Šta je novo?

Problem sa 8800GT...i 7300GT

Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600K
Matična ploča
DeepCool AK620 White
RAM
64 GB Kingston Fury Renegade DDR4 3600 Mhz
GPU
Gigabyte RTX Windforce OC 5070 12 GB
Storage
KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB, Seagate Firecuda 530 M.2 SSD 2 TBCrucial® MX100 SSD 512 GB, Western Digital, Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB
PSU
Be Quiet Pure Power 13M 850W
Monitor
Dell 24"
Mobilni telefon
Samsung A52S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Od kada sam nabavio 8800GT pojavila mi se gomila problema, recimo 3D Mark je zakucavao mašinu u više od 50% slučajeva, igre su blokirale po random principu (nekada rade satima, nekada blokiraju za par minuta, DiRT recimo), a imao sam i vrlo čudnih problema, recimo da mi nestane slika na ekranu (sve bude crno), a onda da se nakon alt-tabovanja sve vrati kako je i bilo. Ista stvar se dešavala bez obzira da li su procesor i grafička bili overklokovani ili ne. Posle isprobavanje svih mogućih kombinacija (reinstalacija drivera, reinstalacija Windowsa, stavljanje boljeg napajanja...) odneo sam karticu na reklamaciju pre par dana, gde je konstatovano da ona potpuno normalno radi! Inače, 7300GT koji trenutno koristim kao zamenu takođe pravi neke od pomenutih anomalija, pre svega nestanak slike na ekranu u igrama, iako 3D Mark više ne zakucava mašinu.

Mašinu ću svakako morati da dam u servis, da bi pokušali da utvde o čemu se radi, ali bi mi bio dragocen i neki vaš savet 🙂 Nikad u životu nisam video nešto slično, a 7900GS koji sam imao pre 8800GT, radio je savršeno.

Od kada sam nabavio 8800GT pojavila mi se gomila problema, recimo 3D Mark je zakucavao mašinu u više od 50% slučajeva, igre su blokirale po random principu (nekada rade satima, nekada blokiraju za par minuta, DiRT recimo), a imao sam i vrlo čudnih problema, recimo da mi nestane slika na ekranu (sve bude crno), a onda da se nakon alt-tabovanja sve vrati kako je i bilo. Ista stvar se dešavala bez obzira da li su procesor i grafička bili overklokovani ili ne. Posle isprobavanje svih mogućih kombinacija (reinstalacija drivera, reinstalacija Windowsa, stavljanje boljeg napajanja...) odneo sam karticu na reklamaciju pre par dana, gde je konstatovano da ona potpuno normalno radi! Inače, 7300GT koji trenutno koristim kao zamenu takođe pravi neke od pomenutih anomalija, pre svega nestanak slike na ekranu u igrama, iako 3D Mark više ne zakucava mašinu.

Mašinu ću svakako morati da dam u servis, da bi pokušali da utvde o čemu se radi, ali bi mi bio dragocen i neki vaš savet 🙂 Nikad u životu nisam video nešto slično, a 7900GS koji sam imao pre 8800GT, radio je savršeno.
Onda moze da bude ploca ili napajanje, probaj kod nekog druga.

Pošto svi koji znam imaju neke kante sa AGP slotovima, moraću da sačekam šta će da kažu likovi iz servisa 🙁 U svakom slučaju, javiću u čemu je bio problem.

Na kraju se ispostavilo da je bio problem do memorije - 2 Kingston modula od 667mhz jednostavno nisu hteli da rade u dual channel režimu u kombinaciji sa 8800GT, iako su ispravni. Sada imam dva modula od 800mhz i sve je OK 🙂

Interesantno..... gde se god okreneš po netu videćeš napomenu da za novije grafike svugde stoji napomena je potrebno min. 1Gb RAM-a da bi radile kako treba, a nigde nema ni jedno slovo o brzini dotične potrebne memorije.

Definitivno. Ludeo sam mesecima zbog ovoga, a nisam mogao da skontam šta je u pitanju. Nisam našao nikoga sa ovakvim problemom. Moj diler tvrdi da je prodao 10-tak identičnih kartica, i da niko nije imao nikakav problem.

I koliko sam skontao ove u servisu (raspitaću se još sutra kada pokupim mašinu), problem je bio u dual channel režimu, tako da bi ta stara memorija možda i radila bez njega.

@teletabis
Pre bih rekao da je rec o falicnoj memoriji...

Nije falična memorija, s obzirom da je svaki modul pojedinačno ispravan, ali da prave problem u dual channel režimu, u kombinaciji sa 8800GT.

OK, bitno je da su ti zamenili memoriju. Samo sigurno nema veze sa brzinom memorije, vec je neka nekompatibilnost bila u pitanju, a mozda i neispravnost stare memorije. Ne veruj svemu sto ti serviseri kazu 🙂

@forsaken demon
Napisao si da i sa 7300GT zeza, tako da...

Nije falična memorija, s obzirom da je svaki modul pojedinačno ispravan, ali da prave problem u dual channel režimu, u kombinaciji sa 8800GT.

Hoćeš da kažeš da si imao dva neuparena modula koji su radili DC dok nije došao 8800GT. Hmm... ima neke logike, al ko bi ga sad znao.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno