Šta je novo?

Potrosnja struje i overkloking...

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Probao sam da izracunam potrosnju racunara u oveklokovanom i neoverklokovanom nacinu rada. Na sajtu http://www.extreme.outervision.com/psucalculator.jsp
sam uneo sve podatke i dobio razliku od 45W izmedju [email protected] i [email protected].( sa oveklokovanom 8800gts512Mb i neoverklokovanom) za vreme od oko 10h dbnevno, koliko mi radi PC:
znaci 45W*10h*30 dana = 13.5KWh*5.5din= 74.25din
Ako mi je matematika tacna onda nije neka greda drzati stalno overklokovanu masinu, ali ako sam negde omanuo, ne vidim poentu drzati oc masinu za svaki dan, a pri tome surfovati ili raditi bilo sta drugo. Jedino u nekim zahtevnim igrama ima logike ovako ...?

Bas bih voleo da procitam vasa razmisljanja. Samo da ne bude moj drug Fica ima oc masinu, pa moram i ja.

Meni je razlika 100W (350-450) samo oc procesora sa 2000@3200.....:)

More, ne daj nista sto ne moras ;)
Moje misljenje: OCuj i ukljuci EIST/C1E. Na mojoj ploci to radi sa OC-om, a ovo je najjeftinija ploca koju sam nasao :D (za Intel procesore). Razlika Idle i Load je 40-50W cak. Mozda na Q6600 nece biti tolika razlika (Slabiji power saving), ali ipak ce biti. Naravno proveri da li C1E/EIST rade dok je OCed.
Inace, ja sam do skora imao mashinu koja je trosila 130W vishe nego trenutna, i usteda mi je primetna :)
130w * 15h/dnevno * 30 dana = 60kW. To dodje nekih 300 din max. ali cuvam zivotnu sredinu!

Ma ko da je bitno, u pitanju su smesne pare, trosice 50-tak W vise kad je OC i koliko ga to izadje mesecno..? 50din ? :D

Ma jasta brate. A polovina mojih ortaka kojih znam ne placa struju.

Borab, tebi je bas bilo dosadno :)... Enivej, jos jedna zanimljiva informacija....

Nazad
Vrh Dno