Šta je novo?

Usb 3.0

Jovyland

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2006
Poena
595
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600
Matična ploča
MS B350M Mortar Arctic
RAM
16GB DDR4 HyperX 3200Mhz
GPU
XFX Qick RX 6700XT
Storage
1 TB SSDa + 3TB HDDa
Zvuk
WiiM Amp Pro + Mission LX-2
PSU
Seasonic MII EVO 520W
Monitor
DELL G2724D
Laptop
HP Pavilion Aero 13
Mobilni telefon
Pixel 9a
Pametni uređaji
Meta Quest 3S
Steam
jovyland
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Znam da je bilo reci o novom standardu, ali nisam uspeo da nadjem temu...

usb3.JPG

usb_interface_425.jpg

Basic info:
The USB 3.0 Promoter Group was formed to create a SuperSpeed USB personal interconnect that can deliver over 10 times the speed of today’s connection. The technology will target fast sync-and-go transfer applications in the PC, consumer and mobile segments that are necessary as digital media become ubiquitous and file sizes increase up to and beyond 25 Gigabytes. USB (Universal Serial Bus) 3.0 will create a backward-compatible standard with the same ease-of-use and plug and play capabilities of previous USB technologies. Targeting over 10x performance increase, the technology will draw from the same architecture of wired USB. In addition, the USB 3.0 specification will be optimized for low power and improved protocol efficiency.

Sveze, lose vesti...
Now back to USB3.0 and Intel is pulling the same dumb tricks again. We are on the verge of people defining another USB3.0 spec so you have will have USB3.0-I and USB3.0-E for Intel and Everyone. Conveniently, they will all be simply labeled USB3.0 and half the devices just won't work on your machine.
Izvor: http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/05/09/intel-plays-games-usb3

U biti je takva situacija bila i do sada, pa nije bilo nekih problema.

Postoje dva tipa USB 1.x kontrolera:
UHCI - Universal Host Controler Interface (Intel i Via)
OHCI - Open Host Controelr Interface (non-Intel i non-Via)

Za USB 2.0 podršku je potreban EHCI kontroler - Enhanced Host Controler Interface.

Znači ako imaš Intel ili VIA čipset, trebaju ti kernel moduli (driveri) za UHCI i EHCI da bi radili svi uređaji po oba standarda (USB 1.x i USB2.0), a ako imaš neki drugi čipset onda ti trebaju moduli za OHCI i EHCI.

Poslednja izmena:
Aha.... Zato pri instalaciji instalira i UHCI i OHCI... Hvala za veliko pojasnjenje Ace...

Ne mogu da verujem da ti Nedjo nasedas na tu propagandu. Sad ispade jedino Intel tu zao, a Microsoft, NEC, NXP, Texas Instruments, HP -- nikom nista?

Pa sta hoce AMD i NVIDIA, da im Intel da specifikaciju za kontroler (pazi ne specifikaciju standarda jer to imaju zato sto su clanovi USB Implementers Foruma) nego specifikaciju kontrolera koji su oni razvili o svom trosku?

Pa to ionako dobijaju besplatno, a sad hoce jos i pre nego sto je gotovo? Gde im se zuri? Gde su USB 3.0 uredjaji? Ko to kuka od kupaca da nema da kupi USB 3.0 plocu?

I na kraju da li je legalno da AMD i NVIDIA prave novu specifikaciju ako su clanovi USB-IF i to na stetu korisnika koji ce posle imati probleme sa kompatibilnoscu?

To njihovo ponasanje ti je kao kad bi se sad klinci skupili da kupe sladoled pa svi daju po malo para, a oni koji daju najmanje traze da dobiju najvise sladoleda -- dakle u najmanju ruku bezobrazno.

Uzgred nesto ne vidim da USB 2.0 nije radio na NVIDIA i ATI chipsetima, drugim recima nemaju bas nikakve argumente.

ma na stranu propaganda, ako uzmes u ozbir da Intel nije imao nikakav problem da deli sa drugima PCI Express tehnologiju, ne vidim zasto bi sada se pravio Tosha... zapravo pada mi na pamet to da u consumer trzisnom segmentu gde je USB bitan ima mnogo vise para nego u mainboard biznisu, a ovo zatezanje sa USB 3.0 salje i AMD i 'vidiju u out sa consumer trzista na dovoljno dug period da imaju inferiornu trzisnu poziciju...

Pa cekaj, uvek mogu da roknu recimo TI cip za USB 3.0 na plocu kao sto se danas stavlja za Firewire i nece biti problema za korisnika niti ce imati inferiornu poziciju na trzistu.

E sad, sto se njima zuri da ubace USB 3.0 u Southbridge i da po mogucstvu izbace USB 3.0 ploce pre samog Intela koji je dizajnirao kontroler o svom trosku i daje im ga besplatno to je vec druga prica.

Kao sto rekoh, ne secam se da su imali problema sa USB 2.0 i mislim da samo dizu dzevu bez potrebe.

Ja se samo nadam da nikad vise nece biti onih ****** tipa USB 2.0 Full Speed, a oni izgleda bas zele da stvore mogucnost za tako nesto svojim pretnjama o paralelnom standardu.

Ja se samo nadam da nikad vise nece biti onih ****** tipa USB 2.0 Full Speed, a oni izgleda bas zele da stvore mogucnost za tako nesto svojim pretnjama o paralelnom standardu.

pa dok god Intel nece da se otvori za USB 3.0 specifikaciju, tesko da mozemo govoriti o nekoj standardizaciji... u svakom slucaju, nemam nedoumica da ce Intel iskoristiti USB 3.0 kao monetu u pregovorima sa AMD-om i NVIDIA-om po pitanju nekih tehnologija koje oni imaju, a koje bi Intel voleo da vidi u svojim proizvodima (SLi, Lasso...)

Ne pratis bas najbolje -- USB 3.0 specifikacija je otvorena. Svaki clan USB-IF ima pristup draftu (radnoj verziji) specifikacije i moze da utice na njen razvoj.

Ono sto trenutno nije "otvoreno" je specifikacija za USB 3.0 host controller koji Intel razvija za sve clanove USB-IF i za koji tvrdi da nije finalizirana. Takodje tvrdi i da ce je otvoriti cim bude gotova.

Sto se tice SLI, Intel je izjavio da ga to ne zanima. Oni su platili NVIDIJI SLI licencu za Skulltrail, i za drugo im ni ne treba.

Cak su izjavili da nece biti trampe, tj. da NVIDIJA nece dobiti CSI licencu za Nehalem cak iako uzvrati SLI licencom za sve ostale Intel chipsete (razlog -- njima SLI ne treba) i meni je licno bas drago zbog toga.

USB 3.0 specs announced

Everything USB is reporting that a 25GB file can be transferred in just 70 seconds using the new system, compared to nearly 14 minutes for USB 2.0 and a pitifully slow (how did we ever cope?) 9.3 hours for 1.0.

That's 4.8Gb a second. Other improvements will include better power management and the use of optical cabling.

USB 3.0 to be Formally Unveiled Next Monday

WinHEC 2008 has a a brief performance comparison sample for data transfer of 25GB HD movie:

USB 1.0: 9.3 hours
USB 2.0: 13.9 minutes
USB 3.0: 70 seconds

Odlicno.. Prvi USB 3.0 uredjaji znaci za oko mesec ipo, dva.

USB 3.0: 70 seconds

25 GB = 25600 MB

Dakle, to bi znacilo da je transfer 365.71 MB/sec.

[sarkazam]USB 3.0 je fantastican! Sad samo jos da naprave Blue Ray, HDD i SSD koji mogu da citaju i pisu brzinom od 365 MB/sec i ja cu prvi da otrcim da to sve kupim.[/sarkazam]

***... kako mrzim ovakve marketinske provale 😡

Poslednja izmena:
mozes da kupis Macolu 😀 ali mislim da nema podrsku za USB 3.0 :d samo fiber...

Nazad
Vrh Dno