Šta je novo?

e8400 konfiguracija, komentare molim...

noviPCRS

Slavan
Učlanjen(a)
16.08.2004
Poena
304
Kupujem novi PC i konfiguracija bi trebala biti ova:

ASUS P5K Intel P35 FSB1333 soc775 2xPCIeX DDRII800 +SB+GLAN
CPU INTEL Core2Duo E8400 3.0GHz 6MB L2, 1333FSB LGA775, BOX
HDD 500 GB,WD5000AAKS,SATA-2, 16 MB/7200rpm
Kućište FRONTIER ME09A-BK/BU, Crno, 400W
Club3D CGNX-G866DDC GF 8600GT 256MB Dx10 CRT+2xDVI 540/1400
DVD RW LG H58N Double Layer +/- 20X

E sada, na mom starom PC-u usko grlo je bila memorija (skoro u svakom trenutku oko 30 otvorenih prozora + tabovi) tako da za ovaj planiram da ubacim 4GB RAM-a, a mogu da izaberem izmedju:
DDR II 2 GB, DDR2-800 takeMS kit 2X1GB DualChannel (ima i koji nisu upareni)
DDR2 1 GB DDR2-800 CL5 KINGSTON

Nazalost na sajtu nemaju vise podataka, kingston je malo skuplji, a mene interesuje sta je bolje da ubacim?

Takodje, imaju i HDD 500 GB, HITACHI, 16MB, 7200, SATA2, da li je bolji WD ili ovaj?

PC necu koristiti za igrice pa mislim da mi nece trebati bolja graficka, ali eto ako imate neki komentar za nesto bolje mozete da napisete...

I za ploce stanje je lose, imaju jos P5K Pro i P5KC, mada mislim da bi i ova trebala biti dobra...

DVD RW LG H58N sam ubacio jer kod kuce imam ukupno 4 razlicita PIONEER DVD RW-a (107, 111, 112, 112) i cisto da imam jos neki koji se razlikuje jer mozda on moze procitati nesto sto ovi nece (posebno sto je narezano upravo LG-om), ovi imaju jos NEC 7200 (koliko znam isti chipset kao i pioneer) i ASUS DRW-2014L1 (za asus ne znam nista), ali eto ako neko ima neki komentar vezano za ovo neka napise...

Nadam se da ce neko imati dovoljno slobodnog vremena da sve ovo procita i komentarise...

Hvala.

Prvo uzmi ozbiljnije kuciste. Ako ne celo barem napajanje neko renomirano (znaces po ceni,tezini...). Umesto 8600GT uzmi 9600GT.
Toliko od mene.

Hehe, naravno da sam mislio i na to, napajanje cu da uzmem iz drugog PC-a i bice fortron blue storm i mislim da ce biti dobro...inace, u proslosti sam imao mnogo problema sa PC-om dok nisam kupio ovo napajanje (nekoliko napajanja pregorilo, dvije maticne koje su tada bile preko 200eur...) i APC UPS (prije njega bio je neki mustek koji se pokazao kao veoma los i koji je takodje sprzen), a inace napon je veoma stabilan...

Sto se tice kucista, nazalost ovi imaju samo dva kucista (antec) koja su bolja od ovoga, ali je zato cijena i 4x veca, a nije da mi se bas daje preko 100 eur za kuciste...

Sto se tice graficke za 9600GT u odnosu na ovu 8600GT moram da dodam 90EUR, a kao sto sam vec rekao vjerovatno NIKADA necu instalirati neku igricu na ovaj PC i do sada na starom pc-u posao je odlicno odradjivala ati9800pro sa 128MB...pa ne znam da li se isplati dodavati 90eur na cijenu...

Meni najvise treba stabilnost, brzina rada, mnogo ram-a...

I jos da napomenem da sam ja iz Republike Srpske (ako se cudite za cijene i los izbor)...

Hvala.

Ne znam zasto, ali na asusovom sajtu pise da P5K ima FSB 1600, a P5K Pro ima maksimalno 1333, znam da ovaj procesor treba 1333, ali od viska glava ne boli...ai pitam se kako to da bolja ploca ima slabiji FSB...

Koliko ja vidim to je greska ili se to sve upisuje otprilike, na kanadskoj verziji asus sajta (ca.asus.com) pise da je FSB za P5K 1333...

Niko nije komentarisao RAM, da li je kingston bolji od takems-a?

Poslednja izmena:
Sto se tice fsb-a od 1333 i 1600, treba da znas da su oni postignuti prostom revizijom biosa i njegovim flesovanjem, sto se moze uraditi i na P5K pro koja je bolja ploca u svakom slucju i ima 8faznu naponsku sekciju.A realna razlika izmedju ta dva fsb-a je 1-2%.NE vise.
Drugo kakvo bre fortron napajanje? Zamalo pa da nisam uopste cuo za tu marku...Treba ti neki Chieftec iz CFT serije 450w i vise...mada za 8600Gt ti je 400w puna kapa ali kupi jace menjaces grafu jednom.
90E doplate za 9600GT? Decko, tebe neko ozbiljno hoce da odere.
Ako je kingston Value ram (KVR) bolji je Take MS. Ako je HyperX serija kingstona, bolji je kingston....

Poslednja izmena:
Hmmm, ne bi ja rekao da je fortron bas tako nepoznat, mislim da Chieftec nije nista jaci i ako se dobro sjecam ovo moje je bilo skuplje od Chieftec-a kada sam kupovao, naravno sve zavisi od serije, ja imam ovo (400w):
http://www.fspgroup.co.uk/u.k/02_newproducts/bluestorm2.htm
po meni veoma fino radi i jos bolje izgleda, a sto se tice stare mjere kvaliteta, tezina, ovo je teze, ako se dobro sjecam, bar 2 puta od starog noname iste snage!

Club3D CGNX-G962DD GF9600GT 512MB GDDR3 TV+DVI = ~174EUR (imaju samo sa 512MB)
Club3D CGNX-G866DDC GF 8600GT 256MB Dx10 CRT+2xDVI 540/1400 = 80EUR

Ovo su cijene, a zasto su ovakve to ja ne znam i upravo zbog toga nije mi bas do pacanja para za nesto sto mi i stara ATI9800Pro super radi...

P.S.
Molim te bez toga "decko", sumnjam da si stariji od mene (po tvojim podacima sa foruma, ja sam od tebe stariji 4 godine), a i ako jesi sumnjam da si mnogo stariji, a ovo mi nekako ima ton ponizavanja, mozda ti to koristis cesto kao uzrecicu, ali vjerujem da ce se i ostali sloziti da nije lijepo...

Hvala.

Fortron su jako dobra napajanja i nemas potrebu da mjenjas to napajanje... u svakom slucaju su bolji od chiefetca,a koliko znam u neke Antecove serije se ubacuju napajanja koja proizvodi FSP (Fortron Source).

@noviPCRS
ako imas samo od 400w napajanje ja bi razmislio da uzmem malo jace i bolje nemoj OC masinu dok ga budes terao na 400w (radit ce ali bolje je ipak ne ici do limita za napajanje)

Pa i to zavisi,ako se odluci za 8600GT onda mu i ne treba jace... mada vidim sada da pominje i 9600GT,onda bi bilo pozeljno malo jace.... barem 450w,naravno da se podrazumjeva neko brand name od 450w.
noviPCRS pitas gore zasto su ovakve cijene izmedju 8600GT i 9600GT... 9600GT kosta duplo vise tamo kod tebe,ali je zato brza barem tri puta,ako ne i vise, od 8600GT ;) tako da ako mozes da izdvojis pare za 9600GT neces se pokajati sigurno. sa tim procom koji planiras da uzmes i 9600GT ima sve igre da ti rade na full,cak i Crysis u 1280x1024 sve na high. sto sa 8600GT nece biti slucaj. e8400 radi vec na 3ghz sto je dovoljno da prati 9600GT,bez da klokujes proc :) evo moj e4300 radi klokovan na 3ghz i dovoljan je za moju 8800GT,naravno moglo bi to jos malo bolje,ali ja sam zadovoljan i ovako. a ti planiras e8400 koji je tako na def. jaci od mog e4300 klokovanog na 3ghz.
eh sad, naravno pored vece cijene za graficku moraces zamjeniti i napajanje ako hoces 9600GT... to je to,ti sada razmisli sta ti vise odgovara i koliko si para spreman da izdvojis.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se za ono decko, bila je uzrecica nisam ni razmilsljao,bio sam se iznervirao kako neko hoce eto da te odere za 50e...
Sto se tice memorije, mislim da bi trebalo da ides na Take MS stavi koliko ti treba 2 ili 4 gb ne znam cime se bavis i mozes li sve da iskoristis, a od optike cu predloziti NEC 7200(tj. optiarc). To napajanje od 400W bi trebalo da bude sasvim ok za taj komp, a ako vec kazes da je nesto kvalitetnije mozes i malo da kloknes procesor,opet kazem uzmi p5k pro plocu, POZZ...

Za napajanje jos cu da vidim kada sve to dodje, imam APC UPS koji u njihovom software-u pokazuje koliko PC trosi u W (nadam se da bar pokazuje priblizno realno, sada za moj stari PC sa P4 3.0 prescott, 9800Pro, nekoliko kulera, sata diskom...pokazuje da trosi 220W), ako bude potrebno jace napajanje kupicu neko bolje jer vec imam losa iskustva sa noname napajanjima...

Za graficku ne znam sta da radim, pare nisu problem, ali pokusavam da sklopim PC koji ce da mi radi ono za sta mi treba, a ne sve moguce ili pokazivanje i smatram da, ako je ova stara 9800pro odradjivala posao koji meni treba, ne bi trebao biti problem da ova 8600GT odradjuje posao :) jer ja nikada nisam igrao igrice, malo cudno, ali eto (jedino sto sam volio da igram i odigrao sam do kraja, to je bio alien versus predator u ulozi predatora :) i to je bilo prije 4 godine)

@ukimafija
Nema problema, ono sam napisao cisto jer smatram da to nije lijepo, ali eto svi mi imamo neke svoje uzrecice koje vecinom i nisu lijepe za druge, posebno ljude koji nam nisu bliski prijatelji...

Pa vjerovatno cu i ostati na takems, znam da su losi, ali vjerujem da je ovaj kingston sto imaju najslabiji moguc jer je i cijena kao takems...

Eh, sto s tice NEC 7200, znam da ne bi trebalo biti lose, ali ako sam dobro razumio to bi otprilike trebalo biti isto sto i pioneer, a to vec imam, a ja bi htio nesto sasvim drugacije cisto da eto imam alternativu ako nesto nece da ucita pioneer, jedino ako nec-sony koristi druge lasere i ostalo, a samo je chipset isti, onda je moguce da je razlika izmedju pioneer-a i nec-a...meni treba nesto sto cita skoro sve (za narezivanje cu vjerovatno i dalje koristiti pioneer), a za LG sam cuo da citaju i lose cd-ove mada ja licno sa starim LG-om i samsungom i nisam imao dobra iskustva i inace globalno nisam ljubitelj LG-a i samsunga kao brand-a...kakva su vasa iskustva?

99% cu ubaciti P5K Pro...

Hvala.

Saznao sam jos jednu stvar, 4GB RAM-a nije moguce koristiti na 32-bitnom OS-u, a ne bi da instaliram 64 bita OS...sada mi ostaje da ubacim 2GB ili 3GB mada ako ubacim 3GB moracu koristiti 2x1GB i 2x512MB....ne znam sta da radim....

Ma ubaci 3gb ali 3x1gb dual channel i ovako donosi realnih 7-8% tek napretka u aplikacijama koje to mogu da iskoriste. A sto se tice NEC-a Optiarca oni su on ovih novijih serija 7191 ukljucujuci i ovu 7200 (ja imam 7203S) proizvodnju optike izgleda prepustili LiteON-u -znaci njihovi cipovi mehanizam samo su neke stvari optiarcove, i mogu ti reci da mislim da mi rezac cita bolje doskove nego LG-jev DVD-Rom koji sam kupio samo za tu svrhu,a posto se pokazao kao ok i brz rezac, za sad imam samo reci hvale za njega...

Pa zato sto hocu da instaliram XP, a imam neke informacije da on bas i nije najbolje odradjen za 64-bita i da zna da zeza, a takodje imam informacije da ce 64-bita za standardne poslove samo da usporava pc...

to napajanje ce ti bez problema zavrsiti posao, fortron je kvalitetan
fino si rekao da neces instalirati igrice i meni nije jasno zasto ti trpaju 9600GT kada je neces koristiti
uzmi ladno 4 gige tog kingstona, xp ce da ti prepozna 3.2-5G a ako se kasnije odlucis za 64bit os moci ces iskoristiti ostatak
u realnom radu neces primetiti neke razlike izmedju sc i dc rezima tako da, na sta god se odlucis neces pogresiti (2x2g, 3x1g, 2x2,2x512g) naravno, ako ne gledas ukupnu vrednost nekada posle kada budes prodavao npr 512 ddr2 - to ce slabo da ide:d
lg dvdrw je sasvim ok
da bi se odlucio za 32 ili 64bit os najvise zavisi od toga sta tacno radis, tj za sta ces da koristis konfiguraciju

Eh, sto s tice NEC 7200, znam da ne bi trebalo biti lose, ali ako sam dobro razumio to bi otprilike trebalo biti isto sto i pioneer, a to vec imam, a ja bi htio nesto sasvim drugacije cisto da eto imam alternativu ako nesto nece da ucita pioneer, jedino ako nec-sony koristi druge lasere i ostalo, a samo je chipset isti, onda je moguce da je razlika izmedju pioneer-a i nec-a...meni treba nesto sto cita skoro sve (za narezivanje cu vjerovatno i dalje koristiti pioneer), a za LG sam cuo da citaju i lose cd-ove mada ja licno sa starim LG-om i samsungom i nisam imao dobra iskustva i inace globalno nisam ljubitelj LG-a i samsunga kao brand-a...kakva su vasa iskustva?

Ako pare nisu problem, mogao bi uzeti Plextor DVDRW. Cuo sam da su jedni od najboljih? Cena se prilicno razlikuje od ostalih uredjaja na trzistu...

Btw, ja bas uzimam istu plocu sebi, doduse moja je Asus P5KC, procitao sam sve najbolje o njoj i prilicno sam uzbudjen, jedva cekam da stigne. Izvin'te sto cu se sad ubaciti u temu, al kad vec pricamo o istim stvarima, da pitam za savet, dvoumim se da li da uzmem Q6600 ili C2D 8400, razlika u ceni je smesna, a ne znam sta bi bilo bolje s obzirom da je Q na 1066mhz FSB, a C2D na 1333Mhz. Komp bi trebalo da radi dobro sa novim igrama (znaci ne video editing). Grafu sam mislio da stavim ASUS Extreme 8800GT 512Mb (pokazala se skroz OK na bench testovima). I 2x1Gb Geil Ultra DDR2 PC-6400 (razmisljao sam da uzmem 4Gb, al onda moram da stavim 64bit sistem a ne znam dal je to sve OK, a i 2gb mi nekako ide u budzet vise :) ). I sve to u Thermaltake Soprano kucistu na TT400W napajanju.
Eto ako imate neki savet...shoot. ;)

thx :wave:

@pavlex pa ako uzimas qyad core definitivno moras ici na jace napajanje...min 500W!
Inace ja da pucam blizu ~200e na CPU uzeo bi Quad core iako za sada retko koja aplikacija je optimizovana ...
sto se tice Plextora grdno gresis nista nije bolji ili kvalitetniji od drugih rezaca na trzistu samo je precenjen

PS: sa 4GB rama ne moras preci na 64bit sistem jedina mana je sto realno mozes iskoristiti do 3.5GB... na 32bit OS-u

@pavlex pa ako uzimas qyad core definitivno moras ici na jace napajanje...min 500W!
Inace ja da pucam blizu ~200e na CPU uzeo bi Quad core iako za sada retko koja aplikacija je optimizovana ...
sto se tice Plextora grdno gresis nista nije bolji ili kvalitetniji od drugih rezaca na trzistu samo je precenjen

PS: sa 4GB rama ne moras preci na 64bit sistem jedina mana je sto realno mozes iskoristiti do 3.5GB... na 32bit OS-u

Pa ne znam za plextora, ja sam samo cuo da su oni jaako dobri, nisam nikad imao doduse. Da ja uzmem onda lepo C2D a? Vec sam cuo negde da mi u principu ne treba quad jos uvek jer se ne iskoristi kako bi trebalo. Ma necu onda uzimati 4gb, mante ga, dosta mi 2 sa XPom :) OK ako ne uzmem quad jel mogu onda da ostanem na tih 400W? Ipak su to thermaltake-ovih 400w, a ne neki sklj. ?
Btw pogledaj ovu "moju masinu" sa strane, neces mi verovati al ona ide na svega 240W :D Al to je HPovih 240W. A grafa trazi i dodatno napajanje. I sve odlicno radi vec 6 meseci. Zato kontam da bi trebalo da mi je dovoljno tih 400W ako su stvarno dobri...

thx pozz

Nemoj TT 400w ko zna koliko je realno, nije ista klasa neki CWT TT od 700w i neka low verzija po pitanju drzanja specifikacije... ja za C2D i jacu graficku ne bi isao ispod 450W brand napajanje...

Nemoj TT 400w ko zna koliko je realno, nije ista klasa neki CWT TT od 700w i neka low verzija po pitanju drzanja specifikacije... ja za C2D i jacu graficku ne bi isao ispod 450W brand napajanje...

mislish a? pa ne znam, idem da pogledam onda neko lepo jevtino kuciste i neko dobro napajanje :)
pa se javim kasnije
:wave:

OK, uzimam Thermaltake Soprano VX kuciste i Thermaltake 470W napajanje. Za svega 6 funti vise dobijem isto kuciste sa dosta jacim napajanjem. Ovo bi sad trebalo da posluzi a? :)
Btw ladno mi poskupeo procesor! Skocila cena za 4 funte! I evo sad sam opet pogledao i spala za 5funti. ?! ladno... bolje da pozurim da pazarim ;)

poozz

Poslednja izmena:
DVD RW LG H58N sam ubacio jer kod kuce imam ukupno 4 razlicita PIONEER DVD RW-a (107, 111, 112, 112) i cisto da imam jos neki koji se razlikuje jer mozda on moze procitati nesto sto ovi nece (posebno sto je narezano upravo LG-om), ovi imaju jos NEC 7200 (koliko znam isti chipset kao i pioneer) i ASUS DRW-2014L1 (za asus ne znam nista), ali eto ako neko ima neki komentar vezano za ovo neka napise...

Nadam se da ce neko imati dovoljno slobodnog vremena da sve ovo procita i komentarise...

Hvala.

Sto se tice optike ja bih ti preporucio plextor. Da ti dam primjer/ prijatelj mi ima dvd klub od 4500 filmova a sa plextorom je narezao 3000 ili 3500 filmova i jos nijednom mu nije nigdje zastao i cak je ocitavao sto nije mogao moj LG i NEC ( koji je narezao oko 1000 i vec mi je dosta oslabio ) moga brata SAMSUNG i PIONEER generalno mislim na fizicki ostecene diskove. E sada iz koje je serije ne znam ali ja bih se isto raspitao u vezi tih optika i za nju bih se odlucio.
..ako sam ti sta pomogao drago mi je... POZDRAV

Plextor koristi NEC drajv toliko o tome... samo budala moze dati 2x vise para za prepakovanu bombonu........
~3000 narezanih diskova i nije neka stavka ;)

Vrh Dno