Šta je novo?

Potreban savet, prilicno hitno

Alaric

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2003
Poena
645
Planirao sam da uzmem neku konfiguraciju baziranu na E8200 sa 2Gb Kingston ValueRam 800 ali mi se umesto njega nudi Geil 2GB kit (2x1GB) DDR2 800, 5-5-5-15, GX22GB6400DC za istu cenu. E sad, prateci postove na forumu imam utisak da Geil memorije treba izbegavati jer se mnogo greju, crkavaju, itd. Meni nije toliko bitan OC (mislim bice neki umereni), vaznija mi je stabilnost. Da li da pristanem na ponudjenu zamenu?

Pa, to ti je u istoj klasi mada zasigurno bolje je uzeti taj kingston jer se bolje klokuje.... mada sve su to elpide cini mi se.... nego ja da sam na tvom mestu ne bih uzimao e8200 vec e8400 (mala razlika a ovaj je mnogo bolji pre svega zbog mnozilaca koji je 9 te je pogodnije za klokovanje...manji fsb je potreban za visoke frekvencije)

A sto se tice memorija, ako imaju nesto od geila trazi Geil Ultra 800 na 4.4.4.12....ako nemaju, uzmi konfu bez memorije pa ti ih posle sam kupi i ubaci...

Bolje kupi KingMax 1GB 1066 MHz 5-5-5-15 za samo 1500 din... ;) Ima je u Telixu u NS ili TNT Beograd

Mislim da ti je Pablo dao odlican savet. Tog Geila zaobidji u sirokom luku. Imam bas to sto hoces da kupis; sra*e ni na 2.4 V ne mrda preko defaulta.

Uzmi kao moju memoriju 4GB za 55 €

Poslednja izmena:
zaboravih da kazem, ovaj Kingston sto mi nude pored Geil-a je CL6, da li to menja stvari?

itekako.... to nevalja... memorija je previse opustena (latencije). Ili poslusaj pabla, ili uzimaj ono sto sam ti ja rekao.... ali cl6 za ddr2 na 800... to je bacanje para

5-5-5-18 stabilno. Cak je i stabilnije nego ranije sa Geilom.
Ni sa Geilom nisam imao problema u samom radu.Nego prilikom podizanja sistema kada je racunar bio potpuno iskljucen iz struje, pa sam ga ukljucio. Krenuo je bios ali na trenutak je stao kao da se iskljucio pa ponovo krenuo i bez problema je podigao o.s.To stajanje me je iritirao.To se desavalo samo prilikom o.c - a memorije.
Od kada sam ubacio KingMaxa to je prestalo.Znaci da nije bilo do prevelikog o.c -a procesora ili ploce kao sto su neki rekli nego bas do memorije.To sam tek sad saznao kada sam promenio memorije.:happy:

Uzeo sam i ja ovaj Kingmax 2x1gb na 1066, ali na mojoj ploči rade na 800MHz! Ploča je M2N-e sa poslednjim biosom (1401), a sva podešavanja su na auto. Šta bih trebao da podesim ručno pa da memorija radi na pravom taktu, ako je moguće?

moras sam je podesiti na 1066.... imas to tamo u biosu.... pogledaj sekciju koja se tice memorije tipa memory spd (speed) ili slicno...sad nemamo isti bios pa ti ne mogu reci gde je tacno....

Probao sam, ali ne ide. Uđem u DRAM configuration, pa onda "memory frequency control" (ako sam dobro zapamtio) i tu imam ponuđene brzine do max 800MHz, ili Auto. Ostatak podešavanja je isto na Auto, s tim što to u prevodu znači 5-5-5-18-2T.

Ako te ne mrzi, pogledaj šta je podešeno u tvom biosu pa javi. Da li imaš istu ili neku sličnu matičnu?

ja mislim da tek sa cetvorojezgranim procesorima mozes odma da namestis 1066 mhz, a sa dualima moras da klokujes, ali nisam siguran

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno