Šta je novo?

Povezivanje TV i kompa via HDMI

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Posto zelim da povezem moj LCDTV sa kompom preko HDMI-ja imam par pitanja:

1. Da li je dovoljno samo da utaknem HDMI s jedne strane u graficku a sa druge u TV ili je prethodno potrebno nesto podesiti (refresh, rezolucija, nešto drugo) ?

2. Da li je bolje povezati komp i LCDTV putem HDMI-ja ili putem VGA kabla ?

Unapred hvala na odgovorima

Poslednja izmena:
Kao i povezivanje obicnog monitora, samo ubodes HDMI i sacekas da se pronadje novi uredjaj. Rezoluciju, osvezavanje bi trebalo automatski da podesi ali uvek imas "rucno" podesavanje. Imas i temu o HDTV kao monitoru na BenchMarku ali HDMI daje lepsu i ostriju sliku. Signal je digitalan, ali bitno je da tvoj HDTV ima tu opciju preko HDMI. Svi noviji modeli imaju.

1. ja sam morao povezati nekim malim kablom matičnu ploči i grafičku (vjerovatno da grafička dobije zvuk koji se šalje hdmi-om)
2. naravno da je bolji HDMI jer je digitalni, a VGA je analogni...

Povezao sam ali je slika bas mnogo ruznaija (de ne kazem malte negledljiva) nego na obicnom LCD monitoru, mozda neko moze da mi pomogne oko nekog setovanja u ATI Control Centru, koje je eventualno do tog dovelo?
Inace TV je Sony KDL-32S3020 Hd Ready 1080i

Poslednja izmena:
Koju rezoluciju si stavio? Koji tacno izlaz iz graficke koristis?

Koju rezoluciju si stavio? Koji tacno izlaz iz graficke koristis?

ne znam tacno za rezoluciju ali mislim da sam stavio najvecu dozvoljenu na 60Hz osvezavanje, a izlaz ide iz DVItoHDMI adaptera koji ima ulaz za HDMI koji sam dobio uz graficku. Mozda znas otprilike koja je najbolja rezolucija pa da probam sa njom

Pogledaj u uputstvu koji HDMI ti daje 1:1 pixel mapping tj da slika koju saljes sa PC tacno naleze na svaki pixel na LCD i tako dobijes najbolju mogucu sliku. Obicno kod HD Ready LCD rezolucija koju prima je 1360x768. I sirina i visina moraju biti deljivi sa 8 pa ne postoji prirodna rezolucija tv od 1366x768. Neki savetuju da se u custom modu izabere 1368x768, deljivo je sa 8 a opet bolje ne videti 2 pixela sa strane nego da 6 pixela bude crno.

Pogledaj u uputstvu koji HDMI ti daje 1:1 pixel mapping tj da slika koju saljes sa PC tacno naleze na svaki pixel na LCD i tako dobijes najbolju mogucu sliku. Obicno kod HD Ready LCD rezolucija koju prima je 1360x768. I sirina i visina moraju biti deljivi sa 8 pa ne postoji prirodna rezolucija tv od 1366x768. Neki savetuju da se u custom modu izabere 1368x768, deljivo je sa 8 a opet bolje ne videti 2 pixela sa strane nego da 6 pixela bude crno.

u kom uputstvu, ako mislis na TV, tamo ne pise nista o pixelmappingu

Na koji si HDMI ulaz nakacio? Pretpostavljam da imas 2 ili 3 HDMI ulaza na LCDu, probaj na drugi ulaz. Obicno ima jedan koji je "predvidjen" za kacenje PC-a i na njemu ti automatski prepoznaje setovanje.

Na koji si HDMI ulaz nakacio? Pretpostavljam da imas 2 ili 3 HDMI ulaza na LCDu, probaj na drugi ulaz. Obicno ima jedan koji je "predvidjen" za kacenje PC-a i na njemu ti automatski prepoznaje setovanje.

to cu da probam

Kao sto rece jedan HDMI je predvidjen za PC i na njemu bi trebalo biti 1:1. Ili makar pogledaj podrzane rezolucije za HDMI i VGA.

Vrh Dno