš jači OC, npr. veći od 3.2GHz, onda još recimo kuler OCZ Vendetta2 ili CoolerMaster Hyper 212, cene oko 35e, u suprotnom i box kuler će biti OK. Miš sam ti stavio vrhunski, veruj mi vredi svakog evra koliko košta!

Poslednja izmena:
Sad sam ih okrenuo bas da vidim koje to napajanje stavljaju u to Asus kuciste. Kaze lik pa stavljamo ono koje ima na lageru, pa poche da mi nabraja Blueberry, KME, JNC... Ja pitam: "Stavljate KME napajanje u racunar sa Quad core procesorom i 9600GT grafikom"? A on meni ni 5 ni 6, citiram: "Pa to radi, sto da ne?"

Poslednja izmena:
Najveca mana Asus kucista je to sto je iznutra dosta skuceno, 9800GTX ne moze da se montira u njega. Sto se tice tih no name napajanja moja preporuka je da se obavezno trazi neko drugo brand name napajanje: Corsair VX550 ili OCZ 500 (4200 din) 3God. garancije a ima 2 8 pinska PCI/E konektora.

Poslednja izmena:
Za Photoshop, obradu video zapisa i igrice, moja preporuka za sledeće (traži u Gigatronu ili gde god da uzimaš komp, da ti sastave ovakav po želji):

Intel Q9450.................................260e
Asus P5Q Pro (P45).......................105e
ATI 4850 512MB...........................180e*
2x2GB PC6400 CL4 ili PC8500 CL5.....100e
HDD 640GB (WD ili Samsung)...........80e
DVD Pioneer 215............................25e
Kućište CoolerMaster 690................65e
Dodatni tihi 12cm ventilator.............10e
Napajanje Corsair VX550 ili TX650.....85e
Tastatura po želji..........................10e
Miš Logitech VX revolution...............45e
Monitor Samsung 226CW.................365e

Ukupno: oko 1330e

Napomena: Sve komponente su brižljivo probrane tako da daju odličan odnos cena/pefromanse. 4850 se još uvek teško nalazi, ali već od sledeće nedelje će ga biti na sve strane. Takođe, ako hoćeš jači OC, npr. veći od 3.2GHz, onda još recimo kuler OCZ Vendetta2 ili CoolerMaster Hyper 212, cene oko 35e, u suprotnom i box kuler će biti OK. Miš sam ti stavio vrhunski, veruj mi vredi svakog evra koliko košta!
:trust::d pa za ovo tvoje moze da kupi obe one konfiguracije....
kako je lako trositi tudje pare! :wall:
kazem ovo zato sto ne verujem da ce on profesionalno da se bavi photoshopom i videom pa da mu se isplati da da 100000din ali ako oce da te poslusa samo napred.
(cekamo nekog da kaze "taj ati je go*no kupi nvidiu" pa da krene haos) 😀

Poslednja izmena:
Pa reče on najbolje moguće (tj. bukvalno reče, dosta jak rečunar , sa brznim procesorom i moćnom grafikom) za do 1400e... e pa ovo je predlog za te pare. Da je rekao za 1000e, dao bih predlog za 1000e...

A šta ja znam hoće li se profi baviti ili ne? Samo čoveku izlazim u susret i predlažem optimum za dati budžet. U principu i C2D E2200 sa 2GB memorije i 250GB hardom i 9600GSO bi mu sada vršili posao, ali bi već za godinu, nejviše dve sasvim sigurno poželeo upgrade.

P.S. Pa ni ljudi koji kupuju BMW M3 se ne bave trkama i ne voze ga non stop preko 200km/h, nego eto imaju para i može im se...

Poslednja izmena:
da se ne lazhemo svakako cje icji na upgrade za godinu dve jer ko zna shta cje tada biti aktuelno ;]
svakako ako od svog rada mozhe da isplati rachunar od 1000+ e, way to go !

Nazad
Vrh Dno