Šta je novo?

Gigabyte GV-NX96T512HP

Mali update,nemam vremena vise da probavam maksimum,za sad ovoliko,a sutra nastavljamo da je mucimo :D

3dmark 06 : 12514

Zaboravio sam da dodam screen za temperature,medjutim sad sam stavio neku matoru osmicu da duva u graficku i pri clocku 800 gpu 2000 shader i 1060 memorija temperature se krecu IDLE 44C i LOAD 60C,sto je mnogo dobro s obzirom na clock i ovo je sve radjeno na 1.1V.Imam opciju do 1.4V za GPU,sutra cu probati.
Sto se tice clocka sa ovim njegovim pasivnim hladjenjem,izuzetno je rizicno cak i pri 750 za gpu,temperature idu u idle na 60+ C,a Load je preko 80C,tako da ne preporucujem clock bez nekog kulera da duva u grafiku,a ima jeftinih i tihih 8-12cm kulera.

Poslednja izmena:
Zaboravio sam da dodam screen za temperature,medjutim sad sam stavio neku matoru osmicu da duva u graficku i pri clocku 800 gpu 2000 shader i 1060 memorija temperature se krecu IDLE 44C i LOAD 60C,sto je mnogo dobro s obzirom na clock i ovo je sve radjeno na 1.1V.Imam opciju do 1.4V za GPU,sutra cu probati.
Sto se tice clocka sa ovim njegovim pasivnim hladjenjem,izuzetno je rizicno cak i pri 750 za gpu,temperature idu u idle na 60+ C,a Load je preko 80C,tako da ne preporucujem clock bez nekog kulera da duva u grafiku,a ima jeftinih i tihih 8-12cm kulera.

Ovo je bolje nego sto sam ocekivao. Stvarno odlicna kupovina ;)

Naravno, za svako pasivno hladjenje je OC rizicna igra. Ali po temperaturama uz neku 8-icu da pravi promaju, ovo je mlogo dobro...

Ja planirao Palit, ali na kraju 99% kupujem ovu kartu.

jeli taj software za regulaciju napona samo za gigabyte? mozes li negde da uploadujes? da probamo da li radi i sa nekom drugom 9600gt :)

Evo i verzije sa Zalmanom (GV-NX96T512H).,) Mislim da je PCB isti kao kod Silent verzije, na sajtu GA ne pishe nishta i o taktovima.

vga_productimage_nx-nx96t512h_big.jpg

Primecuje se HUD natpis na kutiji graficke, shto zaista obecava.:smoke:

Poslednja izmena:
Samo da javim da nisam uspeo nista od povecanja voltaze,kao da ne reaguje.Povecam je na 1.2 ili 1.3V,ali nemogu da dobijem veci clock GPU-a,vec zakuca u markovima,cak sam dobijao i gore rezultate od onog gore.
Sto se tice Shader-a 1950 je max bez artefakta,ni ja ne znam kako sam uspeo 2000,ali zato memorija moze do 2180.Temperature sa kulerom koji duva u nju ne prelaze 58C u full load kad je clockovana,a na defaultu jedva predje 52-53,idle je oko 43-44C.
Jos jedna stvar koja malo iritira,kad recimo pokusavam da postignem sto veci GPU clock i testiram sa ATI Tool(ona kocka sto se vrti),gpu ako je preklokovan(810+) jednostavno zamrzne sliku na 5 sec i odmrzne je.Posle toga i 3d clockovi rade kao i 2d clockovi,bez obzira na koliko povecavao GPU,da bi vratio sve na normalu mora restart.

Toliko za sad.

Bas steta sto ne radi podizanje voltaze, a ja se poradovao GPU na 850.

@Jerry: da li ti obara clockove u idle-u? Drugi review spominje da spusti takt na 450...

To bi zaista bilo preterano...

@Jerry: da li ti obara clockove u idle-u? Drugi review spominje da spusti takt na 450...

Kada radi u 2D modu obara clock na 450 za gpu,memorija ostaje ista.
Medjutim program koji dolazi uz karticu Gamers HUD ima opciju da namestis da ti u 2D i 3D clockovi budu identicni,tako da nije toliki problem,samo oni to izgleda nisu znali.

Ne kontam... Zashto?

Ne znam sta ti je preterano i sta ne kontas?

Meni je bas odlicno sto ima odvojen 2D i 3D rezim. To je samo jedan plus za karticu. Ja sam jos uvek na XPu i kad downloadujem, radim u Wordu i sl., zasto da mi se GPU krchka na vecoj temperaturi ako mi to nije potrebno? Pa i za procesor mi je ukljuceno da obara frekvenciju sa 3GHz na 2GHz kad nista ne radim.

Ko ima fancy aero i slicne teme, nek odvrne 2D rezim i svi srecni... :wave:

A da te pitam, kako to namestis CPU da ti spusti sa 3 na 2GHz kad nista ne radis?

C1E i EIST su mi enabled u BIOSu. 9x333=3GHz kad nesto radim, trenutno 6x333=2GHz dok kucam :type:
ne znam sta imas od toga. kada ti CPU ne radi nista (dok recimo surfujes) on se ionako
ne zagreva ni pri 2 ni pri 3Ghz...
btw. jel' ti smanjuje i povecava voltazu onda sam ili stoji i na idle veca voltaza sa nizim klokom?

ne znam sta imas od toga. kada ti CPU ne radi nista (dok recimo surfujes) on se ionako
btw. jel' ti smanjuje i povecava voltazu onda sam ili stoji i na idle veca voltaza sa nizim klokom?

Smanjuje i idle voltazu za nesto sitno. Za 0.04V ako je verovati ocitavanjima. Znam samo i da se osetno smanjuje rpm kulera, a samim tim i buku sto mi je presudno. Jednostavno, po defaultu je ukljuceno, a koliki su realni dobici mrzi me da testiram :)

Bitno je da ce duze trajati procesor,jer kome je vecinom ukljucen komp 12+ sati dnevno znaci kada u idle obara takt sa 3 na 2ghz a samim tim i voltazu,gde smanjuje sansu da nesto rikne nakon 2-3 god.

Jerry, ajde ako te ne mrzi, nisi mi odgovorio da li se cuje ono pistanje/zujanje kad je kartica u 3D modu. Nadam se da su resili taj problem sa losim prigusnicama tj. zavojnicama koji su imali sa starijim modelima. :type:

Meni je isto ukljuchen C1E i EIST i kad mi je CPU opterecen radi na 333 x 9 ( vCore 1.42 V ) a u IDLE radi na 333 x 6 ( vCore 1.0 V ) - samim tim dobijem manje zagrevanje i manju potroshnju :p Onda lepo preko BIOSTAR-ovog programa za kontrolu fanova smanjim RPM CPU Fana na 400-500 RPM ( poshto se ovako vrti na 800-900 rpm gde se vec malchice chuje ) i spavam kao beba :)

Bitno je da ce duze trajati procesor,jer kome je vecinom ukljucen komp 12+ sati dnevno znaci kada u idle obara takt sa 3 na 2ghz a samim tim i voltazu,gde smanjuje sansu da nesto rikne nakon 2-3 god.

A shta treba da riknjava ?? Valjda je CPU napravljen da moze da radi 24/7/365 pod punim opterecenjem i netreba nishta da rikne... Nemisli da je meni ukljuchen C1E i EIST zbog crkavanja procesora nego chisto zbog zagrevanja u buke...

Poslednja izmena:
koje zagrevanje? kada proc ne radi nista on je hladan. evo dok ovo kuckam T je 34-35 stepeni. kuler se cuje tise nego pod opterecenjem...
te stvarcice su pogodne za ustedu energije za firme koje imaju stotine racunara. u kuci i nema neke preterane svrhe da se koriste, ali dobro, kako ko voli...

...ali dobro, kako ko voli...

Bash tako. Samo i dalje imam misljenje da bi ti proc bio hladniji u idle da mu skines ~1GHz i npr. ~0.4V. Ali koliko ti to realno treba, sam si procenio. Razlike u racunu za struju nece biti :)

Sto li sam napisao tu recenicu za proc :D. Ako moze da batalimo pisaniju o tome.

Bitno je da odvojeni 2D i 3D klokovi nisu losa stvar. Nekima nebitna, ali nije minus za karticu...

Ne znam sta ti je preterano i sta ne kontas?

Preteran mi je svaki vid smanjenja potroshnje/zagrevanja/buke, a nije mi jasno zashto bi neko hteo ostavi 2d i 3d mod na istoj frekvenciji (iliti, ono shto sam citirao...)

Interesuje me, inache, kako je to odradjeno (poshto nije nVidia feature):
Hardverski, ili morash imati gigabajtov softver?

Preteran mi je svaki vid smanjenja potroshnje/zagrevanja/buke, a nije mi jasno zashto bi neko hteo ostavi 2d i 3d mod na istoj frekvenciji (iliti, ono shto sam citirao...)

Aha. Nije preterano, toga je bilo na prethodnim generacijama nVidie. A i ja sam razumeo da tebi smeta odvajanje klokova, a onda bi mogao softverski da sredis da budu isti klokovi. Pogresno sam te razumeo...

Interesuje me, inache, kako je to odradjeno (poshto nije nVidia feature):
Hardverski, ili morash imati gigabajtov softver?

Verovatno je na nivou BIOSa. neka potvrdi neko ko ima karticu.
Na 6600GT sam imao 2D, low power 3D i 3D taktove koji su mogli da se odvojeno podesavaju u RivaTuneru. Kod 7600GT-a imam samo 2D i 3D klokove, a u oba rezima je isti takt memorije (kao kod ovog Gigabyte-a)...

Poslednja izmena:
Jerry, ajde ako te ne mrzi, nisi mi odgovorio da li se cuje ono pistanje/zujanje kad je kartica u 3D modu. Nadam se da su resili taj problem sa losim prigusnicama tj. zavojnicama koji su imali sa starijim modelima. :type:

Iskreno da ti kazem nisam nista cuo,sad sam promeio na neki silent cooler da duva u grafiku i nesto su vece temperature na 750/1030,idle 51 a load je oko 65C a cooler pravi buku od 13db.
Meni je ovo prva passive grafika pa ne znam ni kako to treba da pisti... i koliko se glasno cuje,ali ja nista ne cujem.

Iskreno da ti kazem nisam nista cuo,sad sam promeio na neki silent cooler da duva u grafiku i nesto su vece temperature na 750/1030,idle 51 a load je oko 65C a cooler pravi buku od 13db.
Meni je ovo prva passive grafika pa ne znam ni kako to treba da pisti... i koliko se glasno cuje,ali ja nista ne cujem.

Hvala na informaciji. :wave: To sto ne cujes nista je super - znaci prava silent kartica. :)
A temperature sa tim silent kulerom su ti sasvim OK. Po meni sve do 70C je normalno za graficke kartice.

Probaj da ukljuchish atitool, pa poteraj scan for artifacts ili kako vec beshe...

Meni je vrlo jasno bilo, ukljuchim - cvili, iskljuchim - prestane :)

Mnogi se boje gigabajta, kontam bash zbog ovoga...

Vrh Dno