Šta je novo?

Internet u novoj zgradi

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Ispostavilo se da smo kolega sa Bencha i ja kupili stan u istoj zgradi ! :banana: On ce vam se vec predstaviti. :) Obojicu nas muce isti problemi, kako sto pre sprovesti sto kvalitetniji internet (TV) u zgradu. Na zalost, investitor je postavio samo instalaciju u zgradu tako da svaki stan ima prikljucak iako smo mi ocekivali da nam odrade i kablove.

Nas konkretno interesuje sledece: ako mi pozovemo provajdera da dodje kod nas u zgradu i sprovede nam kablove, kako ce oni kontrolisati koji stan moze da ima kabl a koji ne kad' vec svaki stan ima prikljucak? Komsija je danas bio u firmi investitora gde su mi rekli navodno da moraju svi da zele kabl da bi se to sprovelo u delo!? Da li je ovo tacno? Da li je neko imao slicnu situaciju? Realno, postoji velika mogucnost da se, kao u svakoj zgradi, nadje neka budaletina koja nece hteti, ili ce se ljudi useliti ko zna kada, negde mozda gazda nece biti tu a kupio je stan da ga koristi za 5 godina itd.

Instalicija u svim stanovima postoji (svi imamo "stek" za kablovsku), znaci ne treba da se sprovode kablovi kroz stanove, nego treba da se cela zgrada prikljuci. Kako ce provajder to odraditi da neko, a 99% je moguce da se desi, ne zeli net tj. ktv?
Da li je ko imao slicna iskustva i sa instalacijama i sa procedurom sa provajderom?

Koliko ja vidim - provajder u svakom slucaju dovuce kabl do neke razvodne kutije od koje onda dalje povezuje na stanove. Sigurno su i u vasoj zgradi postavili razvodnu kutiju negde i provajder treba samo da dovede kabl do nje - a onda kroz nju kontrolisu koji stan ima a koji nema KTV.

Da, to nije nikakav problem. Bio sam u istoj situaciji pre 3-4 godine. U zgradi postoje instalacije (stekeri za tv pored onih za struju), tako da operater ne mora nista da radi u samim stanovima. Kod mene u zgradi je IKOM to resio na sledeci nacin:

-na nekoliko spratova postoji u hodniku (na na bocnom zidu uz plafon) neka razvodna kutijica na kojoj oni podesavaju koji stan ce primiti signal a koji nece. Znaci oni su samo dovukli kabal do zgrade, i u samoj zgradi postavili nekoliko tih kutijica, i to je to.

E sada, da bi nagovorio kablovskog operatera da vam uvedu kablovsku u zgradu, moraces da imas saglasnost 50% stanara zgrade. Mislim da je to zbog nekih pravnih razloga :p

tako je, 50% je dovoljno, bar za sbb, tako je bilo kod mene u zgradi u starom kraju, ako ne moze da se skupi 50% e onda *** :)

Ma naravno da ce se skupiti 50% potpisa nego je nas prvenstveno zanimalo ovo vezano za tu razvodnu kutiju jer su nam investitori spominjali nekih 100% potpisa sto je kanda malo nebulozno, pitali smo se kako ce zaista oni da nama uvedu kabl ako neko drugi nece tj. kako ce da regulisu ko ce ga imati a ko ne ako se prikljuce u prizemlju a svi imaju konektor za kabl.

Sada me nervira to sto *****i iz SBB-a su u fazonu da mi njih jurimo umesto da kao svi normalni provajderi oni dodju kod nas, posalju akvizitera koji ce da prikupi potpise...

Pa poslace 100 % ali kad njima bude odgovaralo a ne vama :)

Plasim se samo da za to vreme ne uleti IKOM i ne mogu da verujem da bi oni dosli "kada njima bude odgovaralo" a ne ODMAH jer postoji mogucnost kao sto rekoh da uleti drugi provajder, mislim ne mogu da shvatim da bi se tek tako odrekli profita, korisnika i ko zna cega jos sve jer sa nase zgrade mozda mogu da dohvate mozda jos neku itd. itd. itd. a takodje se pored nase zgrade nalazi jos 10-ak novih koje ce takodje morati da budu pokrivene kablom...

Taj deo grada je zlatan rudnik a zlato ce uzeti onaj ko bude bio pametniji...

Plasim se samo da za to vreme ne uleti IKOM i ne mogu da verujem da bi oni dosli "kada njima bude odgovaralo" a ne ODMAH jer postoji mogucnost kao sto rekoh da uleti drugi provajder, mislim ne mogu da shvatim da bi se tek tako odrekli profita, korisnika i ko zna cega jos sve jer sa nase zgrade mozda mogu da dohvate mozda jos neku itd. itd. itd. a takodje se pored nase zgrade nalazi jos 10-ak novih koje ce takodje morati da budu pokrivene kablom...

Taj deo grada je zlatan rudnik a zlato ce uzeti onaj ko bude bio pametniji...

Hehe, koliko sam ja provalio izmedju njih i ne postoji trzisna utakmica. Cini mi se kao da se dogovaraju ko ce dobiti koji deo grada. A to sto se ne utrkuju za nove zgrade govori da i ovako zaradjuju ogromne pare, pa im se moze. Isto kao telekom sto radi godinama...lako je kad si monopolista ;)
Inace ni IKOM vise nije los sto se neta tiche, jedina mana im je sto ne daju realnu IP adresu. Kod njih sam 7 meseci i stvarno nemam ni jednu primedbu na rad neta.

A kako radi p2p, a sta je sa stavljanjem na "crnu listu" ako ne daj Boze skidas vise od giga dnevno, ili cak manje itd. ? Ma ja sam u fazonu ili SBB ili ADSL, nista trece.

To za ikom i ja kazem ali komsa zapeo za sbb zbog lokala koji ikom nema. Dosta su se popravili u poslednje vreme (ikom), ali im je uzas izbor kanala(free i pay varijanta) sta reci kada nemaju sport club. Inace treba im slati email u kojem treba da se napise zelja korisnika sa podacima o prikljucku i korisniku i da se zatrazi uvodjenje sportcluba. Oni to kao posle zavedu, ali ako ih zatrpamo mailovima mozda nesto i bude, sami da se sete nece.
U svakom slucaju sam i ja za sbb.

Poslednja izmena:
Sto se p2p tiche ja koristim samo torente i oni rade savrseno (DC++ ne bi ni radio na vecini servera jer je pasivna IP adresa). Znaci ako ima dovoljno ljudi koji share-uju skida brzinom na koju ga limitiras. Mada na javnim trackerima je retko da ti skida max, ali tako je kod svakog provajdera i to nema veze sa IKOM-om. Na privatnim trackerima je skidanje max brzinom. Za crnu listu prvi put cujem. Ja sam u pocetku skidao bas dosta (serije, filmove, igre) i sigurno sam skidao preko giga dnevno. Nisam primetio bilo kakve probleme. Sada manje skidam, smorio sam se :d
Ali evo za vikend (subota + nedelja) sam sada skinuo igru od 6gb sa javnih torenata, a to je vise od gb dnevno :D Ne stvarno, sto se toga tiche nema nikakvih problema, bar kod mene nije bilo.
Takodje, sa drugom placam pola-pola rapid share premium account. Kada skidam sa rapida download je zakucan na 60-61 KB/sec (imam paket 512/256).

SBB je svakako bolji po pitanju realne IP adrese i lokalnog huba (Ni ovi sto rade u IKOM ne znaju zasto oni ne puste svoj lokal koji bi bio prednost i za korisnike i za samog provajdera, jer smanjuje spoljni saobracaj. Tacnije lokal postoji, ali ga koriste samo zaposleni. Nezvanicna prica je da cekaju potpis direktora da se pusti javno u rad. Ako mene pitate seru :) ) Takodje u pravu si i za SportKlub, velika mana je sto nemaju taj program na kablovskoj. Pitao sam lika iz IKOM-a zasto ga nemaju, a on mi je rekao da se nesto tuze sa SBB oko toga. Iskreno - opet seru :)
Takodje samo da napomenem da ni SBB nije idealan. Drug u zadnje vreme kuka na njih da im ping nenormalno varira. Nekim danima nista ne moze da igra online zbog pinga. Ja takve stvari kod sebe nisam primetio (Osim sto mi se par puta u ovih sedam meseci izgubio net na par sati, tj. nestalo je i kablovske i neta, a kad se vrati kablovska neta jos nema. Ali to je bilo samo tri-cetiri puta i desavalo se posle 12 nocu, pa pretpostavljam da do jutra i ne provale, a onda kad vide srede. Cisto sumnjam da adsl ili SBB isto ne "zakuju" ponekad).

Da sam na vasem mestu ja bih isto pokusao SBB, najvise zbog ovog novog linka o kome se pricha da ce da bude uskoro. Takodje je dobro sto kod SBB kablovsku i net placas odvojeno. Ja placam 512/256 + kablovska + paytv 2200 dinara. Meni to odgovara jer zelim pay tv, ali mnogim ljudima ne treba.
Na IKOM sam bio primoran jer adsl nisam mogao da dobijem zbog PCM-a, a SBB-a nema u kraju. Ali moram da priznam da sam prijatno iznenadjen kako sve radi. Evo od pre par dana imam mogucnost za ADSL, ali necu preci na njega jer ne zelim da se odreknem ovih 256K uploada :) Tako da ako ne uspete da izganjate SBB, nije strasno, jer i ovi rade sasvim ok.

Yebiga, malo je poduzi post, valjda vas nisam smorio, ali nadam se da cete naci neke korisne informacije ovde.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno