Šta je novo?

Asus EN9800GX2 Problem

mjoksimovic

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
319
POZDRAV svim forumasima i ljudima dobre volje,

Sve instalirano kako treba, Vista x64 ili XP x64, drajveri kao prodju, sve kao bude OK ali cim pokrenem npr. 3d studio ili pak neku igru, ubija koliko sece. Zna li neko o cemu se radi i sta moze da bude?

Detaljnije:
Instalacija drajvera je isla sledecim putem, ceo sistem sam oborio, podigao sve iz pocetka, instalirao sve po P.S.-u, kao sve radi sa grafikom ali jok. Pre ovoga sam imao 8800gtx koja je radila savrseno do poslednjeg dana boravka kod mene. Inace, konfiguracija je sledeca:

Intel Core 2 Quad QX6850, 3GHz, 1333FSB
Asus Rampage Formula X48 cipset,
Thermaltake Big Water Pro 760 vodeno hladjenje
8GB Kingston HyperX DDR2 1066 Dual channel
Asus EN9800GX2,
3x500GB Seagate 16MB kesa,
Chieftec napajanje 1200W RP,
Thermaltake Kandalf kuciste
Dell 3007FPW 30` monitor

Nikakav 32-bitni XP ili Vista ne dolaze u obzir posto imam 8GB memorije a on mi vidi samo 3GB tako da to pada u vodu.
Dao sam para i para na ovo cudo a opet nesto mora da me pr*ca*. Sumnjam na drajvere posto na Visti x64 nisu uopste prosli instalaciju do kraja, kao instalira i kad zatrazi restart, uradim to, medjutim, nigde ni traga od drajvera kad se sistem podigne. Nakon toga puknem i dignem XP X64, prodje instalacija drajvera do kraja, sve kao OK, sve radi ali 3d studio jok i ove bedne igre iako ih ne igram, kako bih drukcije probao grafiku, morao sam da instaliram taj svuda pominjani Crysis sa svim patch-evima, sve proslo, pokrene ga i kad krene, ubija koliko sece... Drajveri koji su probani su najnoviji nvidia drajveri za x64 vistu ili x64 XP, Forceware 174.54, jedino sto nisam probao guru3d drajvere 174.85 beta za x64 Vistu ali smatram da oficijalni drajveri stable varijante za ovu graficku kartu moraju da rade. Ne znam sta raditi, zaista.

Hvala Vam unapred.

Poslednja izmena:
Cisto probe radi probaj da instaliras 32bit xp ili vistu i probaj drajvere. Ako tada nebude seckalo znas sta je problem 😉

Proveri temperaturu grafichke. Postoji minimalna shansa da ti se cooler otkachio pa usled pregrevanja kartica "secka". Mada shansa je smeshna....

Mislim da ne bi imao problema da imaš 4GB brže memorije i XP SP2. Video bi ti sistem 3.2 do 3.5 giga memorije, igre bi brže radile! Evo da uporedimo rezultate - ja garant sa jeftinijim procesorom, lepo klokovanim na 3.6 i običnim 8800GTS-om isto lepo klokovanim, imam bolje skorove u kojoj god hoćeš igri jer je sve lepo zaokruženo. I to već nekih 9 meseci star sistem, nikad diran i dalje budžen. A ti potrošiš duplo više para i problemi... Bzvz... Nije nekad samo cilj napucati što više, nego posvetiti pažnje dobroj optimizaciji... 🙂 pogotovo kad je softver u pitanju

Poslednja izmena:
Jesi li siguran da imas vista64 forceware 174.54? Da nije 174.74?

Ovo ti je "kolega" sa nvnews-a, ima jako slicnu masinu kao ti, a on na visti64 koristi forceware 174.74 i kaze da je sve OK. Probaj te drajvere.

I use the WHQL drivers of 174.74

http://www.nvidia.com/object/winvista_x64_174.74_whql.html

cpu QX9650 C0 L739A742 @4.4Ghz
now testing Asus Maximus Formula SE bios 0903
8GB of G.skill (4 x 2GB) DDR2 1000 (PC2 8000) F2-8000CL5D-4GBPQ
Evga 9800GX2
Dell 30"LCD 3007wfp
plextor Sata PX-755SA
ENERMAX Galaxy 1000W

Medjutim, posto imas Asus Rampage X48 plocu pogledao bih i sledeci thread jer na njemu neki ljudi pisu da 9800GX2 ima probleme sa radom na pomenutom chipsetu.
Neki misle da je do BIOSa ploca, neki da je do drajvera. A, jednome opet sve radi OK.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=2840300

Poslednja izmena:
POZDRAV svim forumasima i ljudima dobre volje,

Sve instalirano kako treba, Vista x64 ili XP x64, drajveri kao prodju, sve kao bude OK ali cim pokrenem npr. 3d studio ili pak neku igru, ubija koliko sece. Zna li neko o cemu se radi i sta moze da bude?

Detaljnije:
Instalacija drajvera je isla sledecim putem, ceo sistem sam oborio, podigao sve iz pocetka, instalirao sve po P.S.-u, kao sve radi sa grafikom ali jok. Pre ovoga sam imao 8800gtx koja je radila savrseno do poslednjeg dana boravka kod mene. Inace, konfiguracija je sledeca:

Intel Core 2 Quad QX6850, 3GHz, 1333FSB
Asus Rampage Formula X48 cipset,
Thermaltake Big Water Pro 760 vodeno hladjenje
8GB Kingston HyperX DDR2 1066 Dual channel
Asus EN9800GX2,
3x500GB Seagate 16MB kesa,
Chieftec napajanje 1200W RP,
Thermaltake Kandalf kuciste
Dell 3007FPW 30` monitor

Nikakav 32-bitni XP ili Vista ne dolaze u obzir posto imam 8GB memorije a on mi vidi samo 3GB tako da to pada u vodu.
Dao sam para i para na ovo cudo a opet nesto mora da me pr*ca*. Sumnjam na drajvere posto na Visti x64 nisu uopste prosli instalaciju do kraja, kao instalira i kad zatrazi restart, uradim to, medjutim, nigde ni traga od drajvera kad se sistem podigne. Nakon toga puknem i dignem XP X64, prodje instalacija drajvera do kraja, sve kao OK, sve radi ali 3d studio jok i ove bedne igre iako ih ne igram, kako bih drukcije probao grafiku, morao sam da instaliram taj svuda pominjani Crysis sa svim patch-evima, sve proslo, pokrene ga i kad krene, ubija koliko sece... Drajveri koji su probani su najnoviji nvidia drajveri za x64 vistu ili x64 XP, Forceware 174.54, jedino sto nisam probao guru3d drajvere 174.85 beta za x64 Vistu ali smatram da oficijalni drajveri stable varijante za ovu graficku kartu moraju da rade. Ne znam sta raditi, zaista.

Hvala Vam unapred.

sta reci...

Za 3DSMax (ako mislis na njega kad kazes 3d studio) uzeti GX2 je epohalno bacanje para.Ta kartica je napravljena iskljucivo za video igre.Pri radu u 3DSMax-u nema nikakve razlike izmedju obe ove moje kartice iz potpisa.
Cak je i moja stara masina A64 3000, 2GB DDR400 i GTO radila skoro isto kad je u pitanju viewport prikaz.Promenom konfe nisam uopste primetio napredak.
Jedino je render time jedno 5 puta brzi, sto je i razumljivo.

Kako se manifestuje to seckanje u 3d studiju?U kom modu (wireframe, solid, faceted)?
Inace odmah da napomenem da pod Vistom x64, 3DSMax 2008 na mom kompu rotira scenu (sa F4, wire+solid, DX9) oko 5 puta sporije nego pod XP 32bit.
Za XP 64 bit ne znam, nisam imao prilike (ni zivaca) da ga isprobavam.

Na Visti x64 nisam imao nikakvih problema sa instalacijama drajvera.E sad, posto je to GX2, vazice verovatno ista stvar kao i kod radeona X2- menjaj drajvere i cekaj onaj koji ce da radi kako valja.

Ako si bas hteo da imas masinu za 3dstudio i da iskesiras tolike pare, bolje da si isao na profi hardver, dakle na neku quadro karticu, nego na GX2.

Poslednja izmena:
Masina ti je extra, karta bre jos nije ni istestirana na benchmarku a ti je vec imas, svaka cast. A posle kazu Ati pravi probleme. Salim se, odnesi je kod nekog ko ima slicnu masinu pa tamo probaj, mozda je neka nekompatibilnost ili je daj bench ekipi malo da se igraju pa da ti kazu u cemu je problem.:banana:

Predlozio bih ti da probas xp 32bit cisto da vidis da li je u pitanj Windows.Pazi sad drugar kada je uzeo famoznu 7950GX2 imao je iste simtome bag je kod njega bio u ploci to jest u biosu.Progugluj da li neko ima slicnu konfiguraciju to jest da li su se javljali problemi na (Asus Rampage Formula X48).

Tako je. Upavo sto kaze B-ZIGER, ja sam imao takodje 7950gx2. Postojao je problem gde ova karta nebi radila lepo ukoliko ploca nema update-ovan BIOS. Idi na stranicu proizvodjaca ploce i pogledaj kompatibilnost sa 9800GX2, da li su potrebni neki update-i i tako to

Auuu...PA to masina od 3000 soma eura..Ako ne i vise..Lepo lepo..

Savršen primer bacanja para 🙂 To zaista nikome ne treba...

Ja nikada ne bi uzeo 8GB RAM-a, sve da imam i milion €, koji će mi? Jedino podržavam kupovinu ovog fenomenalnog monitora, ostalo je razbacivanje...

Ja sumnjam na defektnu graficku, nekoliko puta u zivotu su mi se desavale takve stvari upravo sa top modelima grafickih 7800gtx 8800ultra ....

@mjoksimovic: da li postoji sansa da firma kojoj si ostavio poprilicnu svotu novca uradi setup masine ? To ne bi trebalo da bude problem.

@all: e ljudi ajde prekinite da trubite i ucite coveka sta njemu treba od HW nego mu pomozite.

cinjenica je da...

Evo, poslusao sam skoro svakog od vas, nema sumnje da je sama karta defektna, bar po meni. Na seckanja mislim da nije ni moguce bilo sta uraditi u aplikaciji, pri samom startu je veoma veliko razocarenje. Ipak, 32-bit XP, isti problem, 32-bit Vista isti problem. Nemam sumnje da je do hardvera problem. U svakom slucaju, bacanje para ili ne, ima tu malo vise strasti i same potrebe za upgrade-om nego sto je to zaista potrebno, to je cinjenica. Pre ove na 8800GTX, bio sam i vise nego prezadovoljan, ne znam koji mi je .... trebalo da je uopste i prodajem... Uzeo ovu, ne radi, ***. Inace, setih se da je neko napisao za kuler i temperaturu, sama graficka je mozda i hladnija nego sto treba, veliko je strujanje vazduha kroz kuciste, radi na 58-62 stepena u proseku u idle modu. U svakom slucaju, covek iz radnje mi je rekao da ce mi je zameniti. Videcemo, ne znam ni sam sta i kako dalje vise.

Poslednja izmena:
Evo kako dalje: Odnesesh kartu sutra u radnju i zamenish je... I onda uzivash... 😛

@mjoksimovic: nemoj da se sekiras sada zbog potrosenog novca. 90% nas ima overengineered masine 😉

mjoksimovic: nadam se samo da ti je taj prodavac neki kolega i da ce ti izaci u susret da nebi prosao ko ja tj cekao 44 dana na drugu i bio bez kompjutera :wall:

mjoksimovic: nadam se samo da ti je taj prodavac neki kolega i da ce ti izaci u susret da nebi prosao ko ja tj cekao 44 dana na drugu i bio bez kompjutera :wall:

Hehehehe..Sta mislis ko je prodavac???😀Ima da izadje u susret ili cemo da ga bijemo:smack: P.S.Ajde sto si cekao ali nek si se ti nama vratio😉

Update:

Imam ja novi Bios za Rampage (0308) pa kome treba nek se javi...

Poslednja izmena:
Covek koji je prodao je i vise nego korektan tako da u to ne sumnjam uopste. Inace, poverenje je na prvom mestu pored potrosenog novca. Pazaricu kod njih dosta toga i u skorijoj buducnosti, nekako se udaljavam od Eurolinka ( da ne bude reklama ) zbog nekih stvari koji ipak nisu za javne rasprave u ovoj temi. Razmisljam ozbiljno da uzmem neku nForce plocu najnovijeg datuma, mozda sa njom resim problem, ne znam ni sam vise i da se udaljim od Intel cipsetova kad vec koristim samo nVidia karte...

Poslednja izmena:
cini mi se da ce "prodavac" jedino da mu izadje u susret ako promeni svoj nick... ovako... tesko 😉

ali ja sam ipak za to da ga mi bijemo :smack: 😛

Edit: Ako ce neko da mu izadje u susret, to je onda nenad....:wave:

PS: J A V I - S E - N E N A D E ! ! ! :alo: hehe

Poslednja izmena:
ali ja sam ipak za to da ga mi bijemo :smack: 😛

Edit: Ako ce neko da mu izadje u susret, to je onda nenad....:wave:

PS: J A V I - S E - N E N A D E ! ! ! :alo: hehe

Cuti ne spominji mu ime...To je sada postala javna tajna😉...Eno ga upravo dzogira...Sprema se za fight da mu odbijem malo bubrege onako drugarski😀😀😀

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno