Šta je novo?

Hd 3650 Ddr3???

neshab

Slavan
Učlanjen(a)
12.04.2008
Poena
304
Planiram na ploču GA-MA770-DS3 staviti neku od ati HD3650 DDR3 kartica pa me interesuje da li je neko ima i kako se pokazala u praksi. Neke su na pcie 2.0 a neke nisu(sto mi i nije baš jasno) :)a ova ploča ima pcie 2.0 pa sta staviti ljudi???

Maj opinion je da se to ne isplati,
Kartica ti je malo jaca /ili ista /od 8600gts, a sad kosta oko 80e, nova.

E, kad uzmes u obzir da ce vrlo brzo 3850 da padne ispod sto evra / sad je gigabajtova sa 1.4 ns ddr3 sto deset /,
neminovan pad cene 9600gt i gs...
-Inace pomenute kartice vrlo brzo prelaze u low-end-

zakljucak je jasan.

Mislis da je bolje da uzmem neku od NV 8600 za ovu plocu?

Po meni - isto ćeš proći i sa jednom i sa drugom karticom, ako pričamo o igrama. Kad se pogledaju obe kartice u odnosu na ATI HD3850 ili nV9600GT - deluju podjednako slabašne.

Maj opinion je da se to ne isplati,
Kartica ti je malo jaca /ili ista /od 8600gts, a sad kosta oko 80e, nova.

E, kad uzmes u obzir da ce vrlo brzo 3850 da padne ispod sto evra / sad je gigabajtova sa 1.4 ns ddr3 sto deset /,
neminovan pad cene 9600gt i gs...
-Inace pomenute kartice vrlo brzo prelaze u low-end-

zakljucak je jasan.

Ala lupas gluposti.

A sto, molicu, lupam gluposti ?

3650 je 2600 u 55nm izradi, a sto je kartica u najboljem slucaju kao i 8600gts.

Sto ce reci kartica za penziju, ili u najmanju ruku preskupa u odnosu na 3850.

/ a ona ima da se kupi za pomenutu cenu u gr....olu /

1. 3650 nije u klasi sa gts-om, u teoriji je u klasi sa 8600 GT

2. Cene se krecu vec od 50€

Kartica uopshte nije predvidjena (samo) za igranje, vishe je odlikuju HD sposobnosti i chinjenica da je u 55nm, tj malo se greje/ savrshena za HTPC rachunare...

Shto se performansi tiche, u teoriji su slichne 2600 xt (plus minus koji frejm u ovoj ili onoj igri), shto znachi da se necesh naigrati crysisa i chega li vec, ali na manjim rezolucijama bez AA i AF se mozhe poterati pokoja igra.

Shto se tiche PCIe-a, o kome OP govori, ne brini se, ako je 2.0, mozhesh u njega gurnuti shta god ti dusha ishte, nemoj da ti to suzhava izbor.

Dakle, na pitanje "shta staviti ljudi?" Zavisi: shta imash sada i shta cesh s kompom raditi? Ako ga kupujesh zbog igrica, 3850/9600 su tvoj izbor.

Ako ishtesh tishinu u radu, video i povremeno igranje manje zahtevnih igara, mislim da je 3650 okej, u svakom sluchaju isplativiji od 2600xt (iskljuchivo zato shto nashi prodavci ne snizhavaju cene obsolete robe)

I tako...

Taj pcie 2.0 me zbunio ljudi, ali sta on nudi vise od standarda pciex16?

PciEx 2.0 je isto x16. Tj. gura se u rupu istih dimenzija.

Donosi neke gluposti koje niko nikad ne moze da primeti, a o tome moze da se ispise 300 kucanih strana.

Sve u svemu - nebitno.

Moja poenta je da je 3650 / iliti 2600 / mrtav konj. Istina, ako je kupis , moci ces da teras krajzis u 1024 na low detaljima sasvim lepo.

A za jedno tri meseca, kad ti se budu igrale neke "zaebane" igre, pa resis da kupis 256-bitnu karticu nove generacije, tvoju staru bukvalno nikom neces moci da prodas.

Da... a sto ne bi mogao recimo 2400 da stavis u htpc ? I ona ima UVD...:D

Da... a sto ne bi mogao recimo 2400 da stavis u htpc ? I ona ima UVD...:D

Neisplativo... Mislim da je 3650 skroz okej kartica za nekoga ko nema nameru da se mnogo igra... Kljuchna stvar oko 45nm procesa (pored manje potroshnje=>manjeg zagrevanja=>manje buke oko hladjenja) je cena -> ove grafichke kartice manje koshtaju amd, pa time i nas :)

Shto se tiche PCIe 2.0 - omogucava duplo veci protok podataka (trenutno nebitno, josh ne postoji ni jedna grafichka kojoj bi "stari" PCIe bio nedovoljan, ima MNOGO lufta) i duplo vishe struje mozhe da isporuchi (isto nebitno, sve danashnje kartice koji treba vishe od onoga shto ispotuchuje PCIe 1.0 imaju poseban ulaz za dodatno napajanje, dakle, ni to nije frka)

Potpuno je kompatibilan unazad, dakle, kao shto kolega reche, isti slot, svaka "stara" PCIe ce sasvim normalno raditi sa novim 2.0 standardom.

A sto, molicu, lupam gluposti ?

3650 je 2600 u 55nm izradi, a sto je kartica u najboljem slucaju kao i 8600gts.

Sto ce reci kartica za penziju, ili u najmanju ruku preskupa u odnosu na 3850.

/ a ona ima da se kupi za pomenutu cenu u gr....olu /

3850 ispod 100e.Tesko.

za 3850 kroz mesec dana se očekuje cena od 90 eura, jer već je neko vreme preporučena cena od strane atija 105 eura(u austirji ima za 95e na nekom e-storeu). cena pada zbog uvođenja 9600gso koji je identičnih performansi a koji će koštati 100-105 evrića.

a sad o 3650 512ddr3.
ja imam 2600xt 256ddr4 i smatram da su kartice istih performansi (2600xt 512ddr3 je bila samo 5% sporija) jer 3650 je u 55nm procesu pa može malo više da se overklokuje. sudeći po mojoj mogu ti reći da se nećeš prevariti, osim HDTV-a možeš se solidno i igrati. npr. ja imam 19" wide monitor i na najvećoj rezoluciji 1440x900 igram call of duty 4 sa svim na high ili max(ne znam koja je oznaka), crysis mi radi na 1280x1024 sve na high u dx9(vista) a dx10 na medium, i to lepo glatko bez ikakvog zastajkivanja iako je meni igra krš.
onda strategije. tiberium wars i novi kane´s wrath sve full čak i AA(max) na 1440x900 bez kočenja.
što se tiče hd videa tu nema nikakvih problema i kad spajam sa tv-om preko hdmi-ja ne moram neke skalamerije da izvodim kao ovi sa nvidiama(neki kablovi su u pitanju) već automatski reprodukuje zvuk na tv zvučnicima.
ali opet kad pogledaš cenu 3850 koja će doći za mesec dana i šta dobijaš za te pare čak i sa 256mb, onda je malo teško se odlučiti. ako ne igraš igre tako često onda uzmi 3650 a ako ih pak igraš onda se malo strpi.

Ok! Znaci 3650 je novi 2600 na 55nm.
Normalno je da cu nesto i igrati pa ne zelim da bacam pare i sutra menjam grafiku. Sta onda uzeti od 3850, ima ih svakakvih u ponudi i razlicitih cena?

Uzmi što jeftiniju 3850.
nV 9600GT je najbolja kupovina - za oko 140e. Tu je u rangu sa HD3870, ali za bolju cenu.

Second that.

3850 je minimum. Sve ispod su bacene pare. A za 2400 sam se , naravno, zezao.

evo i jednog vrlo korisnog linka o grafickim karticama, potrosnji itd, koji je neko ovde ostavio

http://www.gph.benchmark.pl/

Ok! Znaci 3650 je novi 2600 na 55nm.
Normalno je da cu nesto i igrati pa ne zelim da bacam pare i sutra menjam grafiku. Sta onda uzeti od 3850, ima ih svakakvih u ponudi i razlicitih cena?

trenutno moja preporuka ti je Club3D koji može da se kupi u imtelu u beogradu (ako si izvan beograda neznam, jer ja sam u novom sadu i neće da mi je pošalju city ekspresom).
kartica je fabrički overklokovana i to samo jezgro na 720MHz-a, dok je memorija default 900MHz-a (ili "kineskih" 1800MHz-a). model je od 512 MB i cena mu je 11,750 dinara.
kartica nema običan kuler već neki specijalni tako da može još da se overklokuje.
sa ovog sajta skini .pdf fajl sa dna stranice, u njemu imaš i sliku i sve specifikacije:
http://www.club3d.nl/index.php/products/graphics/item/302
a ovde ti je cenovnik od imtela:
http://www.imtel.co.yu/mpcen.htm

jedina druga opcija ti je peak 3850 koji ima svoju temu na ovom forumu, ali kod nas nema da se kupi. međutim cena mu je toliko dobra da bih ja otišao u hrvatsku da ga kupim, jer kad ti vrate porez na granici izađe oko 9000 dinara(nedavno je još pojeftinio).

p.s. pogledaj malo i cenu 9600gt palit koji košta 11200, isto u imtelu. ta kartica je još bolja od 3850 i u rangu je sa 3870. sad jedino šta više voliš ati ili nvidiu.
a što se tiče ove kartice:
http://www.grappologroup.com/shop/?no_cache=1&id_att=GR0628A00000&artgrp=950703&id_konf=
treba ih nazvati i raspitati se, jer je očigledno da su pogrešili sa imenom kartice, jer 3870 ne postoji u single verziji sa ddr3 memorijom. to je 3850 default.

Poslednja izmena:
postoji od Gigabyte-a 3870 sa DDR3 memorijom...

da ipak postoji gigabyte i powercolor 3870 512ddr3. kao to je verzija namenjena isključivo zemljama evropske unije( jadnici nemaju para za ddr4 ) a na našem tržištu nije trebala zvanično da se pojavi ( jer mi smo svi bogataši u srbiji, šta će nama taj krš). mada pretražio sam kasnije i američke sajtove i ima je i tamo. performanse su u rangu 3850 pod uslovom da je ovaj malo overklokovan.
u svakom slučaju cena od 11400 je i više nego povoljna za takvu karticu, ali kad (ako) uskoro izađu hd4xxx cena će joj strašno pasti.

3850 je minimum. Sve ispod su bacene pare.

Evo i ja zelim da bacim pare na 3650. Ne mogu da se pruzim vise od toga. Sta cu. :( Nasao sam Asus EAH3650/HTDI/256M za 59 evra. Interesuje me koliko je to dobra ili losa kupovina u odnosu na 2600XT. Od "zahtevnijih" igara igram Oblivion, Ghost Recon. I da sad ne bih postavljao jos jednu temu, interesuje me kolike su klokabilne mogucnosti pomenute kartice, odnosno da li se ovaj Asus moze naterati da radi kao TOP model.

Pozdrav i hvala

To ti je to - isto kao 2600XT DDR3, čak nešto brža.
Da l' može da radi kao TOP - velike su šanse da može.
Inače, Asus-ova serija je odlična, sa odličnim hlađenjem za tu klasu.

Poslednja izmena:
Hvala! To mi je sad sasvim dovoljan odgovor i razlog da je kupim! pozz

Izgleda da pada cena ovoj 3870 512m DDR3? Mozda se isplati i sacekati par dana za kupovinu jer je sad cena oko 135 €.

pre dva-tri dana sam čitao da ati sprema neko veliko iznenađenje za maj. predpostavlja se da bi mogli da izbace hd4xxx seriju, ali svi modeli bi bili ddr3 i 4 a tek kasnije bi bili predstavljeni ddr5 na 4ghz-a. ako je to istina (čisto sumnjam) onda bi cene postojećih kartica mogle baš da opadnu.

međutim postoji još jedna "priča" koja je puno realnija, a odnosi se na geforce 9600gs koji uskoro izlazi verovatno krajem aprila. trebao bi da košta ispod 100 eura (90-95), a performanse su mu slične 3850 kartici, pa bi ati dodatno smanjio cene i za 3850 i 3870. pošto je 3850 u evropi sad 105e a 3870 je 135e, onda mogu da kažem da će biti zanimljivo a i blago njima gde imaju takve cene.

međutim postoji još jedna "priča" koja je puno realnija, a odnosi se na geforce 9600gs koji uskoro izlazi verovatno krajem aprila. trebao bi da košta ispod 100 eura (90-95), a performanse su mu slične 3850 kartici, pa bi ati dodatno smanjio cene i za 3850 i 3870. pošto je 3850 u evropi sad 105e a 3870 je 135e, onda mogu da kažem da će biti zanimljivo a i blago njima gde imaju takve cene.

Ma to su sve nagadjanja, 9600GS je preimenovani 8800GS koji sada kosta oko 130-140e. Ne znam zasto bi 9600GS bio jeftiniji od 130e kada se radi o istoj karti, malo jaci 9600GT bice 150e koliko je i sada i taman je toliko brzi za tih 20e koliko je skuplji.

Uzeo sam Asus EAH3650/HTDI/256M za koju sam pitao na ovoj temi i mogu vam reci da sam extra zadovoljan. Mogu cak i da se pohvalim da sam uradio svoj prvi Oc i to bas na njoj. Radni takt sam digao na 800 a memoriju na 900MHz sto je upravo ono sta sam i trazio, da radi kao TOP model serije 3650. Mislim da moze jos brze da se potera, ali nisam hteo da eksperimentisem. Kad se uzme u obzir da sam je pazario za 4800 dinara sa 3 godine garancije, mislim da je za ulozeni novac ova kartica ubedljivo najbolja kupovina.

Burazer je kupio Saphire 3850 za 107eura, doduse sa 256mb ddr3 memorije,ali posto ne koristi visoke rezolucije radi mu skroz ok. Kartica radi na 650 (ili 660) / 850, on je klokovao na 770/990 i radi super.

Nazad
Vrh Dno