Šta je novo?

Koji OS na laptop?

VukIzSumice

Slavan
Učlanjen(a)
04.05.2008
Poena
301
Skoro sam pazario laptop Hewlett Packard 8710W , pa sam u nedoumici koji operativni sistem da instaliram. Da pojasnim, nedoumica je izmedju Windowsa XP/ Vista x86 i Vista x64 (nikako dual boot). Posto laptop poseduje drajvere za sva tri operativna sistema to nije problem - takodje periferni uredjaji, tipa, stampac/skener i sl. ne bi bili kaceni na ovaj laptap, tako da ni to ne predstavlja problem. Racunar bi iskljucivo koristio za rad u Photoshop-u, Dreamweaver-u, Office paketu, gledanje filmova, pustanje muzike i poneke igre. Racunar ne bi zamenio postojeci "stoni" vec bi bio prvenstveno namenjen radu van kuce.

U dilemi sam jer ne zna koji bi mi sistem najvise odgovarao ovim zahtevima. Zeleo bih Vistu zbog izgleda, i ne bih se bas vracao na XP. Najvecu dilema mi je - da li da instaliram 32-bitnu ili 64-bitnu verziju Viste. Mnogi mi zbog 4GB DDR2 preporuciju x64 zbog bolje manipulacije OS-a nad tom kolicinom memorije u odnosu na 32. Iako i x86 moze bez problema da postigne funkcionisanje sa 4GB (2 na 32 (kB) = 4 GB) - sto u teoriji predstavlja maksimim memorije sa kojom 32 bitni OS sistem moze da radi.

E sad, mana Viste u odnosu na XP je par fps u igrama, tako da bi igre bolje radila pod XP-om. Mada mi igranje nije primarni cilj, zeleo bih ponekad da odigram i koju igru.

Na "stonom" racunaru imam instaliran XP i nisam bas ima prilike da se upoznam sa prednostima i manama 64bitnog OS-a, ali sam vec koristio (par nedelja) laptop sa Vistom x86. Tako da nisam upoznat sa prednostima/manama Viste x64.

Sta mi preporucujete?

bices ogranicen pre svega driverima koje budes mogao naci...

Definitivno XP....ovde sam jednom liku uzeo isti laptop i downgrade to WinXP Pro....

Srecan je kao kuce, a sve radi fantasticno brzo i stabilno...

Hm, pa ja sam se taman ponadao da cete mi preporuciti Vistu...A zasto ste protiv Viste? Ja sam ga testirao na jednom MSI laptopu oko mesec dana i bio sam prezadovoljan...

Ne znam da li cu imati nekih problema sa aplikacijama ako instaliram Vistu x64...Jel istina da x64 ima problema sa instaliranjem i koriscenjem nekih aplikacija? Da li bi se u radu primetila razlika izmedju x64 i x86?

Većina novijih laptop računara je već hardverski "Vista dedicated", tako da instalacija XP ide "samo na lopatu" (podmetanje kojekakvih drajvera, isključivanje naprednih opcija SATA kontrolera u BIOS-u i slične gimnastike...)
Nemoj da izmišljaš toplu vodu, nego uradi "by the book" i instaliraj Vistu SP1. Kada naučiš da sve lepo podesiš, videćeš da odlično radi...
XP i onako zvanično broji svoje poslednje dane, jer za manje od dva meseca prestaje proizvodnja i distribucija istog, prema tome dilema ne postoji!

Poslednja izmena:
OK, apsolutno se slazem, ali sam naveo da mi je veca dilema da li Vista x64 ili x86? Samo procitaj jos jednom moj prethodni post...

Ja bih stavio x64 Vistu. Nema razloga da se ukopavaš sa x86 verzijom sada kada više drajveri nisu problem, a sve više programa će moći da iskoristi tih 64 bita.
Ja na laptopu držim x86 Vistu samo zato što je legalna došla uz njega. Na drugoj particiji imam x64 Win2008 za programiranje, ali i pod njim sve sasvim normalno radi.

Poslednja izmena:
Ako kazes da ima drivera za sve ne vidim kakvo bi ogranicenje imao
stavi vistu x64 .

OK, hvala na savetima. Samo jos jedno pitanje. Da li je istina da neke od aplikacija imaju problema pod Vistom x64?

istina je da ima problema sa x64 (drajveri i ostalo), i isto se ne bih slozio da je vista pravi izbor za laptop, i uopste ako je vista buducnost windowsa odnosno m$, a izgleda da jeste, onda lagano da se pozdravimo sa windowsom, a dotle instaliraj xp ako vec hoces windows 🙂

Poslednja izmena:
Ja ne nađoh još ni jedan program od onih koje koristim da ne radi pod x64 Vistom.
A meni se iskreno Vista sve više sviđa kada sam provalio gde je šta od podešavanja u njoj. Sada mi je nekako bezveze kada se vratim u XP.

History Repeating!
Never ending story: 3.11 vs 95 vs 98 vs ME, 2000 vs XP vs Vista...
:lupko:

Mislim da ce Vista da prodje slicno kao i WinMe tj. ljudi ce brzo prevazici Vistu i preci na Windows 7 (ili kako se vec bese zove sledeci OS)....

Prosto mislim da ce i sam MS uvideti koje je greske napravio u Visti i vecinu istih bi trebao da ispravi u sledecem OS-u...

Zivi bili pa videli 🙂

History Repeating!
Never ending story: 3.11 vs 95 vs 98 vs ME, 2000 vs XP vs Vista...
:lupko:

slazem se, sa tim sto moja konfa se vukla sa vistom. usporenje je vidljivo na svakom cosku.
ne znam, od 95 se radujem svakom upgradeu windowsa i uvek sam ga ostavljao posle prve instalacije...vista je izletela napolje odmah.
namestio sam sve da lici na win 98😀, sve napredne opcije sam iskljucio, ali opet spoooooro...
PS sporiji, igrice sporije...
jedva sam cekao ovaj novi komp posle mog kompa na 1.6ghz i 512 rama, zbog viste. ali razocarao sam se...

Prosto mislim da ce i sam MS uvideti koje je greske napravio u Visti i vecinu istih bi trebao da ispravi u sledecem OS-u...
A koje su to greške u Visti koje misliš da će MS da ispravi?

Poslednja izmena:
Vista sa Service Packom 1 radi potpuno kako treba. Naravno, prethodno je treba propustiti kroz šake vLiteom ili ručno posle instalacije, ali tako je uostalom bilo i sa XP-om svojevremeno.

Furaj Vistu 32 bit jer je mnogo lakse nasiljiti drajvere i app. istina je da ce te skratiti za koji fps, ali ako ne provodis vecinu vremena igranjem, onda nemas o cemu da brines mnogo. Vista ftw.

Nema šta da se cima oko programa, svi programi koji rade na Visti x86 rade i na x64. A x64 drajvere imaju svi iole noviji uređaji.

Nisam jos naiso na program da ne radi na visti x64

I ozbiljno koje su to tilike prevelike greske na visti
koristim je 15 meseci i nista od toga nisam primetio.
Imam osecaj da ljudi koji nisu ni probali vistu pricaju kako je to velika gresa i da treba cekati novi windows.

Ma Vista 32-bit SP1 i to je to.... bas je smesno citati postove u kojima ljudi govore sta oni imaju/preferiraju... sve isto radi i na XP i na Vista SP1....

Meni samo nije jasno zašto 32bit Vista ako se već prelazi na Vistu?

A koje su to greške u Visti koje misliš da će MS da ispravi?

Pa, npr, to sto sve sto moras da uradis moras i da "odobris" pa "potvrdis" :S:

Pa da napomenem da meni kao sys. adminu fali mnogo alata u samom OS-u (moze masa njih da se dodatno download-uje, ali....bljak, sto ih jednostavnu nisu stavili kao i u winxp....).....npr. tracert (pade mi napamet) i slicno :S:

Sta ja znam....kao sto rekoh mislim da je u pitanju situacija kao WinMe, koji nas je brzo napustio i Win2000 koji ga je lepo pokrio i ostavio zadovoljne korisnike...

Kao sto rekoh, vreme ce pokazati 🙂

P.S.
Da napomenem da su se lepe ideje odrazile u samoj Visti, kao npr. sidebar (ipak je sada era wide monitora)....vemoa korisno, pa onda onaj system speed up uz USB flash memorije....veoma lepa ideja da se sam swap fajl tu postavi, jer je dosta brzi pristup nego riljanje i oranje po HDD-u (swap fajla + neke aplikacije)....

Verujem da ima jos lepih ideja i resenja, ali sve ce to tek doci do izrazaja u sledecoj win verziji...

Poslednja izmena:
Ma Vista 32-bit SP1 i to je to.... bas je smesno citati postove u kojima ljudi govore sta oni imaju/preferiraju... sve isto radi i na XP i na Vista SP1....

... aha, kao npr. leadtek tv usb II Deluxe koji na xp-u radi savrseno a drajvera za Vistu nigde ...

Pa, npr, to sto sve sto moras da uradis moras i da "odobris" pa "potvrdis" :S:
Ovo je namerno urađeno i smatram da je prilično dobar feature. Tera ljude da postanu svesni koliko često programi pokušavaju da urade nešto što može da ima posledice po sistem.
Ako misliš da znaš šta radiš i da ti to ne treba, isključuje se za 30 sekundi.
... aha, kao npr. leadtek tv usb II Deluxe koji na xp-u radi savrseno a drajvera za Vistu nigde ...
Uvek ima ovakvih situacija kod novih OS-ova. Meni recimo i dalje čuči u ormanu savršeno ispravan Saitek joystick za koji nikada nisu napisali drajvere za XP.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno