Šta je novo?

Džabe konfiguracija

• Začetnik teme prototip
  • Datum pokretanja
P

prototip

Guest
Ovako, imam konfiguraciju koja je starija od mene :d
256 RAM i 20 GB HDD ,), čisto da steknete utisak

Video sam u jednom marketu na ponudi dosta jeftinu konfu (pogledati sliku). Evo zašta mi treba komp: skidanje filmova, muzike, surfovanje, office, NE uopšte za igrice. Pošto nemam pojma o hardweru, molio bih da mi kažete da li bi mi ovo odgovaralo, jerbo je baš jeftino, a u škripcu sam s lovom.

Prilozi

• konfa.jpg
    konfa.jpg
    54.6 KB · Pregleda: 219
cena je korektna, a ne vidim zasto ti ne bi radilo posao za to sto si opisao...

da se dopunim cena je odlicna, a 2 godine garancije takodje nije lose (mada vecina komponenti unutra ima vise od 2 god garanciije)

Poslednja izmena:
Za taj isti iznos (oko 160 evra) mozes da sastavis sve to sam (ili da ti sastavi neki prijatelj koji se razume, ako nisi vest za hardverom) i da imas garantni period na neke (najvaznije) komponente veci od 2 godine i mogucnost da otvoris kuciste kad hoces, a da ne izgubis garanciju. Poseti PC berzu i ITsvet, potrazi komponente sa slike i sam sracunaj.

Poslednja izmena:
Aj jedna konfa nabrzaka ;)

Sempron LE-1100 ~2000din
Biostar GF7050-M2 ~3200din ili Biostar NF61S-M2 TE ~2900din
1Gb PQI 667mhz ~1000din
WD 250Gb ~3200din
Pioneer DVR-115D ~1650din
Frontier Aurora ~2000din

Total: ~13050din

Na sve komponente imash 3G garancije osim na DVD-RW koji ima 2G i kucishte koje ima 1G.

KB, Mouse & Speakers ~ 1000din

Poslednja izmena:
Hvala, narode!:wave:
Pa mislio sam da je bolje da kupim gotov komp, nego da ja nesto budzim i s****m. Istina, dobro bi mi dosao i veci HDD, ali u principu i nije neophodno.

Sad - ako bih sklapao recimo ovu konfu koju je predlozio activated1 i uspeo nekako da je sklopim (ima snimaka-uputstava na netu), imam jos glupih pitanja:

- trebaju li mi dodatni kablovi da sve to prikljucim, ili npr. dobijam sve kablove uz hard disk, rezac i ostalo?:wall:

- da li mi treba neko napajanje, i kako da znam koje? :d

- da li mogu nesto da s****m :d

- i da li mi trebaju ventilatori? :banana:

Sve mislim da cu neki deo da zaboravim:d
Hvala unapred!!:wave:

Sve potrebne kablove dobijas.
Naravno da ti treba napajanje. Koje - ne preterano jako (i, mogu da kazem, ne obavezno firmirano, al ako mozes, uzmi neko krshteno).
Naravno da mozes. Uvek :)
I da i ne. Nije lose imati ih (jedan da duva bar u harddisk), ali nisu neophodni. Pa ako si u stisci s keshom - zaobidji kupovinu.

Poslednja izmena:
Hvala, narode!:wave:
Pa mislio sam da je bolje da kupim gotov komp, nego da ja nesto budzim i s****m. Istina, dobro bi mi dosao i veci HDD, ali u principu i nije neophodno.

Sad - ako bih sklapao recimo ovu konfu koju je predlozio activated1 i uspeo nekako da je sklopim (ima snimaka-uputstava na netu), imam jos glupih pitanja:

- trebaju li mi dodatni kablovi da sve to prikljucim, ili npr. dobijam sve kablove uz hard disk, rezac i ostalo?:wall:

- da li mi treba neko napajanje, i kako da znam koje? :d

- da li mogu nesto da s****m :d

- i da li mi trebaju ventilatori? :banana:

Sve mislim da cu neki deo da zaboravim:d
Hvala unapred!!:wave:

Sve kablove dobijash uz komponente koje kupish tako da cesh moci sve da povezhesh. Napajanje imash u onome kucishtu shto sam naveo, nije neko premijerno ali za takvu konfiguraciju je dosta. Ko shto reche RazbojNick pozeljni su dodatni ventilatori ali nisu i obavezni. Ako bi stavio jednu osmicu nazad da izduvava i jednu napred da duva na HDD to bi te izashlo josh nekih 400din za oba.

:wave:

A zasto ne bi na to sto ima samo dodao veliki HDD i DVD rezac (ako nema).
To ce te kostati cca 50eura HDD + 25 DVD i voziii Misko. Meni je i P3 Tualatin terao XP pa cak i poneku igru tada.

Za to sto si rekao da ce ti masina raditi apsolutne nema nikakve veze koliko ti je brz CPU ili RAM. 256 MB RAM je sasvim dovoljno da XP radi u tom nekom, osnovnom rezimu. A mozes dosta jeftino kupiti jos jedan 256 modul na oglasima.

Ljudi, super ste stvarno! :)
Pa mozda i jeste najbolja ideja da nabavim veci hard i jos memorije. Nisam hteo da se petljam s tim, ali izgleda da ste uspeli da me nagovorite :smoke:. Videcu jos da li ce to da bude ona konfa koju je activated1 predlozio, ili mozda neka nadogradnja ove moje.

Evo moje trenutne konfiguracije:

> Mainboard : AsRock P4i65G

> Chipset : Intel i865GV

> Processor : Intel Celeron @ 2000 MHz

> Physical Memory : 256 MB (1 x 256 DDR-SDRAM )

> Video Card : Intel Corporation 82865G Integrated Graphics Device

> Hard Disk : Maxtor (20 GB)

> CD-Rom Drive : TEAC CD-540E

> DVD-Rom Drive : PIONEER DVD-RW DVR-115D

> Network Card : Realtek Semiconductor RT8139 (A/B/C/810x/813x/C+) Fast Ethernet Adapter

Mogu li ja na ovo da uzmem recimo:
- PQI DDR 1GB PC400 CL3 ili Kingston KVR 1G DDR 400 CL3 DIMM
- WD SATAII SE Caviar 320GB, 3 Gb s, 8 MB Cache, 7200 RPM

Ne razumem se sta znaci SATA, a sta SATA II, posto pise da moja maticna ima prikljucak SATA, znaci li to da ne moze ovaj gore WD?

Ili neki eksterni da uzmem? Posto su ovi SATA mali a skupi...

Veliki pozdrav svima! :wave:

Mozesh da stavish i memoriju i taj hdd. SATA1 i SATA2 su standardi koji se koriste za povezivenje diskova. WD radi sa SATA 1 probao sam na mojoj staroj plochi. Slobodno uzmi PQI memaru jer necesh primetiti razliku. Jeste da kad vidim koju plochu imash ja bi odma promenio komp, imam averziju prema AsRock-u, a i taj celeron nije reprezantativan ;)
Da sam na tvom mestu lepo bi prodao to shto imam za 60-80e i ponovio se novom mashinom sa 3g garancije.

Svi mi volimo najnovije komponente, brandirane masine, skupe procesora. Ali nekad treba stati i zapitati se cemu to. Ako covek kaze da mu komp sluzi SAMO za download, filmove, Office i surf ne vidim zasto bi svoju masinu koja to moze da radi sa minimalnim ulaganjem davao u bescenje i doplacivao min. 150 evra da uzme drugu koja ce sve to isto da radi samo ce 2 sek. brze da otvori neki Excel fajl. I to je jedina razlika koju ce primetiti.

Za cca 50-60 evra moze da uzme HDD od 320 GB i to ce mu biti sasvim dovoljan upgrade. Za jos par evara moze da naleti modul od 256 MB u oglasima i sa tim ce dobiti onih 2 sekunde u Excel-u. Dok napuni onaj hard, valjda ce se skupiti jos 50ak za jos jedan HDD i veseljeeee.

A i taj Sempron sa slike nije nista brzi od ovog koji vec ima, jedina prednost je 1 GB ram-a ali zato dobije duplo manji HDD sto mu je mnogo bitnije za download.

Bez problema ces SATA2 HDD prikaciti na plocu koja podrzava SATA1 standard. Nece biti nikakve bitne razlike jer i nove ploce koje imaju SATA2 prikljucak rade sa diskovima jedva primetno brze iako bi teorijski to trebalo da bude duplo brze.
Zasto bi kupovao eksterni HDD? Oni su, pa skoro duplo skuplji od istih internih. Jedino ako planiras da nosis negde svoje filmove. Ne znam gde si video da su SATA mali a skupi. Jedino ako si gledao neki 2.5" model.

Evo sta treba da trazis:
http://www.itsvet.com/proizvod/west...ks-320gb-7k-16mb-sata300/comp_comp_hdd/26/418 - 4400 din.

A eno ti u oglasima DDR koliko hoces ako hoces.

Poslednja izmena:
Pa ne bi doplatio 150e. Ona mashina shto sam ja sklopio cela koshta 165e nova sa 3g garancije.

ova njegova vredi izmedju 60 i 80e. Da rachnamo da dobije za nju 70 to je 95 eura doplate za potpuno novu mashinu, dok bi ga doplata da poboljsha sadashnju mashinu izashla 25e memorija i 50e HDD shto je ukupno 75e po meni se isplati dati josh 20e za potpuno novo, naravno to je samo moje mishljenje.

Sempron LE-1100 ~2000din
1Gb PQI 667mhz ~1000din
WD 250Gb ~3200din
Frontier Aurora ~2000din

Na sve komponente imash 3G garancije osim na DVD-RW koji ima 2G i kucishte koje ima 1G.

ili mozda ekonomik dual kor konfiguracija ;)
Intel Celeron E1200 2,950
Gigabyte GA-73PVM-S2, NForce 630i/GeForce 7100 3,800
DIMM 1GB DDR2/800MHz NCP 1,200
Maxtor 250GB DiamondMax 21 (STM3250310AS) 3,250
DVD+-R/W drive Liteon DH-20A4P-21C 1,600
kuciste Frontier C-3011, PSU 400W 1,650

Shta je tu dual?

Zbunjujete coveka nepotrebno. Na kraju i treba da kupi ovo sto je prvo video. Kakav, bre, dual-core za ovo sto njemu treba?

Zbunjujete coveka nepotrebno. Na kraju i treba da kupi ovo sto je prvo video. Kakav, bre, dual-core za ovo sto njemu treba?

slazem se u potpunosti, za njegove potrebe je ovo puna kapa :type:

Sempron LE-1100 ~2000din
1Gb PQI 667mhz ~1000din
WD 250Gb ~3200din
Frontier Aurora ~2000din

pazi
ako je razlika single->dual core 1000din ne vidim u cemu je problem
to je ionako low cost dual core procesor namenjen upravo ovakvim konfiguracijama kakvu on planira da kupi.
vodeci se tom logikom, najbolje onda da nista ne kupi, jer mu i ovo sto ima skoro pa zavrsava posao. samo hard disk od 500gb, jer se s njim bolje skidaju filmovi, i neka peva

Poslednja izmena:
Sad sam zbunjen :d :banana:

Problem je sto meni zasad treba bar 1 GB RAM-a, jer manje ne moze da iznese sve sto radim (u isto vreme - film, plus surfovanje, plus torenti, plus Office, plus amaterska fotoobrada (ne zatvaram prozore, pa od svega po malo :banana:). A i volim da se zezam sa softverom, ne igram igrice, ali mi ipak treba nesto jace od ovog. A upaljen je oko 15 sati dnevno. Znaci zaglavljuje se non stop. Cak i kad je cist sistem, XP se vrlo tesko prima na ovoj konfi.

E sad, ako bih radio upgrade ovog, dosta sam ogranicen DDR memorijom, koja je skuplja, a i ne mogu vise od dva GB da nabudzim. Na duze staze bi mi dobro doslo nesto sa DDR2.

A ako bih novi kupio, ne bih stari komp prodavao, dao bih ga burazu. Tako da bi najbolje bilo da ga otpisem :zgran:.

Predlozio mi drugar ovu varijantu:

AMD Athlon64 LE-1620
Asus M2N-MX
1GB DDR2 PQI
320 GB WD Caviar
Frontier FCAU-09/400
Labtec keybord & mouse, zvucnike imam.

To bez rezaca (imam ovaj pioneer, a mogu uvek da ubacim jos jedan u burazerov komp) dodje oko 15300 din. Kako vam ovo izgleda? Posle mogu lepo da dodam jos jedan HDD i 1-3 GB RAM-a ako zatreba....

I jos nesto - kaze da bi bilo dobro ako mogu da pristedim za Codegen Miditower 6097 400W (oko 3600 din). Isplati li se da stekam za ovo drugo kuciste, sta konkretno imam od toga (manju potrosnju struje, stabilniju konfu?)?

I da li recimo u Gigatronu sklapaju konfiguracije od komponenti koje ja narucim?

u svakom slucaju glupo je kupiti single core procesor
u gigatronu imas za +15€ u odnosu na to tvoje AMD Athlon 64 X2 4200+
dual core ce ti u "u isto vreme - film, plus surfovanje, plus torenti, plus Office, plus amaterska fotoobrada (ne zatvaram prozore, pa od svega po malo ). " ipak znaciti ;)

Poslednja izmena:
Sempron LE-1100 ~2000din ili AMD Athlon64 LE-1600 ~2500din
Biostar GF7050-M2 ~3200din ili Biostar A690G-M2 ~3500din ili Biostar A740G M2+ ~3700din
1Gb PQI 667mhz ~1000din
WD 250Gb ~3200din ili WD 320Gb ~4000din
Frontier Aurora ~2000din

To Codegen kucishte je neshto kvalitetnije od Frontier-a ali predstavlja potpuno nepotrebnu investiciju jer cer i Frontier da vrshi posao.

Ove Biostarove ploche shto sam ti preporuchio su se bolje pokazale od tog ASUS-a u praksi, a i imaju novi chipset tako da bi se odluchio za njih.

E sad poshto reche da drzhish vshe programa stalno otvorenih tu bi primetio znachaj dual core procesora pa cu ti preporuchiti i jednu takvu konfu:

Intel Celeron E1200 ~3000din
Biostar GF7050V-M7 ~3100din
1Gb PQI 667mhz ~1000din
WD 250Gb ~3200din WD 320Gb ~4000din
Frontier Aurora ~2000din

EDIT: Filo je odgovorio dok sam ja kuckao ovo moje, i slazem se sa njim da bi trebao razmisliti od DC varijati poshto drzhish dosta programa otvorenih i praktichno radish vishe stvari od jednom, takodje imash mogucnost da umesto onih AMD procesora shto sam ja preporuchio stavish onaj Athlon X2 shto je Filo preporuchio.

Poslednja izmena:
Hvala puno!
A samo jos jedno laicko pitanje - ako kupim maticnu koja podrzava Dual Channel DDR2 mogu li bar dok ne skupim jos love, da ubodem samo 1GB memorije? Hoce li da funkcionise, ili bas moram i Dual Channel Kit (tj. dva komada iste memorije)?

Super, hvala drugar!

Ipak ce biti AMD Athlon 64 X2 4200+, a graficka ce onda umesto Asusa, Gigabyte (nema Biostara tu gde sklapam konfu)
Nasao sam i hard od 500GB Seagate za 5500din, tako da cu tu malo da doplatim.

Hvala svima koji su mi pomogli jos jednom, bicete kumovi mom novom kompjuteru! :)

Pozzz :wave:

Nazad
Vrh Dno