Šta je novo?

sta kupiti???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

BAKLAVA

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2008
Poena
301
Kupio bi fotoaparat pa se dvoumim izmedju:
1.Sony: DSC-H9
2.Sony: DSC-H50 (prodavac mi je rekao da je on zamena za Sony: DSC-H9,da li znate nesto o tome i koji je bolji)
3.olympus sp-560 uz (na netu sam video da je slabiji model sp-550 uz skuplji,u cemu je caka???)
4.Canon Powershot S5 IS
svi su u cenovnom rangu od 300€ do 400€. Ja sam za Sony,pre svega zbog Carl Zeiss Vario-Tessar Lens,kazu da je najbolja optika. Sada.... Ne bi ja Vas pitao sta da uzmem da se dobro razumem u sve ovo. Zato mi treba vasa pomoc. Ako imate neki aparat u ovom rangu da mi preporucite bio bi zahvalan.
Hvala unapred...

Moracu da te razocharam, ali da li ti stvarno mislish da aparat od 300e moze da ima Carl Zeiss optiku po kojoj je on poznat ili je to samo nalepnica ? Ako cesh zbog toga da kupujesh aparat, nemoj.

Pitanje je chemu ce ti sluziti fotoaparat. Ako to ne znash i hocesh all-in-one aparat, S5 IS je najbolji, a ako hocesh da uchish i ozbiljno pristupish fotografiji, onda je Fuji S9600/6500 najbolji u tom cenovnom rangu.

mislis da Sony: DSC-H50 nema Carl Zeiss optiku? Ako mobilni telefon ima Carl Zeiss optiku sto aparat od 350€ koliko je ovaj model ne bi imao. Cisto sumnjam da je samo nalepnica. Da pojasnim,znam da ovo nisu profesionalni aparati,meni treba nesto za pocetnika koji moze da postane profi za par godina.E onda cu kupiti neki DSLR! treba mi za sportske utakmice, da ima solidan objektiv i da mi se slike ne zamucuju pri pokretu predmet(sportistu) koji slikam.
zaboravio sam da pomenem Fuji S9600 !!! mislis da je on ipak najboljiu tom cenovnom rangu?

Carl Zeiss optika se nije proslavila na objektivima od 50 i 100e koji su na uredjajima o kojima prichamo, vec na onima od 1000+, tako da ovo ne moze da bude ta optika nikako i ne treba se sa njom porediti. Sony je veshto kupio Zeiss-a i sad moze da pishe svuda Zeiss iako tamo neki Tamonobu Haramachi pravi te objektive :) Isto to je uradio i Panasonic za Leicom. To naravno nije neka krsh optika sa Zeissovom nalepnicom, ali ne mozesh da kazesh "to je Zeiss, sigurno razbija", jer u praksi on nishta nije bolji od ostalih objektiva na aparatima te klase.

Fuji S9600 i S6500 su "najfotografskiji" aparati od svih "amaterskih", shto znachi da ce te puno nauchiti i da cesh sa njih bez muke preci na DSLR, shto nije sluchaj kod "sivih konzumerskih aparatica", samo je pitanje da li tebi aparat treba samo da shkljocash familiju na porodichnim okupljanjima ili za neshto ozbiljnije.

Poslednja izmena:
rekao sam da mi treba zbog slikanja utakmica za lokalne novine. Najvise za to ali naravno da cu ga koristiti i u druge svrhe... imam aparat koji ne moze ni kornjacu u pokretu da slika(salim se) odma se zamuti slika. ima veoma spor okidac. neki fensi samsung. los je mnogo.Ne mogu ni ribice u aqvarijumu da slikam.
dobio sam ponudu za posao ali mi treba aparat da bi radio. sad vec kad kupujem hteo bi da uzmem nesto solidno, znam da ako budem kupovao na svoju ruku ima nesto da zaj....
procitao sam da je zum kontrola na s9600 manuelna... ne razumem to bas najbolje. mozes da mi pomognes oko toga???

Prvo, teshko cesh i sa tim aparatima da fotografishesh utakmice, drugo, ne znam kako si mislio to da radish kada ne razumesh najosnovnije stvari ? Mislish da je dovoljno uperiti aparat i stisnuti dugme ?

Fotografisanje sporta pored opreme trazi i veshtinu i neko iskustvo, stvarno ne razumem kako mozesh da dobijesh takav posao a da nikada nisi to ni probao, i da nemash odgovarajucu opremu.

Poslednja izmena:
covece sta je sa tobom???
ko je i rekao da treba samo da se uperi aparat i da se stisne dugme??? da se ti nisi mozda naucen rodio i sta te briga kako sam dobio posao!!! i kako si uopste zakljucio da nemam nikakvo predznanje???Mozda imam... i koje je to najosnovnije znanje???
trazio sam da mi pomognete oko odabira aparata i pitao te sta znaci manuelni zum. a zasto mislis da ne moze da se slikaju sportske utakmice???
pazi ovaj moj post nemoj da smatras nekom uvredom nego se iznerviram kad mi neko soli pamet. ni jednog trenutka nisam rekao da sam extra u baratanju fotografijama ali nije ni da nemam nikakvo predznanje.

Kako sam provalio da ne znash osnovne stvari ?

1. Kupujesh amaterski fotoaparat za stvari gde je potreban DSLR od bar 2000e.
2. Nikad nisi fotografisao tako neshto poshtenim aparatom.
3. Ne znash shta je manuelni zum.
4. Najvishe shto si probao je aparat koji ne moze kornjachu da ulovi ?!?!

Svako ko malo vishe znao o ovoj temi, bice mu jasno dokle si ti stigao u fotografiji. Hocesh da kazesh da je potpuno normalno da postavljash takva pitanja i da ne znash osnovne stvari a hocesh da radish tako neshto zahtevno kao shto je sportska fotografija i to sporim plastikanerom od 300e ?
To tako mozesh da radish za sebe, iz zezanja, da vezbash, pa kad predjesh na DSLR i kada steknesh neko iskustvo, onda mozesh da kazesh "e ja hocu da budem reporter u novinama".

Poslednja izmena:
slusaj ovako... ne pisi u ovoj temi zato jer nisi od koristi. Zato bolje da me obidjes... ti verovatno nosi normalan. da si lepo procitao moje predhodne postove ukapirao bi zasto mi treba. Plastikaner kupujem zato sto to ja hocu,da hocu DSLR dao bi 2000€ bez problema. Ti mozda nemas ni za taj plastikaner pa se zato non stop pravis pametan i solis drugima pamet

Molio bi ostale ako mogu da mi pomognu oko odabira aparata(plastikanera)

Kakav posao je u pitanju i šta je cilj fotografisanja? Sve aparate koje si naveo su poprilično namenjeni za turističke i amaterske (recimo početničke potrebe). Ove igračke u nekoj meri bi možda i mogli da odgovore nekoj ograničenoj profesionalnoj upotrebi, ali sve zavisi od toga šta ti je potrebno. Najveća mana im je nedovoljno brz autofokus, posebno u lošim svetlosnim uslovima, mada se onda ispolje i sve mane malog senzora.

U celoj priči se izdvaja Fuji, odnosno Canon S5 zbog eksternog ETTL-II blica, ali to ukupnu cifru diže poprilično. Fuji u ovom društvu ima daleko najbolji senzor i veoma dobru optiku i idelalan raspon (28-300).

Definiši kriterijume, pa da izvučemo neki zaključak. Odmah da se ogradim, pre nego što kreneš i mene da prozivaš, i ja sam stekao utisak da ne barataš ni najosnovnijim stvarima, ali nije sramota pitati, tu smo da pomognemo.

edit: DSLR-u po svim kriterijumima je jedino uspeo da se približi Fuji S100FS, ne znam koliko košta, ali verovatno opravdava cenu. Imao sam prilike da vidim njegove rezultate iz prve ruke - za ne poverovati za jedan kompakt.

Poslednja izmena:
slusaj ovako... ne pisi u ovoj temi zato jer nisi od koristi. Zato bolje da me obidjes... ti verovatno nosi normalan. da si lepo procitao moje predhodne postove ukapirao bi zasto mi treba. Plastikaner kupujem zato sto to ja hocu,da hocu DSLR dao bi 2000€ bez problema. Ti mozda nemas ni za taj plastikaner pa se zato non stop pravis pametan i solis drugima pamet

Molio bi ostale ako mogu da mi pomognu oko odabira aparata(plastikanera)

Ovako od aparata(plastikanera) Fuji FinePix S9600 definitivno!!!
(sa ovim sam uvredio pola ovog foruma sto sam nazvao Fuji FinePix S9600 plastikanerom, ako misteriozno nestanem hranite mog psa!!!)

S tim da su ljudi u pravu nemozes da fotografises utakmnice bez dobrog dSLR aparata (minimum Nikon D80) + dobar tele objektiv, moja ti je preporuka uzmi S9600 nauci osnovne stvari definisi svoje potrebe, pa ces onda uvideti zasto ti je potreban dSLR!!!

Nisam ni rekao da baratam zato sam se i obratio ovde i naravno da necu da te prozivam!!!
Znaci hocu da uzmem amaterski aparat dok ne naucim najosnovnije stvario o slikama. Mogu da uzmem i DSLR ali dzaba meni on kad nemam iskustva. Ovako treba mi za kosarkaske i rukometne utakmice! Znaci treba mi da uslikam igraca u kretnji i tako to,ne najsitnije detalje, nista specialno.
Mislim da ce mi za pocetak neki od ovih aparata biti dovoljan! Ne mislim da kupujem dodatni blic,znaci da blic ne bude prevaga oko kupovine aparata!
citao sam test koji je pisao Nebojša Milanović dipl. inž. elektrotehnike o Canon Powershot S5 IS vs. Sony DSC H 9(mada sad je model dsc h50)! po njemu je sony u maloj prednosti pa bi voleo Nidzo da cujem i tvoj komentar i predlog!
Hvala ti unapred

Poslednja izmena:
U zatvorenoj hali slikanje sporta, mislim da bez DSLR i nekog malkice skupljeg objektiva (zapravo ti treba više njih) nema govora da će od toga biti bilo kakvog rezultata. To što tebi treba su zapravo najteži uslovi i za jako dobru opremu.

Najjeftinije što mi pada napamet za tvoje portebe, a da bude novo:

Canon 400D telo, za Nikon koji ima dovoljno dobar senzor za ISO1600 nemaš para, to je oko 500€.

Objektiv, Canon EF 85mm f/1.8mm, mislim da je oko 300€, za detalje, na suprotnoj strani ćeš moći da uhvatiš i neku akciju. U pitanju je fiksni objektiv, nije zum.

Od adekvatnih zumova bi ti bio od koristi Canon EF 70-200 f/2.8L, sa cifrom od oko 1100€, ili Sigma za oko 850€.

I konačno, tek sad sam se setio, Sigma 50-150 f/2.8, izmišljena za halu, sa cenom od oko 650€.

Na kraju bih samo dodao da Canon pravi plastičan 50mm f/1.8 objektiv, nepouzdanog AF sistema, ali dosta je brz. Mislim da za početničke potrebe može da bude od velike koristi, bez obzira što promaši fokus ponekad, ali kad zabode, kao da ju je napravio objektiv koji košta deset i više puta od njega. Nov je oko 80€, što znači da u neku ruku možeš da pokriješ deo priče za 580€, sve ganc novo.

Mislim da sa "plastikanerima" u konkretnom slučaju nećeš biti u mogućnosti da napraviš iole prisojnu fotografiju. Na tvom mestu bih zaboravio svaku ideju o njima i skupljao parice, jer ono što želiš da postigneš su najteži mogući uslovi i za najskuplju opremu.

cova,ako imas nameru da posle kupis dslr a zasto uopste trosis lovu na plastiku?Koliko god da das a za godinu dve tri ces kupiti dslr,a onda je plastika bacanje para.Odmah brate kupis dslr i pucas i ucis se,nije to auto pa da mu zeznes menjac jer neznas saltati.dakle,moj savet je da odmah ulozis pare u opremu koju mislis imati za posao i uci se na masini a ne skalameriji
pozz, svako dobro

Kupi fuji s9600 ili ako negde uspes da nadjes fuji 6500fd i kreni polako sa ucenjem fotografije a kasnije kada malo vise udjes u materiju ces i sam znati sta ti treba. Poz

Nisam ni rekao da baratam zato sam se i obratio ovde i naravno da necu da te prozivam!!!
Znaci hocu da uzmem amaterski aparat dok ne naucim najosnovnije stvario o slikama. Mogu da uzmem i DSLR ali dzaba meni on kad nemam iskustva. Ovako treba mi za kosarkaske i rukometne utakmice! Znaci treba mi da uslikam igraca u kretnji i tako to,ne najsitnije detalje, nista specialno.
Mislim da ce mi za pocetak neki od ovih aparata biti dovoljan! Ne mislim da kupujem dodatni blic,znaci da blic ne bude prevaga oko kupovine aparata!
citao sam test koji je pisao Nebojša Milanović dipl. inž. elektrotehnike o Canon Powershot S5 IS vs. Sony DSC H 9(mada sad je model dsc h50)! po njemu je sony u maloj prednosti pa bi voleo Nidzo da cujem i tvoj komentar i predlog!
Hvala ti unapred

Znachi da sumiramo. Nikada to nisi radio, nikada nisi koristio ozbiljan aparat, a hocesh da kupish sporog plastikanera od 300e i da radish profesionalno sport ? Ja stvarno ne znam ko je ovde normalan i kakav ti savet to ochekujesh. To shto ti hocesh jednostavno NE MOZE, i to tako NIKO ne radi.

Poslednja izmena:
Znachi da sumiramo. Nikada to nisi radio, nikada nisi koristio ozbiljan aparat, a hocesh da kupish sporog plastikanera od 300e i da radish profesionalno sport ? Ja stvarno ne znam ko je ovde normalan i kakav ti savet to ochekujesh. To shto ti hocesh jednostavno NE MOZE, i to tako NIKO ne radi.

ja tebi nisam bio jasan??? NE INTERESUJE ME TVOJE MISLJENJE!!!
i ko je rekao da je profesionalni sport u pitanju??? Lokalne utakmice su u pitanju gde sam udaljen max 10metara od igraca...
SA TOBOM SAM ZAVRSIO SVAKU DISKUSIJU...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno