Šta je novo?

Temperatura procesora i ploce

bojanbl

Slavan
Učlanjen(a)
23.04.2008
Poena
304
Dakle, imam sledecu konfiguraciju:
Intel E8200
Asus P5K Pro
Palit 9600GT Sonic 512MB DDR3
DDR2 2GB Apacer AM1
WD320GB/16MB
Corsair TX650 650W
Kuciste ModeCom AZA LCD

Problem je u tome sto se bojim da mi se procesor i ploca previse griju... Kuciste koje sam naveo ima dva venilatora od 8cm, napred i nazad, (ovaj napred uduvava hladan vazduh i hladi hdd), a ovaj nazad izduvava topao vazduh. Kad sam prvi put postavio procesor, bojeci se za plocu, nisam kuler dovoljno jako pritisnuo i nije bas nalegao, pa mi je bios prijavio temperaturu od 80'C, tako da sam ga odmah ugasio i skinuo i ponovo postavio kuler. Prosjecna temperatura procesora je bila za 3-4 stepena veca od ovih sada u idle. Kad sam vidio da je to previse odlucio sam da potrazim pastu za kuler, posto sam skontao da se ova zvaka koja dodje sa kulerom sje**la od skidanja i stavljanja kulera. Medjutim i ove nize temperature me zabrinjavaju pogotovo temperature pri oterecenju procesora, koje cu postovati u sledecem postu radi preglednosti...

Temperature pri idle, tj neopterecenom procesoru su prikacene

Prilozi

• Speedfan_idle.JPG
    Speedfan_idle.JPG
    40.5 KB · Pregleda: 159
  • RealTemp_idle.JPG
    RealTemp_idle.JPG
    31.6 KB · Pregleda: 118
  • Hardware_Monitor_idle.JPG
    Hardware_Monitor_idle.JPG
    71.2 KB · Pregleda: 115
  • AI_Suite_idle.JPG
    AI_Suite_idle.JPG
    43.3 KB · Pregleda: 122
  • PC_Probe_idle.JPG
    PC_Probe_idle.JPG
    4.3 KB · Pregleda: 83
A evo i temperature pri optereceno procesoru (samo sam upalio NFS Pro Street i podesavao ga da pocnem da igram kad se oglasio PC Probe, jer je temperatura ploce dosla do 45'C) Ne znam sta da radim... Ako se sad ovako grije na 24.3'C sobne temperature, onda kako ce biti na ljeto pri 35-40'C?!

Prilozi

• PC_Probe_load.JPG
    PC_Probe_load.JPG
    4.3 KB · Pregleda: 77
  • Speedfan_load.JPG
    Speedfan_load.JPG
    40.8 KB · Pregleda: 107
  • RealTemp_load.JPG
    RealTemp_load.JPG
    32.1 KB · Pregleda: 74
  • Hardware_Monitor_load.JPG
    Hardware_Monitor_load.JPG
    53.6 KB · Pregleda: 82
  • AI_Suite_load.JPG
    AI_Suite_load.JPG
    44.7 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Ma ovo ti uopste nisu velike temperature, 60C u pod opterecenjem, smjesno. Ako prelaze 70C to je vec ozbiljnije. Ovako, mozes biti opusten.

Samo pazi, ako ti cooler nije dobro nalegao, onda nemoj se zezati, bolje zovni nekoga da ti postavi kako treba nego da vreo vazduh koji moze da se stvori izmedju coolera i procesora da ti spali proc.

Mislim da je sad dobro nalegao kuler, jer kad sam drugi put stavljao kuler, onda sam rastavio komplet racunar i na izvadjenoj ploci montirao kuler, da budem siguran da je nalegao... Ali dobro, ako su temperature procesora i jezgri OK, onda sta je s plocom, sto me PC Probe upozorava na kada je ploca na 45'C?! Ako su i to OK temperature, mogu li povecati treshold, tj prag sa 45'C na vecu temperaturu i na koliko?

Mislim da je sad dobro nalegao kuler, jer kad sam drugi put stavljao kuler, onda sam rastavio komplet racunar i na izvadjenoj ploci montirao kuler, da budem siguran da je nalegao... Ali dobro, ako su temperature procesora i jezgri OK, onda sta je s plocom, sto me PC Probe upozorava na kada je ploca na 45'C?! Ako su i to OK temperature, mogu li povecati treshold, tj prag sa 45'C na vecu temperaturu i na koliko?

Predvideo sam temperaturu ploce. Pa, 45C nije bas malo; moja ploca max je 35C i to pod opterecenjem. Koja ti je ploca? Kako je hladjena, jel se puno grije north bridge?

Problem mozes rijesiti tako sto ces staviti 12-tku ventilator da ti duva na plocu i procesor, tako sam ja uradio i smanjio dosta temperaturu procesora kao i citavog sistema.

izguglaj malo, pa vidi kako se krecu temp tvoje ploce, otidji na proizvodjacki sajt pa pogleda takodje ako postoje neke informacije. Mada moje neko misljenje - ta temp je malo veca nego sto bi trebala da bude!

Meni se isto krece temperatura P5K Pro kao i tebi dok sam na P5KC imao dosta nize temperature :)

Hvala na informacijama :)
Sad vrtim Prime95, iskljucio sam sve one opcije QFan i sl. Temperatura sa otvorenim kucistem i venilatorima na max je bila ~66 stepeni po PC Probe-u, a temperatura jezgri oko 58'C-62'C (Real Temp je registrovao najvecu temperaturu 62'C)... Sa ovim podesavanjima ventilatora, temperatura ploce je bila oko 44'C do 45'C maximalno... Evo postavio sam sliku unutrasnjosti kucista, gdje se vidi da ovaj zadnji ventilator izduvava vazduh... Nesto se kontam, mozda bi bilo dobro staviti ga da uduvava vazduh? Posto on izduvava vazduh, moguce je da slabije dolazi vazduh do ovo kulera na procesoru?
Evo sad na onoj drugoj opciji na Prime-u (max heating i sl) imam u PC Probe-u 65'C procesora, i 41'C ploce kao i temperature jezgri 61'C i 58'C (sa zatvorenim kucistem)...

Prilozi

• DSC00764.JPG
    DSC00764.JPG
    94.4 KB · Pregleda: 152
  • DSC00765.JPG
    DSC00765.JPG
    92.8 KB · Pregleda: 120
Hvala na informacijama :)
Sad vrtim Prime95, iskljucio sam sve one opcije QFan i sl. Temperatura sa otvorenim kucistem i venilatorima na max je bila ~66 stepeni po PC Probe-u, a temperatura jezgri oko 58'C-62'C (Real Temp je registrovao najvecu temperaturu 62'C)... Sa ovim podesavanjima ventilatora, temperatura ploce je bila oko 44'C do 45'C maximalno... Evo postavio sam sliku unutrasnjosti kucista, gdje se vidi da ovaj zadnji ventilator izduvava vazduh... Nesto se kontam, mozda bi bilo dobro staviti ga da uduvava vazduh? Posto on izduvava vazduh, moguce je da slabije dolazi vazduh do ovo kulera na procesoru?
Evo sad na onoj drugoj opciji na Prime-u (max heating i sl) imam u PC Probe-u 65'C procesora, i 41'C ploce kao i temperature jezgri 61'C i 58'C (sa zatvorenim kucistem)...

Ne, raspored ventilatora ti je dobar. Posto po zakonu fizike vruci vazduh ide gore, tako tebi treba gornji vent da ga izbacuje, a ovaj dole da uduvava hladan. Na taj nacin se stvara air flow, tj. imas promaju u kucistu.;) Ako hoces stvarno da snizis te temperature, ubaci 12-ku da ti duva na plocu i procesor, sigurno ce ti pomoci, ili otvori obje strane kucista. Eksperimentisi pa vidi sta najbolje odgovara. Jedno je sigurno temp. procesora ti je vise nego prihvatljiva a user iznad ti je rekao i da je temp ploce takodje. Poz

Ne, raspored ventilatora ti je dobar. Posto po zakonu fizike vruci vazduh ide gore, tako tebi treba gornji vent da ga izbacuje, a ovaj dole da uduvava hladan. Na taj nacin se stvara air flow, tj. imas promaju u kucistu.;) Ako hoces stvarno da snizis te temperature, ubaci 12-ku da ti duva na plocu i procesor, sigurno ce ti pomoci, ili otvori obje strane kucista. Eksperimentisi pa vidi sta najbolje odgovara. Jedno je sigurno temp. procesora ti je vise nego prihvatljiva a user iznad ti je rekao i da je temp ploce takodje. Poz

A da li moze biti problem velicina ove Palit 9600GT Sonic kartice? Mislim ona je toliko velika da bas podijeli kuciste na dva dijela, donji sa hladnim vazduhom i gornji sa toplim :trust: Cim otvorim kuciste temperatura procesora (opterecenog sa Prime95) spadne sa 69'C na 66'C i mislim da i dalje pada... :S: Evo sada je 64'C

Poslednja izmena:
Ako mislis na mene, ja nisam rekao da je temperatura ploce previsoka vec da je u granicama kako se krece i meni za tu plocu i kako sam nasao na netu. Stim da moje kuciste je zatvoreno i zabijeno u orman :) tako da mu je vruce samo tako, moras malo bolje samo da sredis kablove. pipni rukom te hladnjake na ploci ako nisu vreli uzivaj.

Ako mislis na mene, ja nisam rekao da je temperatura ploce previsoka vec da je u granicama kako se krece i meni za tu plocu i kako sam nasao na netu. Stim da moje kuciste je zatvoreno i zabijeno u orman :) tako da mu je vruce samo tako, moras malo bolje samo da sredis kablove. pipni rukom te hladnjake na ploci ako nisu vreli uzivaj.

Nisam mislio na tebe, nego sam mislio moze li generalno za problem temperature da bude ova prevelika kartica? Chipseti nisu uopste vreli, nego mlaki, topli...

Izvini pogresio sam sto nisam citirao "vlado_kovac"-a moj post se odnosio na ovu njegovu recenicu "Jedno je sigurno temp. procesora ti je vise nego prihvatljiva a user iznad ti je rekao i da je temp ploce takodje. Poz" ali sam je ja pogresno razumeo. Moje izvinjenje.

Pazi sve ima uticaja. Moj savet je da malo sredis te kablove ako mozes provuci ih sa druge strane kucista kada budem imao vremena uslikacu ti moje kuciste. Ali ako ti vec pomaze otvoreno kuciste otvori ga i zavrsi posao. Meni je zatvoreno zato sto je uglavljeno u orman zato su mi i temperature vece 5-6 C nego sto bi trebalo. Ali u sustini mislim da ti temperature nisu preterano velike. Barem sto se tice ploce. Za procesor ne mogu nista da ti kazem zato sto ne znam kako se krecu njegove temperatuer za to ces morati malo da izguglas i search-ujes ovde po forumu.

Ubaci jednu 12-icu , otvoir stranicu i kuliraj ;)

Ma lako je to reci, ali nisam dao tolike pare za ovakav procesor, koji bi trebalo da se manje grije od svih prethodnih, a da sad nesto improvizujem... Ako se grije vise nego sto treba, tj ako nesto nije u redu, to onda treba mijenjati, tj vratiti nazad :wall:

Imao sam prije Athlon XP koji se toliko grijao da sam morao stalno da drzim otvoreno kuciste, i zimi, a kamoli ljeti, tako da mi sad mrak padne na oci kad pomislim na otvoreno kuciste :mad:

Poslednja izmena:
A sto se tice grijanja ploce, koje s**nje ispade asus...
"The ASUS 8-Phase Power Design provides highly efficient operation to generate less heat (at least 15°C (59°F)) than other conventional power solutions. It reduces input ripple current and output ripple voltage, which keeps CPU and power module from suffering the risk of high power stress. It has the advantages of quick transient response and stability, especially beneficial when CPU requires more current immediately under heavy loading or overclocking mode."

Jos ispade kako rekose da se ova ploca manje grije od ostalih i to za 15'C...
Koliko se meni cini ona se vise grije za 15'C :wall::wall::wall:

Ja sam jos danas, nakon sest sati prekinuo testiranje, jer mi je bilo zao procesora i nisam htio da rizikujem vise... Ako niko nema sta jos da kaze, ova tema se moze i brisati, sto se mene tice, a pokusacu u nekom servisu da vidim u cemu je problem, posto ovdje, nazalost, ne mogu da nadjem rjesenje...

A sto se tice grijanja ploce, koje s**nje ispade asus...
"The ASUS 8-Phase Power Design provides highly efficient operation to generate less heat (at least 15°C (59°F)) than other conventional power solutions. It reduces input ripple current and output ripple voltage, which keeps CPU and power module from suffering the risk of high power stress. It has the advantages of quick transient response and stability, especially beneficial when CPU requires more current immediately under heavy loading or overclocking mode."

Jos ispade kako rekose da se ova ploca manje grije od ostalih i to za 15'C...
Koliko se meni cini ona se vise grije za 15'C :wall::wall::wall:

Ja sam jos danas, nakon sest sati prekinuo testiranje, jer mi je bilo zao procesora i nisam htio da rizikujem vise... Ako niko nema sta jos da kaze, ova tema se moze i brisati, sto se mene tice, a pokusacu u nekom servisu da vidim u cemu je problem, posto ovdje, nazalost, ne mogu da nadjem rjesenje...

Ako ti vec toliko smeta, najbolje bi bilo da reklamiras plocu, mada ja ne vidim razlog; -ako su ti cipset-ovi mlaki na dodir, onda je skor okej, kod mene su za poredjenje vreli, i tako vec dvije godine, radi i dalje znaci.;)

Ako zelis bas zatvoreno kuciste sa takvim ne bas slabim komponentama trebace ti 12-ka da uduvava ili izbacuje kuciste, te 8-ice su em bucne em ne efikasne kao 12-ke.

Sto se tice procesora, to su temp na default, nije klokovan? Ako je tako, onda nema ti druge nego da zamolis nekoga ko ima takav proc da ti kaze kakve su kod njega temp., mada su za mene skroz prihvatljive za stock cooler.

Pa da, to su temperature na default clocku, nije clockovan procesor, ni sad niti je bio...
Maloprije sam downgrade-ovao bios, tj stavio sam umjesto 1001 verzije, verziju 0904 i temperature koje PC Probe mjeri su ~10'C manje, dakle ovdje je problem u biosu, koliko vidim, sto se tice PC Probe-a Evo ukljucio sam Prime95 da radi 10 minuta i temperatura procesora je tu negdje 55-57'C sa full opterecenjem i sa ukljucenom Q-Fan opcijom, tj nisu mi ventilatori na max... Temperature jegri koje mjeri Real Temp su 58'C i 54'C

* WTF :wall: resetovao sam racunar, usao u bios i vidio da mi je temp procesora 50'C?! I sad mi opet PC probe pokazuje u Idle temperature preko 40'C :wall:

Poslednja izmena:
Pa da, to su temperature na default clocku, nije clockovan procesor, ni sad niti je bio...
Maloprije sam downgrade-ovao bios, tj stavio sam umjesto 1001 verzije, verziju 0904 i temperature koje PC Probe mjeri su ~10'C manje, dakle ovdje je problem u biosu, koliko vidim, sto se tice PC Probe-a Evo ukljucio sam Prime95 da radi 10 minuta i temperatura procesora je tu negdje 55-57'C sa full opterecenjem i sa ukljucenom Q-Fan opcijom, tj nisu mi ventilatori na max... Temperature jegri koje mjeri Real Temp su 58'C i 54'C

* WTF :wall: resetovao sam racunar, usao u bios i vidio da mi je temp procesora 50'C?! I sad mi opet PC probe pokazuje u Idle temperature preko 40'C :wall:

Brate okani se ti pcproba nego instaliraj speed fan koji koristi milioni ljudi sirom svijeta, on ti je najtacniji. Koji ti je bios bio kada si uzeo plocu? Ako je posle downgrade-ovanja biosa temp manja onda ti ocigledno on nije ok.

Puno se opterecujes sto se tice tih temp. pusti neku igru i probaj narodnom metodom - pipni rukom taj cooler na procesoru, i uvjeri se u temp. Sve iznad 60C ce ti biti vrelo.

Pa bio je 0601 bios... Malo se to sad smirilo i sad su mi temperature zadovoljavajuce, tj vidio sam da je bios u pitanju :wave:
PC Probe sad pokazuje relativno tacne temperature, malo manje nego real temp, ali to je zato sto PC Probe mjeri Tcase, a Real Temp - Tjunction, tj temperature jezgri... Temperature Tcase su iste i u PC Probe-u i u Speedfan-u... Dobro, jos cu uzeti neki dobar kuler za proc, prije nego sto docu vrucine i to bi bilo to... :wave:

Poslednja izmena:
Pa bio je 0601 bios... Malo se to sad smirilo i sad su mi temperature zadovoljavajuce, tj vidio sam da je bios u pitanju :wave:
PC Probe sad pokazuje relativno tacne temperature, malo manje nego real temp, ali to je zato sto PC Probe mjeri Tcase, a Real Temp - Tjunction, tj temperature jezgri... Temperature Tcase su iste i u PC Probe-u i u Speedfan-u... Dobro, jos cu uzeti neki dobar kuler za proc, prije nego sto docu vrucine i to bi bilo to... :wave:

Ma ja ti kazem nije to nista strasno. Uzmi cooler, i ja se omisljam, zapao mi je za oci ovaj cooler masterov hyper tx, svi ga hvale a nije nesto skup.

hyper-tx-original.jpg

Moj prvi utisak je da je kuler slab. Te box varijante u vecini slucajeva nisu optimalne, posebno u toplijim kucistima.
S'obzirom na snaznu konfiguraciju i zatvoreno kuciste, bojim se da box kuler ne dolazi u obzir.
Jos jedna cinjenica u prilog mojoj tezi je pasivno hladjenje cipseta.
Kada bi uz bolje hladjenje procesora hteo samo malo overclocka te dve osmice u tom prilicno skucenom kucistu ne bi bile dovoljne.
Ako mozes da drzis prst na kuleru u blizini procesora onda nema problema. Isto vazi i za hladnjake na chipsetu ali tu budi oprezan jer mogu jako da se zagreju i da dobijes plikove.

Moj prvi utisak je da je kuler slab. Te box varijante u vecini slucajeva nisu optimalne, posebno u toplijim kucistima.
S'obzirom na snaznu konfiguraciju i zatvoreno kuciste, bojim se da box kuler ne dolazi u obzir.
Kada bi uz bolje hladjenje procesora hteo samo malo overclocka te dve osmice u tom prilicno skucenom kucistu ne bi bile dovoljne.
Ako mozes da drzis prst na kuleru u blizini procesora onda nema problema. Isto vazi i za hladnjake na chipsetu ali tu budi oprezan jer mogu jako da se zagreju i da dobijes plikove.

Da ti sam mu i ja rekao, strasno je koliko se komponente mogu zagrijati u zatvorenom kucistu; tako je meni grafa nagurala 100C prije neki dan, strasno, ne bih ni primjetio, da nije pocelo da smrdi nesto iz kucista.:D

Ma zato i hocu da mijenjam kuler, jer je box ocigledno slaba varijanta za ovo moje kuciste i procesor... Hladnjaci na cipsetima i na procesoru su onako pomalo mlaki, sasvim slobodno mogu da stavim ruku, osim sto moram da pazim da me ventilator ne opali po prstima :S:

Da ti sam mu i ja rekao, strasno je koliko se komponente mogu zagrijati u zatvorenom kucistu; tako je meni grafa nagurala 100C prije neki dan, strasno, ne bih ni primjetio, da nije pocelo da smrdi nesto iz kucista.:D

Morao sam da se raspitam za ove temperature jer sam se bojao za komponente... Sad posto vidim da ove komponente mogu da izdrze i temperature kod kojih dodje do paljevine onda sam miran...

Hvala svima na pomoci! :wave: :banana:

Moji zahtevi su uvek bili sto tisi racunar koji ima lufta da se povremeno overclockuje (naravno tada vise ne mora biti tih).
To nikada nisam uspeo da postignem sa zatvorenim kucistem. Procesor hladim onim "Geminni" kulerom na koji mogu da idu dve dvanaestice. Kod mene jedna dvanaestica vrti ispod 1000 rpm. Skup je ali vredi svaki dinar. Prvi kuler koji me je odusevio. Zimi, kada je ociscena prasina, na idlu moze potpuno da se zaustavi kuler i nece preci pedeset stepeni. Taj stani-kreni rezim, naravno, izbegavam. Na chipset sam morao da stavim jednu 6-cu, zbog vrele ploce, koja ne prelazi 2000 rpm. Imam i jednu osmicu koja napred hladi hardove ali je vezana na 5V tako da je necujna, a za hardove dovoljna.
Racunar mi je ispod stola. Otvorene stranice ali samo 2 cm udaljen od stranice stola tako da se ni ne vidi da je otvoren.
Imam manje buke i manje prasine u racunaru nego da je zatvoren i da posebni kuleri moraju na visim obrtajima da omogucavaju protok kroz racunar.
@vlado_kovac smrad paljevine ne bih prenebregnuo!

Moji zahtevi su uvek bili sto tisi racunar koji ima lufta da se povremeno overclockuje (naravno tada vise ne mora biti tih).
To nikada nisam uspeo da postignem sa zatvorenim kucistem. Procesor hladim onim "Geminni" kulerom na koji mogu da idu dve dvanaestice. Kod mene jedna dvanaestica vrti ispod 1000 rpm. Skup je ali vredi svaki dinar. Prvi kuler koji me je odusevio. Zimi, kada je ociscena prasina, na idlu moze potpuno da se zaustavi kuler i nece preci pedeset stepeni. Taj stani-kreni rezim, naravno, izbegavam. Na chipset sam morao da stavim jednu 6-cu, zbog vrele ploce, koja ne prelazi 2000 rpm. Imam i jednu osmicu koja napred hladi hardove ali je vezana na 5V tako da je necujna, a za hardove dovoljna.
Racunar mi je ispod stola. Otvorene stranice ali samo 2 cm udaljen od stranice stola tako da se ni ne vidi da je otvoren.
Imam manje buke i manje prasine u racunaru nego da je zatvoren i da posebni kuleri moraju na visim obrtajima da omogucavaju protok kroz racunar.
@vlado_kovac smrad paljevine ne bih prenebregnuo!

Strasno, ja nisam vjerovao da je izdrzala 100+ stepeni; cak sam i slikao da imam dokumentovano-nisam sada kuci, ali kada dodjem postavljam sliku odmah... Posle sam ustanovio da je problem bio do "zapusenog" coolera, prasina je bila svuda okolo, i vreo vazduh nije imao kuda da ide, pa je vjerovatno zbog toga.:D

Vecina danasnjih kartica je pravljena da radi na jako visokim temperaturama ali sto je mnogo, mnogo je. Imao sam HIS Ati 9600 pro koja se po difoltu grejala tako da joj je otpao skoro sav lak sa strane suprotne od kulera. Eno je i dan-danas radi u jednoj decijoj masini (uglavnom igranje).

Vecina danasnjih kartica je pravljena da radi na jako visokim temperaturama ali sto je mnogo, mnogo je. Imao sam HIS Ati 9600 pro koja se po difoltu grejala tako da joj je otpao skoro sav lak sa strane suprotne od kulera. Eno je i dan-danas radi u jednoj decijoj masini (uglavnom igranje).

Pa da, ali ja odajem stvarno cast Gainwardu, jer se isplati,(vidite iz mog primjera), dati vise para za njihove karte,-pogotovo ako su Golden Sample. Jer ove karte su vec prosle testiranja pod ekkstremnim uslovima, mozda joj se bas zbog toga nije nista desilo.:-devil-:

Pa da, ali ja odajem stvarno cast Gainwardu, jer se isplati,(vidite iz mog primjera), dati vise para za njihove karte,-pogotovo ako su Golden Sample. Jer ove karte su vec prosle testiranja pod ekkstremnim uslovima, mozda joj se bas zbog toga nije nista desilo.:-devil-:

Onda se ni ja ne moram brinuti zbog moje Palit 9600Gt Sonic, posto Palit ima u vlasnistvu Gainward, koliko sam ja informisan...
:wave:

Vec sam zaboravio koja je moja kartica ali znam sigurno da nije nikakav golden sample.:d
Zato odo da usisam prasinu pre nego "zamirisi".
:wave:

Nazad
Vrh Dno