Šta je novo?

MS Access 2007 how to?

• Začetnik teme Začetnik teme Dorry
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dorry

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2004
Poena
720
Drug je nesto zauzet ovih dana pa je mene zaposlio da mu popunim neke formulare u ms accessu:

Dakle proces je jednostavan, trebaju da se ubace datumi, ko je odgovorno lice, lice koje je primilo robu, koja roba je u pitanju itd. U principu to je nesto sto se radi svakodnevno u jednoj firmi koja se bavi trgovinom. E, posto moj drugar ide na faks i posto je dobio rok nedelju dana da popuni to sa 1000 formulara sto je apsolutno besmisleno kuckanje kontam da MORA da postoji neki nacin automatizacije i ubrzavanja tog procesa, jer ni meni ne pada na pamet da popunim isti formular u random fazonu 1000x :S:

Dakle fora je u tome (na ovoj slici):

treba da se popuni sve u random fazonu, a da datum se menja u zavisnosti od broja formulara.

Mislim nece profesor gledati ako su jaja pod alat i ako su u pitanju litre jaja 🙂 vec je bitno da sve to bude popunjeno do broja 1200 recimo.

Bicu vam beskrajno zahvalan ako znate resenje ovog problema :wave:

U attachu imate fajl, pa koga ne mrzi da izdvoji 5 minuta zivota... 🙂

Prilozi

napravi tabelu u Excell-u, koristi RAND, ROUND, mnozenjem skaliraj vrednosti na one koje ti trebaju, kolone u kojima je to potrebno sotritaj u rastucem ili opadajucem rasporedu, napravi neki cenovnik u jednom sheet-u, VLOOKUP funkcijom ih ubaci tvoju tabelu i importuj u Access. jedino nemam ideju kako da kreiras redni broj unutar jednog trebovanja - to ces mozda morati da popunis rucno

napravi tabelu u Excell-u, koristi RAND, ROUND, mnozenjem skaliraj vrednosti na one koje ti trebaju, kolone u kojima je to potrebno sotritaj u rastucem ili opadajucem rasporedu, napravi neki cenovnik u jednom sheet-u, VLOOKUP funkcijom ih ubaci tvoju tabelu i importuj u Access. jedino nemam ideju kako da kreiras redni broj unutar jednog trebovanja - to ces mozda morati da popunis rucno

:S:

Stvarno se ne razumem u Excell / Access ako bi mogao nekako jednostavnije da mi objasnis ovo...

Inace googlao sam po netu, pitao profesora informatike i NADA. Na netu pise nesto o automatizaciji u Access-u al stvarno se ne razumem u to :S:

:wave:

Napravicu ti ovo sutra prepodne, odnosno popunicu ti tabelu, samo mi daj neke blize podatke:
- Kako se prave TrebovanjeID i RedniBroj?
- BrojRadnogNaloga, NazivPreduzeca i RegistracijaVozila se ne popunjavaju?
- Jel ima veze od kad do kad su datumi? Jel treba da budu kao u tabeli Datumi_Dimenzija?
- Kad kazes 1000 formulara, da li mislis na to da u tabeli Trebovanja_Cinjenica treba da bude 1000 slogova?

Napravicu ti ovo sutra prepodne, odnosno popunicu ti tabelu, samo mi daj neke blize podatke:
- Kako se prave TrebovanjeID i RedniBroj?
- BrojRadnogNaloga, NazivPreduzeca i RegistracijaVozila se ne popunjavaju?
- Jel ima veze od kad do kad su datumi? Jel treba da budu kao u tabeli Datumi_Dimenzija?
- Kad kazes 1000 formulara, da li mislis na to da u tabeli Trebovanja_Cinjenica treba da bude 1000 slogova?

- TrebovanjeID i RedniBroj rastu, od 1 do 1000. Ja sam tu napisao bzvz, a i bezveze je dobro tipa formular 1,2 i 3 su Trebovanje 1, ali razlicit RedniBroj. Pa sad ti vidi kako ti je lakse.
-Ne
- Pa ima veze, datumi idu od 1-1-2007 + 1000 dana. Da, treba da budu kao u Datumi_Dimenzija
- 1000 formulara - 1000 records-a ili 1000 trebovanja cinjenica.

Hvala unapred!

:wave:

@ dori (a i gadafi ako nameravas da koristis isto ovo i ako moz' da ti pripomogne)

RAND() daje slucajan broj izmedju 0 i 1. da bi dobio listu brojeva od 1 do 1000 (TrebovanjeID) sa proizvoljnim brojem ponavljanja ukucaj formulu

Kod:
=ROUND(1000*RAND();0)

Round sa argumentom 0 ce dobijene vrednosti zaokruziti na cele brojeve a mnozenjem RAND() sa 1000 dobijas raspodelu od 0 do 1000. ovu formulu iskopiraj u 4000-5000 redova. ostaje da dobijene vrednosti iskopiras (sa Paste Special> Values) u za to predvidjenu kolonu i da sortiras po rastucem rasporedu.

@gadafi: jedno trebovanje moze da ima vise stavki. zato se jedna ista vrednost TrebovanjeID ponavlja u vise redova - svi ti unosi (iliti redovi, slogovi) pripadaju jednom trebovanju. RedniBroj je redni broj stavke unutar trebovanja.

Datum treba verovatno da bude datum izdavanja trebovanja - zato treba da prati brojeve trebovanja u rastucem poredku i treba da bude isti sa jedno trebovanje. posto je u excel-u datum ustvari broj, datume mozes jednostavno da kreiras tako sto ces vrednostima iz kolone TrebovanjeID dodati broj koji odgovara nekom datumu (npr 39610 za danasnji datum) - posle ovoga samo promenis format ove kolone u Date.

Odgovorno lice, magacioner, magacin...
na drugom sheet-u napraviti rastucu listu od 1 do 1000 u u koloni pored nje na isti nacin kao gore (TrebovanjeID) iskoristiti funkciju RAND(). Faktor mnozenja prilagoditi zeljenom broju magacionera, magacina itd. dobijene vrednosti ubaciti u tabelu funkcijom VLOOKUP sa koristeci TrebovanjeID kao referencu.

kolicina, materijal...
samo rand sa proizvoljnim faktorom

cena, jedinica mere
kreirati cenovnik na pomocnom sheetu i uz pomoc VLOOKUP spojiti sa MaterialID....

ja nemam vremena da ovo sad radim pa ako ce Gadafi da pomogne, triput ura za njega :wave:, a i nemam Office2007 da bi mogao da otvorim tvoj fajl.

Poslednja izmena:
Kad ste već tu i pomažete, pitanje sledeće :
Excel, izrada neke tabele sa rednim brojem, svaka tabela ima redni broj, snimim tu tabelu, kad učitam sledeći put dokument, kako da sledeća tabela dobije broj veći za jedan ?

Kad ste već tu i pomažete, pitanje sledeće :
Excel, izrada neke tabele sa rednim brojem, svaka tabela ima redni broj, snimim tu tabelu, kad učitam sledeći put dokument, kako da sledeća tabela dobije broj veći za jedan ?

Napravi makro sa sledecim sadrzajem i imenom:
Sub Aut😵pen()
Range("A1").Value = Range("A1").Value + 1
End Sub

Ovo ce celiju A1 da uveca za 1 svaki put kada se otvori dokument.

Popunio sam tabelu na neki nacin. Javi ako nesto treba da se menja.
Napravio sam 1000 trebovanja sa 1-5 rednih brojeva. Sada ima 2979 slogova. Mozda je trebalo 1000 ukupno?

Prilozi

Popunio sam tabelu na neki nacin. Javi ako nesto treba da se menja.
Napravio sam 1000 trebovanja sa 1-5 rednih brojeva. Sada ima 2979 slogova. Mozda je trebalo 1000 ukupno?

Au majstore pa ja sam ti beskrajno zahvalan!

Imas pivo od mene! Prvom prilikom kad dodjes u Vrsac javi mi se na PM i idemo na pivo 🙂

Dobro je 2979, samo mi molim te reci da li si se preterano cimao ili ne oko ovoga.

Hvala jos jedanput :wave:

Kroz Vrsac sam prolazio dvaput kad sam sluzio vojsku u Beloj Crkvi, pa smo tamo negde pored Vrsca isli na gadjanje. Ako slucajno dolazim, javicu ti se cheers
Inace, nije mi oduzelo mnogo vremena. Napravio sam ga dok su djaci radili kolokvijum.

Napravi makro sa sledecim sadrzajem i imenom:
Sub Aut😵pen()
Range("A1").Value = Range("A1").Value + 1
End Sub

Ovo ce celiju A1 da uveca za 1 svaki put kada se otvori dokument.

gadafi, zemljače, brate

Fala lepo, radi.

Ajd još jedno pitanjce vezano za izradu računa, kako da se slovima automatski ispisuje iznos računa, naravno na srpskom ( ne verujem da Excel ima takvu funkciju )

Nazad
Vrh Dno