Šta je novo?

Kome plaćamo?

Daddy Yankee

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.12.2007
Poena
169
Evo jedno zanimljivo pitanje. Mi plaćamo net provajderu, provajder Telekonju, Telekonj nekome od koga to nabavlja naveliko (ma ko to bio), taj neko nekome drugo... i dokle??? Ko je zadnji u lancu, kome to sve ideeeee? :wall::wall::wall:

Uvek postoji nadprovajder, tako je i u svetu.

Treba da postoji ozbiljna konkurencija na nasem trzistu ali je to vec druga prica.

ali dokle? ko je zadnji?

Acme Corporation. Sve pare na kraju idu njima.

Elem, prvo pogledaj malo šta je internet backbone i kako su provajderi organizovani (usput pogledaj šta je peering). Onda ćeš shvatiti da ne može baš tako da se postavi pitanje.

Poslednja izmena:
Acme Corporation.
Mene to asocira na ovo: Ja odavde znam tu Acme Corp.:

coyote_acme.png
:d

Nema šta da te asocira, to je one and only ACME CO. :d

Postoje oni koji iznajmljuju vodove i linkove i to je jedino sto rade. Njih je jako malo. To su pravi igraci. Posle toga idu provajderi koji koji preko tih linkova pruzaju internet: AT&T, AOL... I tako redom...

Sto ne moze, covek je pitao ko je zadnji, ovih 9 su zadnji.

Pa nije baš tako jednostavno, recimo da neki Tier2 ima peering sa većinom Tier1 mreža, znači da njima ne plaća ništa, a Tier3 recimo ima peering sa dve ili tri Tier2 mreže (koje opet imaju peering sa skoro svim Tier1), a nekima plaća saobraćaj. I sada Tier 3 tebi prodaje link... I ko je tu poslednji u lancu? Poenta je da nema lanca, više su kao neka mreža. 🙂

Poslednja izmena:
Koliko ja znam zadnji tj. prvi davaoc interneta je u Washington D.C. negde duboko izpod zemlje...bilo je o tome ranije na National Geographic

Pa nije baš tako jednostavno, recimo da neki Tier2 ima peering sa većinom Tier1 mreža, znači da njima ne plaća ništa, a Tier3 recimo ima peering sa dve ili tri Tier2 mreže (koje opet imaju peering sa skoro svim Tier1), a nekima plaća saobraćaj. I sada Tier 3 tebi prodaje link... I ko je tu poslednji u lancu? Poenta je da nema lanca, više su kao neka mreža. 🙂

Vise su kao neki kartel koji odredjuje kako ostali igraju ali ovih 9 imaju najvece mreze bez kojih se ne moze. I nije to fiksna situacija, jer moze da se desi da neka od tih mreza udje u sukob sa drugom jer pruza vise saobracaja nego sto prima pa onda navrat nanos iskljuci konekciju sa njima dok ovi ne pocnu da im placaju. Naravno njihovi klijenti su ti koji trpe stetu za to vreme.
SBB-ov novi link je preko cogenta koji je npr vise puta ulazio u takve sukobe iako nije tier1 isp a ima ogromnu mrezu po celom svetu.

Hm... To je nesto kao kad se Rusi naljute na nekoga pa im momentalno zavrnu gas...

Cogent koristi i RapidShare koji ima 230 Gigabita/s protoka sto je veoma impresivno, koliki su tek kapaciteti velikih provajdera u Japanu i USA:zgran:

Kome placa nas Telekom? Nemackom Telekomu?

Je l ima ovde da poznaje makar elementarnu ekonomiju? Internet, iako materijalna stvar (nešto nalik struji), ipak je pre svega usluga koju nude internet provajderi.

Pitate se gde vaše pare od interneta odlaze? Pa odlaze pre svega na sve zaposlene u provajderu, pa onda ne retko u modeme i opremu, pa onda za vaš prostor za email i web prezentaciju. Pa za razne popuste, promocije, sponzorstva, donacije. A kako je taj internet došao do vas? Pa neko je morao da zameni telefonske kablove ili da postavi kablovsku TV. Gde su plate tih ljudi. Gde je dizel kamiona i kombija koji su te ljude doveli na posao. Odakle im one merdevine da se popnu na banderu? Gde je špediter koji je morao da radi špediciju za stvari u vezi sa internetom koje moraju da se kupe iz inostranstva.

Ovako se može nabrajati u nedogled. Tek kad se sve ove stvari podmire, taj neki super-mega-giga-pentagon provajdera dobija svoj deo.

Najveći deo para se potroši... eto tako, "usput". Tako ekonomija funkcioniše. Ne znam zašto uvek mora da bude "neko" ko je na vrhu i zašto verovatno veliki broj ljudi misli da se od 2000din koje damo mesečno za internet, 1900din spakuje u neke kontejnere i transportuje direktno trezore svetskog nadprovajdera nekog.

Čudo da se igoritza do sada nije javio sa nekom teorijom zavere i analiziranjem natprirodnih sila.

😀

Internet, iako materijalna stvar (nešto nalik struji), ipak je pre svega usluga koju nude internet provajderi.
😀

Internet nije materijalna stvar, pogotovu nije nalik struji. 🙂 Pa ne možeš da imaš neki generator ili izvor interneta. 🙂 Internet je isključivo usluga koju provajderi nude.

Sa ostalim se apsolutno slažem. 🙂

Dokle ide internet ? pa evo jednostavnog odgovora -

kreator interneta, i njegova primarna funkcija:

f_bsod1024m_00ef96b.jpg

:d

Cela ideja i jeste na tome da smo svi povezani. Vlasnici vodova/opreme (na svim nivoima) naplaćuju prenos podataka, a podatke generišemo svi mi, korisnici interneta.
Stvar funkcioniše dok smo svi u mreži, ako, teorijski, neko odseče svaki kontinent za sebe, šta bi ostalo od ovoga što zovemo Internet?!

Telekom je lopov. Jednom sam slušao da je neki direktor izjavio da oni u svakom trenutku mogu ponuditi 5-10mbit za 30-40€ (takve su odprilike bile cifre) ali da naše tržište nije spremno. Kako su smješni. Spremni smo da za te pare plaćamo 1-1.5,bit, ali nismo za 5-10mbit.

Ma dzabe vi o tome ovde raspravljate... sav taj novac na kraju kotrolisu "slobodni zidari" i vladari iz senke 🙂

A dokle ide Internet? Pa on ide, ide, ide... ide... sve dok ne stignes do http://www.wwwdotcom.com/ <znam da nije to tema ove price, ali eto 😀 >

Zbog troškova održavanja servera, postavljanje medijuma (zamena, itd.) se i plaća provajderu. Onda provajder plaća onog na čije se servere kači itd,itd... Uglavnom vrlo nejasno, jer prostom logikom se dolazi do toga da mora postojati glavni server, ali to ne postoji.... Pošto bi onda internet bio vlasništvo pojedinca. Uglavnom takva je organizacija mreže da postoji puno servera gde ne postoji glavni, nego su svi manje više ravnopravni. naše pare za održavanje tih servere.... Tako nekako....

Nazad
Vrh Dno