Šta je novo?

Ixus 70, mrtav piksel

Nenad22

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poena
715
Moja oprema  
Laptop
Macbook Pro 13" M1
Mobilni telefon
iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Kupio sam ovaj Canon u petak i posle malo probanja za vikend uocio sam prvo jedan mali crveni piksle na LCD-u. Mislio sam da je samo na ekranu i nije mi mnogo smetalo, posle gledanja slika na pc-u sam primetio da je taj piksel na slikama uvek na istom mestu, ali jako je mali pa ga je tesko videti. Znaci LCD je ok, nego je problem u kameri. Pogledao sam ostale teme, pa vidim da nije tako redak slucaj, ali evo da vidite kako izgleda i da li ce mi uvaziti garanciju sutra i koji su nacini resavanja(novi aparat ili neko remapiranje...).

Nije da jako smeta, cesto i neprimetan ali opet bolje da ga nema...

Evo dve slike, prva je cropovana, a drugoj je samo uradjen resize(blizu leve ivice malo ispod sredine)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    105.4 KB · Pregleda: 162
  • 2.jpg
    2.jpg
    283.7 KB · Pregleda: 163
Ne znam da li rade zamenu za novi, ali nije problem da se mapira u servisu. BTW, ovaj je bas gadan posto se vidi i na kratkim ekspozicijama. Obicno se pojavljuju oko 1/15 i duze.

Eee, tek sto si ga uzeo ... Pa ja bih ipak probao da ga zamenim, sta ja znam, mozda kao neki trip da kad nesto uzmem, to treba da radi bez greske neko pristojno vreme (ali mnogo duze od par dana :)

Pa da, videcu sutra sta kazu, najbolje bi bilo da ga zamene, jer ako bude morao na remapiranje ko zna koliko cu morati cekati.

Jel to remapiranje bezbedan postupak, iskreni orvu out cujem za taj pojam kod fotoaparata. Moze li kratko prosto objasnjenje?

Stvar je jednostavna - softverski se mapira mrtvi (hot) piksel da uzima interpoliranu vrednost 8 okolnih i to je to. Neki Olympusovi modeli su tu opciju cak imali u meniju dok neki Canonovi dSLR-ovi najverovatnije to rade prilikom ciscenja senzora. Inace, svaki senzor ima neispravne piksele samo sto su fabricki mapirani, a ponekad se vremenom pojavi novi kao u ovom slucaju. Ako ih je bas bas mnogo onda se ipak menja senzor.

Poslednja izmena:
@tiha
Dopuna - sada mi tek pade na pamet, zasto se remapiranje ne radi i kopd LCD TV? Da li je tehnologija izrade pixela drugacija?

@tiha
Dopuna - sada mi tek pade na pamet, zasto se remapiranje ne radi i kopd LCD TV? Da li je tehnologija izrade pixela drugacija?
Pa nece da moze - kod mapiranja piksela na senzoru aparat "zna" gde su felericni pikseli pa u rezultujuci fajl tj. sliku ne upisuje njihovu nego interpoliranu vrednost (recimo kao kad hard disk zna gde su bad sektori pa ih ne koristi). Monitor ne moze umesto defektnog piksela da prikaze nesto drugo posto taj piksel ne reaguje na ono sto mu se salje nego uvek svetli isto.

Juce sam kontaktirao prodavca i zamenice aparat za novi. Verovatno ce posle remapirati u servisu i opet ga prodati.

Vrh Dno