Šta je novo?

Brzina diska vs. prostor na disku

Abraxxxas

Slavan
Učlanjen(a)
13.12.2007
Poena
304
Pozdrav. :)
Ovih dana razmisljam da kupim HDD za masinu koja radi na 1.7 GHz i ima 1GB DDR memorije. Ukratko, moj izbor se sveo na dva modela:
Seagate 250GB Barracuda 7200.10, 16MB buffer, UltraATA/100
i
Seagate 320GB Barracuda 7200.10 (ST3320620A), 16MB buffer, UltraATA/100

Nije tesko zakljuciti da se ova dva HDDa razlikuju smo u prostoru. ;)
Ono sto me interesuje je koliko ce ova razlika u prostoru uticati na brzinu rada mog racunara? Kolike su razlike u potrosnji struje ( tj., koliko opterecuju napajanje, posto imam jos jedan HDD i dva opticka uredjaja)?

Najveca razlika je u ceni i prostoru :)
sve ostalo je zanemarljivo malo

Ma razlika u ceni je samo 5 jura, zbog toga me je i zanimalo koji da uzmem. Zeleo bih, naravno, vise prostora, ali ne bih voleo da mi komp zabada prilikom podizanja neke ozbiljnije aplikacije (zbog seek time-a). :)

Poslednja izmena:
320 je tishi

Ma razlika u ceni je samo 5 jura, zbog toga me je i zanimalo koji da uzmem. Zeleo bih, naravno, vise prostora, ali ne bih voleo da mi komp zabada prilikom podizanja neke ozbiljnije aplikacije (zbog seek time-a). :)

onda uzmi 320 bez rasmiljanja ;)

Ja mislim da je ovoj temi mjesto u podforumu Hard Diskovi ;)

1. Ovome je mesto u podforumu Hard Diskovi.

2. Mnogo vaznije je ZASTO ne uzmes SATA2 HDD?
Kupices nekad, za godinu, dve ili tri, plocu ( ako je vec nemas) koja podrzava SATA2 standard (SATA 3Gb/s interface ) i onda ces i taj hdd koji sada kupijes moci iskloristiti u svojoj punoj snazi?!
Kupi neki sata2 hdd (koji god hoces) i teraj kako sad mozes, cak i kao UltraATA/100 ali da si u mogucnosti da ga kasnije iskoristis...
Izuzev ako imas neki poseban razlog da ne uzmes sata ( sata2) hdd, npr. nemas na ploci sata podrsku (sata konektor ) ...
Razmisli malo o tome...

Poslednja izmena:
A kako to moze ???

Imas pravo, sata hdd nemaju UltraATA/100 konektore... jel tako?
Razlika moze samo biti da li sata hdd imaju samo klasicne molex naponske konektore ili one "fine" manje sata naponske konektore.
Za pretpostaviti je i dok trazi bas UltraATA/100 hdd da mu je ploca stara, bez sata podrske.
Ja uvek kad kupujem razmisljam i sta "sutra" ce mi moci koristiti pa zato tom logikom i "predlazem" resenje za buducnost...

Moja greska, kad ne razmislim (opet) o onom sta pisem... :d

IZVINJAVAM se ako sam napravio neku zabunu !

Nazad
Vrh Dno