Šta je novo?

Novi Raptor - VelociRaptor

Nek' se javi ko i kad bude kupio ovog bajtozdera...
Da nam kaze utiske i mogucnosti...

Koliko bi TO moglo da kosta kod nas ako je "tamo" 300$ ?

pa trebalo bi biti između 180-250e ali sve zavisi koji od dobavljača ih prvi nabvi pa nabije cenu pošto ih imaju prvi...

Ne zanimaju me prvi primerci!!! :)
Nek' se malo procisti i nek drugi budu testeri za tog lepotana, ja cekam decembar ( najkasnije ) a bas bi ga bilo lepo staviti negde u septembru kada cena zaista bude ( Bog da te cuje ) oko 180€ ( i manje... zasto da ne), pa da se sve "pushi" od brzine... :D

Poslednja izmena:
Nesto je to po meni mala cena 32GB Raptor SATA1 kosta 90€ (dobro ovi od 74 se vise isplate) 150GB su 200€+ a ovo od 300GB neverujem da ce biti manje od 300€ pa u pocetku ...

Nek' se javi ko i kad bude kupio ovog bajtozdera...
Da nam kaze utiske i mogucnosti...

Koliko bi TO moglo da kosta kod nas ako je "tamo" 300$ ?
Prosto, kao i uvek - samo prebacis ove $ u € i to je to...

Raptor 150 kosta 153e kod nas.
Nesto je to po meni mala cena 32GB Raptor SATA1 kosta 90€ (dobro ovi od 74 se vise isplate) 150GB su 200€+ a ovo od 300GB neverujem da ce biti manje od 300€ pa u pocetku ...

Ja sam se danas malo razocarao gledajuci boot and load times...

http://www.techreport.com/articles.x/14583/6

Po ovome je bolje da napravim particiju na jednom od ovih mojih velikih hdd i da palim (dizem) komp ko "munju"...?

Poslednja izmena:
Ja ovom testu nimalo ne verujem - bilo sta gde Baraluda (namerno L) 7200.7 moze da bude ispred bilo kog Raptora je dovoljno da ne verujem ni delu tog testa! Ni 7200.10 ne moze biti bolja a kamoli 7200.7
Ili razlicito fragmentovani diskovi ili nesto drugo - brzina sigurno nije!

Raptor je ljudi moji porez na budale. I know it, you know it. :)

Tko hoce brz disk nek' kupi neki model sa 320GB plocama i kraj price. :)

Cuti ti, ne znas ni sam koliko sebe lazes ;)
Jedino ako ne zelis da das pare pa se ovako pravdas sebi :D

Dobro je sto su mu smanjili nivo buke, ovaj od 74GB mi probi usi.

A ta tabela sa boot load times je bas cudna, nisam citao celi test ali ne vidim da su negde napisali da li je to bilo jedno merenje ili srednja vrednost vise merenja?

Cek sto vam je uopste bitna boot tabela, uzgred dizanje OS-a je vrlo komplikovan proces ... nije to sve trpanje fajl za fajlom i ma tu sve i svasta ... a plus kolko puta dnevno dizes OS (osim ako nemas 2 Win-a i par Linuxa) jednom ukljucis komp i radi nije tito neka aplikacija da je stalno gasis i palis ...

3200AAKS (postoji tema o njemu i koja je tačna oznaka za model sa jednom pločom), 6400AAKS, Samsung 640GB F1...

Raptor je ljudi moji porez na budale. I know it, you know it. :)

Tko hoce brz disk nek' kupi neki model sa 320GB plocama i kraj price. :)

Znaci ja sam budala?!? :trust:

A ti si pametan sto nisi kupio ili se to samo tako tesis? :d

Aj' ne lupetaj zivota ti. :D

Link : Anandtech

Pogledajte testove. U sintetickim (strane 6, 7) vodi SSD, u aplikacijama i igrama su mu mehanicki diskovi rame uz rame (za daleko manje para ako smem da primetim), ali nesto ga nema kod veceg opterecenja (strana 9) gde je write performance bitan. Osim Raptora i WD od 640GB je izuzetno dobra sprava za one kojima je bitniji kapacitet nego brzina.

Ja cu svakako uzeti ovaj VelociRaptor za sistemski disk kad se pojavi u prodaji, a planiram i upgrade RAID-a sa ovim 640-ticama. Svako ko misli da je skupo i da se ne isplati neka se uzdrzi od komentara, niko ga ne tera da kupi, a neki od nas znaju kako to da iskoriste.

Znaci ja sam budala?!? :trust:

A ti si pametan sto nisi kupio ili se to samo tako tesis? :d

Aj' ne lupetaj zivota ti. :D

Link : Anandtech

Pogledajte testove. U sintetickim (strane 6, 7) vodi SSD, u aplikacijama i igrama su mu mehanicki diskovi rame uz rame (za daleko manje para ako smem da primetim), ali nesto ga nema kod veceg opterecenja (strana 9) gde je write performance bitan. Osim Raptora i WD od 640GB je izuzetno dobra sprava za one kojima je bitniji kapacitet nego brzina.

Ja cu svakako uzeti ovaj VelociRaptor za sistemski disk kad se pojavi u prodaji, a planiram i upgrade RAID-a sa ovim 640-ticama. Svako ko misli da je skupo i da se ne isplati neka se uzdrzi od komentara, niko ga ne tera da kupi, a neki od nas znaju kako to da iskoriste.

Ne, nisam rekao da si budala. :) Ali imas ocito viska love. ;)

Naravno, da mi nesto znaci ta razlika u odnosu na 7200rpm diskove i da imam taj novac, i ja bih uzeo raptora.

ja nesto nisam odusevljen novim raptorom, vise bi voleo da su ga zaleteli na 15k. vise bi mi znacio disk od recimo 74gb i 15k nego 300gb i 10k. za sada ne razmisljam da zamenim svoj 150gb raptor. ovo mi je treci po redu i verovatno ce dosta dugo ostati.

@audiofreak

raptor 150gb i 2x caviar 640gb je ista kombinacija kao kod mene. jako lepo radi. :)

Mah, pravi raptor ce biti onaj sa 320GB plocama i 3.5" dimenzijama. Imat ce nesto visi RAT, ali i vjerojatno opako visok r/w.

Ne verujem da ce se pojaviti takav raptor...

Pa vec sam citao najave...ne vidim zasto to nije moguce.

Mah, pravi raptor ce biti onaj sa 320GB plocama i 3.5" dimenzijama. Imat ce nesto visi RAT, ali i vjerojatno opako visok r/w.

Svi raptori su imali 2.5" ploce i 3.5" dimenzije. na 3.5" su prosireni zbog hladjenja.
Gustina ploca je jedina realna prica, ploce i broj obrtaja ostaju isti. Mada licno, ne verujem da ce skoro bilo sta menjati. Svaki raptor je dobro izrabljen pre nego sto je dosao novi model.

Činjenica je da da će dva wd3200aaks u raidu 0 biti brži od tog raptora i biti duplo jeftinja investicja.

Poslednja izmena:
Činjenica je da da će dva wd3200aaks u raidu 0 biti brži od tog raptora i biti duplo jeftinja investicja.

Aman ljudi: neće nikada biti bolji kao sistemski disk, a za to je bitno ovo:

hdtach-access.gif

Random acces je nešto što se ne sabira kod RAID-a i ostav´te više ljude koji znaju kako da iskoriste Raptora sa savetima tipa - bolje 2 NN diska u RAID-u.

Od ovakvih komentara se uzdrzite, jer primarno je bitno o kakvom je radu rec. Nekome ne znaci ni to da li se igrica svakih 10 sekundi koci zbog manjka RAM-a i swappovanja na disk, a neko nema zivaca ni da ceka 1 sekund vishe za obicno kopiranje fajlova.
Meni ni na kraj pameti ne bi bilo da uzmem ista manje od Raptora za rad. Za storage je sasvim druga prica ali za rad - min. Raptor. To naravno ne znaci da ce se i primetan broj ljudi sloziti sa mnom ;)

Evo jos interesantnih testova:
http://www.techreport.com/articles.x/14583
http://www.maximumpc.com/article/the_new_fastest_hard_drive_ever

Sto rece alfaunits, manite se komentara tipa "bolje 2x 7200rpm RAID nego Raptor" jer se ovde ne postavlja pitanje gde se najvise dobija za ulozeni novac, nego sta je najbrze ;)
Posebna je prica da li onaj ko ga kupi zaista ima potrebu za tim, ume li da to iskoristi ili je samo bacio pare jer ih ima za bacanje, a ljudi koji traze apsolutni maximum ne pitaju za cenu :D

Inace, mislim da je $300 sasvim razumno s obzirom da su WD1600ADFS ~$150, WD1500ADFS ~$170 i WD1500AHFD ~$175. Suskanje da je model od 150GB u pripremi je pod znakom pitanja jer bi time ugrozili prethodne modele osim ako njima ne obore cenu ;)

Evo jos interesantnih testova:
http://www.techreport.com/articles.x/14583
http://www.maximumpc.com/article/the_new_fastest_hard_drive_ever

Sto rece alfaunits, manite se komentara tipa "bolje 2x 7200rpm RAID nego Raptor" jer se ovde ne postavlja pitanje gde se najvise dobija za ulozeni novac, nego sta je najbrze ;)
Posebna je prica da li onaj ko ga kupi zaista ima potrebu za tim, ume li da to iskoristi ili je samo bacio pare jer ih ima za bacanje, a ljudi koji traze apsolutni maximum ne pitaju za cenu :D;)

Tom logikom bi ja volio vidjeti 5 x Ultrastar 15K450.
Ljudi moji cjena je uvjek najbitnija stavka.

Kasnis, jebga, na prethodnoj strani je P307 vec ostavio link ka testu na techreport-u... :)
Posebna je prica da li onaj ko ga kupi zaista ima potrebu za tim, ume li da to iskoristi ili je samo bacio pare jer ih ima za bacanje, a ljudi koji traze apsolutni maximum ne pitaju za cenu :D
Tacno tako.

P.S. Pocinjem sa stednjom... :smoke:

Vrh Dno