Šta je novo?

Pregrejavanje GPU-a

Wahad

Slavan
Učlanjen(a)
22.09.2005
Poena
440
Imam acer 5920g seriju sa 8600gt 512mb ddr2 memorijom i temp gpu-a prilikom igranja ide cak i do 94 stepeni. Na pocetku sam mislio da su u pitanju drajweri jer u toku igranja mi zablinja displej, onda bude crn jedno pola minuta pa se wrati sa uzasnim frame rate-om... Mislio sam da pucaju drajweri stalno ali onda sam probao 3 vrste sa laptop2go foruma i uwek mi se isto desawa, nekada nakon 30min a nekada nakon sat dwa... Onda sam snimio everest i wideo da je graficka extremno topla...
Laptop mi stoji na rawnoj staklenoj powrsini. Probao i samo na AC-ju, bez promena...
Any help? Laptop je poprilicno nov tako da jednostawno hladnjak na grafickoj nije imao wremena da se zaprlja...

Poslednja izmena:
Pa to se dešava, ipak je to laptop. Ako ti to toliko smeta, onda dokupi neko eskterno hlađenje aktivno ili pasivno, tipa Notepal ili sl. Meni to ne smeta, zaustavi ti igricu na 20-30 sec i nastaviš dalje. A i ne dešava se stalno, nekad se uopšte ne dešava a nekad dva-tri puta u toku igranja. Bitno da se ne zaglupi komp da ne mora da se restartuje. Doduše ja se ne igram nešto puno, možda po 30-40 min. u cugu. Da sam neki ekstremni gejmer, kupio bih konzolu ili neki dekstop pc. Ovako razmišljam da uzmem Notepal i to pasivni za leto, čisto da mu malko spustim temp. Od zvuka aktivnih kulera mi je zlo :)

P.S. Meni kad se povrati igra, radi normalno kao i pre, nema gubitka u framerateu.

Poslednja izmena:
Ma meni se uzasno uspori... Hwala bogu, do sada ga nisam resetowao... Cuo sam da je zalmanow cooler odlican... Samo ne znam kolika mu je cena niti oznaka...

Bole uzmi CoolerMaster NotePal W3 (sa 3 kulera).

Ipak proveri to malo bolje šta se dešava. Meni nikad ne blinka displej, samo se zakoči igra i onda nestane slika na 20ak sekundi dok se ne restartuje drajver, i onda se povrati (eventualno uradim alt-tab na desktop pa natrag u igru). Tu imam obaveštenje u trayu da se drajver restartovao. Ništa usporavanje ništa blinkanje. Doduše ja koristim Acerove drajvere sa sajta, nisam instalirao modovane drajvere.
Možda ti je nešto neispravno ako ti tako blinka i usporava, meni se to ne dešava... to sam hteo da kažem

Meni max temperatura ide do 84C, tako da ne znam zašto tebi ide do 94. Nemam nikakvo dodatno hlađenje...

Prilozi

• rivaoe2.jpg
    rivaoe2.jpg
    99.9 KB · Pregleda: 75
Ocigledno da namena laptopa nije igranje igrica bez obzira na dobru graficku koju poseduje.

Ako je računar relativno nov, pretpostavljam da je još uvek u garanciji. Zašto ga onda ne bi odneo u servis da oni ustanove u čemu je problem?

Hocu, sutra... Mada kazu na notebook forumu da je to normalno za neke laptopove, da temp ide i do 100 na asusowim laptopowima...

Нормално

Hocu, sutra... Mada kazu na notebook forumu da je to normalno za neke laptopove, da temp ide i do 100 na asusowim laptopowima...
Не да кажу, већ је тако ;). Има брдо тема о прегравању GPU-a и с тим се мора живети. Једна у низу тема:
http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=237813

Купи нешто за хлађење као што су неки већ предложили.
:wave:

Visoke temperature GPU su manje, više standrdne za laptopove sa diskretnom grafikom. Ali mislim da pregrevanje istog nije normalna stvar (možda kod Acera i Asusa jeste, ja nisam upućen, jer imam Toshibu :d).

@Wahad
Meni se jedanput desilo na mom laptopu da je isto tako pobrljavio tokom igre. Ispostavilo se da sam ja zaboravio posle rada na baterije da prebacim Power Plan sa Power Saver na Balance/Performance, pa je politika hlađenja bila Battery Optimized, što je dovelo do pregrevanja. Proveri u setovanjima da li ti je podešena najefikasnija politika hlađenja.

Pa ja nisam siguran da je u pitanju pregrevanje. Više mi liči na bagovan drajver, jer je nVidia 8600 relativno nov GPU. Lepo piše u trayu nešto u stilu drajver se zakucao and has successfuly recovered, i nastavljaš igricu normalno, a često se to uopšte ni ne dešava. Ne bi mogao GPU da se ohladi toliko za 20ak sekundi, da je u pitanju pregrevanje, i da nastaviš igranje ko da se ništa nije desilo. Da je to u pitanju odmah bi se ponovo zakucao, ne bi moglo uopšte da se igra...

Poslednja izmena:
Ne znam šta tačno nVidia driver prijavljuje, jer nikada nisam imao njihov GPU. Međutim, znam da se ATI driver upravo tako ponaša kada se GPU pregreje, vrati se na kratko u 2D, prijavi kako se uspešno oporavio od greške i vrati se nazad u igru gde prvih par sekundi posle oporavka jako uspori igru. Tako da bih ja rekao da je problem 99% do pregrevanja.

Pa prvo to ne prijavljuje drajver nego operativni sistem, tako da bi poruka trebalo da je ista. Drugo svaki izlazak iz i povratak u igru je uspori prvih par sekundi, dok se sistem ne "sabere", čak i da si samo "svratio" do desktopa. Treće meni so to, kao što sam rekao, dešava nasumično. Znači nekad se uopšte ne dešava, nekad se desi jednom u toku igranja, nekad više puta. Ne vidim kako bi moglo da se nastavi igranje normalno, ako je u pitanju pregrevanje?. Onda bi se iznova ponovo pregrevao pri svakom nastavku igranja, te ne bi bilo moguće uopšte nastaviti...

A GPU Core temp mi ne prelazi 84C.

Pa prvo to ne prijavljuje drajver nego operativni sistem, tako da bi poruka trebalo da je ista.
Očito da ja živim u neznanju i ne shvatam kako operativni sistemi rade i sarađuju sa hardverom. Bili bio ljubazan da mi objasniš koji deo operativnog sistema (u ovom slučaju Windows-a) detektuje i kako da nešto nije u redu sa video driverom i kako ga to oporavi? Tj. kako windows zna da grafički hardver ne odgovara na odgovarajući način na zahteve koji su mu prosleđeni?

Drugo svaki izlazak iz i povratak u igru je uspori prvih par sekundi, dok se sistem ne "sabere", čak i da si samo "svratio" do desktopa.
To što si ti "išao u posetu" desktopu ne mora da ima bitnog uticaja na performanse igre. Sve dok sistem ima dovoljno memorije (operativne i grafičke), pa da pri promeni konteksta ne mora da izmešta sadržaj iste kako bi obezbedio mesto za working set aktivne aplikacije. Što sa količinom memorije kojom raspolažu današnje mašine i nije baš tako čest slučaj, tj. količina podataka koja se premešta nije toliko velika da bi bitnije uticala na performanse (mada sve to zavisi i od alavosti za memorijom pokrenutih aplikacija).

Treće meni so to, kao što sam rekao, dešava nasumično. Znači nekad se uopšte ne dešava, nekad se desi jednom u toku igranja, nekad više puta. Ne vidim kako bi moglo da se nastavi igranje normalno, ako je u pitanju pregrevanje?. Onda bi se iznova ponovo pregrevao pri svakom nastavku igranja, te ne bi bilo moguće uopšte nastaviti...
Prelazak u 2D režim bitno rasterećuje grafički podsistem, i za svega par sekundi temperature mogu bitno pasti. Takođe, kada čipovi rade na nešto višoj temeraturi od one za koju su projektovani, oni će verovatno nastaviti da rade ispravno, s tim da se verovatnoća da se neki bit pogrešno interpretira bitno povećava. Opet zavisi i na kom mestu će doći do greške, neće svaka greška biti fatalna (možda će samo boja nekog pixel-a bitni neznatno izmenjena).

A GPU Core temp mi ne prelazi 84C.
Na kraju, ne mora uvek pregrevanje grafičkog procesora da bude uzrok problema, pregrevanje grafičke memorije takođe može da predstavlja uzrok problema.

Poslednja izmena:
Prelazak u 2D režim bitno rasterećuje grafički podsistem, i za svega par sekundi temperature mogu bitno pasti.

Samo da ti javim da Windows Aero Desktop nije 2D režim već 3D. Ako ti nije jasno kako je to moguće, informiši se malo o DWM renderovanju.

Samo da ti javim da Windows Aero Desktop nije 2D režim već 3D. Ako ti nije jasno kako je to moguće, informiši se malo o DWM renderovanju.

Molim te nemoj se praviti pametan, već odgovori na gore postavljeno pitanje. Ja sam ubeđen da znaš odgovor s obzirom na ton sa kojim si nastupio u prethodnom postu. :D

Uzgred budi rečeno, znam da Aero koristi 3D akceleraciju kartica. Operacije koje on izvršava na GPU nisu ni približno zahtevne koliko renderovanje neke kompleksne 3D scene. Tako da je i tada GPU prilično rasterećen, pa mu temperatura jako brzo opada.

Nisam ti ja tata da te učim "how things work". Ako ne uviđaš vezu između operativnog sistema-3D desktopa-3D grafičkog akceleratora, šta ti ja mogu. Izvoli pa nauči, imaš Internet.

Moj "ton" je posledica tvog nadobudnog tona...

P.S.Windows Aero ne samo da koristi 3D, vež zavisi od 3D akceleracije. To je full 3D, DX10.

Poslednja izmena:
U trayu drajweri mi apsolutno nista ne prijawljuju... Ali da kucnem u drwo, sa 174.82 do sada nisam imao problema, u bioshock-u u native rezoluciji higi setowanjima temp se nije dizala preko 88c, gears of war, 91c, mada mozda mi i everest prijawljuje koji stepen wise jer u programu ne mogu dobiti specifikacije graficke, gpu podeok je prazan... Verzija 4.0.
Skinucu hwmonitor pa cu wideti koja je max temperatura tokom igranja.
Btw cim skocim na desktop, u toj milisekundi se temp spusti za nekih 5-8 stepeni... Ali bukwalno u istom trenutku, kasnije se spusta po stepen-dwa max u odredjenom wremenskom periodu...

Nisam ti ja tata da te učim "how things work". Ako ne uviđaš vezu između operativnog sistema-3D desktopa-3D grafičkog akceleratora, šta ti ja mogu. Izvoli pa nauči, imaš Internet.

Sva sreća pa nema potrebe da me ti učiš. ;)

Pitanje ti nisam postavio zato što ne znam, već me je živo interesovalo kako ti zamišljaš da se ta komunikacija OSa sa grafičkim čipom odvija. Budući da OS jednostavno nema načina da proveri da li je zahtev koji je on poslao driveru zaista grafički čip kasnije izvršio kako treba i da li je njegovo interno stanje validno. Tako da je jedino na driveru da eventualno proveri da li čip radi kako treba.
U poruci o grešci koju sam ja dobijao je eksplicitno stajalo da ju je generisao ATI GPU recovery, dakle ATI driver. Tako da ona nikako ne bi mogla da bude ista kao ona koju eventualno generiše nVidia driver. Što se Windowsa tiče on bi mogao da detektuje da li driver obrađuje poruke koje mu on prosleđuje i eventualno da prijavi nešto tipa "driver not responding", ali ja takvu poruku još nisam video.

Poslednja izmena:
Ti dečko očigledno ne razumeš koncept operativnog sistema i drajvera. Drajver bez operativnog sistema nije ništa i ne može da te obavesti ni o čemu, bez operativnog sistema odnosno njegovog UI. Naravno da je Windows vrlo zainteresovan za funkcionisanje 3D grafičkog hardvera jer bez istog njegov UI ne bi mogao da funkcioniše, pa samim tim ni sam OS ne bi bio u funkciji. Ti ničime nisi dokazao da nisam u pravu, pa ni ja nemam potrebu da ti dokazujem da jesam samo zato jer ti to osporavaš...

Komunikacija OSa sa hardverom se upravo odvija preko drajvera i obrnuto.

Šta ti misliš, da li operativni sistem inicijalizuje driver recovery ili drajver samog sebe restartuje?

Poslednja izmena:
Ti dečko očigledno ne razumeš koncept operativnog sistema i drajvera. Drajver bez operativnog sistema nije ništa i ne može da te obavesti ni o čemu, bez operativnog sistema odnosno njegovog UI.
To savršeno dobro razumem i ne osporavam. Ali razlikujmo situaciu kada te OS obaveštava o grešci i kada te driver obaveštava o grešci (oba to rade posredstvom (G)UI primitiva koje taj OS pruža).

Naravno da je Windows vrlo zainteresovan za funkcionisanje 3D grafičkog hardvera jer bez istog njegov UI ne bi mogao da funkcioniše, pa samim tim ni sam OS ne bi bio u funkciji.
Ti ničime nisi dokazao da nisam u pravu, pa ni ja nemam potrebu da ti dokazujem da jesam samo zato jer ti to osporavaš...

Komunikacija OSa sa hardverom se upravo odvija preko drajvera i obrnuto.
Komunikacija se odvija preko drivera u oba smera, to je tačno. Ali OS savršeno nema potrebu da zna sve detalje o funkcionisanju GPUa, jer bi ga to nepotrebno opteretilo. Na driveru je da obezbedi normalno funkcionisanje GPUa. Svakako da će driver izvestiti OS da recimo ne može da promeni rezoluciju, ali neće ga npr. izvestiti o tome da je došlo do greške pri crtanju nekog poligona.

Šta ti misliš, da li operativni sistem inicijalizuje driver recovery ili drajver samog sebe restartuje?
Ovde je došlo do gadne zabune, naravno da driver ne resetuje sam sebe. Ako OS detektuje da driver ne funkcioniše kako treba, on će ga restartovati.
Ono što driver može da restartuje je ono čime on upravlja, u ovom slučaju GPU. Dakle, ako driver i dalje radi normalno ali je došlo do interne greške u GPU, driver ako je otkrije može intervenisati i dovesti GPU u neko validno stanje.
Ono o čemu ja pričam sve vreme je da je kod mene driver intervenisao, jer je GPU usled pregrevanja "pobrljavio" i da je driver generisao poruku o grešci.

Moja poenta je da budući da driver reaguje i da GPU recovery nije feature Windowsa, već nešto što proizvođač implementira u driver, neće se isto ponašati i dati iste poruke na nV i ATI karticama kao što si ti tvrdio:
kriket je napisao(la):
Pa prvo to ne prijavljuje drajver nego operativni sistem, tako da bi poruka trebalo da je ista.
Doduše, delimično se slažem sa prethodnim. Ako je driver taj koji je "pukao" onda će Windows informisati korisnika o tome i poruka će biti ista.

Ono što driver može da restartuje je ono čime on upravlja, u ovom slučaju GPU. Dakle, ako driver i dalje radi normalno ali je došlo do interne greške u GPU, driver ako je otkrije može intervenisati i dovesti GPU u neko validno stanje.

Ma daj molim te, GPU je hardver koliko ja znam, i jedina intervencija koja hardver koji je zakazao može dovesti u validno stanje je zamena istog. Po tome što ti pričaš ispada da bi teoretski moglo da dođe do "svađe" između OSa i drajvera, na temu "ko je u stvari zakazao, drajver ili hardver". Znači OS kaže drajveru "ne radi mi grafika, sad ću da te resetujem" a ovaj njemu odgovara "e majke mi nisam ja kriv, to je GPU pobrljavio saću ja njega da sredim ništa se ti ne brini" i tako u nedogled. mislim stvarno :)

Bottomline, ako OS resetuje drajver, svakako to neće štetiti hardveru.

P.S. a ono što ti piše ATI GPU ili šta već, to ne znači da se drajver tebi lično obraća, već koji je device driver zakazao i oporavio se. Ne veruj svemu što pročitaš.

Poslednja izmena:
Ma daj molim te, GPU je hardver koliko ja znam, i jedina intervencija koja hardver koji je zakazao može dovesti u validno stanje je zamena istog. Po tome što ti pričaš ispada da bi teoretski moglo da dođe do "svađe" između OSa i drajvera, na temu "ko je u stvari zakazao, drajver ili hardver". Znači OS kaže drajveru "ne radi mi grafika, sad ću da te resetujem" a ovaj njemu odgovara "e majke mi nisam ja kriv, to je GPU pobrljavio saću ja njega da sredim ništa se ti ne brini" i tako u nedogled. mislim stvarno :)

Bottomline, ako OS resetuje drajver, svakako to neće štetiti hardveru.
Nisam mislio na hardverski otkaz, već ako iz nekog razloga HW zablokira, pa mu i reset može pomoći.

Do "svađe" ne može nikako da dođe, budući da je jedini način da OS sazna da nešto nije u redu sa grafičkim hardverom da mu tako nešto javi driver. Driver kada hardver zakaže prvo pokuša da sam razreši problem, a ako ne uspe tek onda javlja OSu da je došlo do belaja. S druge strane, ako oporavak HW uspe OS ne mora ni da bude svestan da je privremeno došlo do nekakvog problema.

P.S. a ono što ti piše ATI GPU ili šta već, to ne znači da se drajver tebi lično obraća, već koji je device driver zakazao i oporavio se. Ne veruj svemu što pročitaš.
Tačno je da ne mora da znači, ali u ovom slučaju jeste tako. ;)
Moja je greška, nije "GPU recovery", već VPU Recover. Evo definicije sa sajta ATI-ja:
VPU Recover significantly reduces the number of system crashes caused by graphics hardware hangs. If the display driver detects that the graphics processor has hung, VPU Recover will attempt to reset the graphics processor, eliminating the need for a system reboot and allowing users to continue using their computer without interrupting or losing their work.
Ukoliko te interesuje malo detaljnije objašnjenje našao sam i ovaj dokument.

Inače, pretpostavljam da i nVidia ima sličan mehanizam u svojim driverima, ali to bi neko ko ima njihov grafički čip mogao da proveri. Ako postoji, možda negde loguje kada je intervenisano, pa bi se na osnovu toga moglo zaključiti da li je problem isključivo do drivera ili ima veze i sa samim GPUom, tj. njegovim pregrevanjem u ovom slučaju.

Koliko ja vidim na dnu tog dokumenta, on je printed in Canada 2003. godine. Na slikama su XP screenshotovi. Mi ovde govorimo o Visti koliko ja znam. Kako danas stvari stoje možeš da vidiš na http://www.microsoft.com/whdc/device/display/wddm_timeout.mspx

Ukratko, Windows Vista attempts to detect these problematic hang situations and recover a responsive desktop dynamically. In this process, the Microsoft Windows Display Driver Model (WDDM) driver is reinitialized and the GPU is reset. No reboot is necessary, which greatly enhances the user experience.

WDDM je deo operativnog sistema, tako da ipak, u slučaju Viste, sam OS resetuje GPU.

Poslednja izmena:
Koliko ja vidim na dnu tog dokumenta, on je printed in Canada 2003. godine. Na slikama su XP screenshotovi. Mi ovde govorimo o Visti koliko ja znam. Kako danas stvari stoje možeš da vidiš na http://www.microsoft.com/whdc/device/display/wddm_timeout.mspx

Ukratko, Windows Vista attempts to detect these problematic hang situations and recover a responsive desktop dynamically. In this process, the Microsoft Windows Display Driver Model (WDDM) driver is reinitialized and the GPU is reset. No reboot is necessary, which greatly enhances the user experience.

WDDM je deo operativnog sistema, tako da ipak, u slučaju Viste, sam OS resetuje GPU.
Sad videh da zaista pod Vistom više nemam VPU Recover stavku u CCC. Bio sam prosto ubeđen da VPU Recover radi i pod Vistom, moja greška. :lupko:
Za WDDM nisam znao da kada detektuje da driver više ne obrađuje prosleđene poruke da ga restartuje i da pokuša da restaurira prethodno stanje i nastavi sa izvršavanjem grafičke aplikacije. Mislio sam da sa restartom drivera ubije i grafičku aplikaciju.

Na kraju, teška srca :), moram da priznam da si ipak bio u pravu.
:wave:

Aplikacija salje graficke komande OS-u, OS ih salje driveru a driver GPU. Kada OS skapira da mu driver nije javio da je zadnji paket komandi izvrsen posle nekog vremena onda OS kapira da nesto nije u redu i obavestava korisnika. U slucaju VPU recpvery kod ATI-a oni ugradili slican mehanizam u driver pa umesto da te saceka zakucan sistem, dobije poruku da nesto nije u redu.
Razlog za neizvrsavanje grafickih komandi moze da bude pregrevanje, predugacak shader program ili hw kvar.

Imam isti notebook kao i ti. I meni se greje kao lud. Medjutim ja sam bekapovao vistu na dva dvd-a i drivere na 1 i ubio sistem i instalirao XP. RaDI MNOGO BRZE. Sto se tice grejanja kupio sam dva ona podnozja za hladjenje i to je golo g...o. Ne da smanjuje temperaturu nego povecava jer duva u otvor umesto da izvlaci. Probao sam kineze i coolermaster(kosta 3.200 din). Odigrao sam ceo Crisis. Malo uspori kad se mnogo ugreje ali ne puca. Temp je za CPU max bila 88 stepeni a za GPU 85 stepeni. Tako je radio satima. GPU nikad ne pada ispod 60. Poznajem tipa u ACER Srbija, radi u servisu koji kaze da se ne sekiram nista to je normalno. On kaze sad da ne veruje da je to bas tacna temp. Inacekad sam igrao Crisis CPU je isao na max 80. 88 sam nagurao kod sintetickog CPU testa. Dokupi garanciju do 3 godine i samo raspali. Ne bacaj pare za Notepal i slicno to nista ne valja. Ja cu moj da dam u pola cene.
Pozdrav

Zato sam ja mislio da uzmem pasivni Notepal, bez kulera bez ičega, samo sa otvorima na postolju za bolju cirkulaciju vazduha. To sigurno ne može da škodi, pitanje je samo koliko koristi tj da li vredi davati €30 za spuštanje temperature od par stepeni.

Što se tiče GPU, čitao sam da je prag pregrejavanja 110 stepeni, a kako meni ne prelazi 87-88, znači da je relativno daleko od toga. Ne znam samo kako će biti na leto kad temp vazduha bude bila preko 30..

Poslednja izmena:
Nije bitno ako je napolju i 40 stepeni ako imas klimu u kuci temperatura ce ti biti max 26 stepeni u prostoriji tako da to nece biti veliki sok za notebook.

Nazad
Vrh Dno