Šta je novo?

sa FAT32 na NTFS

Taekwondo

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2007
Poena
304
Jel mogu uopste da particiju na kojoj nije instaliran windows da prebacim sa FAT32 na NTFS a da se nista ne obrise na toj particiji?

Naravno, koristeći alate kao što je Partition Magic. Acronis ima još bolji Partition Manager koji većina koristi. Ne zaboravi da sve prvo bekapuješ za svaki slučaj.

start -> run -> cmd -> convert c: /fs:ntfs Ako ti je sistem na C particiji

start -> run -> cmd -> convert c: /fs:ntfs Ako ti je sistem na C particiji

Ovo je najbrži način da se konvertuje fajl sistem i ne zahteva instalaciju dodatnih programa.Ja do sada nikada nisam imao problema, ali nije naodmet uraditi backup najvažnijih podataka. :wave:

Moje je iskustvo da defragmentacija treba da ide POSLE.
Zbog razlike u veličini cluster-a između FAT32 i NTFS-a pojavi se mnogo sitnih praznih prostora.

A jel ne treba da se obazirem na poruku:

This conversion will also remove your previous operating system backup.

Posto me to kocilo pre da uradim jer neznam sta znaci.

Prvi put vidim takvu poruku, jel ti ukljucen system restore? I koji operativni sistem imas?

a jel isto vazi i za konverziju sa NTFS na FAT32, ali nesistemske particije... jel bezbedno da se to odradi, posto bi je formatirao u FAT, da bi mogao sa Ubuntu-a da pisem po njoj???

A jel ne treba da se obazirem na poruku:

This conversion will also remove your previous operating system backup.

Posto me to kocilo pre da uradim jer neznam sta znaci.

Hmmmm...
Da li si radio upgrade OS-a?

@set
Mislim da windows ne dozvoljava izmenu iz ntfs u fat, osim naravno ako zelis bas da formatiras particiju i pri tom izgubis sve podatke.
A jel sigurno ne mozes da pises po ntfs particiji iz Ubuntu-a? Secam se jos pre 5-6 godina kada sam koristio red hat da je postojao dodatak (doduse imao je atribut experimentalno) koji je omogucavao pisanje po ntfs-u.

ma moze da pise, nego sam nalazio nesto po netu da nije bas bezbedno po podatke, doduse to je bilo za 7.10, mozda je to sredjeno u 8.04, ali ne bih bas da se igram, mada sam nalazio i da su ljudi normalno koristili bez problema, tako da ne znam sta da mislim ???

ma moze da pise, nego sam nalazio nesto po netu da nije bas bezbedno po podatke, doduse to je bilo za 7.10, mozda je to sredjeno u 8.04, ali ne bih bas da se igram, mada sam nalazio i da su ljudi normalno koristili bez problema, tako da ne znam sta da mislim ???

Ma slobodno ti piši i briši, ne boj se ništa. Linux NTFS drajver je lepo ispeglan do sada i iako još uvek ne podržava više funkcije kao što su ownership ili permissions, pisanje i ostale osnovne stvari rade bez problema.

Jedino je moguće oštetiti podatke ukoliko Windows nije pravilno dismount-ovao NTFS particije, recimo ako je u radu nestalo struje, ali u tom slučaju će Linux odbiti da ih mount-uje da bi sprečio probleme, tako da nemaš nikakav razlog da strepiš. :wave:

aha, pa super onda, znam da sam to pre citao, a nisam posle naleteo na nesto o tome, pa rekoh da pitam za svaki slucaj... hvala

Ja sam daleko od "napredog korisnika". Koristim usluzne programe, igre i net. Jedini razlog zbog koga razmisljam o konvertovanju je da mogu da radim sa velikim failovima kao sto su HD snimci sa kamere i iso failovi.
Pitanje : Koliki je rizik da napravim stetu i izbrisem disk?

Win xp 32 bit service pak 2 ver 5.1 procesor barton 2400. disk 120 gb dve particije sa oko 10 gb free space. Pozz

Rizik je praktično nepostojeći.
Ovo je zvanični MS-ov alat za konverziju i radi jako pouzdano.
Jedino ako ti nestane struje baš dok se vrši konverzija.

Pre desetak dana sam konvertovao komandom convert FAT particiju u NTFS. U pitanju je bio backup disk od 40 GB, na kome je bila jedna FAT particija. Za svaki slučaj sam bekapovao podatke pre konverzije, ali je sve prošlo u najboljem redu, posle konverzije sam defragmentovao disk. Disk je bio takođe mauntovan pod linux-om, u pitanju je openSUSE 11.0. Modovao sam jednu liniju u fstab datoteci, remauntovao disk u read-write modu uz pomoć ntfs-3g drajvera, i sve perfektno radi, tako da mislim da je rizik da napraviš štetu minimalan.

Nazad
Vrh Dno