Šta je novo?

Problem sa grafikom x3100

e-treo

Slavan
Učlanjen(a)
09.05.2008
Poena
304
Imam FSC sa integrisanom grafikom x3100. Problem je sto mi drajver za graficku (intelov drajver, "najsveziji") od sistemske memorije (1Gb) odvaja maximalno 64 Mb za grafiku sto je premalo za bilo sta drugo osim za kucanje texta ili za surf. Znam pouzdano da drugima na toliko RAM-a isti graficki podsistem "uzima" 128Mb. Samo da napomenem da u BIOS-u nemam opciju da disable-ujem to ogranicenje. Da li neko ima ideju kako da resim problem?

Ta graficka je nedovoljna za bilo sta osim za kucanje u wordu, a to sto ces joj dati vise rama nece nista promeniti...
U svakom slucaju nece raditi brze, a sumnjam da ces moci da igras nesto cemu treba vise od 64MB video rama...

Ta graficka je nedovoljna za bilo sta osim za kucanje u wordu, a to sto ces joj dati vise rama nece nista promeniti...
U svakom slucaju nece raditi brze, a sumnjam da ces moci da igras nesto cemu treba vise od 64MB video rama...
Kakvo prosera*anje... ta graficka uopste nije losa. Za kucanje u Wordu je dovoljan racunar P3 klase i winXP sa 512 RAM. Sasvim se mogu igrati igre starije od dve godine i cak neke novije a ne prezahtevne. DOOM3 opusteno ide na njoj a HL2 i svi nastavci ide savrseno u 1024*768 sa svim opcijama ukljucenim izuzev FSAA Anisotropic filteringa i blur s*anja
Za jednu integrisanu karticu i to jos od intela koji je pravio poprilicne krseve pre ove kartica je odlicna.
Konkretno na tom laptopu ne znam kako se odvaja vise memorije. Pokusaj da ukljucis advanced opcije BIOSA. verovatno negde postoji resenje. sasvim si u pravu - ta grafika b trebalo da odvoji 128 MB sistemskog RAM

Hajde zevs ne pametuj majke ti. Uostalom Brazilko ti je dao veoma konkretan odgovor koji ce ti, bar se nadam, pojasniti neke stvari. Inace ja igram Oblivion u 1280*800 doduse sa nekim bednim frame rate-om ali sustina je da sljaka.
@ Minja, u BIOS-u definitivno nemam opciju, pa ni u Advanced, da isklucim to ogranicenje. Pretpostavljam da je problem u verziji BIOs-a. Osim toga, svi ovi demoi koje sam pogledao na YouTube-u su pokretani na masinama sa 2 Gb RAM-a, tako da uskoro dodajem jos jedan slot od 1Gb.

pročitah na pcberza.rs u jednoj specifikaciji da lap top dolazi sa 1GB rama a 64MB X3100 grafička. Tako da je to normalno.

Slican problem imam i ja, samo sto je masina Acer 5315, graficka ima svojih 8mb memorije, kada pogledam u driverima pise mi da vuce ukupno 10, znaci jos 2mb pozajmi od sistemskog rama. Skor u 3dmark03 mi je neki bedan, mislim da je duplo manji nego sto bi trebao da bude, jer sam gledao neke testove te graficke po netu. U biosu nema nikakvih podesavanja. Mislim nije da hocu da se igram na tom laptopu, ali makar bi da radi kao sto moze.

sad i ja videh - acer stvarno stavlja u specifikaciju "bis 64MB shared" a npr ista kartica na HP-u HP 6720s GB901 ima 384 MB shared. *** nemam pojma. Malo je besmisleno da se istoj kartici dodeljuje toliko razl kolicina memorije na razl modelima. Pregrabuljajte malo sajtove proizvodjaca - sigurno postoji nacin da se kartici dodeli zelejna kolicina memorije. Mozda ta kolicina zavisi i od kolicine sistemskog RAM-a. Ja bih konsultovao proizvodjacke support sekcije. Ta kartica je dovoljno brza da ima koristi od 128 MB RAM. Sve preko toga je diskutabilno.
Ehm..da. postoji nesto sto se zove "dinamicko dodeljivanje memorije". tako npr aplikacija koja nije zahtevna i OS "u leru" nece zahtevati 128 MB npr vec manje. X3100 je bas takva kartica-sa dinamickim dodeljivanjem sistemskog ram-a. U svakom slucaju konsultovati proizvodjace.

Poslednja izmena:
ja imam na lapu 3gb rama i meni vuce 358 valjda (tako pise u dxdiag), ranije sam imao 1 gb rama, nisam siguran kolko je imao ali znam da mi je scor u wei za aero skocio sa 2.4 na 3.1 kada sam dodao jos rama, radi mi wc3,wow, i jos neke slicne igre mada se ne igram previse...

@ Minja, u BIOS-u definitivno nemam opciju, pa ni u Advanced, da isklucim to ogranicenje. Pretpostavljam da je problem u verziji BIOs-a.
Nije problem u verziji već u FSC-u kome je očigledno praksa zabrane menjanja svega sem par bazičnih opcija :mad:. Kod mene je GMA950 sa 96mb.

Toshiba Satellite P200-1I4

Toshiba Satellite P200-1I4

Kod mene na Acer Aspire 5315 stoji isto tako, tj. 8MB. kazu da dinamicki koristi mem. Problem je sto sve to secka cak i u Warblade!!! 3Dmark 2001SE mi brze radi u Software T&L nego u Pure hardware T&L. karta je tesko djubre. Zasto? Zato sto nema hardwerski T&L vec ka radi preko unified shadera. Drajveri su tek od 15.6 (za Vistu) omogucili da proradi T&L, ali dzaba kada je sporije nego software. Dzaba toj karti sve. Mozda i rade novi naslovi koji su shader only i ne koriste T&L, ali ako rade bedno i sporo sta ce mi u zivotu? Ispada da je prespora za nove Shader naslove (sve u zadnje 4 godine), a T&L joj je spor i za stare naslove. Prosto ne razumem Intel. Ovo je promasaj godine. Stavili Unified shadera, a zaboravili T&L. NA x3100 ovekujem da igram glatko UT1, Q3, C&C generals, NFS6 (deo posle porsea) i tako to slicno (IL2, PES 3 i jos neke), dakle starije naslove, ali vredne igranja u pauzama rada, medjutim ne vredi kada se "kezeci". Sta reci, pa ni Serious Sam ne radi kako bi trebalo, a lepo je sljakao na GF2MX400!!! Stvarno promasena prica i grafika. menjam notebook za neki MSI sa ATI x1270 grafikom, koja ce verujem biti 20% sporija u Oblivionu i COD4, ali me za to bas zabole jer ni jedna ni druga ne mogu to poterati kako treba, ali zato ima da radi NFS6, SS, IL2, C&C Generals...
da ne bude zabune Q3 radi lepo i na x3100, ali radi lepo i na x1270.
Odgovor svima je bezite od x3100 grafike. Bojkot! Moraju vise shvatiti da je funkcionalna 3D grafika obaveza a lne uksuz. pa nije vise 2000 godina vec 2008!!!

Poslednja izmena:
Nisam bas siguran ali mislim da svi imate problema sa driverom. kartica ima podrsku za T&L za razliku od starih intela GMA950. Ja imam ATI Xpress 1150 i stvarno sam zadovoljan. Sve pomenute igre rade dosta zaista pristojno sa uglavnom maximalnim nivoom detalja. Oblivion istina na prilicno niskom low medium nivou detalja (zavisi da li je enterijer ili spolja) ali za ono za sta meni treba je sasvim ok. Ima 128+128 MB (dedicirane +sistemske). Nie cita GPU-Z tacno klok memorije ali lepo se vidi da je ima 128 MB a takt jezgra je tacan i iznosi 400MHz. Ima jos 128 MB memorije sto daje ukupno 256 MB.Nije mi bas jasan ovaj broj u fillrate redu (nesto je jako malo u odnosu na X3100 a ispada brza?? Rekao bih da GPU-Z bas i nije previse pouzdan u ovm slucaju.Po svim testovima bi X3100 trebalo da je nesto malo brza u openGL (ok brzina je u ovim slucajevima smesna kada se govori o zaista novim naslovima) ali ovo nisu igracke masine.
Zaista jedino resenje je pitati proizvodjace i dodati sto vise sistemskog rama koji je srecom jeftin ovih meseci.

Mali offtopic ali treba obratiti paznju i na tzv neintegrisane kartice. i one dolaze sa razl memorijama (DDR2 i DDR3 ni slucajno nije isto) zavisno od proizvodjaca i sa razl mogucnostima grabljenja od sistemske memorije a ponekad i sa razl kolicinom dedicirane sto je bas bezobrazno. U svakom slucaju oprez pri kupovini ! Postojale su cak i 64bitne verzije inace za laptop odlicne 7600GO kartice! Mislim da ih je ugradjivao MSI.

Prilozi

• ATI Xpress GPU-Z.JPG
    ATI Xpress GPU-Z.JPG
    48 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Nisam bas siguran ali mislim da svi imate problema sa driverom. kartica ima podrsku za T&L za razliku od starih intela GMA950. Ja imam ATI Xpress 1150 i stvarno sam zadovoljan. Sve pomenute igre rade dosta veoma pristojno sa uglavnom maximalim nivoom detalja. Oblivion istina na prilicno niskom low medium nivou detalja (zavisi da li je enterijer ili spolja) ali za ono za sta meni treba je sasvim ok. Ima 128+128 MB (dedicirane +sistemske). Nie cita GPU-Z tacno klok memorije ali lepo se vidi da je ima 128 MB a takt jezgra je tacan i iznosi 400MHz. Ima jos 128 MB memorije sto daje ukupno 256 MB.Nije mi bas jasan ovja broj u fillrate redu (nesto je jako malo u odnosu na X3100 a ispada brza?? Reako bih da GPU-Z bas i nije previse pouzdan u ovm slucaju.Po svim testovima bi X3100 trebalo da je nesto malo brza u openGL (ok brzina je u ovim slucajevima smesna kada se govori o zaista novim naslovima) ali ovo nisu igracka resenja.
Zaista jedino resenje je pitati proizvodjace i dodati sto vise sistemskog rama koji je srecom jeftin ovih meseci.
Eto ti citao o x3100, ja jeb*vao. T&L je uvrsten od drajvera 15.6, ja imam poslednje 15.9 ali dzaba kada je to kroz shadere racunanje T&L funkcija. rekao sam da oni jos mnogo toga moraju da nauze. ne zanima me Oblivion u 640x480 low na intelu, ali me zanima NFS6 u 800x600 high na istoj toj karti, a to ne radi. Zamisli na x1270 radi. Takodje jeb*s grafiku na kojoj Warblade secka.

ne zanima me Oblivion u 640x480 low na intelu, ali me zanima NFS6 u 800x600 high na istoj toj karti, a to ne radi. Zamisli na x1270 radi. .
ne znam sta da ti kazem ***. Na ATI Xpress 1150 radi u 1024*768 high sasvim ok a na 800*600 savrseno sve na high. jeste krs igra ali radi. Nisam bas siguran da si u pravu za T&L. drajveri znam da su im uzas ali kartica ne bi trebalo da je takvo smece ni pod razno.

ne znam sta da ti kazem ***. Na ATI Xpress 1150 radi u 1024*768 high sasvim ok a na 800*600 savrseno sve na high. jeste krs igra ali radi. Nisam bas siguran da si u pravu za T&L. drajveri znam da su im uzas ali kartica ne bi trebalo da je takvo smece ni pod razno.

To je njihovo zvanicno saopstenje. nema T&L vec ga radi pomocu shadera, a to jos nije optimizovano kako treba, tj. cekaju se neki novi drajveri.

Ochajnichki trebam pomocj =)

Naime pazario sam konachno nov laptop i nadam se da ako ovo prebrodim da ga zaista jako dugo necju menjati

Toshiba A300-17N

Procesor Intel® Core™ Duo T2370 1.73GHz 1MB FSB533
Memorija 2048MB DDR2 667MHz
HDD 200GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800
Grafička karta Intel GMA X3100 do 384MB deljene memorije

ja ne mogu i trenutno apsolutno ne zhelim da prihvatim da ja sa ovom konfiguracijom ne mogu prokleti Counter Strike da pokrenem a da nemam vishe od 30fps-a ? Prosto meni to nije jasno.
Kao shto je Goran_M rekao skinuo sam poslednje drajvere 15.9 i gle chuda u mrtvoj Visti imam 2.1 ocenu bash zbog grafichke sve ostalo je preko 4. Ok boli me uvo za te poene i gluposti da li iko ima ikakve ideje ili neki raniji drajver koji mozhe da mi omogucji komotno igranje prastare igre kao shto je CS.

Laptop izgleda toliko perverzno i harman kardon zvuchnici i sve al da li je to sve dzabe ako x3100 ne mozhe da mi uslishi naizgled prostu zhelju

molim za bilo koju vrstu pomocji.

hvala

Ako je matori CS u pitanju to je stvarno malo. Ako je ovaj noviji CS-Source ili kako beseradjen na HL2 engineu onda je vrednost manje vise ta za X3100. Ispod 30 FPS ne bi trebalo da ide. Matori CS bi trebao sa min 150 FPS da pici.

pa o matorom pricham 1.6 ...zato sam odlepio... to mi sluzhi kao razonoda kada imam vishak slobodnog vremena..zaista molim za bilo kakvu pomocj

ako neko zaista ima i igra CS sa ovom kartom na bilo kom laptopu, molim za savet - drajvere ili slichna podeshavanja..mislim kada pogledam malte ne 80% laptopova ima ovu grafiku, nebitno koja su klasa

Nazad
Vrh Dno