Šta je novo?

Hmm? 5000BE or E2200

jonesba

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
320
Dakle lomim se izmedju ove dve solucije...Cene su im iste i generalno svejedno mi je dal je to Intel ili AMD(ne volim ni jedne ni druge:-devil-:)

E sad posto bih odma i menjao kuler znaci da ne igra tj da nije plus to sto E2200 dolazi sa BOX hladjenjem jer sam planirao da uzmem nesto necujno a da solidno hladi...(voleo bih savet za kuler za procesor al da je neki low profile tj da nije onaj Tower fazon)

ZNaci sa kojim procesorom dobijam vise tj koji je bolji najjednostvnije...Vise od 6000din ja ne dajem za procesor!!!dakle nikakvi procesori od 100e samo izmedju ova dva...

E onda bih molio i preporuku za maticnu koja ce najbolje da isprati jedan od ova dva procesora...

I na kraju memorija...(skontao sam da je najveci krivac na mojo prosloj konfi bio upravo losiji RAM tj bio je onaj Transcend najjeftiniji)

Za memorije ne bih stedeo ovog puta i zanima me generalno neka dobra 800mhz DDR2...znaci okvirno oko 60-65e za kit(mada ako ima i jeftinije nije frka)

Pa duduk nisam :) (razumem ja sto "pise" po biosu ) ali jedino sto ne znam jesu dometi procesora i shodno tome ne znam ni koje su ploce dobre za OC...Moracu kao sto kazesh da prelistam ja malo teme za OC pojedinih procesora(i da vidim mozda neko iima kombinaciju ploca+proc+memorija koja bi meni odgovarala pa da samo "prekopiram" od coveka i uzmem takvu kombinaciju za sebe)

E ovako...Za 8xxx seriju proc bi imao para ali bi onda ispastala ploca(jer jelte dobra ploca za Intel ne postoji sa integrisanom grafom koja bi sluzila dok se ne skupi kesh za ozbiljnije nesto) dok je kod AMD vidim drugacija situacija(TA 780G mi se jako svidja)....

BTW koji su bogalji od Intela i generalno sta da izbegavam od procesora???

koliko sam skontao od AMD trenutno ispod 4400+ G2 ne vredi ici a neki optimum je upravo 5000+ BE dok mi se generalno svidjaju i ovi BE2300(tako nekako se zovu) sto su 45W TDP e sad kako oni stoje tj u kojem su rangu sa 5000(posto su iste cene) moracu da proverim...

JEdno sam definitivno resio a to je da uzimam OCZ platinum(cena je stvarno smesna a prvi put cu uzeti memoriju koja na sebi ima hladnjake :) )

A od kuler najverovatnije TX2 jer vidim da pola foruma hladi sa njime tako da ne moze da ne valja...

A za *P*A*B*L*O* pa vidi ono menjam iz jednog razloga...diplomirao sam nedavno i skupio se neki kesh pa sad idem da spiskam na komp(jer generalno popicu sve pare ili pozajmiti mojima da ulazu u neprofitabilnu poljoprivredu tako da bolje da ja ipak to potrosim na pravu stvar)

A i ljubomoran sam na vas sto imate dobre korpjutore(sto bi rekli klinci iz mog kraja)

To je isto kao da si pitao zasto je pentium II na 400mhz sporiji od pentiuma III na isto 400mhz...........zato sto je prvi core a drugi core2 arhitektura.

O chemu ti prichash ?? :trust: Ako nisi video taj celeron ima DVA jezgra odnosno isti je kao i svaki C2D osim shto ima manje L2 cache-a. Jel sad vidish koliko je bitan L2 cache kod Intela ??

Poslednja izmena:
Upravo, cache je presudan kod core2 procesora, serija 8xxx ima 6 MB l2 cache i zbog toga je najvecim delom brza od core 2 duo 6xxx serije, koja ima 4 MB l2 cache-a.

O chemu ti prichash ?? :trust: Ako nisi video taj celeron ima DVA jezgra odnosno isti je kao i svaki C2D osim shto ima manje L2 cache-a. Jel sad vidish koliko je bitan L2 cache kod Intela ??

Taj celeron ima dva CORE jezgra, dok ovaj drugi ima dva CORE2 jezgra, ali ocigledno da ovde retko ko o tome vodi racuna..........znaci CORE jezgro nije isto sto i CORE2 jezgro!!!

Svi Intel procesori E12xx, E2xxx, E4xxx, E6xxx, E7xxx i E8xxx su bazirani na Core2 arhitekturi.

Konkretno E1200 ima Allendale core koji je isti kao onaj kod E6xxx serije samo celeron ima manje kesha.

Core je korishcen ko procesora sa Yonah jezgrom.

Taj celeron ima dva CORE jezgra, dok ovaj drugi ima dva CORE2 jezgra, ali ocigledno da ovde retko ko o tome vodi racuna..........znaci CORE jezgro nije isto sto i CORE2 jezgro!!!

crazy-eyes.gif

Svi Intel procesori E12xx, E2xxx, E4xxx, E6xxx, E7xxx i E8xxx su bazirani na Core2 arhitekturi.

Konkretno E1200 ima Allendale core koji je isti kao onaj kod E6xxx serije samo celeron ima manje kesha.

Core je korishcen ko procesora sa Yonah jezgrom.

U pravu si, stvarno je i e1200 core2, sa njim se nisam susreo ali pretpostavljam da je 512kb premalo za dva jezgra, vec od e2x pa navise razlika je drasticno manja kad pricamo takt za takt.

hahaha, daleko najbolja tema!

e2200 jede 5000+ BE za doruchak ... :S:

kako se stvarno neki ljudi frljaju sa informacijama to je neverovatno. chak, ne samo da prichaju netachne informacije za procesor, vec lagano spominju i chipset kao bolju varijantu, kao da svi imamo beskonachno para, pa je bolji Intel ...

da, ja svakih 108 minuta moram da udarim superPi na mojoj mashini, inache ode ceo svet u qrtz kolapsom magnetnog polja ... a da ne pricham o RAR-u. neki chak kazu da ako ne rarujesh jednom dnevno neki fajl, da procesor umire za 0.01% ...

dosta sprdanja -

780G plocha sa crncem, i izaci cesh duplo jeftinije iz radnje. a pritom, sve shto si naveo da ti treba radice bez problema. imash ovde hiljadu tema, ali ako ti zatreba pomoc, javi mi se povodom OC-a 5000+ poshto imam dosta iskustva sa njim.

JA bi u ovoj dilemi, za sebe, izabrao C2D, kupio neki polovan 7600GS DDR3 ili slično i verujem da bi ti to predložilo još 90% forumaša koji se solidno razumeju u HW...

superstarr, razumesh se batice ekstra, al de nadje 7600GS ... to je svojevremeno bio veliki fail od karte, evo nadjoh neke stare rezultate -

farcry_7300.gif

fear_7300.gif

7600GS je poprilichno osakacena karta, tada je bilo daleko jeftinijih varijanti sa boljim preformansama, 7300GT koji ima isti chip, samo 8 umesto 12 pixel shader-a dobijao ga je u vecini sluchajeva ...

Poslednja izmena:
7600GS je poprilichno osakacena karta, tada je bilo daleko jeftinijih varijanti sa boljim preformansama, 7300GT koji ima isti chip, samo 8 umesto 12 pixel shader-a dobijao ga je u vecini sluchajeva ...

:D:D:D

Pa sam kažeš da je malteni isti GPU. Malo jači kod 7600GS nego 7300GT.
Ako imaju obe DDR2 ili imaju obe DDR3 memorije - 7600GS je uvek brža.
Inače je brža ona sa DDR3.
Odavno se raspravljalo na forumu o tome. Ima nekoliko tema.
nV serija 7 je imala gomilu varijacija sa memorijama - tako da to treba da se gleda. Ovo što si ti naveo važi za 7300GT DDR3 naspram 7600GS DDR2 - što je logično i bez navođenja rezultata imajući u vidu njihove specifikacije.
Iz te klase/generacije bilo koja sa 256MB DDR3 je optimalno rešenje.
A onaj popularni gainward 7600GS GLH sa DDR3 (koji radi bez problema kao 7600GT) može da se nađe po oglasima za 35e što uopšte nije loše.

Poslednja izmena:
Daj oces li reci koliko ti je zauzece procesora kad otpakujes?

Ma pusti ga.... Vidish da chovek kaze da je cache bitan samo kod uchitavanja igara... :D
PS: Meni je zauzece nekih 70-80 %

e2200 jede 5000+ BE za doruchak ... :S:

Nejede ga za doruchak ali realno gledano E2200 je bolji procesor.... Na istom taktu 20 % brzi...

@ jonesba
Ako ce ti trebati pomoc za O/C ja sam tu blizu pa mozem svratiti da ti pomognem :p

Poslednja izmena:
E zato me i zanima vase misljenje...JEr cu davati isti kesh za procesor(znaci 6000din) i zanima me sta je najbolje...mozda je i najbolje da sagledam cel platformu...Intel vs AMD u smislu koliko kesha treba dati za dobru Intel plocu...JEr za 5000din imam TA 780G koja pored najbolje integrushe ima odlican chipset i podrsku za nove procesore...E sad pitam ja vas sta ima pametno od Intela za 5000din...Memorija u oba slucaja je ista tj OCZ platinum

u 1024 low rezoluciji u visim rezolucijmama razlika nije ni 8 posto :)

mene zanima gde i kako je izmerena prednost od 20% na istom kloku e2xxx u odnosu na a64 x2 , tj 5000+be

mene zanima gde i kako je izmerena prednost od 20% na istom kloku e2xxx u odnosu na a64 x2 , tj 5000+be
Dacu ti najobicniji primer, poredjenje E6600 i 6000X2.U vecini sutuacija su rezultati bili ili u dlaku isti ili je intel imao prednost 1-2% . Kao sto znas,E6600 radi na 2.4 a 6000x2
na 3.0ghz, mozda je razlika smanjena sa 65nm procesorima,ali ona sigurno postoji...i nije isto...e sad negde su razlike manje negde vece...
http://www.tomshardware.com/charts/...,1226,1223,1222,1280,1289,1313,1277,1311,1247
ovo mozda nisu dobri gracici jer su nesto malo zastareli ali stavi neku igru tipa Q4 E6600 je imao 106.6 frejmova (takt 2.4) 5000x2 je imao nekih 88 frejmova (takt 2.6)...I ima niz primera recimo i da uzmemo neki frejm zbog kesa, opet se vidi prednost intela, pogotovu posle kloka...
Ali ne zelim ovo da pretvorim u raspravu Intel VS AMD, drago mi je sto oboje postoje i navijam da se amd oporavi sto pre...

Poslednja izmena:
Ne valja ti primer, neuporediv je, ovde je reč o E2200 vs. X2 5000 BE.
Ima gore grafik,vidi se da u pojedinim igrama i E2160 ima vise FPS od 5000x2(koji moze da se doda u grafik-dole) Nema BE modela ali to je isto na def taktu. Naravno oba ova procesora se lepo klokuju i mogu da izvuku maximum iz skoro svake grafe,ali je na istom taktu ova generacija Intela uvek brza, negde manje negde vise...

Poslednja izmena:
Vrh Dno